Adresare către toți cei care mai cred în viitorul lor

6-7 aprilie 2009 și 5 iunie 2011 au multe lucruri în comun. La 6 aprilie tinerii au decis să dea o șansă Republicii Moldova, acordânu-și, în același timp, o șansă lor și viitorului lor în această țară. La 5 iunie 2011, aceiași tineri au dat o lecție Alianței pentru Integrare Europeană. După 2 ani de zile în care aproape nimic din idealurile care i-au scos în stradă la 6 și 7 aprilie nu s-au materializat, tinerii din Moldova, în special cei activi, locuitori ai Chișinăului sau studenți cu viză de reședință aici, și-au pierdut în totalitate entuziasmul, iar încrederea lor în cei ce ar trebui să ”propage valorile democratice” și ”să ducă Republica Moldova pe calea Integrării Europene” este mică decât oricând.

Spun asta pentru că și eu mă număr printre acei tineri și mă simt la fel ca ei: trădat, mințit, batjocorit chiar. O declarație care mi-a trezit și mai mult aceste sentimente a venit din partea lui Mihai Ghimpu, un tip care, chiar dacă refuzam să cred asta până nu demult, aduce foarte mult rău atât partidului din care face parte cât și întregii Alianțe. Ei bine, Ghimpu ne reproșa, nouă, tinerilor, că din cauza noastră nu a câștigat Chirtoacă din primul tur. Wow!!! Asta chiar e culmea impertinenței. Mai mult chiar, Ghimpu ne-a acuzat că am ieșit mai mulți în stradă la 7 aprilie decât la vot pe 5 iunie. Dacă ar fi avut un IQ mai ridicat, o asemenea declarație a lui Ghimpu aș fi luat-o drept o jignire, dar cum Președintele PL o ia cam des prin arătură, trebuie înțeles.

Oare cât de puțină minte trebuie să ai să-i acuzi pe cei ce te-au salvat o dată la 7 aprilie, pe cei ce au mers toată vara lui 2009 prin satele Moldovei, ți-au făcut campanie electorală și te-au făcut Președinte de Parlament și de Stat și pe cei ce ți-au mai acordat o șansă la 28 noiembrie, chiar dacă nu o meritai?  În schimbul la toate acestea voi ce le-ați dat, Mihai Ghimpu și întreagă AIE? Îi țineți în funcții pe cei ce i-au batjocorit și ucis prin aprilie 2009? Îi protejați pe Voronin, fiul său, și toți ceilalți comuniști care au făcut destule rele în 8 ani de guvernare, așa încât aceștia în loc să se regăsească undeva în spatele unor gratii mari, ori măcar înafara vieții politice, stau și ne râd în fața camerelor de luat vederi? Vă certați între voi pentru osul Puterii mai ceva decât o haită de câini înfometați pentru o bucată de pâine? Câte din promisiunile voastre către noi, tinerii, au fost realizate, ca noi și acum să facem campanie electorală pentru voi?

Pentru că, până la urmă, aici se învârte toată problema. Tinerii din Chișinău au ieșit și la 5 iunie la vot și au votat pentru ”democrație”. Doar că, spre deosebire de 5 aprilie sau 29 iulie, au făcut-o fără absolut nicio tragere de inimă. Pentru noi a fost dificil să ne hotărâm să votăm la 5 iunie. Până la urmă am făcut-o, o mare parte dintre noi. Problema este însă că noi nu ne-am mai dorit să facem campanie pentru voi. După ce ne-am pus obrazul în iulie 2009, după ce am promis la mii de oameni că viața lor va fi mai bună, acum ne este rușine să mai apărem în fața acelor oameni. Pentru că niciuna dintre promisiunile noastre nu s-a realizat. Ne este rușine pentru că noi nu suntem ca voi, nerușinați, să promiteți și apoi să vă prezentați cu nonșalanță în fața celor ce i-ați trădat, pentru a le cere iarăși votul.

Spuneam că am ieșit mai toți la vot, excepție făcând poate cei ce au părinți prin listele electorale ale comuniștilor, ori cei ce au fost nevoiți să plece în această vara pentru a-și câștiga o bucată de pâine. Da, ”Work and Travel-iștii”, atât de huliți de unii, sunt acuma prin America. Și sunt acolo tot din cauza voastră, pentru că nu le-ați putut asigura o sursă de câștig elementar aici pentru a-și achita și anul viitor studiile. Da, ”Work and Travel-ișii” care au plecat în această vară în America arată poate cel mai bine fața Republicii Moldova a anului 2011. O țară în care tinerii  nu au ce face timp de o vară, fiind nevoiți să plece la munci umilitoare în America. Și acești tineri nu trebuiesc huliți, huliții pe cei ce i-au trimis acolo.

Eu voi ieși la vot și la 19 iunie și voi vota la fel ca pe 5 iunie. Dar pe 20 iunie, la fel ca pe 6 iunie(când credeam că Dodon e învingător), nu-i voi mai acuza pe concetățenii mei de prostie dacă Dodon va câștiga, așa cum am făcut la 6 aprilie, când au învins comuniști. Nu voi spune nici că sunt cei mai inteligenți, pentru că nici aici nu aș fi corect. Însă cu siguranță voi spune că cei ce guvernează astăzi țara își merită soarta, pentru că ei ne-au făcut să ajungem aici.

PS: Cu toate că textul de mai sus poate fi descurajant pentru mulți, eu vă rog să luați partea bună din el. Să ieșiți la vot pe 19 iunie și să votați și de această dată cum ați făcut-o la 29 iulie 2009.  Dar de această dată nu pentru Chirtoacă, Ghimpu, Filat sau Lupu. Votați pentru voi și pentru viitorul vostru. Chirtoacă, Ghimpu, Filat sau Lupu nu sunt decât niște pioni ai tranziției. Niște pioni pe care noi îi vom sacrifica mai târziu pentru a putea câștiga jocul, iar în joc e viitorul nostru, la noi acasă. Însă Chirtoacă, Ghimpu, Filat și Lupu nu pot fi sacrificați acum(chiar dacă o merită din plin), pentru că astfel nu vom mai avea nicio șansă de a învinge. 


Sursa
2011-06-09 14:04:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

07:04:35LINIA VIEȚII —» Leo Butnaru
14:49:58DINTR-O POSIBILĂ ANTOLOGIE, 2014 —» Leo Butnaru
10:11:03SOLIDARITATE —» Leo Butnaru
07:07:40Milostenia nu-i mai mult sau mai puţin merituoasă, după însemnătatea darurilor —» Portalul Tineretului Ortodox din Moldova
20:08:31Polițistă la volan, la fel ca bărbații cu epoleți, sfidătoare —» Curaj.TV | Media alternativă
19:47:06Am pierdut mii de dolari pe false ”investiții”! —» Curaj.TV | Media alternativă
10:00:08Anxietatea – de la cauze și consecințe, la soluții —» Moldova Creștină
08:50:04DIN ISTORIA (ȘI GEOGRAFIA) LITERATURII ROMÂNE ÎN IMAGINI © —» Leo Butnaru
05:42:32«Новости Приднестровья» продолжают тырить —» Бессарабские хроники
00:05:00Black Friday: All of Our Deals in One Spot —» Misterioz
18:44:12Cehia. Moldovenii de peste hotare sunt „diasporă” —» Curaj.TV | Media alternativă
17:24:22Zice că l-au păcălit cu locul de muncă în Germania —» Curaj.TV | Media alternativă
14:27:05Programul ,,Opera jubiliară a anului 2022” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
13:26:41Infografic ,,Septembrie - nici o zi fără lectură" —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:30:29REVISTA „NEUMA” ÎNTREABĂ —» Leo Butnaru
10:10:31A fi bun nu costă mult, dar aduce dobânzi mari! —» Moldova Creștină
18:55:30Valurile mortale din asfalt au supraviețuit două anotimpuri —» Curaj.TV | Media alternativă
18:48:59Tramvaiul răzbunător de pe ruta 11 —» Curaj.TV | Media alternativă
16:02:58Omofonele – unde punem cratima?  —» Moldova Creștină
16:00:13Ar trebui să ne doară… | Poezie de Mașa Rotaru —» Moldova Creștină
13:00:16Interviu cu Vasile Gherasimciuc, Director al Sărbătorii Speranței în Moldova (14-16 Iulie 2023) —» Moldova Creștină
10:30:02POET AL AVANGARDISMULUI UCRAINEAN - VICTIMA BOLȘEVISMULUI —» Leo Butnaru
10:00:14Nu ne mai pasă | Opinie Mașa Rotaru —» Moldova Creștină
07:58:56Pandemia mai este, chiar dacă n-o vedem —» blog cultural
21:58:36O activitate de interes maxim… —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi