Tehnologia ne controlează viaţa!
Conversaţiile nu se mai poartă faţă în faţă, ci pe messenger sau prin SMS-uri, cumpărăturile se fac online, iar telefonul mobil a devenit un accesoriu fără de care nu ne putem descurca.
„Termenul de dependenţă poate fi asociat, în psihologie, cu orice fel de substanţă pe care cineva o consumă în mod excesiv sau cu orice acţiune ori activitate pe care o persoană o desfăşoară în mod excesiv cu sau fără propria voinţă“, explică psihologul Ştefania Niţă de la Centrul de Psihologie de Acţiune şi Psihoterapie din Bucureşti.
Aşadar, în momentul în care plăcerea de a sta la calculator ore întregi, de a naviga pe Internet şi de a folosi în mod continuu telefonul mobil preia controlul asupra noastră, putem spune că dependenţa de tehnologie este instalată.
Toate acestea sunt însoţite de o nevoie imperioasă de a achiziţiona cele mai noi modele de telefoane, de calculatoare, de a investi mereu în tehnologiile moderne.
Cum se instalează
Nevoia compulsivă de a folosi telefonul mobil, calculatorul sau agenda electronică şi de a verifica e-mailul la fiecare jumătate de oră este principala manifestare a dependenţei de tehnologie.
Iar dacă suntem într-o situaţie în care nu putem avea contact cu tehnologia, intrăm în panică, devenim neliniştiţi şi irascibili. Potrivit specialiştilor, dependenţa este cauzată de modificarea reacţiilor chimice la nivelul creierului în momentul în care avem contact cu tehnologia.
În timpul navigării pe Internet, de exemplu, centrii recompensei de la nivelul creierului sunt activaţi şi se eliberează o serie de substanţe chimice care ne dau o stare de bine.
Începe din copilărie
Una dintre cauzele instalării dependenţei de tehnologie, mai ales în rândul tinerilor, este abandonarea copiilor de către părinţi în faţa televizorului şi calculatorului.
În plus, majoritatea copiilor nu au nicio alternativă de petrecere a timpului liber.
Un studiu recent realizat la noi în ţară a scos la iveală faptul că aproximativ 40 la sută din micuţii de până în trei ani intră zilnic pe Internet pentru a se juca.
Sursa
2010-09-26 20:56:16