Chestiuni cu retrocidări. Castelul BRAN se vinde

Renumitul castel Bran sau Dracula, cum i se mai zice în popor, a fost scos pe piaţa imobilului din România pentru vânzare la 2 iulie curent. Proprietarul acestui extraordinar monument istoric, este Dominic von Habsburg şi două surori ale acestuia -- Elisabeth Sandhofer şi Maria-Magdalena Holzhausen, nepoţii regelui Ferdinand şi Reginei Maria a României. Dominic von Habsburg, fiind feciorul celei mai mici fiice a regelui Ferdinand şi al Reginei Maria, Principesei Ileana a României şi al arhiducelui Anton de Habsburg, i s-a restituit castelul Bran ca succesor al mamei sale la 26 mai 2006. Dominic von Habsburg este arhitector în New York. Familia regală va fi reprezentată la vânzare de o companie de investiţii din SUA, Baytree Capital, oficialii căreia deja au declarat în New York Times că preţul pentru castelul Bran va fi mai mult decât 99 milioane Euro. 

Chestiunea cu restituirea proprietăţilor statului în favoarea moştenitorilor adevăraţi este cu un pas mai mare spre democraţie. Dar problema aici nu se incheie. Deoarece în majoritatea cazurilor moştenitorii unor imobile se declară a fi neinteresaţi de a păstra clădirile în proprietatea lor mai mult din motive financiare ce solicită mari învestiţii şi ingrijire, şi/sau distanţa geografică, care uneori împiedică proprietarii de a asista la restaurarea bunurilor imobiliare. De aceea imobilele ajung de vânzare pe piaţă. Dar cred că nu e cazul castelului Bran. Şi totuşi numărul doritorilor de aşi restitui proprietăţile cândva confiscate de stat este foarte mare şi atragătoare, deoarece în cele mai multe cazuri odată cu procesul restituirii se completează şi filele pierdute din istoria familiilor.

Umărind presa internaţională din ultimele luni, am găsit că conform termenilor retrocedării, familia regală a promis că va ţine castelul deschis pentru public ca muzeu până în 2009. Însă ideea de a scoate castelul la vânzare modifică completamente condiţiile de retrocedare. Astfel, subiectul rămâne deshis şi odată cu el apare întrebarea dacă castelul va mai fi vizitat de turişti? Numărul de vizitatori ai castelului Bran este anual aproximativ 260 mii de persoane, iar odată cu ideea vânzării acestuia numărul vizitatorilor a crescut. Veniturile totale din incasările din bilete, taxe de fotografiat, publicaţii etc. este de aproximatic 260 mii euro anual. Dacă se găseşte cineva şi achiziţionează castelul Bran la preţul solicitat, adică mai mult de 99 milioane Euro, acesta devine, cu certitudine, cea mai mare tranzacţe imobiliară cu castele din lume. Deşi, unii experţi au afirmat că castelul Bran nu valorează decât 15 milioane Euro.

În altă ordine de idei, în Serbia, fostul guvern condus de actualul prim-ministru Vojislav Kostunica, a prezentat proiectul de lege privind retrocedările. Conform acestei legi, proprietarii iniţiali vor primi înapoi fostele proprietăţi sau vor fi despăgubiţi financiar. Cetăţenii sârbi au depus până acum 73 000 de cereri de revendicare a terenurilor – cu o suprafaţă totală egală cu cea a Muntenegrului -- şi a altor proprietăţi. Proiectul de lege prevede denaţionalizarea terenurilor parcelate care, spre deosebire de terenurile agricole, trebuie „separate” de construcţiile aferente înainte de a putea fi restituite foştilor proprietari. Autorităţile au în vedere de asemenea retrocedarea clădirilor comerciale, apartamentelor, construcţiilor industriale şi de retail, precum şi a altor proprietăţi imobiliare care nu se află în proprietatea privată.


Sursa
2007-07-15 13:40:00



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

04:18:29JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
14:17:07Tender pentru achiziția lucrărilor de construție a unui foișor —» Asociaţia Obştească "Demos"
08:51:47Șansele Republicii Moldova de a deveni membră a Uniunii Europene pină în 2030 —» Roman Mihăeş
08:42:21Identitatea culturala dubla si basarabenii din Romania —» Roman Mihăeş
08:10:46Pactul pentru Europa si interesele de partid —» Roman Mihăeş
07:20:24Despre necesitatea crearii unui pol social-democrat —» Roman Mihăeş
06:51:45Despre alegerile prezidentiale la inceput de an politic —» Roman Mihăeş
05:51:03MEMORIE DE ȘCOLAR —» Leo Butnaru
08:59:009 obiceiuri care pot ușura viața oricărei mame —» Sunt MAMĂ!
11:41:10Declaraţie Hyde Park despre arestul unui activist —» Curaj.TV | Media alternativă
09:05:18Micile și marile bucurii ale lunii august 2024 —» Sunt MAMĂ!
05:45:10DIN POEZIA AVANGARDEI UCRAINENE —» Leo Butnaru
01:34:43Rescat de Pere Bessó (trad. al español y rumano) —» Andrei LANGA. Blogul personal
16:10:06Cu ocazia începutului noului an de studii 2024-2025, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a transmis un mesaj de felicitare elevilor și cadrelor didactice —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
14:07:24Tineretul revoluţionar al Bienne-ului —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
12:33:52Banca Națională a Moldovei ar putea avea noi competențe —» Drept MD
08:50:0010 motive pentru care e necesar să frecventăm biserica în zi de duminică —» Sunt MAMĂ!
07:37:57POTECĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:35:44LUMINI —» Andrei LANGA. Blogul personal
04:43:47AȚI ÎNCERCAT SĂ DIALOGAȚI CU INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ? - EU DA... —» Leo Butnaru
14:08:39Alain DELON —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:45:005 modalități de a-ți menține zilnic nivelul ridicat de energie! —» Sunt MAMĂ!
05:25:38JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
03:53:11Grupe noi la început de 2024 —» Fizică şi chimie
10:07:45Din nou: vom mai FI? —» Argentina Gribincea's Blog