Prima şi ultima noapte a batalioanelor roşii. Testul “Mondial”.
Revenind la cele publicate.I. Prima şi ultima noapte a batalioanelor roşii.
« În dimineaţa zilei de 1 octombrie 1970, K.G.B.-ul era în plină panică: pe mai multe instituţii şi magazine de pe străzile Puşkin, Pirogov, Livezilor, stradela Fântânilor, bulevardul Lenin, au apărut nişte bombe atomice pentru ideologia sovietică, toate scrise în grafie latină: trăim la ruşi cu pielea şi-n mănuşi; scoală, Ştefane сel Mare, scoală, scoală din mormânt, ia-ţi tu sabia cea mare, fă dreptate pe pământ; cadre moldoveneşti; moarte cotropitorilor!; întoarceţi-ne alfabetul latin!; întoarceţi-ne litoralul! Şi încă altele, toate de acest fel. Aşa ceva n-a mai văzut nici Chişinăul şi nici Moldova. Scrise cu roşu, ca o sfidare, aceste lozinci, chemări şi îndemnuri au băgat până la plăsele cuţitul în regim.
Cine le-a scris? Câţi au fost? Un batalion sau batalioane întregi, bine organizate, care au planificat din timp tentativa de lovitură de stat împotriva ideologiei oficiale? Sute de kaghebişti şi, poate, mii de miliţieni, au fost ridicaţi în stare de alertă, ba chiar de război, pentru că, în acest mod, batalioanele de naţionalişti declaraseră război făţiş Ţării Moldovei comuniste. Ivan Bodiul făcea spume la gură: era vizat direct într-o lozincă, de această dată în limba rusă: „Bodiul, marş iz Moldavii!”
Dacă află Moscova, numai să nu afle Moscova! O zi de căutări, nimic. Două, trei, patru zile – nici o urmă de batalioane! Dar batalionale existau, într-adevăr. Un batalion era o fată de doar 19 ani – Lilia Neagu, iar al doilea – o copilă de numai 16 ani – Asea Andruh. Lilia, studentă în anul doi la şcoala de medicină din Chişinău, stătea în gazdă la părinţii Asei, pe Dealul Schinoasei.
Era după concertul de pomină al formaţiei „Mondial” la Teatrul Verde din Chişinău. Şi cum altfel să-şi descarce obida de veacuri moldovenii, auzind o frumoasă limbă română pusă pe melodie, dacă nu să se ia la bătaie?! Bătaie cu miliţienii, bătaie cu ruşii, bătaie ei între ei: euforia limbii române, pe atunci atât de înstrăinată la Chişinău, dar şi în toată Moldova, le sfâşia piepturile – acea explozie de limbă română a „Mondialului” la Chişinău i-a făcut pe mulţi moldoveni de atunci români peste noapte.
Fetele nu se bat, sau o fac rar de tot. Dar, prezente la acel concert, Lilia Neagu, şi Asea Andruh, copleşite de acea sfâşietoare limbă română care le era în sânge din străbuni, au hotărât să se bată în alt mod: în noaptea spre 1 octombrie au luat un bidon cu vopsea roşie, pensule şi au pornit, din Dealul Schinoasei, pe un traseu dinainte stabilit. Am mai spus şi o mai spunem: au inscripţionat lozinci pe pereţii mai multor clădiri din capitală, multe dintre care, şi astăzi, după atâţia ani, nu şi-au pierdut din actualitate şi care, se pare, dacă ar fi scrise din nou, iarăşi ar avea S.I.S.-ul de lucru: Cetatea Albă ne-aţi furat-o! Întoarceţi-ne litoralul!... (…)
Lilia a înfundat ani grei de puşcărie. Asea, dat fiind vârsta minoră, a fost exmatriculată din şcoală, fără dreptul de a-şi mai continua studiile. Urgia pedepselor s-a răsfrânt asupra părinţilor, fraţilor şi surorilor celor două fete, unii fiind destituiţi din funcţii, alţii alegându-se cu diferite pedepse. (…)
... E trist că, acum, nimeni nu-şi mai aminteşte de acele două fetişcane care au avut curajul, înaintea multora, cum mulţi nu l-au avut, să formeze acele două batalioane roşii de temut, să înfrunte un regim roşu şi să-l bată cu aceeaşi armă pe care o folosea el – cea roşie. »
Eugen Gheorghiţă
(Sursa: Literatura si Arta, Nr. 40)
II. Testul “Mondial”.
« In 1970, formatia românească de muzica rock, Mondial, efectuează un turneu de 45 de zile în U.R.S.S. Iată ce a povestit chitaristul Dragoș Vasiliu în 2006, într-un interviu acordat ziarului Jurnalul Național:
“Am trăit niște momente de neuitat în turneul din U.R.S.S. La Teatrul Verde din Chișinău, care avea 7 000 de locuri, veneau în fiecare seară câte 12 000 de oameni. Nu mai voiau să iasă din teatru. Doar miliția călare reușea să-i scoată afară din sală. După primul spectacol ne-au mutat la motelul «Struguraș», care se afla la 8 kilometri de Teatrul Verde. Autorităților le-a fost frică de reacția publicului. Moldovenii voiau să ne conducă, cu miile, pe străzi.”
OSTA (ARIA de mai târziu sau Agenţia Română pentru Impresariat Artistic) le-a propus membrilor Mondial, în 1970, un turneu în U.R.S.S. Primul popas, la Chişinău, unde erau programate două spectacole. Au urcat pe scenă în uralele publicului. După prima piesă, prezentatoarea, care vorbea ruseşte, a încercat să se adreseze publicului, fără succces. “Lăsaţi-i pe fraţii noştri să vorbească”, se auzea din sală. După fiecare piesă, pe scenă erau aduse numeroase buchete de flori, alături de care erau strecurate bileţele pe care se regăseau mesaje ale românilor de peste Prut. A doua zi, la cel de-al doilea spectacol, în Teatrul Verde nu mai puteai să arunci nici măcar un ac. S-a scandat: “Unire!”. Situaţia i-a deteminat pe organizatori să le ceară membrilor formaţiei să-şi strângă instrumentele. Cu chiu, cu vai, poliţia călare i-a escortat până la autobuz.
Fiind prima formație rock românească care a concertat peste Prut, autoritățile locale s-au arătat mai mult decât vigilente, invocând faptul că s-a cântat „Deșteaptă-te, române!” în concert pentru a împiedica ajungerea formației la Moscova. În schimb, s-a cântat la Odessa, de unde membrii formației au fost evacuați imediat după încheierea concertului; orașul urma să intre în carantină de a doua zi, din pricina epidemiei de holeră. »
In 2010, la Chisinau, a fost realizata o emisune TV in cadrul careia a fost discutat fenomenul „Mondial” la Chisinau. Invitat al emisiunii a fost si un functionar militar al K.G.B.-ului din R.S.S.M. in 1970. Dansul a recunoscut ca primul concert al unei formatii românesti in R.S.S.M., in 1970, a fost aprobat de K.G.B.-ul din Moscova, considerandu-l drept un test ce ar demonstra daca românii din R.S.S.M., dupa o patrime de secol de intensa deznationalizare si rusificare, isi mai aduc aminte de originea sa. Functionarul K.G.B.-ului R.S.S.M. a recunoscut ca atmosfera in care s-a desfasurat concertul formatiei „Mondial” la Chisinau, precum si evenimentele imediate ce au urmat (actiunile de protest anti-sovietic si anti-rus, indeosebi cele infaptuite de Lilia Neagu şi Asea Andruh), au facut conducerea K.G.B.-ului din U.R.S.S. sa se pronunte – Mai devreme, ori mai tarziu, dar R.S.S.M. este pierduta pentu U.R.S.S.
Testul „Mondial” sa nu fie uitat niciodata.
Sursa
2010-10-09 08:16:59