Basarabia din dreapta Prutului

Despre importanța acestui subiect, și cât de interesați sunt românii din dreapta Prutului despre chestiunea Basarabiei puțini din noi știu. Nu voi vorbi despre sondajele Soros sau despre ceea ce vedem la TV, doar despre propriile observații și un aticol ce l-am citit recent pe pagina unui blogger din România.
Trecând cu ochii peste articol, peste comentariile făcute de vizitatori și peste propriile observații făcute de mine nu pot să neg că aici, în România, subiectul Basarabiei este unul expirat. Pentru majoritatea românilor, chestiunea Basarabiei a rămas doar subiect de discuție la ora de istorie. Că ne unește trecutul, limba și avem foarte multe tangențe la capitolul cultură, tradiție etc. o știu cu toții, dar puțini din ei/noi vor recunoaște că pentru aceste lucruri  merită reântrăgirea României Mari. Nici vorbă de așa ceva, cu excepția unor organizații/ONG-uri care promovează această ideie. 
De ce? Pentru-că suntem speriați unii de alții, înstrăinați. Majoritatea populației, atât din România cât și din Republica Moldova, vor auzi unii despre ceilalți doar de la televizor. Mai puțini se vor interesa de Basarabia din sursele online, și un procent foarte mic vor avea un contact cu basarabenii/Basarabia. 

Trecând peste asta și analizând urmările, vom observa că populația din dreapta Prutului se teme de o eventuală apropiere de Basarabia din următoarele motive: 
  1. Ne cred rusnaci/ruși. Când am ajuns pentru primele dăți în băncile unei facultăți din România, profu ne-a făcut rusnaci. Rareori, ironic ne vorbea în rusă. La examen prima întrebare fusese: "În română sau po ruski budem govoriti?" 
  2. Sunt speriați de sărăcie. Oamenii tot batjocoresc alocarea celor 100 mil. de euro pe care România a decis să-i ofere Republicii Moldova, drept sprijin pentru careva proiecte.
  3. Se tem de mafie, corupție, de criminalitatea ridicată din R. Moldova etc. Asta este informația "livrată" aici, de aceea ăsta va fi adevărul pentru ei.
Opinia majorității din Basarabia, este aceeași despre România:
  1. Basarabenii sunt speriați de "invazia" țiganilor. În R. Moldova, oamenii sunt intoxicați cu informații de genu "un țigan român a ucis/furat ceva în Italia/Spania" . Aci se oprește adevărul pentru noi.
  2. Oamenii din stânga Prutului se tem de invadatori/naziști/fasciști/naționaliști români. Peste tot, datorită manipulării oamenii se simt amenințați de "lovituri de stat și de ocuație". Pe când românii habar nu au dacă în Republica Moldova există aeroport(!) Mi s-a întâmplat mie.
Cineva spunea: principala armă a prezentului este informația. Acum îi dau dreptate, ca cineva să nască atâta indiferență între cele doua maluri de Prut, n-a mai trebuit să scoată tancurile. A fost nevoie de un atac cu informații. De care? deja voi știți.

P.S. Eu nu sunt rusnac, eu nu sunt extremist, țigan, fascist etc. Am moștenit identitatea mea de la bunici, eu sunt român, cetățean al Republicii Moldova. 


Sursa
2011-06-12 13:31:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

06:25:28VINO SĂ STĂM SUB POM, SAU - FORMULA DE POLITEȚE —» Leo Butnaru
13:13:345G în avioane, Wi-Fi pe șosele – decizia Comisiei Europene deschide noi oportunități de inovare —» Elena Robu
12:12:29ACUM ORI NICIODATĂ. Cartoful fierbinte pe nume Unirea —» Nicolae Federiuc
10:49:51”Democrație sustenabilă prin educație electorală!” – o campanie a bibliotecii din Ungheni, demnă de locul I —» BPR Ungheni's Blog
15:52:04Jesus’ first miracle —» Erik and Elena Brewer's Weblog
11:25:30AZI ȘI DE-A PURURI! —» Leo Butnaru
07:06:26Фотографы —» Бессарабские хроники
06:44:20RELAȚIA CU UN BĂRBAT NARCIS —» Lifestyle
15:11:57God’s Promises for Difficult Days —» Erik and Elena Brewer's Weblog
14:56:21Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
12:14:58Rezultatele Evaluării externe periodice 2021-2022 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
06:23:51POEME, CĂRȚI PRIN ANI... —» Leo Butnaru
15:24:40Prima întâlnire cu un scriitor —» BiblioCity
11:21:17MIȘCĂRILE SUBIECTULUI —» Leo Butnaru
10:00:48Pâinea noastră cea de toate zilele —» Moldova Creștină
10:00:21Să îmi iubesc dușmanul | Editorial Radu Blendarencu —» Moldova Creștină
08:38:02Scriitorul Volodymyr Vakulenko a fost ucis. Trupul său a fost găsit la Izium —» nimic nu e asa cum pare a fi...
08:00:152 NUVELETE. MISTERIOASELE TRANSFORMĂRI DIN... EL, ÎN... EA... —» Leo Butnaru
06:01:15DUPĂ AUSCHWITZ POEZIA A FOST ȘI ESTE OBLIGATORIE —» Leo Butnaru
19:06:54Omonimele – cum le deosebim sensul? —» Moldova Creștină
18:47:23RomStoria: Noi nu suntem țigani! —» Curaj.TV | Media alternativă
17:10:59Au lăsat mașina în intersecție ca să-și ia de mîncare! —» Curaj.TV | Media alternativă
12:50:17Nu-și mai roade unghiile! Cum am rezolvat problema —» Sunt MAMĂ!
11:10:30Jurnaliștii comunitari au participat la Gala Jurnalistului Comunitar —» BPR Ungheni's Blog
08:01:35Сказочная палитра Бессарабии на полотнах Михаила Пейкова —» BiblioCity