Moarte(a) liberalilor. Sau despre ultimul bastion al libertății.

În ipostaza în care 63% din voturi au fost numărate (și introduse în baza de date -> încă nu înțeleg ce sistem avem cu lapsul ăstă de timp), se zvonește prin curți imperiale că nu o să fie nici un tur II; că DODO a câștigat iar DORO a pierdut. De fapt, nici nu contează dacă peste noapte (sau peste alte 37%), situația se va schimba. Textul ăsta anunță moartea liberalilor. Se zvonește demult că liberalii stau pe spatele lui Dorinel. Că în alegeri parlamentare ei iau doar 10%, iar în alea locale dezbină și distrug tot ce le cad în cale doar în Chișinău. Pentru că în Chișinău e (era) Dorinel. De azi înainte în Chișinău e Igariok. Și poate că asta e mai bine. Acest blog a menținut tare și dîrz în ultimele zile că nici unul din candidați de fapt nu merită mai mult ca altul să ajungă la cîrma primăriei (acest loc emerit fiind meritat doar de Doamna. Dar asta îi alt marazm continuu, altă dată). Pentru că nici unul din ei nu a putut face o campanie bună, spoturi bune, discursuri bune sau să se detașeze de greșelile partidului într-un mod direct și constructiv. Iar dacă la toate aceste capitole trebuie de dat vreo notă, cred că DODO iese la fiecare în față. Spoturi (deja discutat) coldpleice bat spoturile cu Usain Bolt. Răspunsurile la întrebările Unimediei (chiar dacă în ultima zi, ce cred eu că l-ar fi dezavantajat mai mult decît avantajat) sunt ferme și uneori extrem de pragmatice (Da, noi ținem sigla pentru că aduce voturi, dar ea nu ne mai reprezintă). De ce e bine?
  • Pentru că asta, aș vrea eu, ar trebui să fie un wake-up call pentru toate partidele; dar în special cele democratice, cu care tind(em) să ne asociem mai mult. Wake up pentru că arată clar (1) că alegătorii PCRM-ului nu sunt doar ruși și boșorogi (2) că lumea începe să-și valorifice votul mai mult, iar în acest context ’răul cel mai mic’ nu mai apare decisiv (3) consecința acestei evaluări (mai ales la tineri) e că mai bine nu se votează decît votat din obligație pentru că (4) vechea obligație nu mai există. Înainte ni se cerea să credem că ’comuniștii nu trebuie să ajungă la putere’ pentru că ei sunt balauri răi care mănîncă carne de democrați. (a) diferență mare între balaurul comunist și democrat nu s-a văzut iar (b) serios? Adic serios comuniștii amu o să împingă unirea cu Rusia și o lege benzi albe celor ce sunt contra lor? (5) din lipsă de alternative (vot contra tuturor), ’votul contra tuturor’ e ori ne-votul ori invalidarea buletinului de vot (despre asta altădată).
  • Pentru că asta înseamnă că electoratul moldovenesc începe să înțeleagă că votul lor nu e pentru partide, ci pentru ei. Nu noi trebuie să ne alcătuim motive pentru ca să votăm partidele ci partidele trebuie să ne dăie motive pentru a-i vota. Iar motivul unic din ultimii ani e ’comuniștii sunt mai răi ca noi, nu trebuie să lăsăm ciuma roșie să ia puterea’ devine impotent. Adic serios – voi ați avut șansa să nu lăsați ’ciuma roșie’ să mai ia (vreodată) puterea. Sunteți doar la guvernare: aveți mijloace de administrare, resurse media și tehnice, bani și șanse. Nici o pulă.
De ce moarte?
  • Pentru că dacă Dorin pierde, PL-ul nu mai are nici o șansă. Încet, încet o să se stingă. 10%. ș-ap 8. ș-ap 6. Ș-ap nu mai trece bariera. Nu contează dacă Dorin va fi primul pe listă. E un partid fără de viitor pentru că electortul său e stabil și unic iar mesajul lor nu e atît de puternic ca să atragă pe alții. Și n-au resurse, ca alții.
De ce rău?
  • Pentru că ’binele’ de mai sus nu se va întîmpla. Partidele nu se vor reforma, liderii monștri nu vor pleca, strategia de PR și comunicare nu se va schimba.
E uimitor cum în Moldova poți sesiza creșterea electoratului (el înțelege mai bine votul său și puterea votului său), însă nu observi creșterea corelativă a partidelor în acest context (adaptarea). Concluzii?
  • Hmm.. pe 31 probabil nu va fi sărbătoare și bradul nu va fi pus pe 25. Dar și la astea două am dubii. În orice caz, nu multe schimbări și consecințe. Poate doar că DODO va fi următorul președinte.


Sursa
2011-06-06 18:41:48Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

20:08:31Polițistă la volan, la fel ca bărbații cu epoleți, sfidătoare —» Curaj.TV | Media alternativă
19:47:06Am pierdut mii de dolari pe false ”investiții”! —» Curaj.TV | Media alternativă
00:05:00Black Friday: All of Our Deals in One Spot —» Misterioz
18:44:12Cehia. Moldovenii de peste hotare sunt „diasporă” —» Curaj.TV | Media alternativă
17:24:22Zice că l-au păcălit cu locul de muncă în Germania —» Curaj.TV | Media alternativă
18:55:30Valurile mortale din asfalt au supraviețuit două anotimpuri —» Curaj.TV | Media alternativă
18:48:59Tramvaiul răzbunător de pe ruta 11 —» Curaj.TV | Media alternativă
21:58:36O activitate de interes maxim… —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
21:04:16Solidaritate cu revolta din Iran, protest la Oslo —» Curaj.TV | Media alternativă
20:30:36Au adus cu trenul sute de mașini noi în capitala sufocată de trafic —» Curaj.TV | Media alternativă
20:24:15Locomotivă de 55 de ani mai cară trenuri CFR —» Curaj.TV | Media alternativă
16:01:51Concurs de oferte pentru achiziționarea produselor igienice —» Asociaţia Obştească "Demos"
15:27:37Concurs de oferte pentru achiziția produselor alimentare —» Asociaţia Obştească "Demos"
12:40:48Aur pentru echipa de elevi și profesori de la Colegiul „Nichita Stănescu” din Ploiești —» Curaj.TV | Media alternativă
14:59:30Программа «Кишинев читает книгу» в библиотеке им. И. Мангера —» BiblioCity
14:54:25SCRIITORUL ȘI ZODIA —» Leo Butnaru
13:53:11«Будущее за молодежью» —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
13:18:20Programul Naţional LecturaCentral, ediţia a V-a, 2022. Campania ,,Septembrie – nici o zi fără lectură” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
13:10:48De ce Maia Sandu are nevoie (permanentă) de Alaiba?! —» Sergiu Mocanu
11:13:19Ce diferențe există între Baptiști și Martorii lui Iehova? —» Moldova Creștină
10:28:03POEME DIN „HYPERION” / număr aniversar - 40 de ani de la apariție —» Leo Butnaru
10:22:43UN POET AL SUPRAREALISMULUI SÂRBESC —» Leo Butnaru
08:06:51O familie din Zaporojie cu doi copii minori împușcată pe loc. Genocidul continuă... —» nimic nu e asa cum pare a fi...
07:34:05DISECȚIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
17:00:11Nu uita să te rogi | Editorial Radu Blendarencu —» Moldova Creștină