Inception (2010)

IMDB KinoPoisk




«Your mind is the scene of the crime»

Gen de film care cucereşte Top3 IMDB(şi KinoPoisk) după vizionare şi nu înaintea lui, precum a fost cu Avatar(care pînă la urmă nici în Top25 nu s-a clasat). Filmul Avatar îl vedeau toţi în vîrf pentru James Cameron, bugetul impunător, scenariu original şi multe alte chestii ce ţin de marketing, însă Inception e soiul de film cu nu prea mare gălăgie înainte de premieră, aparaţia standartă a trailerelor, Leonardo DiCaprio şi Marion Cotillard în sescţiunea actorilor, C. Nolan în secţiunea regizor şi scenarist şi pe Hans Zimmer îl avem ca compozitor. Minim deja avem o peliculă medie, însă cu timpul, după premieră, reuşeşte să urce, defapt îndată reuşeşte o performanşă uluitoare de a ocupa primele poziţii a topurilor dominate de către The Shawshank Redemption, The Godfather şi The Good, the Bad and the Ugly de ani buni. Obţine un box-office de inviat pentru un marketing nu prea strigător, însă care atrage tot mai mulţi spectatori după ce cei care au privit afirmă că chiar merită văzut.

Visele, subconştientul şi în general creierul uman e cel mai misterios lucru în prezent(98% din tot ce se cunoaşte despre creier a fost descoperit în ultimii 10 ani). Christopher Nolan a ştiut cu ce să-l intereseze pe spectator. Visele umane întotdeauna au avut parte de un interes sporit din partea noastră. A abordat o temă neatinsă pînă acum în cinematografie(la Matrix poate era ceva). În film n-a fost prezentată ideea evadării în vis, pătrunderii în aspiraţiile altora, obţinerea unei informaţii sau în cazul dar infiltrarea unei idei ca ceva nou, ca o descoperire şi consecinţele ei, dar deja ca o normalitate a vieţii, prezenţa companiilor ce prestează servicii de apărare contra aşa numiţi "hoţi de vise". Începutul(Începutului) nu prea te captivează, în comparaţie cu altă producţie a lui Nolan, The Prestige în timpul vizionării căreia te atrage tot, defapt cînd nu i-a plăcut spectatorului magia şi trucurile în deosebi cînd urmăreşti tot ce se petrece de după culise. În orice masterpiece al său Nolan ne bucură cu un final surprinzător, Inception n-a fost o excepţie. Tip de final ca în Shutter Island, te pune pe gînduri, însă l-am prevăzut cu circa 15 minute înaintea lui.

Efectele au fost tari. Nu mă refer la explozii ci la scenele de arhitectură şi gravitaţie. La scenele de acţiune(focuri de arme) nu atrăgeam atenţie, aici dialogurile şi ideea au făcut atmosfera. Retrospecţiunea celebră a lui Nolan a fost şi aici prezentă, jocul cu amintiri a fost foarte frumos redat.

Impresionat am fost de actori, ideal aleşi pentru rolurile sale. Toţi cu, sau măcar nominaţi la Oscar. Leonardo DiCaprio pentru toate rolurile sale merită un Oscar, care cu singuranţă curînd îl va ţine în mîini. Marion Cotillard, Ellen Page şi Joseph Gordon-Levitt au jucat de minune. Nu-l subestimez nici pe Michael Caine, pe care văd că îl îndrăgeşte şi C. Nolan, fiind prezent în aproape toate filmele sale.

Nu comentez iubirea părintească, deoarece n-a fost atît de accentuată, ce l-a impus pe Cobb(DiCaprio) să rişte cu viaţa într-o operaţiune destul de compplicată, dar care i-a reuşit şi mai înainte, pentru a-şi vedea copii.

Atenţie e cel mai important în vizionare, foarte multe ai de înţeles, nume, termeni... Să te clarifici în nivelele visului ce la un moment dat ajung la o treaptă de neimaginat. Pînă la sfîrşit credeam că nu doar visurile vor avea nivele ci şi întreg filmul, adică însărcinarea lui Saito(Ken Watanabe) pentru Cobb(DiCaprio) n-a fost una paşnică ci tot se făcea în interesul personal, dar pînă la urmă aşteptările n-au fost justificate. N-a mai apelat la trucurile din The Prestige.

Mă bucura faptul că unele glume au fost prezente. Nici chiar deloc, dar nici peste măsură cum e obişnuit să realizeze Michael Bay(în Transformers).

În comparaţie cu The Prestige, acesta mi s-a părut mai slab, chiar dacă sunt diferite. 9/10


Sursa
2010-09-25 20:04:00



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

14:54:38Pentru copiii de la Tabăra de Vară a Alianței Franceze vara a început cu lecții —» BiblioCity
14:54:13La Tabără, la Bibliotecă vin copii talentați —» BiblioCity
14:53:49În vacanța mare? De unul singur? Oare cum ar fi? —» BiblioCity
14:53:27Orice întâlnire a copiilor cu scriitorii devine un eveniment memorabil —» BiblioCity
14:52:43Cartea cea de toate zilele. Adevărată lecție de educație patriotică și spirituală —» BiblioCity
14:52:19Copii și Cuvinte. O Vacanță Mare cu o Scriitoare Mare este o Poezie scrisă împreună —» BiblioCity
14:51:57CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
14:49:23GHICITORI PE PORTATIV. Scriitoarea Marcela Mardare și-a amintit de elevii săi de cândva —» BiblioCity
17:35:45IHTIANDRU —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:16:32105 ani de la nașterea artistului plastic Gleb Sainciuc —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
14:45:27EDITORIAL | Cazul „expertului” pedofil și noua mare provocare a lumii „moderne” —» Nicolae Federiuc
11:04:24DACĂ CITIȚI ÎN BULGARĂ, UN INTERVIU DIN REVISTA „FLACĂRA”, EDITATĂ DE UNIUNEA SCRIITORILOR DIN BULGARIA Leo Butnaru - Ognian Stamboliev —» Leo Butnaru
03:42:46PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:02:18EXTRAS DIN INTERVIU —» Leo Butnaru
03:01:20JURNALUL CA MEMORIE, 1992 —» Leo Butnaru
10:18:42Primul concediu în patru cu Ilinca și Matei (probabil ultimul în Creta) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
16:32:16Marea strategie scurtcircuitată —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
09:32:49CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
04:10:45PĂMÂNTUL FĂGĂDUINȚEI / POEME —» Leo Butnaru
19:04:43PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:11:39Mărturii din GULAG filmate la Burlacu, Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
06:46:22Cercetașii ingenioși vara la Bibliotecă —» BiblioCity
06:25:46Amintiri despre foame și canibalism —» Curaj.TV | Media alternativă
03:30:24JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
15:07:39Trei reguli de știut când servim spumant! —» Fine Wine