Madlenush

Favicon Madlenush

Intre alb si negru

RSS posts

Comentează

E toamna.

E una dintr-acele dimineti racoroase si somnoroase de toamna. E zi de duminica cu soarele lenes ce isi face curaj sa treaca de geam. E acea singuratate a cafelei de dimineata si pacea unui suflet rasfatat de toamna. 

Râu între sufletele noastre

Dacă aș putea să te eliberez din suflet, ca pe un gin din cufărul fermecat, te-aș elibera în lacrimi. În lacrimile mari și cristaline ce se preling pe obraji in ultimul drum spre libertate, a ta, a mea, spre libertatea noastră. Aș seca și ultima picatură din sufletul meu, prefăcându-te râu. 

Râu între malurile sufletelor noastre, care va curge mereu între ele, dar fără a se mai intersecta niciodată. 

Febra absolventilor vs portalul informational X

A inceput febra absoventilor, cateva luni coplesite  de emotii.

Iunie este ingropat in examenele de BAC, iulie si august vor fi suspuse iminent emotiilor de accedere la o institutie  de invatamant superior.  Daca pentru Repulica Moldova procedura e similara in fiece an si usor de perceput, inteles din simplul motiv ca esti acasa, pentru a aplica pentru o bursa in Romania te intilnesti cu o procedura diferita, care din prima te sperie probabil din simplul motiv ca e altfel decat pocedura universitatilor de stat.

Totul incepe cu metodologia de admitere, care este elaborata si adoptata in fiecare an  de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii Tineretului si Sportului din România. (MECTS). In fiecare an proiectul metodologiei este suspus unor dezbateri publice, astfel incat metodologia cel putin teoretic sa fie imbunatatita. Dupa ce dezbaterile se incheie, metodologia este aprobata prin ordinul ministrului MECTS si este publicata pe site-ul ministerului fiind prima sursa a unui act oficial, si cea mai credibila desigur.

Urmaresc de ceva timp aceasta procedura, trecand si eu prin ea acum cativa ani.

Tocmai din aceste  considerente sunt socata de comportamentul portalului informational X, care conform princiipiilor de functionare e menit sapromoveze libertatea de exprimare şi interesele românilor de pretutindeni pe plan naţional şi internaţional.

Deja de doi ani la rand ma uimeste cu actiunile pe care le interprinde, publicand metodologia de admitere mai devereme decat aceasta apare pe site-ul oficial:www.edu.ro.

Nu stiu cum voi dar eu mereu imi pun intrebari de ce se poate intimpla asa ceva?

Pentru a-si creste trafic?

Pentru a-si mari vizibilitatea/popularitatea?

Pentru a fi numarul 1?

Dar cu ce pret?  Oferirea unei informatii fara sursa oficiala si nesigura, poate fi echivalata cu informatie eronata, sau dezinformare?

Nu in totalmente, dar tangential  nementionarea faptului ca metodologia inca nu este aprobata prin ordinul ministrului, deci logic nu este inca publicata pewww.edu.ro, poate aduce rezultate neplacaute cititorilor, care fara sa se informeze din primele surse o pot lua drept moneda curata.

Anul trecut (2010)dupa ce am purtat o discutie cu VD si Admin-ul portalului X, despre sursa informatiilor, si cum ajuns aceste informatii pe site,

 s-a incercat sa mi se demonstreze ca sursa nu poate fi dezvaluita, desi metodologia este un act normatic oficial, deci de ce e un secret atat de mare de a indica sursa? Admin-ul site-ului mi-a invocat codul deontologic, care i-ar permite sa tina sursa in secret, dar conform acestui cod: ”Sursa poate fi tinuta in anonimat in 2 cazuri: a. Sursa ofera date, informatii personale. b. Sanatatea sau viata sursei sunt supuse unui risc, ca urmare a oficializarii datelor de indentitate.” Nelamurirea a ramas aceeasi: carui risc este supusa sursa unui act normativ- public, daca totul a fost efectuat in limitele legii? La replica mea, in care ii explicam dlui Vlad Durnea ca astfel informatii nu se iau din cer, deci se dau pe sub tejghea, la care imi raspunde citez „Nu se dau, se iau” c.c.t.d.

Va ofer printscreenurile acestor discutii, ca sa omit din start varianta ca as fi scos din context replica lui Vlad.

Dupa discutiile aprinse de anul trecut, ma gandeam probabil ca echipa ce administreaza portalul a constientizat riscul postarii pe un site informational, pe care lumea nu intra ca sa se (dez)informeze, pentru ca in acest an sa se calce pe aceleasi greble.

In data de 8 iunie 2011, pe acelasi portal apare iarasi metodologia admietere, fara vreo notita scrisa macar  cu shrift 4  prin care sa se mentioneaza ca metodologia e una provizorie, nefiind inca aprobata de MECTS, fiind inca in dezbateri oficiale.

Demonstrez acest lucru prin e-mail-ul primit de la  Fundatia Soros prin care se propune o colaborare in caz in care exista anumite propuneri, sugestii pentru metodologie se pot trimit pana pe 17 iunie 2011, ca sa fie centralizate de catre Fundatia Soros Romania, 17- 22 iunie acestea sa fie re-discutate. Acest lucru clar demonstreaza ca documentul este inca in stadiul de lucru. (Intre sursele: Fundatia Soros si portalul in cauza, eu aleg Soros-ul!)

Atunci care metodologie e postata pe portalul informational X?

In aceeasi ordine de idei ma mira atitutudinea OSB care in rolul unui monezi: Cap-au o colaborare stransa cu Basarabeni Media Grup, Pajura-au participat, desi intr-un circuit inchis, la un tur de dezbateri asupra metodologiei.

De ce nu au sesizat portalul ca metodologia nu este inca adoptata, pentru ca printr-un circuit logic daca au colaborat cu MECTS, DRP, si Senatul Romaniei, conform declaratiilor acestora, ar fi trebuit sa stie ca dezbaterile inca au loc, sau de ce sunt atat de siguri, ca societatea civila, organizatiile si expertii in educatie nu vor mai veni cu propuneri si sugestii care ar putea fi adoptate in metodologia finala, aprobata prin ordinul ministrului si publicata pe www.edu.ro?

Eu nu stiu, dar voi?

Portalul informational X= www.basarabeni.ro

Recomandare: informati-va din prima sursa: site-ul MECTS Romania: http://www.edu.ro

 

Sursa: http://www.alinasclifos.wordpress.com

Moldova își închide porțile pentru 300 de euro

Astăzi guvernul Republicii Moldova a decis ca persoanele străine (cond: care necesită viză pentru a veni în RM)  care vor să ne  viziteze trebuie să aibă în buzunare o sumă nu mai mică de 300 de euro, dar prețul obiectiv ar fi de 30 de euro per zi.  O fi din inspirația si nemărginita dorință de a ne integra în UE și a aplica anumite directive recomandate benevol-obligatoriu statelor  deja membre a Uniunii Europene, dar nu știu de ce trecem cu vederea multe alte recomandări care se aplică direct statului nostru ca stat care aspiră la integrarea în UE, la democratizare, creșterea transparenței, libertatea presei,  crearea lcurilor de muncă etc etc. Dar din păcate se pare ca aceste probleme nu se află drept priorități în lista de discutii a domnilor deputati, problema majoră, este ca numărul neimaginabil de mare a turiștilor care au deosebit Moldova de Maldive, sau pur și simplu în loc sa ajungă  pe insule au nimerit spre fericirea lor să viziteze plaiurile noastre să fie atenți sa nu lase pentru  creșterea economică a  acestui stat  mai puțin de 300 de euro.

Dreptul la replică pentru telenovela politică

Campanaia electorală în statul nostru deja devine un lucru normal, nu știu dacă aș mai recunoaște orașul fără panourile electorale, mutrele marilor noștri politicieni, slogane, și soluții.

Deși în această continuă acțiune se definitivează nuanțele cultelor de  personalitate pe care fiecare partid încearcă să și-l creeze, penru că niciunul nu merge pe filiera ideologică. Dacă găsiți voi un partid din Republica Moldova în care acțiunile interprinse să conchidă din ideologia în cursul cărora trebuie să curgă să mă anunțați și pe mine.

Cel mai șocant pentru mine pentru ultima săptămână a fost cearta Chirtoacă-Bodiu, cred ca în spatele camerei erau vreun operator care susținea „fight-fight”, iar alții deja pariau care din ei câștigă.

Pentru mine acest comportament inadecvat pentru acești cel putin, oameni publici, dar în special pentru 2 candidați la funcția de primar al Capitalei revine din cultura sau mai bine incultura de a comunica.

Ce-i costă pe acești remarcabili politcieni de pe  scena politică a Republicii Moldova să schimbe două replici banale cu ocazia sărbătorilor de Paști, cel puțin manifestându-și diplomația si buna educație, să  nu mai menționeaz și o etică simplă până la absurd, despre care ca pe pamânturile nimanui, nu a auzit nimeni.

Dle Bodiu ca o personaalitate cu spirit civic atât de bine pronunțat (a se vedea stirea zilei PRO TV), pe care îl preocupă cu ardoare problema monumentelor, ar fi putut să iasă cu o declarație în fața presei în care să menționeze cu calm și coerență nemulțumirile acestuia, actualului primar să nu-i ramână decât dreptul la replică, dar nu să se ajungă la un scandal „Piața Centrală” Marcă Înregistrată, în care să se abordeze cu și mai mare ardoare direcțiile, depășirile, mașinile multstimaților domni, probleme cu adevărat importante pentru infrastructura Chișinăului.

Eu mi-aș lipi urechile de monitor dacă polticineii noștri ar transforma comunicarea lor într-un show de calitate.

Un exemplu în acest fel este Radu Bușilă, deși acțiunile și replicile acestuia după mine sunt penibile, dar din punct de vedere tehnic îmi dau jos pălăria.

Sper ca tânăra generație a tineretului tuturor partidelor, școliți prin UE și etc, au învățat cel puțin tehnica de a analiza feedback-ul primit de la cetățean.

Îmi permit dreptul la replică: vreau un show de calitate, vreau o știre din care să am cu ce mă delecta fără să-mi fie rușine, oare e atât de greu ce vreau?

Deși în inimă mai trăiește încă speranța ca PCRM-ul „nostru drag” nu va recăpăta capitala, sper totuși că voi sa nu  i-o dați de bună voie.

p.s. tot din atitudinea de cetățen: pcrm-ul folosește cu multă iscusință cadrele școlite în afară, folosind tehnici noi, si mesaje puternice, da voi ce aștepați…?

Acțiunea 2012 – un proiect european al națiunii române
Acțiunea 2012 – un proiect european al națiunii române

actiunea 2012 unire romania republica moldovaDuminică, 17 aprilie 2011, a luat ființă Platforma civică ACȚIUNEA 2012. Platforma este o coaliție de organizații non-guvernamentale și grupuri de inițiativă care susțin unirea Republicii Moldova cu România și militează pentru realizarea obiectivului generațiilor trecute, prezente și viitoare de regăsire a românilor de pe cele două maluri ale Prutului în cadrul aceluiași stat.

Numele Platformei își are originea în dorința organizațiilor componente de a acorda prioritate acţiunilor în faţa vorbelor și în împlinirea, pe 16 mai 2012, a 200 de ani de când Principatul Moldovei a fost rupt în două iar partea lui de Răsărit a fost anexată Imperiului Rus.

Aceasta este prima inițiativă care angrenează organizații de pe ambele maluri ale Prutului într-un efort la nivel național. Pe parcursul anilor 2011 și 2012, Platforma Civică Acțiunea 2012 va desfășura campanii și manifestări publice de informare și sensibilizare a întregii populații din cele doua state românești cu obiectivul de a conștientiza necesitatea realizării unității naționale. Campaniile se vor desfășura în majoritatea orașelor din cele două state si vor prelua exemplul de buna practică europeană a reunirii celor doua state germane.

Tot pe 17 aprilie s-a lansat și pagina de web al Platformei:www.actiunea2012.ro, unde vizitatorii vor putea găsi materiale legate de activitățile organizate precum și oportunități de promovare a ideii de reunire a Basarabiei cu România.

Organizațiile componente ale Platformei civice ACȚIUNEA 2012:

Asociația 21 Decembrie 1989 Asociația Onoare și Patrie Asociația Studenților Basarabeni Craiova ATRAG (Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor) Iași Cercul elevilor basarabeni din Bacău Consiliul Mondial Român Consiliul Român American Deșteptarea Dorobanții Fapta Nu Vorba Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş Fundația Grigore Vieru Fundația Națională pentru Românii de Pretututindeni Grupul de Inițiativă al Românilor Basarabeni Suceava Honor et Patria Institutul Frații Golescu Liga Studenților Basarabeni din București Liga Studenților Basarabeni din Ploiești Spirit Românesc

Lista va rămâne deschisă și altor organizații dornice să participe la activitățile pe care Platforma le va organiza.

E punct si punctum.

De ce atunci cand tu simti nevoia sa pui un punct, unii cu precadere cred ca e virgula, sau desi sesizeaza ca e punct, percep doar virgula. E punct si punctum.  Pentru toti cei care in modernismul lor imaginar nu mai percep punctuatia, devenind poate nu absurd dar inevitabil tulburator pentru cei din jur,

 

Succes în România!

Succes in Romania! – mentorat pentru studentii de origine romana nascuti in afara tarii

JCI Bucuresti organizeaza in perioada 1 noiembrie 2010 – 31 mai 2011 prima editie a programului de mentorat Succes in Romania.

Proiectul se adreseaza tinerilor de origine romana nascuti in afara granitelor Romaniei, in tari cum ar fi Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Bulgaria si nu numai, aflati in primul an de studiu in Romania. Obiectivul principal consta in a facilita integrarea sociala si culturala a studentilor de anul I prin intermediul unei relatii individuale cu un mentor. Programul se desfasoara sub forma unor intalniri, convorbiri telefonice si emailuri schimbate intre mentor si student.

Intra acum pe www.succesinromania.ro, alege-ti mentorul si completeaza formularul de inscriere pana pe 25 de octombrie.

Ajuta-i si pe prietenii tai sa afle despre acest program. Lasa vorba sa circule.

JCI Bucuresti este o organizatie de tineri lideri, antreprenori si profesionisti cu varste intre 18 si 40 de ani afiliata retelei mondiale Junior Chamber International (JCI), care numara 200.000 de membri in peste 100 de tari. Misiunea JCI este de a oferi oportunitati de dezvoltare prin care tinerii sa dobandeasca puterea de a crea schimbari pozitive. Îinca de la infiintare in anul 2002, JCI Bucuresti deruleaza proiecte pe una din cele 4 mari arii promovate de JCI la nivel international: afaceri, dezvoltare personala, relatii internationale  si proiecte sociale.

 

Sursa: www.succesinromania.ro

silențiu

Şi doar prin tăcere mi-ai şoptit să plec,

Şi am plecat în tăcere.

Aş vrea să nu pot sa uit cuvintele

Iar eu nu pot să uit tăcerile tale,

Tăioase şi reci.

Aş putea să şterg din memorii

Ca o casetă de muzică veche

Iar când acolo e înregistrat un gol

Plin de un vid  secătuit de „noi”

Pe care nu-l pot îmbrăca cu nimic

Pentru că stă atârnat între nimic şi tot..

Da ori nu?
Un barbat adevarat a 2-a oara nu propune, o femeie adevarata din prima nu accepta…

Da ori nu? si de ce…?