policlinica

Insulina este un hormon indispensabil digestiei carbohidratilor. La diabetici aceasta nu vine din interiorul organismului, ci se administreaza pe cale exogena. Daca la non-diabetici organismul este singurul producator autorizat de insulina, atunci la diabetici producatorii difera. In mare parte exista doua companii mari farmaceutice producatoare de insulina: “NovoNordisk” (Danemarca) si “Lilly” (SUA). Normal ca exista si alte companii, dar acestea doua sunt cele mai mari.

Diferite tari prefera sa aiba grija de diabeticii lor in diferite feluri. In SUA trebuie sa ai o asigurare medicala buna ca sa beneficiezi de insulina gratuita. O asigurare medicala buna presupune un serviciu bun sau existenta unor surse financiare aditionale. Daca nu ai asigurare sau daca ai o asigurare medicala minima trebuie sa-ti cumperi insulina. Deoarece asigurarea mea medicala era una dintre cele mai minime, eram nevoit sa-mi cumpar insulina, atata timp cat m-am aflat in SUA.

Paradoxal, insulina produsa in SUA este mai scumpa in SUA decat in Republica Moldova. Intuitia imi sopteste ca insulina scumpa din SUA se datoreaza politicii de preturi din sistemul de sanatate american, care favorizeaza persoanele asigurate si defavorizeaza persoanele fara asigurare. Totusi in SUA este mai bine ca in majoritatea tarilor africane unde insulina nici nu ajunge sau daca ajunge lipsesc glucometrele sau seringile pentru administrarea ei.

Acum ca am revenit pe o perioada in Republica Moldova am zis ca trebuie sa merg la policlinica sa vad care mai e politica insulinei pe plaiurile natale. Partea buna a situatiei este ca de bine de rau, sistemul de sanatate moldovenesc isi propune sa asigure toti diabeticii moldoveni cu insulina gratuita. Chiar daca nu ai polita, ca diabetic, ai dreptul la insulina gratuita si la o serie de analize gratuite anual. Totusi vorba cronicarului: “si ceea ce este gratuit are un pret.”

Pretul exclude valoarea monetara si TVA, dar include cautarea timpului pierdut si a neuronilor indivizibili. Cu cativa ani in urma, insulina se elibera la farmacia policlinicii de sector. Mergeam la endocrinolog, acesta ma intreba de sanatate: “Cum te simti? Cum e “saharul”? (“sahar” e o varianta mai dulce prin care anturajul diabeticilor incearca sa menajeze urechile diabeticilor suprasaturate de “valori glicemice” si “hipo-hiper-glicemice.”) Dupa cateva intrebari de serviciu, endocrinologul nota ceva ilizibil in cartea mea medicala, si imi prescria cate doua flacoane de “Humulin R” si “Humulin NPH.”

Dupa binecuvantarea endocrinologica epopeea mea insulinocentrica continua in cabinetul medicului principal de sector. Dupa o serie de intrebari administrative de genul: “Ati mai fost la noi dupa insulina? Ati trecut toate analizele?” medicul de serviciu scotea stampila atotstiutoare si deoadata simteam cum se apropie izbavirea. In ultima instanta coboram la parter unde se afla farmacia policlinii si ridicam licoarea vietii. Procedurea se repeta aproximativ la fel o data la fiecare doua luni.

Mai recent, pentru a “simplifica” procedura de obtinere a insulinei si pentru a “evita orice scheme de coruptie” autoritatile medicale au hotarat sa centralizeze distributia insulinei. De parca pana atunci insulina se oferea la orice colt de strada. Astfel, daca anterior puteam sa merg la policlinia de sector sa obtin insulina, acum aceasta se elibereaza doar la Policlinica Nr.1 din centrul orasului. Ce nu face statul ca sa usureze viata cetatenilor sai?

 



Sursa
2011-06-02 09:16:22



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

17:38:16Joker: Folie à Deux —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
13:00:06Să fii curios, e de folos! —» Biblioteca Hristo Botev
19:45:15Au influențat scrierile apocrife creștinismul timpuriu? – Vasile Filat —» Moldova Creștină
18:53:00Febră electorală. Vom fi ceea ce alegem —» Argentina Gribincea's Blog
09:24:45DIN YES-EURI —» Leo Butnaru
20:26:44Divorțul civil este egal cu divorțul religios? – Vasile Filat —» Moldova Creștină
19:57:23Care este legătura dintre rugăciune și “cântări de laudă” din Iacov 5:13? – Vasile Filat —» Moldova Creștină
05:59:17Despre ateism și religie (Live) —» Curaj.TV | Media alternativă
04:49:10Recuperarea emoțională și vindecă-ți sufletul – Vasile Filat —» Moldova Creștină
19:45:00POEMELE UITĂRII —» Andrei LANGA. Blogul personal
14:46:57O Campanie de bun augur —» Biblioteca Hristo Botev
12:15:52Marș împotriva violenței de gen #București —» Curaj.TV | Media alternativă
05:18:40Diaspora ține în viață visul european al Moldovei, dar ce folos? —» Curaj.TV | Media alternativă
10:56:43Fenomenul rm —» Argentina Gribincea's Blog
10:09:59CĂRĂRI/ SENDEROS —» Andrei LANGA. Blogul personal
10:02:15POEMELE UITĂRII —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:45:22Hardcore moldovenesc —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
19:18:45Despre referendumul și prezidențialele din Moldova (live) —» Curaj.TV | Media alternativă
10:20:41Matei, 1 an și 4 luni: de la primii pași la cățărat și alergat —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
19:59:18Lanț uman în IOR pentru salvarea parcului —» Curaj.TV | Media alternativă
15:18:00Pluto/Soare - punct de cotitură în destinul personal —» codul omega
05:07:09DIN COSMOGRAME —» Leo Butnaru
21:57:16Din lumea prădătorilor științifici (2) —» Gheorghe Cuciureanu
21:46:44Din lumea prădătorilor științifici (1) —» Gheorghe Cuciureanu
19:31:35Graficienii de aur ai orașului —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag