Descrierea RM de cronicarul CLAR007(inclusiv si monarhia imparatului vor-on)


Avem 2 Moldove
Republica Moldova si Moldova din Romania

Aceasta harta a Moldovei, cu verde marcat este Republica Moldova

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Regions_of_Moldavia.png

Aici si harta Besarabiei.

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Bessarabia.png

Republica Moldova a fost rareori independenta, ea a trecut din mana in mana.
Imperiul rus cind a batut imperul otoman in 1912, si si-a luat Basarabia.

Ca sa fim cinstiti pe atunci Romania nu a existat, au existat doar trei tari:
Republica Moldova, Muntenia si Transilvaniya.
in teorie 23.12.1861 Ioan Cuza a unit principatele dar in practica pe urma toate aceste principate au fost sub jugul turcesc.

Dupa Revolutia Rusa Basarabia s-a alaturat Romaniei.
Uniunea Sovietica a creat Transnistria, pe malul stang al raului Nistru, luind o parte din Ucraina

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Romania_MASSR_1920.png

Daca ne uitam pe harti, vedem ca transnistria nu a fost niciodata o parte a Moldovei.

Dar, in 1939, cu pactul intre Moscova si Germania, Ribentropp-Molotov

http://commons.wikimedia.org/wiki/Molotov-Ribbentrop_Pact

Ei au impartit Europa in zone de influenta, si Rusia a luat Basarabia inapoi.
Romaniei a fost declarat un ultimatum ca in 3 sa elibereze tara.
Atunci evreii au impuscat in spatele soldatilor romani, aproximativ 30 de mii de romani au fost ucisi (mai tarziu, romanii sau razbunan pe evrei, asta e modul in cum este servit acum

http://isurvived.org/Transnistria.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Transnistria_(World_War_II)#The_Holocaust_in_Transnistria_under_Romanian_occupation

vorbim despre 300 000 de decese de evrei, care au fost violati pe drum, etc).

Stalin a unit la Basarabia transnistria, dar a luat partea de sud a RM ( iesirea la mare), precum si partea de Nord, dindu-le Ucrainei. De fapt, acesta a fost facut in asa fel incit, in caz de ceva, sa se poata juca harta separatismului (si Ucrainei si Republicii Moldova).

Cea mai mare parte ale industriei a fost construita in transnistria (metalurgie, ciment, etc.).
Dupa prabusirea URSS (transnistria a anuntat independenta innaintea Republicii Moldova) moldoveni a vrut sa se uneasca cu Romania, dar rusii nu.
Au fost provocari de ambele parti, si sa ajuns la razboi.
Oamenii au mers la scoala impreuna, chiar si au trait impreuna, dar acum trebuia sa omoare unul pe altul. Erau cazuri cind moldovenii cu rusii noaptea beau si mincau impreuna si ziua impuscau prin aer. dar au fost si sacrificii din ambele parti. Au aparut si cazaci, chipurile ca au trait acolo timp de cateva sute de ani, si au venit pentru ca sa ajute fratii lor rusi.

Nimeni nu vorbeste despre asta, dar Republica Moldova a pierdut, iar acum transnistria e independenta de Chisinau. Comunitatea internationala nu recunoaste transnistria.
Rusia, in ochii oamenilor este un agresor, care a generat conflicte intre moldoveni si rusi.

In anul 2001 au venit comunistii la putere, in frunte cu Voronin. El a intrat juchind harta anti-romina, a promis sa faca rusa o limba oficiala, si in cea mai mare parte a vorbit in limba rusa. De atunci si sa pornit divizarea oamenilor in rusi si moldoveni, Si la rindul sau moldoveni care cred ca vorbesc limba romana, si moldoveni care cred ca vorbesc limba moldoveneasca.
(Comunistii moldoveni au inventat ca limba moldoveneasca difera de romineasca).

In 2005, comunistii au observat ca multe dintre promisiuni nu sunt indeplinite, si au inceput politica anti-rusa. Atunci a fost intors trenul cu rusi innapoi, acuzand Rusia de interferenta. Intre timp voronin s-a facut prieten cu presedintele roman, si a dat cadouri pentru Romania (de exemplu, citeva camioane cu vin). Atunci vorbitori de limba romana au crezut ca voronin s-a schimbat si sa indreptat, si au hotarit ca el este sansa lor.
Si el a fost reales, dar deja de acei care se considera romini.
Dupa alegere voronin sa certat din nou cu Romania, si se orienteaza spre Rusia. Din nou, dragostea din partea rusilor. Observati cit e de usor de amagit cetateanul md.

Transnistria traieste cu viata lor, uneori face provocari, dar pina la foc nu ajunge. Toate acestea se fac pentru ca moldoveni sa urasca rusii si invers. Acum, puteti auzi cuvintele de tip “porc rus”, sau “taur moldovenesc”. Este interesant faptul ca la multi rusi li s-a programat creerul ca ei sunt sefii natiunii si sunt mai presus ca moldovenii, care ia-u ospitat pe teritoriul sau si deci se simt profesori de a preda ceva.

In cazul cind se adreseaza in romineste (e just daco-romana) raspunsul e:
“Eu nu vorbesc limba moldoveneasca”, Moldovenii, de multe ori sunt jignit, demonstrativ continua romineste (e just daco-romana). Pina la lupta nu se ajunge, dar se simte ura respingere.

In transnistria moldovenii au frica sa vorbeasca in limba lor, exista pericol de a primi pumni in cap.

Republica Moldova (cu transnistria) ocupa un loc de lider pe exportul oamenilor vii (ca numar ajunge Rusia, necatind ca suntem numai 4 milioane). Mai mult de un milion de oameni au plecat peste hotare. Multi nu se vor intoarce niciodata.

Voronin, nu e comunist, dar un biznesmen. Fiul sau oleg – primul miliarder moldovan, a preluat controlul din cele mai rentabilitatii intreprinderii. Un an in urma, comunistii au facut amnistia fiscala (iertarea datoriilor fiscale), sa primit ca contribuabilii normali sunt prosti, dar Voronin si familia sa au salvat companiile lor de impozite.

Culmea era 6 aprile 2009 cind au fost falsificate alegerile, comunistii au folosit nume de persoane raposate si plecati pe dupa hotare…

Cetatenii au iesit in strada, in principal, studenti si elevi,fiindca generatiile innaintea tinerilor gindesc foarte greu. Politia ia provocat cu apa de la furtunuri de incendiu, si bastoane, precum si o grenada care a rupt picioarele unui baiat si la doi ofiteri de politie. Au fost provocatori in multime (din SIS), si sa primit cea ce sa primit..
Au luat studenti de la universitati, “oameni in haine civile”, si-i duceau in directii necunoscute. Citiva din ei au disparut fara urma(poate organele lor au fost vindute pe dupa hotare pe mii de euro?).
Da chiar luau tineri de pe strada care se tineau departe si nu luau parte la proteste. Din nou, “oameni in haine civile” (asa ca nimeni nu a fost responsabil).


Sursa
2009-12-09 15:41:53Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

14:00:00Sell Courses and Create Interactive Content on WordPress.com —» Ileana Pîrgaru
18:06:14Making the Social Web a Better Place: ActivityPub for WordPress Joins the Automattic Family  —» Ileana Pîrgaru
09:36:34O CARTE ÎN PERCUȚII DE ECOU... —» Leo Butnaru
22:23:55O conversaţie cu ChatGPT despre ChatGPT —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
09:40:59Valorificarea operei hasdeistice, digitizată din Colecția „Carte veche și rară” a Bibliotecii Centrale a BM „B.P. Hasdeu”: Expoziție aniversară (1) —» BiblioCity
09:40:32Valorificarea operei hasdeistice, digitizată din Colecția „Carte veche și rară” a Bibliotecii Centrale a BM „B.P. Hasdeu”: Expoziție aniversară (2) —» BiblioCity
06:22:05Raport analitic anual 2022 Bibliotecile Publice Teritoriale din Raionul Rîșcani —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
22:56:41Tânăr pensionar, caut sponsor! —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
14:33:29Fii ecologic! Reciclează corect! —» BiblioCity
19:47:36A Social Experience Anchored by Your Domain —» Ileana Pîrgaru
08:32:56Cel mai bun cașcaval din lume, la Purcari Wine Bar —» Fine Wine
08:14:11LECTURA – CEA MAI IMPORTANTĂ ȘI CAPTIVANTĂ PASIUNE A OMULUI. —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
07:24:07VALOAREA PROFESIEI DE BIBLIOTECAR —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
22:19:00Efectele telefonului mobil asupra copilului. —» Blog de Cultura
22:03:00Cum alegi un psiholog bun? —» Blog de Cultura
21:42:56Harald Jähner – Aftermath. Life in the fallout of the third reich —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
20:08:00Deținuți de la Soroca, reclamă abuzuri ale gardienilor —» Curaj.TV | Media alternativă
16:59:21Polițai fără centuri lîngă palatul Cotroceni —» Curaj.TV | Media alternativă
14:30:56Simpozionul științific „Anul 2022 – ANUL CONSOLIDĂRII RELAȚIILOR DINTRE BIBLIOTECĂ ȘI COMUNITATE” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
13:35:30©️ Dor de Tata —» Licurici de suflet
12:21:24LECTURA UN IMPERATIV AL TIMPULUI —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:03:43BIBLIOTECARUL DEZVOLTATORUL COMPETENŢEI DE CULTURĂ A LECTURII AL COMUNITĂŢII —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
09:27:04LECTURA – CATALIZATOR PENTRU O SOCIETATE DEZVOLTATĂ ŞI EDUCATĂ —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
08:04:44Cristina Bujor – cu drag pentru copii —» Biblioteca Hristo Botev
23:13:45©️ Când mai târziu e prea târziu —» Licurici de suflet