25814 cazuri COVID-19 în Moldova
6837 – cazuri active
18167 – cazuri vindecate
810 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 4 august 2020 ora 21:34


Moarte(a) liberalilor. Sau despre ultimul bastion al libertății.

În ipostaza în care 63% din voturi au fost numărate (și introduse în baza de date -> încă nu înțeleg ce sistem avem cu lapsul ăstă de timp), se zvonește prin curți imperiale că nu o să fie nici un tur II; că DODO a câștigat iar DORO a pierdut. De fapt, nici nu contează dacă peste noapte (sau peste alte 37%), situația se va schimba. Textul ăsta anunță moartea liberalilor. Se zvonește demult că liberalii stau pe spatele lui Dorinel. Că în alegeri parlamentare ei iau doar 10%, iar în alea locale dezbină și distrug tot ce le cad în cale doar în Chișinău. Pentru că în Chișinău e (era) Dorinel. De azi înainte în Chișinău e Igariok. Și poate că asta e mai bine. Acest blog a menținut tare și dîrz în ultimele zile că nici unul din candidați de fapt nu merită mai mult ca altul să ajungă la cîrma primăriei (acest loc emerit fiind meritat doar de Doamna. Dar asta îi alt marazm continuu, altă dată). Pentru că nici unul din ei nu a putut face o campanie bună, spoturi bune, discursuri bune sau să se detașeze de greșelile partidului într-un mod direct și constructiv. Iar dacă la toate aceste capitole trebuie de dat vreo notă, cred că DODO iese la fiecare în față. Spoturi (deja discutat) coldpleice bat spoturile cu Usain Bolt. Răspunsurile la întrebările Unimediei (chiar dacă în ultima zi, ce cred eu că l-ar fi dezavantajat mai mult decît avantajat) sunt ferme și uneori extrem de pragmatice (Da, noi ținem sigla pentru că aduce voturi, dar ea nu ne mai reprezintă). De ce e bine?
  • Pentru că asta, aș vrea eu, ar trebui să fie un wake-up call pentru toate partidele; dar în special cele democratice, cu care tind(em) să ne asociem mai mult. Wake up pentru că arată clar (1) că alegătorii PCRM-ului nu sunt doar ruși și boșorogi (2) că lumea începe să-și valorifice votul mai mult, iar în acest context ’răul cel mai mic’ nu mai apare decisiv (3) consecința acestei evaluări (mai ales la tineri) e că mai bine nu se votează decît votat din obligație pentru că (4) vechea obligație nu mai există. Înainte ni se cerea să credem că ’comuniștii nu trebuie să ajungă la putere’ pentru că ei sunt balauri răi care mănîncă carne de democrați. (a) diferență mare între balaurul comunist și democrat nu s-a văzut iar (b) serios? Adic serios comuniștii amu o să împingă unirea cu Rusia și o lege benzi albe celor ce sunt contra lor? (5) din lipsă de alternative (vot contra tuturor), ’votul contra tuturor’ e ori ne-votul ori invalidarea buletinului de vot (despre asta altădată).
  • Pentru că asta înseamnă că electoratul moldovenesc începe să înțeleagă că votul lor nu e pentru partide, ci pentru ei. Nu noi trebuie să ne alcătuim motive pentru ca să votăm partidele ci partidele trebuie să ne dăie motive pentru a-i vota. Iar motivul unic din ultimii ani e ’comuniștii sunt mai răi ca noi, nu trebuie să lăsăm ciuma roșie să ia puterea’ devine impotent. Adic serios – voi ați avut șansa să nu lăsați ’ciuma roșie’ să mai ia (vreodată) puterea. Sunteți doar la guvernare: aveți mijloace de administrare, resurse media și tehnice, bani și șanse. Nici o pulă.
De ce moarte?
  • Pentru că dacă Dorin pierde, PL-ul nu mai are nici o șansă. Încet, încet o să se stingă. 10%. ș-ap 8. ș-ap 6. Ș-ap nu mai trece bariera. Nu contează dacă Dorin va fi primul pe listă. E un partid fără de viitor pentru că electortul său e stabil și unic iar mesajul lor nu e atît de puternic ca să atragă pe alții. Și n-au resurse, ca alții.
De ce rău?
  • Pentru că ’binele’ de mai sus nu se va întîmpla. Partidele nu se vor reforma, liderii monștri nu vor pleca, strategia de PR și comunicare nu se va schimba.
E uimitor cum în Moldova poți sesiza creșterea electoratului (el înțelege mai bine votul său și puterea votului său), însă nu observi creșterea corelativă a partidelor în acest context (adaptarea). Concluzii?
  • Hmm.. pe 31 probabil nu va fi sărbătoare și bradul nu va fi pus pe 25. Dar și la astea două am dubii. În orice caz, nu multe schimbări și consecințe. Poate doar că DODO va fi următorul președinte.


Sursa
2011-06-06 18:41:48Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

17:22:00Legenda fotbalului din Nisporeni, Victor Cîrlig, la 55 de ani. Vezi ce realizări irepetabile a avut! —» Sandu GRECU
14:36:31(VIDEO) Diana Crudu, după ce a fost amendată că a arborat tricolorul: ”Poliția și-a permis să îmi falsifice semnătura” —» Elena Robu
12:58:43Top vânzări iulie 2020. Librăriile Cartier —» Gheorghe Erizanu
12:44:49Ministrul Afacerilor Interne Arsen Avakov: în Ucraina sunt cercetate dosare penale pentru crimele comise de CMP «Wagner» în Donbass —» ACUM ÎN UCRAINA
11:55:20Un nou atelier de planificare strategică —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
11:18:09Locuiește în podul unei case părăsite —» Curaj.TV | Media alternativă
11:13:40Discuție MolDox: despre femei în industria filmului de pe plai —» Curaj.TV | Media alternativă
10:30:42Când ești sora mai mare… vii cu dedicație pentru frații mai mici —» Sunt MAMĂ!
09:13:40Ceva filme —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
08:36:07Toyota Auris 1.4 D4D решение проблемы забитого сажевого DPF —» Сажевые фильтры (DPF/ FAP). Чип тюнинг. Теория, практика.
06:32:27Diaspora: În ce condiții puteți intra în R. Moldova fără ca să stați în carantină —» Elena Robu
05:39:40Zile* —» Andrei LANGA. Blogul personal
05:39:19Ferestre* —» Andrei LANGA. Blogul personal
04:26:57DESPRE O CARTE APĂRUTĂ ÎN POLONIA —» Leo Butnaru
23:10:09Jios Vântu!, de Valera Otcat —» Curaj.TV | Media alternativă
20:00:09Pe urmele hoților de lemn II (investigație Recorder) —» Curaj.TV | Media alternativă
19:36:31BMW 520d G30 chiptuning Moldova by Dieselok [+41 HP/ 73 Nm]. 2 литра сока! —» Сажевые фильтры (DPF/ FAP). Чип тюнинг. Теория, практика.
08:31:48Câți cetățeni au traversat frontiera R. Moldova în ultima săptămână —» Elena Robu
07:42:1431/40: „Micul Prinț” de Antoine de Saint-Exupery —» Sunt MAMĂ!
06:46:14eBook Cartier. Top vânzări iulie 2020 —» Gheorghe Erizanu
01:31:57Fiica unui evreu român - prima femeie Președinte al unui stat din America de Sud —» Blogul unui romancier basarabean
19:57:15Săptămâna în care s-a facut comisie pentru a schimba ţara —» Un PUNCT din .FR
19:55:39Fosta primărie din Bălți e mutilată —» Curaj.TV | Media alternativă
18:34:53©️ Calea ta —» Licurici de suflet
17:27:44Despre republica lui Stalin și holocaustul romilor #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă