Ghenadie Vaculovschi: Noi alegem o a treia cale!

Ghenadie VACULOVSCHI - magistru în drept, consultant principal în cadrul grupului parlamentar al PPCD.

- Pentru început aş dori ca internauţii să afle când ai facut primul pas în politică şi care au fost premisele care te-au determinat să perseverezi în această direcţie?

- Generaţia mea de tineri care s-a implicat plenar în viaţa politică a fost generaţia anului 2002. Am intrat cu toţii în viaţa publică luptând pentru valorile creştine, naţionale şi pentru adevăr. Pentru noi activitatea politică este calea prin care construim pas cu pas un viitor demn de înaintaşii noştri. Pentru asta ne propunem să transformăm Republica Moldova într-o ţară de succes.

- Stabilitatea politică este un factor determinant în dezvoltarea oricărui stat. Noua elită politică, care se va impune odată cu venirea noii generaţii de politicieni va reuşi o schimbare radicală? Daca nu, de ce? Dacă da cum?

- Stabilitatea politică este o precondiţie pentru a face reforme calitative spre bunăstarea întregii societăţi. Desigur, anume de clasa politică actuală va depinde, în mare masură, maturitatea noii elite politice care este pe punctul de a se coagula. Stabilitatea politică, în accest sens, va juca un rol primordial. Se pare că Republica Moldova este pe calea de a trece într-o nouă etapă a evoluţiei politicii autohtone. Indiscutabil, schimbarea se poate produce doar reieşind din cele spuse mai sus. Reformele uneori pot fi dureroase şi nepopuliste, fapt care pot atrage votul de blam din partea electoratului la următoarele alegeri. Trebuie să avem o elită politică care ar fi în stare să-şi asume această misiune de a înfăptui reforme radicale, în special pentru dezvoltarea businessului mic şi mijlociu, chiar dacă următorul ciclu electoral nu vor mai putea accede la guvernare.

- Care sunt căile pe care se pot soluţiona problemele existente dar şi cele care le putem întrevedea ca urmare a crizei economice?

- Echipa noastră are un plan de scoatere a ţării din criză. Aceşti paşi pot fi regăsiţi în strategia noastră. Voi expune succint doar câteva aspecte:

LOCURI DE MUNCĂ

Crearea locurilor de muncă prin dezvoltarea industriei şi a sferei serviciilor. Astfel, vom pune accent sporit pe industrializarea fiecărui raion. Procesul de industrializare va determina apariţia locurilor de muncă sezoniere şi permanente, iar nevoia de materie primă va face rentabilă agricultura. Totodată, va determina apariţia de întreprinderi care acordă servicii pentru sectorul industrial. Dacă vom dispune de suficiente locuri în parlament, vom reuşi să atragem investiţii în industrie suficiente pentru a impune Republicii Moldova avansarea cu pas grăbit spre modelele precum Germania sau alte state europene. Germania, în aceste sens, este singurul stat care are o orânduire numită economie socială de piaţă, model demn de urmat.

REDUCEREA DEPENDENŢEI ENERGETICE A ŢĂRII

Republica Moldova importă practic toate resursele energetice din exterior. Noi am elaborat o strategie de reducere a consumului de energie, prin aplicarea tehnologiilor de ultimă oră. Totodată, strategia noastră are în vedere utilizarea raţională a tuturor tipurilor de energie ecologică, naturală şi regenerabilă.

SALVAREA ŞI DEZVOLTAREA SATELOR ŞI ORAŞELOR

Strategia noastră constă în amplasarea zonelor industriale în apropierea satelor. Astfel, locurile de muncă noi create se vor afla în imediata apropiere a muncitorilor, iar locurile de muncă în sfera serviciilor, în cea mai mare parte, se vor afla chiar în localităţile rurale.

SUSŢINEREA FAMILIILOR TINERE

Familiile tinere au nevoie, întâi de toate, de o locuinţă. Convingerea noastră este că familia tânără trebuie să aibă posibilitatea de a-şi alege în mod independent dacă vrea să locuiască într-un apartament sau în casă particulară. Strategia noastră constă în acordarea unor subvenţii substanţiale pentru familiile tinere, ca acestea să aibă posibilitatea de a se dezvolta în Republica Moldova şi să se simtă independente şi sigure în propria lor locuinţă. Nu acceptăm uniformizarea vieţii. Dorim ca fiecare familie să-şi poată realiza visul cu privire la propria casă.

Desigur că mai sunt un şir de reforme radicale pe care le avem deja pregătite, inclusiv în domeniul legilativ precum reforma în procuratură, reforma constituţională, s.a. De asemnea dorim ca businessul să capete o nouă dimensiune prin negosierea directă cu Kievul şi Bucureştiul în vederea deschiderii hotarelor pentru produsele moldoveneşti, iar parteneri în Rada de la Kiev au doar creştin-democraţii, desigur că şi parteneriatul cu PDL-ul de la Bucureşti avantajează creştin-democraţii de a realiza acest deziderat.

Am convingerea că strategia noastră este cea mai bună. Acum rămâne să vedem câtă putere vom avea în noul parlament pentru a o impune ca şi strategie a viitorului guvern. Iată de ce contăm mult pe fiecare vot al concetăţenilor noştri.

- De ce creştin-democraţia? Există o politică creştină?

- Citându-l pe bunul meu prieten Dr. Norbert Neuhaus, autorul cărţii “Valorile Democraţiei Creştine” putem spune ca - “O politică creştină, în sensul că ea poate fi desprinsă direct din Evanghelii, nu există, dar o politică dusă de persoane, care se lasă inspirate de credinţa creştină există cu siguranţă.”

Creştin-democraţia este doctrina prin care politica poate să coabiteze şi să conlucreze cu principiile creştine. Este fundamental ca oamenii care înfăptuiesc legi să recunoască, precum recunoaşte democraţia-creştină, omul ca pe o creaţie a lui Dumnezeu. De aici decurge şi felul în care va evolua societatea. Să nu uităm că prosperitatea nu asigură neapărat şi împlinirea sufletească a persoanei. Determinismul materialist, specific regimurilor de stânga sau liberal individualiste nicidecum nu contribuie la instaurarea unei armonii şi dreptăţi sociale. Anume acest motiv face ca doctrina creştin-democrată să servească drept o a treia cale pentru omul dtradiţional şi creştin şi anume aşa este, practic, fiecare cetăţean al RM.

- Îţi mulţumesc mult!


Sursa
2009-02-24 03:13:44



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

09:13:57O VIZITĂ LA ION DRUȚĂ. MOSCOVA —» Leo Butnaru
13:40:36LOCUL DE VECI AL LUI ION DRUȚĂ —» Leo Butnaru
09:41:42ION DRUȚĂ: 3.IX.1928 - 28.IX.2023 —» Leo Butnaru
18:13:08Influence the Future of WordPress by Taking the 2023 Annual Survey Today —» Misterioz
15:58:32Cică primarul neagă că hrănește muncitorii la grădiniță —» Curaj.TV | Media alternativă
07:00:49Veniţi la Mine, toţi cei trudiţi și împovăraţi, și Eu vă voi da odihnă —» Moldova Creștină
04:52:46Despre ultima ședință a consiliului local Burlacu —» Curaj.TV | Media alternativă
13:50:47Supărat că poliția de la Edineț nu-și face datoria —» Curaj.TV | Media alternativă
09:30:34Cartea – biletul spre aventuri! —» BiblioCity
09:23:35„Dor de tine” de Vitalie Gaiceanu. Versuri de suflet și pentru suflet —» BiblioCity
08:31:29Nata Scobioală la spovedanie în Jurnalul unei emigrante —» Curaj.TV | Media alternativă
07:31:49Dumnezeul achizițiilor se întoarce: Investigație Recorder —» Curaj.TV | Media alternativă
07:00:25Care sunt argumentele biblice ca Duhul Sfânt este a treia persoana din Sfânta Treime? —» Moldova Creștină
20:22:29Acțiune pentru drepturile animalelor inițiată de Kola Kariola, București —» Curaj.TV | Media alternativă
20:03:38Cînd jandarmul vede o lozincă, devine milițian —» Curaj.TV | Media alternativă
12:49:50Revoltat de cum (n-)a fost tratat la Mangalia —» Curaj.TV | Media alternativă
12:48:00Despre etica sexului, polemică – Microfonul liber —» Curaj.TV | Media alternativă
07:00:16In ce situații doar preotul poate dezlega păcatele? —» Moldova Creștină
03:44:12CUM E, TOTUȘI, LA DOSTOIEVSKI?... —» Leo Butnaru
16:52:29Polițistul local i-a confiscat marfa fără niciun act —» Curaj.TV | Media alternativă
15:00:16Cum pui în sfeșnic lumina lui Dumnezeu? —» Moldova Creștină
14:51:42S-au consultat cu cetățenii, consilierii vor să repare o potecă —» Curaj.TV | Media alternativă
07:00:14A inventat Dumitru Cornilescu cuvântul PREZBITER? —» Moldova Creștină
06:52:46floreana —» blog cultural
06:47:48IDEI - ORIGINI ȘI CONTAMINĂRI —» Leo Butnaru