policlinica

Insulina este un hormon indispensabil digestiei carbohidratilor. La diabetici aceasta nu vine din interiorul organismului, ci se administreaza pe cale exogena. Daca la non-diabetici organismul este singurul producator autorizat de insulina, atunci la diabetici producatorii difera. In mare parte exista doua companii mari farmaceutice producatoare de insulina: “NovoNordisk” (Danemarca) si “Lilly” (SUA). Normal ca exista si alte companii, dar acestea doua sunt cele mai mari.

Diferite tari prefera sa aiba grija de diabeticii lor in diferite feluri. In SUA trebuie sa ai o asigurare medicala buna ca sa beneficiezi de insulina gratuita. O asigurare medicala buna presupune un serviciu bun sau existenta unor surse financiare aditionale. Daca nu ai asigurare sau daca ai o asigurare medicala minima trebuie sa-ti cumperi insulina. Deoarece asigurarea mea medicala era una dintre cele mai minime, eram nevoit sa-mi cumpar insulina, atata timp cat m-am aflat in SUA.

Paradoxal, insulina produsa in SUA este mai scumpa in SUA decat in Republica Moldova. Intuitia imi sopteste ca insulina scumpa din SUA se datoreaza politicii de preturi din sistemul de sanatate american, care favorizeaza persoanele asigurate si defavorizeaza persoanele fara asigurare. Totusi in SUA este mai bine ca in majoritatea tarilor africane unde insulina nici nu ajunge sau daca ajunge lipsesc glucometrele sau seringile pentru administrarea ei.

Acum ca am revenit pe o perioada in Republica Moldova am zis ca trebuie sa merg la policlinica sa vad care mai e politica insulinei pe plaiurile natale. Partea buna a situatiei este ca de bine de rau, sistemul de sanatate moldovenesc isi propune sa asigure toti diabeticii moldoveni cu insulina gratuita. Chiar daca nu ai polita, ca diabetic, ai dreptul la insulina gratuita si la o serie de analize gratuite anual. Totusi vorba cronicarului: “si ceea ce este gratuit are un pret.”

Pretul exclude valoarea monetara si TVA, dar include cautarea timpului pierdut si a neuronilor indivizibili. Cu cativa ani in urma, insulina se elibera la farmacia policlinicii de sector. Mergeam la endocrinolog, acesta ma intreba de sanatate: “Cum te simti? Cum e “saharul”? (“sahar” e o varianta mai dulce prin care anturajul diabeticilor incearca sa menajeze urechile diabeticilor suprasaturate de “valori glicemice” si “hipo-hiper-glicemice.”) Dupa cateva intrebari de serviciu, endocrinologul nota ceva ilizibil in cartea mea medicala, si imi prescria cate doua flacoane de “Humulin R” si “Humulin NPH.”

Dupa binecuvantarea endocrinologica epopeea mea insulinocentrica continua in cabinetul medicului principal de sector. Dupa o serie de intrebari administrative de genul: “Ati mai fost la noi dupa insulina? Ati trecut toate analizele?” medicul de serviciu scotea stampila atotstiutoare si deoadata simteam cum se apropie izbavirea. In ultima instanta coboram la parter unde se afla farmacia policlinii si ridicam licoarea vietii. Procedurea se repeta aproximativ la fel o data la fiecare doua luni.

Mai recent, pentru a “simplifica” procedura de obtinere a insulinei si pentru a “evita orice scheme de coruptie” autoritatile medicale au hotarat sa centralizeze distributia insulinei. De parca pana atunci insulina se oferea la orice colt de strada. Astfel, daca anterior puteam sa merg la policlinia de sector sa obtin insulina, acum aceasta se elibereaza doar la Policlinica Nr.1 din centrul orasului. Ce nu face statul ca sa usureze viata cetatenilor sai?

 



Sursa
2011-06-02 09:16:22



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

13:10:00How Yarnnakarn Ceramics Uses WordPress.com to Expand Their Business —» Adăpostul gîndurilor nerevendicate | If I enjoy the hatred of life, I do not hate life, I enjoy i
17:15:00Top 6 alimente care conține substanțe cancerogene. —» Blog de Cultura
16:59:00Care este diferența dintre un psiholog, psihoterapeut și un psihiatru? —» Blog de Cultura
16:56:37Mega Protestul de astăzi al profesorilor în București —» Curaj.TV | Media alternativă
15:00:00Concept to Creation: Custom Theme Designs Just Got Easier —» ada rosu
14:54:29Romanul „Montana” de Alexandru Popescu în continuă discuție —» BiblioCity
09:39:11Tutunul și impactul asupra performanței școlare și profesionale —» BiblioCity
15:31:25Zilele Onisifor Ghibu la Biblioteca „Onisifor Ghibu” —» BiblioCity
21:00:04Au băut nişte ofiţeri în unitate, se poate?! —» Curaj.TV | Media alternativă
11:43:43A luat foc un clopot de gunoi lîngă Gara de Nord —» Curaj.TV | Media alternativă
11:41:12Mașină de poliție pe trotuar, cu motorul pornit —» Curaj.TV | Media alternativă
05:12:17UN ALT POET AL MODERNITĂȚII FRANCEZE —» Leo Butnaru
14:45:06Happy 20th Anniversary, WordPress! We Wouldn’t Be Here Without You  —» Adăpostul gîndurilor nerevendicate | If I enjoy the hatred of life, I do not hate life, I enjoy i
12:00:26Cele mai bune teze de doctorat din Republica Moldova în anul 2022 —» Gheorghe Cuciureanu
05:35:51DIN POEZIA FRANCEZĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
19:16:18Povesti care inspiră: Cristina Tănase de la Salvati copiii —» Curaj.TV | Media alternativă
16:21:57Activitatea: Ce este un plan de faceri? în imagini —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
12:33:29UN POEM, UN POET/ UN POEMA, UN POETA (Antologie de poezie bilingvă spaniolă-română*) —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:06:55PAS se aruncă din nou „curajos” în urma trenului. Au așteptat să treacă „ziua victoriei” și s-au apucat s-o anuleze  —» Nicolae Federiuc
07:35:23ÎN MEMORIA LUI ALEXANDRU COSMESCU: „CU TOT CE-A FOST ODATĂ EL” —» Andrei LANGA. Blogul personal
20:34:31Dezbatere după prezentarea Mihaelei Miroiu despre etica în politică —» Curaj.TV | Media alternativă
20:26:51Defila cu nisipul dezgolit ilegal pe lîngă mega-catedrală —» Curaj.TV | Media alternativă
15:32:44CUM SĂ COMUNICI UȘOR ÎN LIMBA ENGLEZĂ? Lecție demonstrativă gratuită —» Moldova Creștină
10:58:01DIN POEMELE PENTRU COPII —» Leo Butnaru
10:30:18Poem de O c t a v i o P a z (trad. în română) —» Andrei LANGA. Blogul personal