Despre “omul în general”
Termenul e aparent inofensiv, neutru. Dar inocenţa sa e înşelătoare. Căci sensul lui politic iese uşor în evidenţă chiar şi la un chef, la care aproape fiecare moldovean se simte obligat să-şi spună pe un ton patetic toastul “Prinshipalu-i s’ shim oamini!”. Nu mai vorbesc de programele electorale ale partidelor politice, unde noţiunea trădează mai degrabă nedorinţa politicienilor de a se complica cu problemele specifice cauzate de apartenenţa alegătorilor la o categorie umană sau alta, decât umanism înălţător. De aceea, ei vor prefera să-i adune pe toţi la grămadă, să vadă global desemnându-i pe toţi indivizii cu atotcuprinzătorul “om în general”.
Dacă tot e atât de folosit, să încercăm cel puţin să înţelegem la un nivel superficial noţiunea, să stabilim ce sensuri îi sunt atribuite în mod obişnuit.
Nu trebuie să fii foarte perspicace ca să realizezi că abstracţiunea intens vehiculată mai ales de politicieni, seamănă izbitor cu heterosexualul: are aceleaşi necesităţi, dorinţe, aspiraţii etc. De regulă, îşi doreşte să se căsătorească cu o fiinţă de sex opus, să meargă la biserică, să păstreze neschimbate datinile de veacuri etc. Deci familia creştină ar fi unul din idealuriie spre care tinde omul în general, ideal consemnat chiar şi în programele politice ale partidelor de stânga din RM (Partidul Socialist, de exemplu). Cât proveşte homosexualii, ei sunt excluşi aprioric din definiţia termenului, fiind acceptaţi drept oameni doar în momentul când politicienii şi susţinătorii lor le cer să voteze pentru un partid sau altul şi nu ştiu ce să răspundă atunci când sunt întrebaţi de ce nu s-a ţinut cont şi de interesele minorităţilor sexuale. Numai atunci îşi permit să rişte, mai ales că nu îşi asumă nicio obligaţie în acest sens.
Dar poţi realiza cu adevărat ce semnifică “omul în general” la emisiunile de ştiri. N-am auzit niciodată vreo prezentatoare TV să precizeze că un infractor ar fi heterosexual, deşi majoritatea lor sunt atraşi de sexul opus, fiind majoritari în societate. În schimb, am remarcat de mai multe ori evidenţierea gusturilor homosexuale ale acestora. Mai mult, dacă cineva va viola o persoană de acelaşi sex fiind în acelaşi timp heterosexual, amănuntul va fi trecut sub tăcere.
Deci, cred că ar fi timpul ca noţiunea de “om în general”, prezentă atât de generos în discursursurile autorităţilor, în programele electorale ale politicienilor să fie nuanţată pentru că nu face decât să inducă în eroare o mulţime de oameni, fiind folosită de politicienii abili drept cuvânt de umplutură care desemnează doar ce le convine lor, ingredientul lexical ideal pentru cosmetizarea realităţii…
Sursa
2009-03-01 14:01:00