Fiule, dă-mi inima ta…


Argumentam aici că nu e corect față de adevăr și față de noi să credem că Isus se poate naște în vreun fel metaforic în inima cuiva și nici că noi ar trebui să-i dăruim inimile noastre lui Isus - aceasta fiind, spun unii, un simbol al nașterii din nou.

Cineva mi-a trimis într-o după-amiază un bilețel, și apoi altcineva un comentariu, cu o referință biblică, asta urmând să-mi demonteze toată teoria mea că formulele acestea sunt superstițioase și chiar oculte – o evanghelie ușoară, subțire, diluată și falsă:

Fiule dă-mi inima ta, și să găsească plăcere ochii tăi în căile Mele.

Proverbe 23:26

Cred că problema se poate rezolva relativ ușor dacă ne uităm în context și aplicăm câteva reguli de interpretare de bun simț.

  1. Să presupunem că aceste cuvinte ar fi spuse de Domnul Isus (cu toate că nu sunt) și tot am avea următoarea problemă: nu putem construi pe un singur verset al Scripturii o doctrină crucială în creștinism.
  2. Încă păstrăm presupoziția de la nr 1 și ajungem la următoarea problemă: nu putem face o doctrină pe un text din cartea Proverbelor care se interpretează într-un anume fel. Nu-i trebuie nimănui studii superioare ca să-și dea seama că nu e potrivit să faci doctrină pe zicători.
  3. Păstrând încă premiza de la nr.1 se poate observa clar că textul se adresează unui fiu, în familie. Acest verset este ca și versetul din Apocalipsa 3:20 care este adresat unei Biserici dar despre care evangheliștii moderni spun că se potrivește și necredincioșilor. aberant.
  4. Dar acest verset nu a fost citat și nici folosit nici de Domnul Isus și nici de vreunul din apostoli sau ucenici de-ai lor. Nicăieri în Biblie acest concept nu a fost legat de convertire sau naștere din nou. Nicăieri această formulare simplă nu a fost folosită în evanghelizare de către Hristos sau apostoli.
  5. Mi se pare nepotrivit să ne credem mai deștepți ca ei sau decât Duhul Sfânt, care a inspirat Scripturile, dar care nu a știut că această formulă va avea în sec 21 un succes inimaginabil și inegalabil. Nici dacă s-ar epuiza toate metodele biblice de evanghelizare nu ar trebui să apelăm la așa ceva.
  6. Contextul ne va lămuri la ce se referă acest verset din Proverbe 23. Dacă ne depărtăm de context putem scormoni fiecare cum vrem. Contextul imediat este acesta (versetul următor 27) căci curva este o groapă adâncă - este vorba despre un avertisment pentru a-și feri fiul de femeile stricate și nu îl invită nicidecum să se predea sau se pocăiască. Este un avertisment și atât.
  7. Tot contextul urmează și prezintă câteva caracteristici ale femeii străine (și nu ale unui om care nu i-a dat inima lui Isus) și repercursiunile unui om care nu a ținut cont de avertizari și a căzut în plasa unei femei stricate.

Sursa
2010-01-09 23:06:23Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

22:23:13M-am întors la marea mea iubire —» orheianca.eu - blogul unei orheience
18:36:14ÎNCHEIEREA CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCĂ —» Drept MD
11:31:39Dezbateri despre educația de gen în România —» Curaj.TV | Media alternativă
11:24:49Adriana Radu a cuvîntat la București în fața altor feministe și activiști de egalitate gen —» Curaj.TV | Media alternativă
11:22:12Polițaia pus gînd rău șoferilor de Taxi de la gară Gară —» Curaj.TV | Media alternativă
08:49:10El sueño por Jorge Luis Borges / Visul de Jorge Luis Borges —» Andrei LANGA. Blogul personal
14:22:07RANĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:03:21Un nou club de lectură la Biblioteca de Arte —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
18:43:09PUNCT OCHIT, PUNCT RATAT! —» Sergiu Mocanu
17:25:30Mașină jefuită în parcare la Botoșani —» Curaj.TV | Media alternativă
02:25:56Special Webinar on March 28: WooCommerce 101 — How to Set Up a Store —» Ileana Pîrgaru
20:33:05Capcanele conjugării verbelor (2)  —» Moldova Creștină
14:47:00---------------------------------------------- —» NeoMatrixBlog
14:32:00----------------------------- —» NeoMatrixBlog
14:13:37WordPress wallpapers —» Ileana Pîrgaru
14:07:00-------------------------------------------------- —» NeoMatrixBlog
12:52:23Duminica Floriilor - Intrarea triumfală a Domnului Iisus Hristos în Ierusalim. Semnificațiile salciei în Creștinism —» Eleonora Lisnic în versuri
12:12:47Republica Moldova – firmă-fantomă cu proprietari fictivi —» Nicolae Federiuc
12:07:40Am lansat portalul de știri ZIUA.MD —» Nicolae Federiuc
09:31:04Cum arată o parcare de biciclete inutilă, dăunătoare —» Curaj.TV | Media alternativă
04:50:32DIN POEZIA AVANGARDEI UCRAINENE —» Leo Butnaru
14:19:55Judecata de Acum #EdițieSpecială | Profesorul de civism —» Curaj.TV | Media alternativă
11:34:16Cum influențează indicatorii bibliometrici ai directorilor de proiecte finanțarea cercetării în Republica Moldova? —» Gheorghe Cuciureanu
06:24:18ÎN FAȚA ZIDURILOR, CETĂȚILOR... —» Leo Butnaru
06:07:48URME, RĂNI —» Andrei LANGA. Blogul personal