Cronica intalnirilor Voronin-Putin (2003-2007)

22 Iunie 2007
Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a avut o întrevedere de lucru cu omologul său din Federaţia Rusă, Vladimir Putin, care s-a desfăşurat la reşedinţa Preşedintelui rus, Novo-Ogarevo.
Vladimir Voronin şi Vladimir Putin au examinat în mod detaliat întreaga agendă a relaţiilor bilaterale – de la proiecte comune în domeniile energetic şi agroindustrial şi pînă la programe investiţionale speciale implementate de Federaţia Rusă în Republica Moldova.
O atenţie sporită a fost acordată procesului, demarat recent, de reluare a exporturilor de vinuri şi divinuri moldoveneşti pe piaţa rusă.
De asemenea, cei doi preşedinţi au examinat problematica reglementării transnistrene, menţionînd importanţa relansării procesului de negocieri.

10 Iunie 2007
Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a participat la Summit-ul informal al CSI, care s-a desfăşurat la Sankt Petersburg.
[…]În cursul lucrărilor Summit-ului informal al CSI, Vladimir Voronin a avut o întrevedere bilaterală cu Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin. Discuţia s-a axat pe chestiuni legate de dezvoltarea cooperării moldo-ruse în diverse domenii, perspectiva reglementării conflictului transnistrean şi a reluării exporturilor producţiei vinicole moldoveneşti în Federaţia Rusă. […]

28 Noiembrie 2006
În cadrul lucrărilor summit-ului CSI, de la Minsk, Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a avut o întîlnire bilaterală cu Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin.
La finele întrevederii cei doi şefi de stat au făcut declaraţii pentru presă, în care s-au referit la rezultatele convorbirilor purtate.
Vladimir Putin a menţionat caracterul consistent al discuţiei avute cu omologul său moldovean, în cadrul căreia a fost examinat, practic, întreg spectru de probleme ce ţin de relaţiile bilaterale. Putin a evidenţiat, în special, înţelegerile atinse în sfera livrării producţiei agricole pe piaţa din Rusia, a celei privind colaborarea în sfera energetică, precum şi înţelegerile vizînd contactele politice dintre cele două ţări.
Şeful statului rus a declarat că s-a convenit asupra reluării livrării vinurilor moldoveneşti şi produselor agricole pe piaţa din Federaţia Rusă, specialiştii în domeniu din Federaţia Rusă şi din Republica Moldova urmînd să menţină un control strict asupra calităţii acestor produse în cadrul întreprinderilor moldoveneşti. Vladimir Putin a anunţat că un prim pas în această direcţie va fi organizarea exportului vinurilor moldoveneşti, conform principiului „de la un singur ghişeu”, prin intermediul unei întreprinderi specializate, în scopul însoţirii acestor produse şi neadmiterii falsificării lor.
Preşedintele Rusiei şi-a exprimat speranţa că, în cel mai apropiat timp, specialiştii în domeniul energetic din Federaţia Rusă şi Republica Moldova îşi vor încheia negocierile. Am toate motivele să presupun că tratativele se vor finaliza cu succes în cel mai scurt timp, a spus Vladimir Putin, precizînd că a convenit cu Preşedintele Vladimir Voronin asupra principiilor, în baza cărora vor fi soluţionate aceste probleme. Preşedintele Rusiei a mai menţionat că în sfera energetică relaţiile vor fi construite în baza principiilor economiei de piaţă, cu satisfacerea intereselor ambelor părţi.
În contextul reglementării politice în regiune, Vladimir Putin a menţionat că s-a înţeles cu Vladimir Voronin privitor la desfăşurarea în timpul apropiat a consultărilor la această temă. Preşedintele Federaţiei Ruse a mai apreciat faptul că la nivelul experţilor a fost realizat un lucru enorm în sensul apropierii poziţiilor.
La rîndul său, Preşedintele Republicii Moldova a declarat că este foarte satisfăcut de rezultatele întîlnirii cu omologul din Federaţia Rusă, remarcînd faptul că s-a reuşit atingerea unor înţelegeri privind soluţionarea unor probleme importante.
Referindu-se la reluarea exportului producţiei agricole moldoveneşti în Rusia, Vladimir Voronin a menţionat că partea moldovenească a întreprins un complex de măsuri menite să contribuie la asigurarea calităţii acesteia. Preşedintele a subliniat că a fost instituită o întreprindere de stat, abilitată cu funcţii de control al calităţii şi certificării produselor agricole, inclusiv a vinurilor moldoveneşti, conform standardelor europene. A fost efectuată o revizie a întregului sector vitivinicol, a accentuat Vladimir Voronin. Preşedintele a subliniat faptul că menţinerea, în conlucrare cu specialiştii din Rusia, a unui control permanent asupra calităţii producţiei moldoveneşti, va contribui la îmbunătăţirea situaţiei la acest capitol şi asigurarea consumatorilor din Federaţia Rusă cu vinuri şi produse agricole de înaltă calitate.
În contextul colaborării în sfera energetică, Preşedintele a spus că partea moldovenească a elaborat cîteva proiecte investiţionale, care vor fi propuse companiei ruse „Gazprom” în vederea efectuării unor investiţii comune în dezvoltarea sectorului energetic al Moldovei.
În alt context, şeful statului a remarcat importanţa înţelegerii atinse privitor la desfăşurarea unor tratative la scară mare, inclusiv în problema reglementării transnistrene. Consider că aceste negocieri au o perspectivă serioasă, a declarat Vladimir Voronin.

8 August 2006
Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a dat înalte aprecieri rezultatelor recentei întrevederi cu Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune „Moldova 1” şi Agenţiei informaţionale de stat „Moldpres” cu participarea jurnaliştilor altor mijloace de informare în masă.
Vladimir Voronin a declarat că discuţia purtată cu Vladimir Putin a avut două compartimente principale: spectrul de probleme legate de colaborarea bilaterală şi reglementarea transnistreană.
Şeful statului a evidenţiat poziţia univocă a Preşedintelui Vladimir Putin, care a afirmat că Federaţia Rusă vede Republica Moldova ca un stat teritorial integru, suveran, independent şi neutru, cu care este interesată să dezvolte relaţii bazate pe parteneriat strategic, aşa cum stabileşte tratatul politic bilateral. Vladimir Voronin a subliniat că discuţiile privind problematica transnistreană au fost purtate anume reieşind din această teză, şi că poziţiile clare, exprimate de ambele părţi, constituie un pas important care ne apropie de soluţionarea paşnică definitivă a problemei transnistrene, în actualul format de negocieri „5+2”, a declarat şeful statului.
Preşedintele a menţionat că a convenit cu Vladimir Putin ca toate problemele, de orice natură, legate de relaţiile bilaterale moldo-ruse, începînd cu livrarea vinurilor şi pînă la cooperarea în sfera umanitară, vor fi examinate şi soluţionate la nivelul comisiei interguvernamentale moldo-ruse, care îşi va relua activitatea în timpul cel mai apropiat. Imediat după întrevedere, am dispus pregătirea de urgenţă a ordinii de zi a activităţii comisiei în cauză, începînd cu livrarea vinurilor şi pînă la cooperarea în sfera umanitară, a spus Vladimir Voronin. Şeful statului a declarat că în rezultatul discuţiilor avute cu Preşedintele Federaţiei Ruse s-a profilat dezgheţarea situaţiei în ceea ce priveşte exportul mărfurilor tradiţionale moldoveneşti pe piaţa Federaţiei Ruse.
La compartimentul relaţiilor bilaterale, a fost discutată problema livrării gazelor din Federaţia Rusă în Republica Moldova. În acest context şeful statului a optat pentru încheierea unui acord de lungă durată de livrare a gazelor. De asemenea, Vladimir Voronin a abordat problema perceperii TVA la locul destinaţiei la gazele naturale importate în ţara noastră, care, la ora actuală, este unicul stat din CSI care procură gaze din Federaţia Rusă fără a i se rambursa TVA, a cărei sumă se ridică la 50 mln. dolari SUA anual.
Vladimir Voronin a declarat că apreciază foarte înalt discuţiile avute cu Preşedintele Federaţiei Ruse. A fost făcut un pas important în dezvoltarea relaţiilor bilaterale cu Federaţia Rusă, un pas real şi concret pe calea soluţionării problemei transnistrene, a spus şeful statului. Totodată, Preşedintele a subliniat că vizita sa la Moscova nu înseamnă în nici un caz schimbarea cursului strategic de integrare europeană a Republicii Moldova şi nu implică nici un fel de derogări de la respectarea Legii cu privire la prevederile de bază ale statutului juridic special al localităţilor din stînga Nistrului, adoptate la 22 iulie 2005.

22 Iulie 2006
Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a participat la reuniunea şefilor de stat în crul Summitului neformal al CSI, care s-a desfăşurat la Moscova în perioada 21-22 iulie.
[...]Ulterior, Vladimir Voronin a asistat, alături alţi şefi de stat prezenţi la summit, la cursele de cai la Cupa Preşedintelui Federaţiei Ruse, care s-au desfăşurat pe hipodromul central din Moscova.

27 August 2005
Ieri, 26 august, în cadrul participării la lucrările reuniunii Şefilor de Stat din CSI de la Kazan (Federaţia Rusă), Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a avut o întrevedere bilaterală cu omologul său rus, Vladimir Putin.
La întrevedere a fost examinat un spectru larg de chestiuni legate de relaţiile bilaterale moldo-ruse. O atenţie deosebită a fost acordată acţiunilor ulterioare pentru reglementarea problemei transnistrene şi necesităţii unei evaluări minuţioase a tuturor variantelor de perspectivă pentru depăşirea consecinţelor acestui conflict. Preşedinţii Voronin şi Putin au menţionat existenţa unui semnificativ potenţial de cooperare bilaterală în aceste şi alte direcţii.
Solicitat de reprezentanţii presei, Vladimir Voronin a apreciat că întrevederea s-a produs într-o atmosferă extrem de sinceră şi prietenoasă. „Nu am avut teme tabu, şi ne-am înţeles unul pe altul”, a spus Vladimir Voronin.

2 iulie 2004 (infotag)
Presedintele Moldovei, Vladimir Voronin, va participa simbata, 3 iulie, la un summit informal al sefilor de stat din CSI, care va avea loc la Moscova.
Precum au relevat surse diplomatice bine informate de la Moscova, reuniunea va fi de scurta durata si informala. Sefilor de stat le va fi prezentat noul secretar executiv al CSI, Vladimir Rusailo, desemnarea caruia in aceasta functie ei au acceptat-o anterior.
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, ii va invita pe omologii sai la hipodrom, unde vor avea loc curse de cai. Cursele sint planificate intre ora 12.00 si 17.00. In acest timp, sefii de stat vor urmari cursele si vor comunica in mod informal. Potrivit surselor moscovite, deocamdata nu sint planificate intrevederi bilaterale. Aceleasi surse afirma ca reprezentantii MAE si ai administratiei presedintelui Moldovei incearca sa obtina o intrevedere bilaterala a lui Vladimir Putin si Vladimir Voronin. Sefii celor doua state, care s-au intilnit, in primul an de presedintie a lui Voronin, mai bine de zece ori, nu au mai avut intrevederi din vara anului trecut.
Acum un an, in urma unei intelegeri intre Vladimir Putin si Vladimir Voronin, Dmitri Kozak, seful administratiei presedintelui Rusiei, a fost insarcinat sa elaboreze un document atotcuprinzator privind principiile de solutionare a diferendului transnistrean. Cu eforturile sale, de comun acord cu Chisinaul si Tiraspolul, a fost elaborat un proiect al Memorandumului, prezentat oficial la 17 noiembrie 2003. Documentul a fost parafat de parti si pregatit spre semnare. Presedintele Rusiei era gata sa soseasca la Chisinau pentru a participa la semnarea acestuia. Insa, in ultima clipa, Republica Moldova a refuzat sa semneze documentul, pretextind ca in acesta au fost introduse prevederi necoordonate anterior. Rusia a declarat ca refuzul lui Voronin de a semna Memorandumul a fost dictat sub presiune straina .
Dupa aceasta, in evolutia relatiilor moldo-ruse a aparut o pauza. Intrevederile care au avut loc la nivelul presedintilor de parlament si de premieri nu au condus la restabilirea fostului nivel al relatiilor. Sursele rusesti au relevat pentru agentia INFOTAG ca ultima intrevedere a premierilor celor doua tari, Mihail Fradkov si Vasile Tarlev, care a avut loc acum doua saptamini la Sankt-Petersburg, s-a desfasurat intr-o atmosfera rece. Premierul rus a lasat sa se inteleaga ca restabilirea relatiilor la nivelul anterior este posibila doar la initiativa presedintelui Vladimir Putin. Potrivit afirmatiilor sale, numai dupa intelegerile la virf este posibila impulsionarea relatiilor la alte niveluri, inclusiv efectuarea unei vizite la Chisinau a sefu lui guvernului rus.
De intelegerile de simbata va depinde si eficienta vizitei la Moscova a ministrului moldovean de externe, Andrei Stratan. Aceasta este planificata pentru 14 iulie. Programul vizitei cuprinde intrevederi cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, intilniri in Duma de Stat si in guvern.

18 Septembrie 2003
În cadrul summitului CSI, care se desfăşoară la Ialta în zilele de 18-19 septembrie, Preşedintele Republicii Moldova Vladimir Voronin a avut o întrevedere cu Preşedintele Federaţiei Ruse Vladimir Putin.
Părţile au făcut un schimb de informaţii privind situaţia social-politică şi economică din cele două ţări şi perspectiva evoluţiei relaţiilor bilaterale. În special s-a discutat posibilitatea acordării de către Federaţia Rusă a unui ajutor umanitar pentru lichidarea deficitului de grîu, cu care se confruntă ţara noastră în anul curent.
Referindu-se la perspectivele extinderii cooperării comercial-economice dintre Moldova şi Rusia, cei doi preşedinţi au menţionat eficienţa colaborării bilaterale la nivel regional şi importanţa creării unor filiale ale Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova în regiunile Federaţiei Ruse.
Vladimir Putin şi Vladimir Voronin s-au referit şi la necesitatea extinderii cooperării în domeniul umanitar. A fost subliniată importanţa semnării programului de colaborare în această sferă pentru anii 2002-2003 şi a avansării propunerilor privind elaborarea unui document similar pentru perioada 2004-2005.
Problemele legate de reglementarea transnistreană au constituit un capitol aparte al dialogului celor doi preşedinţi. Au fost trecute în revistă aspecte legate de elaborarea noii legi fundamentale a Republicii Moldova, rolul Rusiei în asigurarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a ţării noastre. Au avut loc consultări în problema delimitării competenţelor în procesul de elaborare a statutului regiunii transnistrene.
Discuţia a vizat şi aspecte legate de vizita oficială a şefului statului rus în Republica Moldova.

Sursa
2007-06-25 03:27:57



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

14:46:0110 motive pentru care să redirecționezi 2% din impozit pentru Asociația Obștească „DEMOS” din Edineț —» Asociaţia Obştească "Demos"
06:41:45STRICTUL NECESAR —» Leo Butnaru
22:03:34Образ в сердце. —» Александр Ищенко - Размышления
21:43:55Год Дракона. —» Александр Ищенко - Размышления
18:11:47Cu ocazia sărbătorii Crăciunului, transmitem cele mai calde urări de sănătate, bucurie și împlinire! —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
10:57:53울산흥신소의뢰 Steps to start a detective agency —» Curat Murdar, Coane Fanica
10:13:35Gogu Winery lansează prime vinuri BIO —» Fine Wine
05:53:35DIN REVISTA TINERILOR —» Leo Butnaru
05:35:10ABUNDENȚA DE LAURI —» Leo Butnaru
07:32:40DIN STRICTUL NECESAR —» Leo Butnaru
11:40:13BANZAI —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:42:39LEOLOGISME PRIN ANI ȘI CĂRȚI —» Leo Butnaru
21:51:57Cu toată gratitudinea —» Argentina Gribincea's Blog
15:32:38Ce spune Biblia despre sfințirea rachetelor și bombelor? – Vasile Filat —» Moldova Creștină
15:16:28Este biblic pentru femeie să curteze pe bărbat și să inițieze căsătoria? – Vasile Filat —» Moldova Creștină
11:09:55Cine este, de fapt, Alice Weidel? —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
05:56:05JURNAL 1977 —» Leo Butnaru
05:40:15POEM ÎNCIFRAT —» Andrei LANGA. Blogul personal
12:37:19Ce rămâne din noi —» Andrei LANGA. Blogul personal
10:52:06Interpretul Sasha Bognibov și prietena lui au fost atacați de vecini —» Curaj.TV | Media alternativă
06:32:32O CREIONARE DESPRE... CREIOANE —» Leo Butnaru
07:36:25ÎN PALMA LUI DUMNEZEU —» Leo Butnaru
14:22:53DIN LEOLOGISME —» Leo Butnaru
13:45:08UMBRĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
10:23:51Drujbaşi în boscheți. Defrișări în serie, Parcul IOR! —» Curaj.TV | Media alternativă