Fiule, dă-mi inima ta…


Argumentam aici că nu e corect față de adevăr și față de noi să credem că Isus se poate naște în vreun fel metaforic în inima cuiva și nici că noi ar trebui să-i dăruim inimile noastre lui Isus - aceasta fiind, spun unii, un simbol al nașterii din nou.

Cineva mi-a trimis într-o după-amiază un bilețel, și apoi altcineva un comentariu, cu o referință biblică, asta urmând să-mi demonteze toată teoria mea că formulele acestea sunt superstițioase și chiar oculte – o evanghelie ușoară, subțire, diluată și falsă:

Fiule dă-mi inima ta, și să găsească plăcere ochii tăi în căile Mele.

Proverbe 23:26

Cred că problema se poate rezolva relativ ușor dacă ne uităm în context și aplicăm câteva reguli de interpretare de bun simț.

  1. Să presupunem că aceste cuvinte ar fi spuse de Domnul Isus (cu toate că nu sunt) și tot am avea următoarea problemă: nu putem construi pe un singur verset al Scripturii o doctrină crucială în creștinism.
  2. Încă păstrăm presupoziția de la nr 1 și ajungem la următoarea problemă: nu putem face o doctrină pe un text din cartea Proverbelor care se interpretează într-un anume fel. Nu-i trebuie nimănui studii superioare ca să-și dea seama că nu e potrivit să faci doctrină pe zicători.
  3. Păstrând încă premiza de la nr.1 se poate observa clar că textul se adresează unui fiu, în familie. Acest verset este ca și versetul din Apocalipsa 3:20 care este adresat unei Biserici dar despre care evangheliștii moderni spun că se potrivește și necredincioșilor. aberant.
  4. Dar acest verset nu a fost citat și nici folosit nici de Domnul Isus și nici de vreunul din apostoli sau ucenici de-ai lor. Nicăieri în Biblie acest concept nu a fost legat de convertire sau naștere din nou. Nicăieri această formulare simplă nu a fost folosită în evanghelizare de către Hristos sau apostoli.
  5. Mi se pare nepotrivit să ne credem mai deștepți ca ei sau decât Duhul Sfânt, care a inspirat Scripturile, dar care nu a știut că această formulă va avea în sec 21 un succes inimaginabil și inegalabil. Nici dacă s-ar epuiza toate metodele biblice de evanghelizare nu ar trebui să apelăm la așa ceva.
  6. Contextul ne va lămuri la ce se referă acest verset din Proverbe 23. Dacă ne depărtăm de context putem scormoni fiecare cum vrem. Contextul imediat este acesta (versetul următor 27) căci curva este o groapă adâncă - este vorba despre un avertisment pentru a-și feri fiul de femeile stricate și nu îl invită nicidecum să se predea sau se pocăiască. Este un avertisment și atât.
  7. Tot contextul urmează și prezintă câteva caracteristici ale femeii străine (și nu ale unui om care nu i-a dat inima lui Isus) și repercursiunile unui om care nu a ținut cont de avertizari și a căzut în plasa unei femei stricate.

Sursa
2010-01-09 23:06:23Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

20:51:30Promote Your Posts on WordPress.com —» Ştefan Grigoriţa
19:08:18Activistul buzoian, interviu la Dreptate tv —» Curaj.TV | Media alternativă
14:47:29New Patterns: Headers, Footers, Link in Bio, and More —» costica
14:40:13Campania de fidelizare „Fii deștept! Ia un card inteligent!” la Biblioteca „Onisifor Ghibu” —» BiblioCity
14:08:08„Eugenia Bulat, militantă a Mișcării Naționale” —» BiblioCity
13:03:57De ce… secretar de stat? —» Gheorghe Cuciureanu
09:57:07Neamule cu doine-n stele, De ce cânți inimii mele… —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
09:01:47Nocturna Bibliotecii: Ediția din acest an a fost dedicată acțiunilor omului asupra schimbărilor climatice —» BPR Ungheni's Blog
17:47:25„Tati, când mănânc ceva bun, te iubesc până la Jupiter și înapoi” #perleleIlincăi —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
17:42:49La Smîrdioasa evazioniștii își fac de cap! Delapidare și incendieri – poliția doarme! —» Curaj.TV | Media alternativă
17:32:06Pledoarie din trafic pentru transport alternativ —» Curaj.TV | Media alternativă
13:19:20TUDOR STĂVILĂ  – o CRONICĂ vie a discursului plastic din Basarabia —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
06:29:29„Bravo, Lika!” Ahedjakova licitează statueta NIKA pentru ajutorarea deținuților politici —» nimic nu e asa cum pare a fi...
06:27:42MACBETH. Monstrul care transformă dragostea în ură —» nimic nu e asa cum pare a fi...
06:26:20Bookfestul meu, Radmila mea... No, și oleacă Ianoș :) —» nimic nu e asa cum pare a fi...
06:21:58IUBIREA LA OAMENI. Vodka, trecutul care ne bântuie și destinul „glubincilor” rusești —» nimic nu e asa cum pare a fi...
05:30:06Sergiu Litvinenco revine pe calea cea dreaptă? —» un alt blog
18:16:51Varsă grăsimi în gura de canalizare pluvială —» Curaj.TV | Media alternativă
18:03:43Coada la muzeu era pentru biserică —» Curaj.TV | Media alternativă
17:59:36Protest cu vuvuzele și tricoloare cu + —» Curaj.TV | Media alternativă
17:54:42Șoșoacă economisește energie, vorbește la megafon —» Curaj.TV | Media alternativă
13:32:05Blonde —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
18:08:28Solidaritate cu femeile revoltate din Iran. Protest la București —» Curaj.TV | Media alternativă
17:52:43Mărieș mă alungă în Rusia, a privatizat km0!? —» Curaj.TV | Media alternativă
21:16:12Zice că surorile și bărbatul i-au luat ilegal fiica —» Curaj.TV | Media alternativă