156202 cazuri COVID-19 în Moldova
5893 – cazuri active
146948 – cazuri vindecate
3361 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 24 ianuarie 2021 ora 20:22


policlinica

Insulina este un hormon indispensabil digestiei carbohidratilor. La diabetici aceasta nu vine din interiorul organismului, ci se administreaza pe cale exogena. Daca la non-diabetici organismul este singurul producator autorizat de insulina, atunci la diabetici producatorii difera. In mare parte exista doua companii mari farmaceutice producatoare de insulina: “NovoNordisk” (Danemarca) si “Lilly” (SUA). Normal ca exista si alte companii, dar acestea doua sunt cele mai mari.

Diferite tari prefera sa aiba grija de diabeticii lor in diferite feluri. In SUA trebuie sa ai o asigurare medicala buna ca sa beneficiezi de insulina gratuita. O asigurare medicala buna presupune un serviciu bun sau existenta unor surse financiare aditionale. Daca nu ai asigurare sau daca ai o asigurare medicala minima trebuie sa-ti cumperi insulina. Deoarece asigurarea mea medicala era una dintre cele mai minime, eram nevoit sa-mi cumpar insulina, atata timp cat m-am aflat in SUA.

Paradoxal, insulina produsa in SUA este mai scumpa in SUA decat in Republica Moldova. Intuitia imi sopteste ca insulina scumpa din SUA se datoreaza politicii de preturi din sistemul de sanatate american, care favorizeaza persoanele asigurate si defavorizeaza persoanele fara asigurare. Totusi in SUA este mai bine ca in majoritatea tarilor africane unde insulina nici nu ajunge sau daca ajunge lipsesc glucometrele sau seringile pentru administrarea ei.

Acum ca am revenit pe o perioada in Republica Moldova am zis ca trebuie sa merg la policlinica sa vad care mai e politica insulinei pe plaiurile natale. Partea buna a situatiei este ca de bine de rau, sistemul de sanatate moldovenesc isi propune sa asigure toti diabeticii moldoveni cu insulina gratuita. Chiar daca nu ai polita, ca diabetic, ai dreptul la insulina gratuita si la o serie de analize gratuite anual. Totusi vorba cronicarului: “si ceea ce este gratuit are un pret.”

Pretul exclude valoarea monetara si TVA, dar include cautarea timpului pierdut si a neuronilor indivizibili. Cu cativa ani in urma, insulina se elibera la farmacia policlinicii de sector. Mergeam la endocrinolog, acesta ma intreba de sanatate: “Cum te simti? Cum e “saharul”? (“sahar” e o varianta mai dulce prin care anturajul diabeticilor incearca sa menajeze urechile diabeticilor suprasaturate de “valori glicemice” si “hipo-hiper-glicemice.”) Dupa cateva intrebari de serviciu, endocrinologul nota ceva ilizibil in cartea mea medicala, si imi prescria cate doua flacoane de “Humulin R” si “Humulin NPH.”

Dupa binecuvantarea endocrinologica epopeea mea insulinocentrica continua in cabinetul medicului principal de sector. Dupa o serie de intrebari administrative de genul: “Ati mai fost la noi dupa insulina? Ati trecut toate analizele?” medicul de serviciu scotea stampila atotstiutoare si deoadata simteam cum se apropie izbavirea. In ultima instanta coboram la parter unde se afla farmacia policlinii si ridicam licoarea vietii. Procedurea se repeta aproximativ la fel o data la fiecare doua luni.

Mai recent, pentru a “simplifica” procedura de obtinere a insulinei si pentru a “evita orice scheme de coruptie” autoritatile medicale au hotarat sa centralizeze distributia insulinei. De parca pana atunci insulina se oferea la orice colt de strada. Astfel, daca anterior puteam sa merg la policlinia de sector sa obtin insulina, acum aceasta se elibereaza doar la Policlinica Nr.1 din centrul orasului. Ce nu face statul ca sa usureze viata cetatenilor sai?

 Sursa
2011-06-02 09:16:22Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

19:26:36Focaccia —» Bucataria Talinei - condimentat cu dragoste
19:04:283 expresii magice pe care e bine să-i învățăm pe copii să le folosească —» Sunt MAMĂ!
16:00:49Premiile USM. Anul literar 2020. Lista Editurii Cartier —» Gheorghe Erizanu
14:43:43MEREU CONTEMPORANUL NOSTRU - FEDERICO GARCIA LORCA —» Leo Butnaru
14:10:12CU LAURENȚIU ULICI —» Leo Butnaru
10:40:30„No more” privileged position for the Russian language in Moldova —» Dionis Cenuşa
10:20:18Noi condiții de intrare în Franța pentru cetățenii UE —» Elena Robu
08:39:47Atelierul profesional online ,,Raportarea 2020. Indicatori de performanță” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
08:22:05Trainingul online ,,Raportul anual: design și conținut” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
22:05:13Guvernul Ideal // Exercițiu de perspectivă al unui moldovean stabilit în Germania —» un alt blog
21:42:52Valurile de Virginia Woolf —» Frinturi din suflet de femeie
16:22:11Avocată de stat a venit nepregătită să-l apere contra statului —» Curaj.TV | Media alternativă
15:57:00Spaţii ”deschise”… ermetic şi periculos —» Curaj.TV | Media alternativă
15:05:26Legea prin care se oferă statut special limbii ruse declarată neconstituțională —» Elena Robu
14:12:32Cum a fost renovată grădinița de copii din satul Băcioi cu sprijinul României —» Elena Robu
12:06:25Cum sunt văzuți moldovenii de către un francez stabilit la Horodiște, unde a deschis o fabrică de brânzeturi —» Elena Robu
11:24:13Забытое, но интересное… —» Biblioteca Hristo Botev
11:07:29Nor de fum toxic în autobuzul cu oameni vii —» Curaj.TV | Media alternativă
10:45:11Ucraina în limba română: Despre vizita Maiei Sandu la Kiev —» Curaj.TV | Media alternativă
09:13:19Ultimatum. Iubirea fiului de fermieri —» Curaj.TV | Media alternativă
07:27:302/50 (2021): „Ugly Love Despre fața urâtă a iubirii” de Collen Hooven —» Sunt MAMĂ!
00:35:33The power of the Gospel of Jesus Christ —» Erik and Elena Brewer's Weblog
15:48:25Mihail Gheorghe Cibotaru —» Gheorghe Erizanu
14:24:5221 de studenți-doctoranzi din R. Moldova vor primi Bursa de Excelență a Guvernului pentru anul 2021 —» Elena Robu
13:59:00YoYo Games, the company behind GameMaker, is now part of Opera —» Luchian Alexandru