Inception (2010)

IMDB KinoPoisk
«Your mind is the scene of the crime»

Gen de film care cucereşte Top3 IMDB(şi KinoPoisk) după vizionare şi nu înaintea lui, precum a fost cu Avatar(care pînă la urmă nici în Top25 nu s-a clasat). Filmul Avatar îl vedeau toţi în vîrf pentru James Cameron, bugetul impunător, scenariu original şi multe alte chestii ce ţin de marketing, însă Inception e soiul de film cu nu prea mare gălăgie înainte de premieră, aparaţia standartă a trailerelor, Leonardo DiCaprio şi Marion Cotillard în sescţiunea actorilor, C. Nolan în secţiunea regizor şi scenarist şi pe Hans Zimmer îl avem ca compozitor. Minim deja avem o peliculă medie, însă cu timpul, după premieră, reuşeşte să urce, defapt îndată reuşeşte o performanşă uluitoare de a ocupa primele poziţii a topurilor dominate de către The Shawshank Redemption, The Godfather şi The Good, the Bad and the Ugly de ani buni. Obţine un box-office de inviat pentru un marketing nu prea strigător, însă care atrage tot mai mulţi spectatori după ce cei care au privit afirmă că chiar merită văzut.

Visele, subconştientul şi în general creierul uman e cel mai misterios lucru în prezent(98% din tot ce se cunoaşte despre creier a fost descoperit în ultimii 10 ani). Christopher Nolan a ştiut cu ce să-l intereseze pe spectator. Visele umane întotdeauna au avut parte de un interes sporit din partea noastră. A abordat o temă neatinsă pînă acum în cinematografie(la Matrix poate era ceva). În film n-a fost prezentată ideea evadării în vis, pătrunderii în aspiraţiile altora, obţinerea unei informaţii sau în cazul dar infiltrarea unei idei ca ceva nou, ca o descoperire şi consecinţele ei, dar deja ca o normalitate a vieţii, prezenţa companiilor ce prestează servicii de apărare contra aşa numiţi "hoţi de vise". Începutul(Începutului) nu prea te captivează, în comparaţie cu altă producţie a lui Nolan, The Prestige în timpul vizionării căreia te atrage tot, defapt cînd nu i-a plăcut spectatorului magia şi trucurile în deosebi cînd urmăreşti tot ce se petrece de după culise. În orice masterpiece al său Nolan ne bucură cu un final surprinzător, Inception n-a fost o excepţie. Tip de final ca în Shutter Island, te pune pe gînduri, însă l-am prevăzut cu circa 15 minute înaintea lui.

Efectele au fost tari. Nu mă refer la explozii ci la scenele de arhitectură şi gravitaţie. La scenele de acţiune(focuri de arme) nu atrăgeam atenţie, aici dialogurile şi ideea au făcut atmosfera. Retrospecţiunea celebră a lui Nolan a fost şi aici prezentă, jocul cu amintiri a fost foarte frumos redat.

Impresionat am fost de actori, ideal aleşi pentru rolurile sale. Toţi cu, sau măcar nominaţi la Oscar. Leonardo DiCaprio pentru toate rolurile sale merită un Oscar, care cu singuranţă curînd îl va ţine în mîini. Marion Cotillard, Ellen Page şi Joseph Gordon-Levitt au jucat de minune. Nu-l subestimez nici pe Michael Caine, pe care văd că îl îndrăgeşte şi C. Nolan, fiind prezent în aproape toate filmele sale.

Nu comentez iubirea părintească, deoarece n-a fost atît de accentuată, ce l-a impus pe Cobb(DiCaprio) să rişte cu viaţa într-o operaţiune destul de compplicată, dar care i-a reuşit şi mai înainte, pentru a-şi vedea copii.

Atenţie e cel mai important în vizionare, foarte multe ai de înţeles, nume, termeni... Să te clarifici în nivelele visului ce la un moment dat ajung la o treaptă de neimaginat. Pînă la sfîrşit credeam că nu doar visurile vor avea nivele ci şi întreg filmul, adică însărcinarea lui Saito(Ken Watanabe) pentru Cobb(DiCaprio) n-a fost una paşnică ci tot se făcea în interesul personal, dar pînă la urmă aşteptările n-au fost justificate. N-a mai apelat la trucurile din The Prestige.

Mă bucura faptul că unele glume au fost prezente. Nici chiar deloc, dar nici peste măsură cum e obişnuit să realizeze Michael Bay(în Transformers).

În comparaţie cu The Prestige, acesta mi s-a părut mai slab, chiar dacă sunt diferite. 9/10


Sursa
2010-09-25 20:04:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

08:00:39Cum a ajuns profesia de cercetător una din cele mai instabile în RM —» Gheorghe Cuciureanu
05:48:09Serviciul „Eco responsabil”, ediția a II-a —» BiblioCity
09:57:45Despre „Demonii. Spovedania lui Stavroghin” de la Teatrul din Cluj —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
06:31:21REZILIENȚA SOCIALĂ A CONTINENTULUI MOLDAV —» Daniel Lachi
18:53:13PATIMILE DUPĂ DOSTOIEVSKI —» Leo Butnaru
06:25:22PUTINIȘTII TREBUIE EXTIRPAȚI! —» Daniel Lachi
05:24:1710 principii de evanghelizare și ucenicie din Ioan 4-11 —» Moldova Creștină
18:59:39Bugetul IP Gimnaziul "Victor Coțofană " pe anul 2023 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
18:54:44Informație cu privire la formarea bugetului pentru anul 2023, în IP Gimnaziul "Victor Coțofană" —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
18:48:13Raport referitor la executarea bugetului pentru anul bugetar 2022 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
14:36:50POEME PRIN ANI / ANTOLOGIE DE ETAPĂ #12 (30 de texte) —» Leo Butnaru
13:43:04Citit în ianuarie: „Iannis cel nebun pentru Hristos” (1 și 2) de Dionysios A. Makris —» Sunt MAMĂ!
13:40:07Poliția și jandarmii ignoră reguli elementare de circulație —» Curaj.TV | Media alternativă
11:59:22Dezvoltarea spiritului antreprenorial al copiilor —» BiblioCity
10:18:34Competențele sociale și individuale pentru un job de succes —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
10:00:51Să trăim prin credință! —» Moldova Creștină
02:41:36MOLDOVENI! NOI CUM IEȘIM DIN RĂZBOI? —» Daniel Lachi
20:29:42Satan: Our Adversary —» Erik and Elena Brewer's Weblog
18:46:18Zarurile au fost aruncate… —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
17:19:4734 de ani. 34 de lecții —» Sunt MAMĂ!
16:04:13Cozi de TIR-uri spre porturile Ismail, Reni, Giurgiulești, Galați —» Curaj.TV | Media alternativă
11:36:00Vacanța de iarnă a lui Dragoș —» Sandu GRECU
10:00:02Este o cinste să te ferești de certuri —» Moldova Creștină
08:11:28Strada Evreiasca e doar la Odesa? —» Curaj.TV | Media alternativă
06:47:02Întâlnire cu Iulian Filip la Biblioteca „Transilvania” —» BiblioCity