7896 cazuri COVID-19 în Moldova
3330 – cazuri active
4278 – cazuri vindecate
288 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 30 mai 2020 ora 07:32


Un pas spre interpretarea morții, la Heidegger…

În lucrarea sa, Heidegger încearcă să explice moartea, ca o parte din Dasein, moartea fiind aparent la începutul existenței sale. Dasein-ul este termenul păstrat din germană, prin care Heidegger numește ființa, faptul-de-a-fi-întreg…

Dasein-ul, de la nașterea sa, conține în sine acel ”înaintea-lui-însuși“, și câtă vreme el există, Dasein-ul raportează la putința sa de a fi, și chiar atunci când existența sa sfârșește el oricum conține acel înaintea-lui-însușii, și chiar cel ce este lipsit de orice posibilități oricum ține în sine acel înaintea-sa. Dasein-ului mereu îi aparține ceva ce trebuie să urmeze, conținând în sine neîmplinirea totală, și odată ce nu mai există această împlinire, atunci Dasein-ul nu mai există în felul său de a fi. Pe parcursul existenței sale, el nu-și împlinește întregimea sa, însă atunci când el dobândește acest întreg, Dasein-ul nu mai este, pierzându-și faptul de a mai fi în lume.

Ajungerea la sfârșit a Dasein-ului, împlinirea întregimii sale experimentează trecerea spre neființă, însă prin această trecere a împlinirii spre moarte, el este lipsit de înțelegerea, gândirea acestei experienței, moartea fiind înțeleasă în mod obiectiv de ceilalți, și înțelegerea integralității unui Dasein sfârșit, fiind percepută-interpretată a priori.

Atunci când Dasein-ul își ajunge întregimea prin moarte, el nu mai este un Dasein inexistent, totuși el existând într-un alt mod de a fi, și sfârșitul său fiind începutul unei simple prezențe, această simplă prezență ne fiind percepută în sensul ei ca ceva simplu existent, căci acest cadavru este folosit în scopul vieții. Odată ce spunem că Dasein-ul trece în neexistență, noi nu-l putem exclude în sensul direct din existență, deoarece el devine un obiect de care este preocupat cel ce a rămas în viață, fiindu-i alături la înmormântare, fiind prezent în amintire, de aici excluzându-i inexistența sa totală. Defunctul părăsind lumea vie, cei rămași continue să rămână cu el en această lume. Moartea fiind o pierdere a celor rămași vii, dar nu și a celui împlinit-plecat în neființă, cei vii trăind doar experiența pierderii defunctului, și ne-experimentând faptul de trecere, deslușind doar psihologic faptul-de-a-muri al celorlalți în modul de a fi și defel cel ce-l experimentează cel împlinit. Și explicarea ontologică a morții din experiența celor morți, nu poate fi explicată la mod sigur de ceilalți.

Moartea și experiența Dasein-ului, nu poate fi perceput direct de către unul altul, deoarece fiecare în parte își are propria viață, și anume fiecare Dasein are anumite dorințe prin care se reprezintă pe sine însușii, și nimeni nu-i poate sustrage altuia propriul său fapt-de-a-muri. Chiar dacă cineva se sacrifică pentru un alt cineva, atunci acel cineva nu-l lipsește pe cineva-ul din urmă, de moarte, deoarece nimeni nu-i poate lua moartea altuia, fiecare având un sfârșit în parte. Moartea nu poate fi luată altcuiva așa cum fiecare își are existența proprie, fiind ceea ce este in sine, și reprezentându-și îndeplinirea proprie, moartea fiind un fenomen existențial.

Analizând la general, lămurirea morții de Heidegger, încerc să interpretez cotidian această lucrare. Heidegger spune despre Dasein, ca despre om, ca ființă. În această lucrare încercând să analizeze Dasein-ul ca realizându-se în întreg, și anume el spune, că omul la naștere este înzestrat cu viitorul finit neexclus, care stă în fiecare din noi.

Pe parcursul vieții, omul mereu are dorințe, adică el tot timpul tinde spre realizarea a ceva, tinde spre împlinirea sa, dar odată ajuns la acea realizare, scopul pus până atunci dispare, dorința de până la împlinire, trecând în ceea ce a fost, apărând ceva nou.

Omul conștientizând că moartea este iminentă, oricum mereu îi apare în gând cuvântul încă-nu, ceea ce ne arată neîmplinirea totală, și această împlinire nu se umple niciodată până la trecerea în neființă. Un exemplu dat de Heidegger, este cel cu fructul, care este mereu în stare de schimbare, el fiind verde și trecând spre coacere. Și chiar dacă fructul ajunge în starea finită a coacerii, el iarăși își schimbă drumul spre împlinire.

Dasein-ul, fiind mereu în posesia de împlinire, atâta timp cât există, el își schimbă forma existențială, trecând dintr-o fază în alta, și doar cu trecerea sa în neexistență, împlinirea sa, se oprește, el existând în amintirea celor din jur, și terminându-și existența sa, ca Dasein, existând în urmă doar corpul.

Încă nu-ul fiind mereu prezent în existență, ajută la împlinirea sa, și prin această negație el împlinind neîmplinitul.

Felul de a fi împlinit în sfârșit, ne putând fi explicat ca ceva  explicabil pentru un alt cineva, sfârșitul celui împlinit fiind diferit de cel existent al celui ce interpretează. Urmărind felul de trecere în neființă, putem în mare parte vorbi cu probabilitate de această experiență de trecere – a priori.

Autor: Bejenari Sergiu


Sursa
2009-12-18 17:34:47Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

16:53:27В Молднете появилась новая платформа для продажи и покупок вещей second-hand —» Заметки Начинающего Журналиста
16:39:43Президентские выборы в Молдове состоятся 1 ноября —» Заметки Начинающего Журналиста
15:26:12Moldovenii, micro-cipurile, tehnologia 5G și coronavirusul —» Elena Robu
14:26:55Declară că i s-ar încălca dreptul de a recuza judecătoarea în care nu are încredere —» Curaj.TV | Media alternativă
14:16:00Careul de pe Google Meet. Îți povestim cum au spus adio anilor de școală elevii în acest an —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
10:52:21Un Ultim Sunet altfel la IPLT „Mihail Sadoveanu” din Călărași —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
10:50:38Scoringul De Credit – Diferențe De La Criza COVID-19 —» Blog - Monily.md
10:34:22Ce facem anul acesta de Ziua Copiilor? 5 idei propuse de copiii mei —» Sunt MAMĂ!
09:49:146 ani de închisoare pentru o bătaie din 2015 —» Curaj.TV | Media alternativă
07:24:46Cinstind Eroii Neamului Românesc —» Elena Robu
06:44:323 activități virtuale practice ce vor face din mintea ta un adevărat laborator —» Moldova Creștină
20:26:17S-a trezit cu un nou dosar penal după ieșirea din închisoare (ru) —» Curaj.TV | Media alternativă
19:47:05Un șofer cu epoleți mi-a accidentat copilul și un părinte —» Curaj.TV | Media alternativă
16:04:07Polițistul și-a prezentat scuzele, nevăzătorul le-a acceptat —» Curaj.TV | Media alternativă
14:31:15BAC 2020 —» Gheorghe Erizanu
13:34:52WC-ul primăriei e loc de pelerinaj periculos —» Curaj.TV | Media alternativă
12:22:16IWCB Vinarium: primul concurs de vinuri on-line din lume —» Fine Wine
08:58:07Problema pensiilor românești pentru românii din R. Moldova: ”Este incorect să primești pensie și din R. Moldova și din România”, susține Ana Guțu —» Elena Robu
08:21:58Imagini vizuale, ulei, pânză —» Vitalie Coroban
06:43:32Planuri bune sau goană după vânt —» Moldova Creștină
06:35:29Indrăznește sfânt —» Moldova Creștină
23:34:37Nocturn —» Alexander's Poems… | Nu exista minciuni doar adevar fara dovezi…
21:03:59Promoție la poliția Drochia, cumetrii au reduceri la răspundere —» Curaj.TV | Media alternativă
20:01:45Am făcut 90 km pentru o campanie caritabilă Sage Foundation —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
19:36:30Ce cadouri le-am cumpărat copiilor mei de Ziua Copiilor: jocuri de societate, carduri și cărți —» Sunt MAMĂ!