Poziția Ministrului Justiției față de proiectul de lege nediscriminare
Am întrebat opinia Dlui Alexandru Tănase, Ministrul Justiției față de proiectul de lege nediscriminare în cadrul unei “ore de sinceritate”, organizată de Parlamentul Tinerilor, legislatura a II-a. Tinerii parlamentari “au avut posibilitatea să acorde întrebări direct domnului ministru, atât din domeniul juridic, cît și implicarea tinerilor în viața social-politică, precum și alte importante domenii.”(http://www.parlamentultinerilor.md/comunicate/alexandru-tnase-o-or-de-sinceritate)
Proiectul de Lege Nediscriminare stă atârnat deja din 2006, periodic avem însă tentative de promovare a acestuia. Așa cum a menționat și Dl Tănase, acesta a fost inclus de câteva ori în ordinea de zi a ședinței Parlamentului, fără să se știe cine l-a inclus. Proiectul a fost exclus din ordinea de zi, așa cum a promis Partidul Liberal Democrat când și-a făcut publică poziția față de acest proiect în 2009 înainte de alegeri. Au fost organizate și Ședințe de Consultare a publicului asupra Proiectului de Lege pentru prevenirea și combaterea discriminării în cadrul Ministerului Justiției în 2008.
Domnul Tănase consideră că avem nevoie de o astfel de lege, chiar dacă “legislația RM prevede acest lucru deja” așa cum legea interzice discriminarea și garantează libertatea fiecărei persoane în fața legii(art.16 din Constituția RM). Minstrul Justiției propune să mai tergiversăm adoptarea acestei lege până populația țării noastre va fi pregătită pentru aceasta, mai ales dacă luăm în cosiderație opinia și influența cultelor religioase asupra politicului. Nici un partid politic nu va merge la riscul să piardă un electorat ce presupune majoritatea(persoanele morale, creștine) pentru electoratul ce susține homosexualii, evaluat de Dl Tănase la 1%.
Dl Tănase mai afirmă că nu tot ce merge în Europa merge și la noi, totuși “vrem să circulăm liber, să intrăm în Europa…”, concluzionez eu că totul se rezumă la ajustarea la normele și cerințele europene, ajustare ce poate fi asociată de multe ori cu o copiere oarbă, pentru că nu sunt analizate consecințele. Juristul britanic Alex SPAK, ne-a sfătuit să privim la exemplul țării lor, care au început de la o foaie curată, de la un experiment, noi însă avem exemplele și practica țărilor europene, de ce să comitem aceleași greșeli.
Ministrul a menționat că circulau idei că în spatele acestui proiect stă I.Roșca sau V.Cubreacov, eu știu că în spatele acestuia stă ONG “GenderDoc-M”.
Dl ministru nu vede în acest proiect un pericol, “preoțimea îl consideră așa, nu și eu”.
Care va fi poziția PLDM în continuare? Folosiți-că de perioada campaniei electorale și întrebați reprezentanții partidului poziția lor viitoare.

Sursa
2010-10-27 17:21:16