Gripa porcina - care plinge, care face haz.
De vreo 2-3 saptamini tot bintuie noutati despre gripa porcina. De unde naiba s-a mai luat? Parca nu demult luam precautii de gripa aviara, si acuma deja porcina! Se pare ca in curind deja nu noi ne vom duce la medic pentru vaccini antigripale, ci vom lua frumusel animalele pe care le avem la doctor. Daca in cazul gripei aviare raspinditorii in majoritatea cazurilor erau pasarile, acuma deja porcii isi iau zborul cu virusul.
Inspiratia asupra acestui articol mi-a venit in timp ce ma intorceam de la ore cu ceva colegi de ai mei, in metro era destul de aglomerat. Atunci, intr-o secunda ne-a venit o ideie fantastica de a face ceva loc liber. Solutia a fost gasita momentan: citeva tuse cu de-a sila, ceva stranuturi, si loc liber in jur, plus chiar si un scaun in fata.
De glumit am glumit, dar apoi deja ma gindeam care totusi sunt cauzele gripei porcine.
Deci, in terminologia medicala gripa porcina este denumita H1N1, este un nou virus gripal. Gripa porcina a fost detectata pentru prima data in SUA in aprilie 2009. Alte tari, inclusiv Mexica si Canada, au raportat in paralel oameni bolnavi de acest virus. Gripa porcina se raspindeste de la om la om, probabil in acelasi mod ca si gripa sezoniera.
Virusul a fost numit “gripa porcina” deoarece testele de laborator au aratat ca mai multe gene din acest virus sunt foarte identice cu virusii gripali ce apar in mod normal la porcine in America de Nord. Insa, analizele mai detaliate au relatat ca virusul nou este divers de virusul ce circula in America de Nord la porcine. Astfel, virusul “gripei porcine” include inca 2 tipuri de gene ce se transmite in mord normal la porcii din Europa si Asia, plus bonus inca gene aviare si umane. Savantii au denumit acest fenomem ca virusul “asortare quadruple”.
H1N1 este contagios si poate fi raspindit de la persoana la persoana. Cu toate acestea,in prezent nu se cunoaste cit de usor se extinde virusul intre oameni. Dar, totusi cu certitudine virusul se transmite prin tusa sau stranut. Uneori se poate infecta prin atingerea unui obiect ce are virusuri pe el, apoi duceti mina spre gura sau nas.
Simptomele “gripei porcine” la oameni sunt similare gripei obisnuite umane care include febra, tusa, durere de git, corp slabit, durere de cap, friguri si oboseala. Un numar semnificativ de persoane ce au fost contagiate cu acest virus, au raportat diaree si vomitare. De asemenea, bolile grave asociate cu acest virus au provocat moartea. Celui mai mare risc de infectare sunt supusi copii, femeile insarcinate, persoanele cu boli cronice (se precizeaza care cel mai des) si cei ce au mai mult de 65 ani. Se executa lucrari de laborator pentru a vedea daca anumite persoane ar putea sa aiba imunitate naturala, in functie de virsta lor.
Mai multe tari deja au impus embargo pe carne de porc. Insa, virusul H1N1 nu se raspindeste prin mincare. Nu puteti lua “gripa porcina” dupa ce mincati carne de porc sau produse din aceasta. Alimentarea carnii bine pregatite este sigura.
Inca nu sunt disponibile vacini impotriva “gripei porcine”, insa actiunile intreprinse individual in fiecare zi de catre voi, o sa va ajute sa preveniti raspindirea virusului. Masurile de precautie sunt:
- acoperiti-va gura si nasul cu basmaluta de unica folosinta atunci cind stranutati sau tusiti. Aruncati basmaluta dupa utilizare;
- spalati-va miinele cit mai des, indeosebi dupa ce stranutati sau tusiti. Servetelele ce contin alcool tot sunt bine-venite;
- evitati atingerea ochilor, nasului si gurei. Microbii se raspindesc anume prin aceasta cale;
- incercati sa evitati contactul cu persoanele bolnave, de asemenea stati cit mai departe de aglomeratie.
La data de 2 mai 2009, numarul persoanelor contagiate incepe sa creasca. 16 tari au declarat oficial 658 de cazuri de depistare a virusului H1N1:
- Mexica - 397 cazuri (inclusiv 16 decesuri);
- Statele Unite ale Americii - 160 (inclusiv 1 deces);
- Austria - 1;
- Canada - 51;
- China - 1;
- Costa Rica - 1;
- Danemarca - 1;
- Franta - 2;
- Germania - 6;
- Israel - 3;
- Olanda -1;
- Noua Zeelanda - 4;
- Coreia - 1;
- Spania - 13;
- Elvetia - 1;
- Mare Britanie - 15.
Update-urile zilnice le puteti gasi aici.
Sursa
2009-05-03 06:02:12