Occidentul caută un preşedinte pentru R. Moldova!
Astăzi am avut o întâlnire informală cu un Ambasador dintr-o ţară occidentală acreditat la Chişinău şi am discutat un şir de chestiuni ce ţin de politică.Mai întâi de toate, a fost pusă în discuţie problema vizelor. El a spus că ţara sa este îngrijorată de situaţia creată şi încearcă să ajute Chişinăul şi Bucureştiul în depăşirea crizei, inedite pentru Europa. În opinia lui, de situaţia creată se fac vinovaţi în egală măsură ministerele de externe ale R. Moldova şi României. Printre altele, el a pomenit că ţara pe care o reprezintă a propus României expertiză în ce priveşte scrierea unui Acord politic de bază cu R. Moldova, însă Bucureştiul "a refuzat politicos".
S-a mai discutat despre ce se va întâmpla în 2009, an în care vor avea lor alegerile parlamentare. El a spus direct că şi-ar dori o victorie "a aşa-numiţilor democraţi" (am pus în ghilimele pentru că expresia îi aparţine). Pentru aceasta crede necesară coalizarea forţelor democrate, inclusiv pentru o bună administrare în Consiliul municipal Chişinău, unde a fost creată (parcă) o "majoritate".
A vorbit despre necesitatea continuării reformelor, în special în domeniile problemă cum ar fi libertatatea presei, independenţa justiţiei, sistemul organelor de drept etc. Una din concluziile diplomatului este că "în Moldova nu există presă liberă" şi că în ţara noastră "este limitat dreptul la informare". Din propria experienţă, el a spus că obţine foarte greu informaţii de la politicienii noştri, inclusiv de la cei din opoziţie.
Un subiect aparte a fost dedicat "viitorului preşedinte". Ambasadorul nu s-a lansat în pronosticuri, dar a spus, continuând ideea că Marian Lupu şi Vladimir Filat ar fi "candidaţii susţinuţi de Occident", că "Marian Lupu are o imagine bună, cunoaşte limbile engleză şi franceză, ceea ce facilitează comunicarea şi cunoaşte bine situaţia". El a mai spus că ţara sa nu se va implica direct în susţinerea opoziţiei, dar va îndemna fundaţiile politice să aibă o prezenţă mai activa in R. Moldova.
Din discuţia a fost clar că statele din Vest încearcă să identifice un politician pe care să-l susţină, pe diferite căi, în calitate de nou şef al R. Moldova. De asemenea, facilitează coalizarea opoziţiei. Anterior scriam că americanii "luptă împotriva PCRM", în special prin intermediul IRI. Apropo, în 2004 Blocul "Moldova Democrată" a fost creat cu ajutorul direct al Statelor Unite. De asemenea, la 4 aprilie 2005, Vladimir Voronin a fost reales în funcţia de preşedinte al R. Moldova cu suportul direct al SUA.
Sursa
2007-08-28 16:48:44