Campanie impotriva folosirii sintagmei "limba moldoveneasca"
Sursa: DECA-press, 01/11/07Circa 160 de lingvisti, de savanti si cercetatori de la academii de stiinte si institute de cercetare, reprezentanti din 12 universitati romanesti si 11 universitati din Republica Moldova, Ucraina, Franta, Ungaria, Polonia, Argentina, SUA si Japonia au participat, miercuri, la Suceava, la un Colocviu de Stiinte ale Limbajului, adoptand o rezolutie prin care dezavueaza campania anti-stiintifica directionata impotriva denumirii de limba romana si folosirea sintagmei "limba moldoveneasca".
Potrivit coordonatorului manifestarii, Sanda Maria Ardeleanu, prorectorul Universitatii "Stefan cel Mare" din Suceava, participantii la Colocviu au remarcat progresul pe care il cunoaste limba romana ca limba de comunicare in R. Moldova si Ucraina.
In rezolutie se precizeaza, insa, ca se continua o campanie anti-stiintifica, directionata impotriva denumirii de limba romana.
"Astfel, s-a ajuns la folosirea sintagmei neadecvate, nefondate stiintific si istoric, limba moldoveneasca, singurul argument fiind legatura cu numele statului, Republica Moldova", se arata in rezolutie.
Participantii la Colocviu au adresat un apel guvernantilor din Romania, Republica Moldova si Ucraina, pentru a lua in considerare opiniile privitoare la glotonimul limba romana si nu teoriile nefondate stiintific si istoric. Rezolutia va fi transmisa Parlamentului European, comisarului european pentru multilingvism, Comisiei pentru multilingvism si altor institutii europene, pentru a se analiza problematica si masurile ce se impun in politicile lingvistice europene.
Sursa
2007-11-01 17:39:00