Ziaristii decorati cu “Ordinul Republicii” ar trebui sa-l solicite si pentru Veaceslav Tibuleac
Salut din capul locului acordarea Ordinului Republicii unui grup de ziaristi –
http://unimedia.md/?mod=news&id=15447. Sigur, avem opinia ca unele persoane dintre cele decorate mai puteau astepta, mai ales deputatii. Insa, apare imediat intrebarea “De ce a fost “scapat”, si aici, Veaceslav Tibuleac, de la “Vocea Basarabiei?”
Consemnez curajul lui Petru Bogatu care a scris, putin inainte de acordarea Ordinelor Republicii unor ziaristi, in “Cine bruiază Radio „Vocea Basarabiei”? ( http://www.timpul.md/article/2009/12/23/5558) ca acest post de radio, condus de Veaceslav Tibuleac, nu s-a regasit printre laureatii concursului “Zece jurnalişti ai anului 2009”. Bine ca si “Timpul” a publicat articolul lui Bogatu si Stela Popa l-a preluat. Nu stiu cine ar indrazni sa conteste argumentele aduse de Bogatu pentru a arata rolul acestui post de radio in anul dificil si complicat, care a trecut.
Si-atunci, ne intrebam – ce se intimpla? Este oare adevarat ca numele lui Tibuleac a fost sters chiar de mina potentatului zilei – si de ce?
Probabil, pentru ca a vorbit la Congresul PLDM despre ocuparea spatiului informational national de catre posturile de radio si televiziune rusesti, de presa scrisa rusa. Unimedia a aratat si statistici. Consemnez participarea curajoasa a lui Vlad Turcanu la emisiunea de la jurnaltv-md impreuna cu servilul PCRM Corneliu Mihalache.
O spun din capul locului – nu sint cea mai preferata la “Vocea Basarabiei”, desi in aceasta toamna au fost citeva cazuri cind am fost invitata si nu am avut posibilitatea sa onorez participarea. Nici PNL nu are relatii favorizate cu VB.
Sigur, este o problema dureroasa si nici un partid nu vrea politic sa piarda, chiar daca interesul national al R.Moldova continua sa fie periclitat prin faptul ca Rusia ne-a ocupat militar, economic si informational. Totodata, daca Tibuleac a fost sters din lista tocmai cind i-au sarit in cap posturile rusesti, coloana a cincea a Rusiei in Moldova, cercurile imperiale rusesti, – cind tocmai acum Tibuleac trebuia aparat cu demnitate, inclusiv prin a i se acorda si lui Ordinul Republicii, eu cred ca asta inseamna ca unii lideri politici de la noi – fie ca e Ghimpu, ca e Filat – se aliniaza punctului de vedere si viziunilor neprietenilor de la Kremlin ai aspiratiilor romanesti si proeuropene ale R.Moldova in ceea ce priveste pozitia curajoasa a lui Tibuleac la congresul PLDM si cuvintarea sa, extrem de elocventa si de curajoasa.
Am sa reproduc si eu pe blogul meu discursul lui Veaceslav Tibuleac. M-am alaturat opiniei sale si am reprodus niste situatii si lupte din Parlamente anterioare, in cadrul unei recente emisiuni “Vocii Basarabiei”. Am inteles ca a sarit agentia Omega si m-a facut una cu pamintul si pe mine, alaturi de el. Insa trebuie sa recunoastem – ne place sa-l vedem pe Lucinschi, pe altii – “mari eroi” astazi, care saluta noua putere liberal-democrata, insa nu vad schimbare de optica generala a acestei Puteri – aceeasi frica lucinschista si sangheliana de “fratele rus”, declaratii prudente si deviate de la mesajul politic dinaintea ocuparii functiilor.
Spunea bine Valeriu Saharneanu la “Vocea Basarabiei” despre faptul cum alergasera alde Lucinschi si altii dupa incercarile de a se corecta spatiul informational dominat de mass media ruseasca, ca sa spuna Moscovei ca “totul va fi cum a fost pina acum”… Sau poate ca noi nici astazi inca nu ne dorim sa urmam exemplul demn al Ucrainei, in acest sens, fotoliile findu-ne mai scumpe?.. Si-atunci – cind se va schimba situatia? Pentru ca nu vad ca PD sa impiedice cu ceva in actuala guvernare…
Consider ca face bine Mihai Ghimpu ca acorda aceste ordine acum. Unii merita, altii – mai putin, dar o face, probabil, si politic, si electoral, si pentru ca o fi gindind ca, daca miine nu va mai fi el sef de stat, iar prerogativele de a acorda ordine le va avea altul – cine stie daca unele decizii vor mai fi posibile… E clar. Batem fierul cit e cald. Dar daca cineva i-a “sugerat” sau “i-a cerut”, ori chiar Gimpu l-a sters pe Tibuleac din lista, eu cred ca ziaristii decorati cu Ordinul Republicii trebuie sa faca, din solidaritate, un demers comun si sa ii solicite lui Ghimpu sa isi revada pozitia si sa ii acorde acest Ordin al Republicii si lui Veaceslav Tibuleac. Nu spun chiar sa ajunga sa nu ridice ei Ordinele, daca nu i se acorda si lui Tibuleac. Desi ar fi un gest nemaipomenit, mai ales ma gindesc la Bogatu, la Tanase. Si nu cred ca Ghimpu se va incapatina sa nu cedeze. Cred ca si Filat i-ar putea sugera lui Ghimpu sa-si revada pozitia, mai ales ca Tibuleac e si membru al PLDM, il poate aprecia, la fel ca si pe Alexandru Ciubasenco (daca nu gresesc) si la fel ca si Ghimpu pe Corina Fusu, membra a PL. Si ar fi un raspuns, in spiritul pozitiei liberalului sef-de stat interimar de pina acum, in unele chestiuni strict nationale.
Vitalia PAVLICENCO
Discursul lui Veaceslav Tibuleac la congresul PLDM din 19 decembrie 2009
Onorat Congres!
Adresarea, pe care intenţionez să o fac astăzi catre Domniile Voastre, este una trăită si mult durută. Probabil, sunt unicul reprezentant al breslei jurnalistice care are posibilitatea să vorbească la cel mai înalt Forum politic al unui partd din Republica Moldova, aflat la guvernare. Voi puncta doar cîteva din multiplele probleme cu care se confruntă mass-media autohtonă, în special, presa audiovizuală de limbă română.
Republica Moldova se află încă sub cea mai cruntă ocupaţie cunoscută vreodată în lume— ocupaţia informaţională a Federaţiei Ruse! Această ocupaţie Imperiul rus a săvîşit-o nu prin fortă militară, nu prin blocade si războaie economice. Ea a fost posibilă de realizat cu suportul direct al guvernelor: agro-socialist a lui Sangheli si comuniste a lui Voronin. Declanşarea acestei ocupaţii a fost încurajată, apoi şi legitimată de către Legislativul Republicii Moldova. Aceste instituţii ale statului se fac pasibile de situţia catastrofală în care se află azi spaţiul audiovizual şi presa de limbă română de la noi. Pe parcursul ultimilor 15 ani nominalizaţii demnitari de stat au fost direct implicati in săvirşirea acestei odioase crime, îndreptată împotriva securitaţii informaţionale şi lingvistice pe întreg teritoriul Republicii Moldova.
Niciun stat din fostul lagăr socialist, nicio fostă republica din imperiul sovietic nu a permis Kremlinului să-şi aducă muniţiile informaţionale pe teritoriul lor. Şi doar Chişinaul, benevol, a oferit cotropitorului spaţiul mediatic, pentru a face, nestingherit, propagandă antinaţională de otrăvire spirituală a populaţiei băştinaşe dintre Prut si Nistru. Astăzi sursele informaţionale TV si radio din Rusia foarte eficient se ocupă cu rusificarea basarabenilor şi o fac chiar mai reuşit decît in perioada sovietică. Lipsa noastră proverbială de demnitate umană, închinarea în faţa străinului, ne-au jucat festa, în timp ce alte foste republici din urss au avut grijă la timp să ia decizii tranşante pentru a curăţa spaţiul audiovizual de influenţe străine. Doar cîteva exemple: Оn anul 2007, Consiliul ucrainean al Audiovizualului a decis că emisiunile difuzate de posturile de televiziune ruseşti nu respectă legislaţia ucraineană şi a interzis difuzarea acestora pe teritoriul lor. Începând cu sfârşitul anului 2007, autorităţile ucrainene nu permit nici difuzarea filmelor străine, care nu sunt traduse în ucraineană. Acelasi lucru a fost consfinţit si în industria cinematografică din tara vecină. Anterior, Lituania, Letonia şi Estonia au interzis prin lege emisia posturilor ruseşti. Guvernanţii de la Tallinn şi-au argumentat decizia prin faptul că în emisiunile făcute la Moscova există prea multă violenţă şi propagandă politică. Ţări din Asia Mijlocie ca Tadjichistanul, Uzbechistanul; din Kaukaz – Azerbaidjanul au facut ordine la acest capitol. De Georgia nici nu mai pomenesc.
Stimaţi colegi, fiecare stat dispune de un număr limitat de frecvenţe radio şi TV. Acesta e patrimoniul hertzian de care beneficiaza liber şi Republica Moldova, întrucît a fost recunoscuta drept stat independent de către comunitatea internaţională, si a obţinut o cotă parte de frecvenţe pentru ca cetăţenii acestei ţări să se poată informa şi exprima: prin imagini, cuvînt, muzică ş.a.
Dar şi aici guvernanţii noştri de ieri au procedat în stilul lor. În 15 ani de existenţă ai CCA, cu ultimele două componenţe, delegate de guvernul comunist a lui Voronin, s-a reuşit mai degrabă distrugerea şi vinderea criminală, bucată cu bucată, a spaţiului audiovizual. În loc să-l păstreze şi să-l îmbogăţească, spre binele statului şi al cetăţeanului din ale cărui impozite este plătit fiecare membru al CCA şi angajat din administraţie. De cînd a apărut CCA-ul (prima componenţă a fost agro-socialistă), posturile care primesc licenţe de emisie sunt, în mare parte, venite de peste hotare, îndeosebi de la Răsărit, unele avînd chiar nume ruseşti: Russkoe radio I şi II, Radio sem’, Na semi holmah, Naşe radio, Serebrenii dojdi, Avtoradio etc. Chiar dacă au denumiri englezeşti, internaţionale, posturile: Hit FM, Maximum, Dinamit, Chanson, vorbesc şi cîntă preponderent în rusă. Posturi de radio informative, de analiză si dezbateri, aproape că nu există.
Distins auditoriu,doar cоteva cuvinte referitoare la gestionarea retelelor TV cu acoperire naţională. In afară de televiziunea MoldovaI, reţelele naţionale 2 si 3 retransmit posture TV străine şi, fireşte, în majoritate sunt emisiuni în limba rusă. Televiziunea ce apartine clanului comunist, NIT, 95% din emisie este doar în limba rusă, mai mult de jumătate din produs este retransmis din Rusia. Infloreste pirateria (produsul cinimatografiei din Hollywood o poţi recepţiona la NIT cu mult înainte de telespectatorii din SUA). Nicio instituţie de stat, abilitată în domeniul dat, nu se intereseaza de ce se încalcă legea, pe nimeni nu-l preocupă faptul de ce s-a încălcat Codul Audiovizualului la distribuirea frecventelor acestei televiziuni. Serghei Drobot a deţinut funcţii responsabile la Compania de televiziune NIT, în pofida prevederilor Legii audiovizualului care spune expres că un membru CCA nu trebuie să fie membru de partid, acţionar sau fondator şi nici producător de emisiuni radio sau TV. În ce conditii si din ce surse financiare s-a construit reteaua terestră si Studioul TV NIT? Intrebari retorice, deoarece lumea a obosit şi chiar nu mai crede că Cineva o să le răspundă.
Rezultatele activităţii „prodigioase”(intre ghilimele) a CCA le poate simţi fiecare dintre noi. Este de ajuns să deschizi aparatul de radio sau TV, să faci o inventariere a posturilor care emit la noi şi vei înţelege lesne că distribuirea s-a făcut fie cu rea-credinţă, împotriva intereselor cetăţenilor şi a majorităţii etnice din RM sau acest proces a depins de nişte oameni incapabili să discearnă. Şi într-un caz, şi în altul, există temeiul juridic, dar şi moral, să fie înlăturaţi din funcţiile deţinute şi chiar să poarte răspundere penală pentru prejudiciul adus securităţii informaţionale a R. Moldova, pentru prejudiciul adus milioanelor de cetăţeni care au fost manipulaţi, dezinformaţi sau, în cel mai bun caz, au rămas neinformaţi la timp , n-au avut parte de o informare echidistantă.
Iata de ce Оn RM continua sa existe doar o singură libertate – libertatea presei ruseşti şi a canalelor ruseşti care transmit pe teritoriul ei. Acestea nu sunt şantajate ci chiar stimulate de a racorda populaţia noastră la politica expansionistă a Rusiei, de a educa această populaţie în spiritul anti-NATO şi antieuropean. Sondajele de opinie demonstrează că fosta guvernare comunista a obţinut pe acest făgaş rezultate pentru care merită o decoraţie din partea Kremlinului (In majoritatea sondajelor realizate in R.M., liderul de la Moscova V. Putin si D. Medvediev se bucura de cea mai mare popularitate intre cetatenii statului nostru). Populaţia RM a fost pur si simplu violată informaţional si acest lucru s-a făcut cu sprijinul CCA. Acest CCA care ani şi ani în şir, în loc să dezvolte audiovizualul autohton, a acordat prioritar frecvenţe doar celor care retransmit posturile ruseşti.
Dragi colegi parlamentari, miniştri, v-o spun în cunoştinţă de cauză. Este imperios necesar ca guvernarea liberal-democratică să ceară neîntîrziat respectarea legislatiei in vigoare cu privire la Audiovizual. Radiodifuzorii, care nu au produs autohton in proportie de 90 % , dar se ocupa cu retransmisia posturilor de radio şi TV din Rusia sau altă tară, să le fie retrasă licenţa de emisie. Să se revadă legislaţia publicitară. Publicitatea, atît cea audiovizuală cît si cea stradală, obligatoriu trebuie sa fie doar în limba română. Să se realizeze în cel mai scurt timp demonopolizarea pieţii publicitare. 90 % din veniturile de pe piaţa publicitară, ce constituie cca 30 mln. EURO, merg in buzunarile radiodifuzorilor, care retransmit programele radio şi TV din străinatate. Dupa inlaturarea comunistilor de la putere presa libera a simtit doar o relaxare morala. Despre o eventuala transformare a institutiilor media in institutii rentabile in plan financiar e din domeniul fantasticului. Mă întreb şi vă întreb pe dumneavoastră: e corect să mai tolerăm această situaţie păguboasă intereselor noastre naţionale ?
Am spus-o la nenumăratele manifestaţii de protest, organizate de PLDM pe parcursul anilor 2008-2009, că înlaturarea comuniştilor de la putere nu va însemna nimic, dacă viitorul guvern liberal-democrat nu va proceda la măsuri curajoase şi ferme in domeniul securizării informaţionale şi lingvistice ale audiovizualului. Astăzi pot spune cu certitudine, dar şi cu tristeţe: actuala guvernare se află în pericol serios de a se menţine la putere. Mai mult ca atît, este pusă în pericol însăşi suveranitatea si independenţa R. Moldova. Nu Armata a 14-a, dislocată în stînga Nistrului, nu Tiraspolul este cel mai mare pericol pentru existenţa R. Moldova, dar nenumăratele instituţii media ruseşti din Chişinău, care sugrumă metodic, zi de zi, viitorul R. Moldova.
Stimaţi delegaţi, zilele acestea, într-un comunicat difuzat presei, se menţiona următoarele:”Partidul Liberal Democrat din Moldova este una din cele mai tinere formaţiuni politice din R. Moldova, dar are deja o carte de vizită impresionantă. Acum doi ani, cînd nimic nu părea să ameninţe comfortul unui regim anacronic şi antipopular, la Chişinău apare un partid care în următorii ani va da tonul în societate şi va redimensiona scena politică moldovenească.” Este un adevăr, deşi consider că e necesar de punctat cîteva lucruri. Recunoaştem cu toţii că proiectul politic s-a încununat cu succes graţie autorului lui, omul politic Vlad Filat, care a avut curajul să iniţieze procesul de înlăturare a lui Voronin şi a camariliei bolşevice de la putere, adunînd în jurul său o echipă de tineri „şcoliţi” în Occident, neîmpovăraţi de trecutul şi mentalitatea sovietică. Este pur şi simplu de admirat faptul cum a ştiut preşedintele Filat să administreze acest proces politic, surprinzînd plăcut populaţia conştientă a R. Moldova, dar şi opinia publică internaţională interesată de evenimentele ce au loc în ţinutul nostru. Evenimentele din 6-7 aprilie şi cele ce au urmat după scrutinul electoral din 29 iulie ne cer, însă, cu insistenţă, o nouă abordare a problemei ce ţine de arhitectonica partidului nostru şi ar fi un mare păcat să nu recunoaştem azi, la cel de al III-lea Congres al PLDM, că există foarte multe probleme, cele mai grave referindu-se la morala unor lideri din teritoriu şi nu numai…
Aici aş vrea să exprim unele meditaţii vis-a –vis de morala omului politic, în general. La noi, nu ştiu de ce se crede, ba mai precis ştiu, dar tare n-aş dori să fie astfel, că morala nu prea are ce face în politică. De la înălţimea experienţei mele de viaţă ştiu că populaţia nu crede în oamenii politici tocmai din pricina că mulţi din ei sunt certaţi rău cu morala. Politica nu este decît aplicarea principiilor moralei în relaţia între guvernanţi şi guvernaţi, între stat şi cetăţeni. Încă Platon zicea că idealul său este ca statul să fie guvernat de cei mai virtuoşi şi distinşi cetăţeni. Se uită deseori că ochii tuturor sunt aţintiţi asupra omului politic şi, deci, ideile şi faptele sale trebuie să fie un model şi un îndreptar pentru toţi. Prin urmare, virtutea în politică urmează a fi o necesitate de stat într-o guvernare democratică. Nu e cazul să-l complimentez pe liderul partidului nostru, domnul Vlad Filat, dar cred că a fost şi mai este combătut cu înverşunare, dar tocmai de aceea are deja prestigiul şi creditul moral fără de care nu se poate trăi în viaţa politică. Armonia între principii şi acţiuni trebuie să fie idealul moralei practice a oricărui om politic, fie cel de la conducerea de vîrf sau cel de rang raional, satesc.
Dragi colegi, drept оncheiere оl voi cita pe publicistul C. Tănase: „Noi am demonitizat şi am deturnat sensul expresiei „viaţa e o luptă”. Uităm că viaţa e mai întîi de toate o luptă cu noi înşine, cu Sistemul din noi. Şi deoarece nu ne ajunge curajul să luptăm cu noi înşine, luptăm cu alţii. Aşa e mai simplu. Şi chiar mai profitabil. Putem ajunge deputaţi, miniştri, şefi de stat. Într-un cuvînt, crema societăţii, bărbaţi ai neamului, taţi ai naţiunii. Vanitatea nu permite fiecăruia dintre noi să recunoască: eu sunt Sistemul. Sistemul оşi va înceta existenţa doar atunci cînd masa critică a societăţii va fi formată din oameni care vor avea curajul unei asemenea mărturisiri. Douăzeci de ani e puţin. Mă tem că sunt puţini şi biblicii patruzeci de ani.” Ce s-ar mai putea de spus ? Dacă vom lăsa ca lucrurile în partidul nostru, la nivelul organizaţiilor raionale si satesti, să decurgă aşa cum decurg astăzi, frică îmi este că vom rata şansa de a fi partidul cu cea mai mare credibilitate la electorat. Fireşte, judec după ceea ce avem la Nisiporeni. Urmează să identificăm locomotivele, care vor duce cu sine oameni valoroşi, capabili să producă transformări în societate. În caz contrar, cred că nicio sută de ani nu sunt suficienţi de a demola homosovieticul din noi.
Onorat Congres !
Vă îndemn să nu uităm nicio clipă de 7 aprilie. Această zi, aceasta data din calendar ne obligă să ne schimbăm pentru noi, dar şi pentru alţii. Numai astfel vom putea învinge sistemul… Vă mulţumesc. Asa sa ne ajute Dumnezeu.
TIMPUL – Veaceslav Tibuleac, director Radio „Vocea Basarabiei”: Reactiile demonstreaza ca am nimerit exact in tinta – http://www.timpul.md/article/2009/12/23/5559
Utilizarea eficienta, in interesul national, a spatiului audiovizualului, este, dupa cum bine se stie, o problema mult prea duruta prin partile noastre. S-au expus pe marginea acestei teme numerosi experti in domeniu, analisti politici, reprezentanti ai societatii civile. In special, tema este viu discutata dupa publicarea sondajelor de opinie, rezultatele carora la capitolul mass-media socheaza, pur si simplu, bunul-simt, trezeste un val de nedumerire pe segmentul constient al societatii.
Situatia si dupa circa 20 de ani de independenta, ramвne a fi aceeasi – cele mai ascultate si vizionate sunt posturile de radio si tv straine; de cea mai mare popularitate se bucura liderii politici ai altor tari… Iar nostalgia tacita dupa fosta URSS, implantata (cum, Doamne?) si in constiinta tinerilor moldoveni-romвni, care nici n-au trait acele timpuri, „iesita ” la suprafata dupa ultimul sondaj, chiar ca te lasa fara replica. Cum s-ar zice, din rau in mai rau…
Cine si-a asumat vreodata raspunderea pentru acest dezastru instaurat in domeniul audiovizualului, care numai prin denumire e autohton? Cine si-a cerut, in mod public, iertare ca n-a reusit (sau n-a dorit, n-a avut niciun interes?) sa puna in aplicare legislatia cu privire la audiovizual (legislatie, de altfel adoptata de parlamentul comunist), care prevede expres o cu totul alta situatie in domeniu?! Inclusiv in domeniul amplasarii si difuzarii publicitatii. Inclusiv in domeniul sustinerii radiodifuzorilor privati, care au demonstrat in timp ca dispun de reale posibilitati de a dezvolta retele cu acoperire nationala si a prezenta pe piata mediatica propriul produs – emisiuni realizate in limba romana in proportie de suta la suta.
… Tin si pe aceasta cale sa multumesc organizatorilor recentului Congres al PLDM, membru al Aliantei pentru Integrare Europeana, care mi-au oferit posibilitatea de a rosti de la tribuna forului aceste dureri si framвntari ale mele (sper ca si a colegilor mei), ale directorului unui post privat de radio, care, pe parcursul a zece ani, a trecut prin calvarul masinariei totalitare, dar a reusit sa supravietuiasca.
Repet: am rostit lucruri durute si traite de mine si colegii mei de breasla, de milioanele de radioascultatori si telespectatori, vorbitori de limba romana, care suntem cetateni ai acestei tari si avem tot dreptul sa cerem respectarea legilor si celor ce se refera la audiovizual si la publicitate, si la concurenta… Dorim sincer sa punem umarul la edificarea statului de drept, la procesele reale de integrare europeana. Suntem constienti ca putem realiza aceste deziderate, respectвnd cu strictete statutul nostru – statutul cвinelui de paza al societatii, dar si a celei de a patra putere in stat.
Am fost constient de faptul ca cele spuse pot sa nu placa cuiva, pot fi interpretate si rasinterpretate. Sunt deschis unui eventual dialog, sunt gata sa-mi apar cu argumente pozitia. Si port toata raspunderea pentru afirmatiile rostite.
Nu ma mira, ci chiar ma amuza reactia unor media pe marginea celor expuse de mine la Congres – ea demonstreaza cu multa elocventa ca am nimerit exact in tinta. De aici si vвnzoleala in tabara neprietenilor R. Moldova, dar si incercarile (destul de stвngace) de a distorsiona lucrurile, de a identifica spusele mele cu pozitia oficiala a PLDM.
Pentru a mai potoli istericalele gen „atac asupra valorilor democratice”, i-as ruga sa studieze Codul Audiovizualului din R. Moldova, legile in domeniu din statele Uniunii Europene, din fostele republici sovietice, ca Ucraina, Georgia, Estonia, Lituania, Letonia, Azerbaidjan, Uzbekistan, Tadgikistan si apoi sa atace discursul rostit de mine. I-as mai ruga sa participe la o discutie publica, la care ii invit pe toti radiodifuzorii din R. Moldova, pe reprezentantii asociatiilor mass-media: CIJ, APEL, UJM, API etc. Si, desigur, politicieni, juristi, reprezentanti ai misiunilor diplomatice acreditate la Chisinau, inclusiv pe cei de la ambasada Federatiei Ruse. Aici, pun punct si virgula.
Sursa
2009-12-24 17:35:35