S-a dat startul promisiunilor electorale
A fost dat startul oficial al campaniei electorale. Alegătorii sunt chemaţi din nou să delegheze în Parlament 101 de reprezentanţi pentru o perioadă de patru ani, ca probleme cetăţenilor să fie rezolvate rapid şi calitativ şi vorba unui concurent electoral, să le facă ordine în ţară. Nu ştiu dacă cineva va citi în întregime programul electoral al unui partid sau altul, pentru că marea majoritatea nu mai este interesată în aceste programe din cauza activităţii liderilor partidelor. Săptămâna carea trecut mai mulţi concurenţi s-au lansat oficial în campania electorală. Am urmărit cu atenţia patosul cu care aceştia ne promit că vor schimba radical în bine situaţia din Moldova. Lucru, cu care sincer să fiu , nu pot fi de acord, în condiţiile în care multe din ele au avut şansa să o facă având mai mult sau mai puţin tangenţe cu guvernarea în diferite perioade ale vremii. Cu mici excepţii toate partidele au aceeaşi retorică electorală având aceeaşi oameni în capul liste. Pentru că, bine se ştie, moldovenii aleg după nume şi nu după capacităţile profesionale, iar dacă capul listei s-a compromis o dată, atunci întreg partidul suferă. Aici mă gândesc la partidul Moldova Unită, condus de un fost comunist, Vladimir Ţurcan, şi care ne promite să facă ordine imediată în ţară. Domnul Ţurcan a avut tot timpul necesar să o facă în anii când a deţinut poziţii cheie în stat. Iar dacă ne aducem aminte că a fost o figură importantă în acţiunile din 7 aprilie 2009, când a colaborat cu provocatorii, atunci ce fel de ordine vrea să promoveze „Moldova Unită”?
Un alt partid cu o retorică zdrobitor de comună celei comuniste este Partidul „Patrioţii Moldovei”. Pe listele acestui partid se găseşte şi istoricul Vasile Stati, care a reuşit să dezbine la indicaţiile comuniştilor societatea prin dicţionarul „moldovenesc-român”. Ca şi mulţi alţii, Stati a fost deputat comunist timp 6 ani, şi rămas în istorie cu acest dicţionar controversat. Nu ştiu dacă patriotismul înseamnă să contribui la dezbinarea societăţii.
Chiar dacă aparent nu au nimic cu comuniştii, Partidul Democrat din Moldova şi-a ştirbit din imaginde prin faptul că numărul unu pe listă, fostul comunist Marian Lupu, în afară de dorinţa de a deveni preşedinte s-a remarcat prea puţin. Lideruldemocraţilor a tot încercat să se impună pe scena politică ca un lider, însă nu i-a reuşit din cauza trecutului său comunist. Îmi aduc bine aminte de acţiunile lui Marian Lupu la adresa opoziţiei de atunci, dar şi de unele acţiuni din prezent care lasă semne de întrebare. Aici mă refer la interminabilele discuţii legate de legăturile liderului democrat cu omul de afaceri Vlad Plahotniuc. Apare fireasca întrebare ce poate să aducă nou Marian Lupu în politica moldovenească atâta timp cât a fost în prim planul scenei politice atât într-un regim autoritar cât şi într-un parlament condus de democraţi.
La fel de controversat adevenit un alt partid antrenat în cursa electorală, Partidul Umanist, care prin liderul lor,Valeriu Pasat a dat impresia că promovează un ortodoxism radical, ceea ce a atras antipatiilel multor din cetăţeni, chiar dacă pretindem că suntem o naţiune creştină. Însă folosind biserica pentru a ajunge în politică nu este cea mai recomandată metodă.Am văzut chiar zilele acestea cum liderul social-democraţilor moldoveni,Victor Şelin a aplicat aceeaşi metodă de apropiere de Mitropolie prin oferirea unui cadou primei feţe a bisericii ortodoxe din Moldova. Straniu este că doar în campaniile electorale politicienii spun tare şi răspicat că îl iubesc pe Dumnezeu. Să fie oare vorba de o iubire condiţionată de sprijinul accederii în Parlament?
Evident amobservat şi lucruri pozitive în acest start de campanie electorală. Aici i-aş menţiona pe cei de la Partidul „Alianţa Moldova Noastră” care au lăsat la o parte promisiunile nerealizabile şi au devenit mult mai realişti şi pragmatici în retorica lor. I-aş menţiona aici şi pe liberal-democraţi şi pe liberali care au promis o campanie decentă şi fără atac la persoană, lucru de care m-am convins personal. Evident că partidele de orientare democrată au conştientizat că pericolul numărul unu al democraţiei moldoveneşti sunt comuniştii. Iar dacă vor avea o campanie decentă, bazată pe realitatea în care trăim pe şi nu pe promisuni deşare şi atacuri la persoană, atunci şansele de acontinua politica începută vor creşte.
Radu Blendarencu
Sursa
2010-10-18 20:47:09