JPEG versus RAW.
Majoritatea fotoaparatelor digitale, cu excepția celor point-and-shoot, oferă 2 tipuri de formate JPEG (Joint Photographic Experts Group) și RAW. Majoritatea fotografilor utilizează formatul JPEG. Acesta oferă un echilibru bun ce ține de dimensiunea imaginii și calitatea ei, plus JPEG este citit de către toate software-urile. JPEG este un format de compresie, utilizînd un algoritm matematic util pentru a reduce dimensiunea fișierului cu pierderi minimale din calitatea acestuia. De asemenea, pe cardul de memorie pot fi stocate mai multe imagini de formatul JPEG.
Imaginile de tipul RAW sunt bogate in date, care trebuie convertite pentru a le vizualiza și edita. Fișierul RAW poate fi procesat cu mai multă flexibilitate și gamă de reglare decît în cazul JPEG. La fel, pentru crearea imaginii HDR, este necesar de a executa pozele îm formatul RAW.
Formatul RAW este cel mai bun format de imagini, în cazul dacă doriți să obțineți imagini de cea mai bună calitate de la aparatul vostru digital. Setările fotoaparatului, cum ar fi contrastul, white balance, saturația, sharpening, și alte setări, nu sunt aplicabile pentru imaginea în formatul RAW. După ce fotografiați, aveți controlul asupra tuturor setărilor atunci cînd le prelucrați în convertorul de imagini RAW.
O bună parte din fotografii profesionali execută majoritatea imaginilor sale în formatul RAW, sau selectează opțiunea din setările fotoaparatului RAW+JPEG.
Iată mai jos un tabel ce reflectă diferența dintre imaginile efectuate în formatul RAW și JPEG pentru o cameră de 12 mpx.

RAW vs JPEG

JPEG vs RAW
JPEG versus RAW. is a post from: Focus
Tags: JPEG, News, RAWRelated posts
Sursa
2010-10-28 17:43:22