Şi tot la tema electorală
Am auzit de multe ori îndemnul “Mergi la vot şi votează măcar şi cu ochii închişi, la întâmplare. S-ar putea să faci întâmplător o alegere bună…”.
Personal, nu sunt de acord cu o asemenea abordare. Pentru că nu consider prezentarea la vot cu orice preţ o opţiune morală în sine. I-aş îndemna pe alegători să meargă la vot doar dacă se regăsesc în programul electoral al unui partid, în care ar fi pomeniţi măcar cu numele. În caz contrar, prezenţa lor în cabina de vot o pot defini alienare sau zombare.
Căci şi votarea e un soi de afacere, în care participă doi actori: partidele politice şi alegătorii. Unii promit, ceilalţi aprobă şi votează. Dacă elementul în cauză nu există, alegătorul îşi poate căuta liniştit de treburi în ziua alegerilor, neimplicându-se, fără a fi chinuit de mustrări de conştiinţă. Doar nimeni nu se duce la piaţă dacă ştie că nu poate găsi acolo produsul de care are nevoie. Să fie alegătorul vinovat că politicienii nu au imaginaţie şi că toate partidele au programe electorale aproape identice, care îi înglobează pe toţi cetăţenii sau, cu alte cuvinte, pe nimeni?
De aceea, mă nedumeresc acele publicaţii de presă care utilizează tot felul de strategii pentru a-i scoate din casă pe alegătorii indiferenţi, pretinzând că cei care o fac sunt responsabili, cu spirit civic, nu ca alţii - inconştienţi, imaturi, prostiţi şi lista de epitete ar putea continua. Dragi ziarişti, ar fi bine să-i lăsaţi pe politicieni să vină ei înşişi cu argumente convingătoare, cu strategii solide, cu programe electorale care l-ar scoate din casă în ziua alegerilor până şi pe cel mai apolitic şi indiferent om. Pentru că, repet, cetăţenii se abţin de la vot nu din cauza numărului mare de partide care îi năuceşte, ci pentru că toate au aproapre acelaşi mesaj şi se adresează, practic, aceluiaşi electorat…
Sursa
2009-02-28 18:33:55