Spicuiri biografice


Sandutza, tot ea Sanda Samcov, botezată Alexandra, e născută la 18 noiembrie 1988 în oraşul Edineţ.

Educată într-o familie de pedagogi, este influienţată de mic copil de literatura romană, rusă şi universală, de care erau pasionaţi tinerii părinţi.

Un loc aparte în copilăria Sandei o are bunelul ei, Valentin Nirca, de la care moşteneşte nu doar unele calităţi ale caracterului, dar şi romantismul, dragostea faţă de cuvîntul scris şi, nu în ultimul rînd, capacitatea de a se impune ca personalitate puternică şi carismatică.

Un rol deosebit în altoirea dragostei pentru literatură în adolescenţa tinerei poete o are profesorul de limbă şi literatură romană, Valentin Şimilovici, pedagog la Liceul Teoretic “Pan. Halippa”, în care Sanda studiază în clasele 7-12.

În anii de liceu participă în concursuri de poezie din Moldova şi Romania, postează versuri şi eseuri pe www.agonia.ro şi www.poezie.ro.

Cea mai mare distincţie o are în 2005, cînd se învredniceşte de Marele premiu în Concursul naţioanl de creaţie “Să creştem fără tutun”, în care participă cu ciclul poetic “Oraşul viitorului”. În această perioadă, destul de rodnică, participă activ la cenacluri literare şi lansări de carte din ţară, făcînd cunoştinţă cu personalităţi inedite în literatura autohtonă şi cea romană, care o încurajează, oferindui oportunităţi de a publica creaţiile sale în reviste literare naţionale şi internaţionale.

Dar mentorul permanent al poetei rămîne a fi mama ei, Liliana Samcov, care îi sugerează primele teme, rime, idei în poezie, îngrijeşte versul fiicei, fără a-i impune o influienţă a Eu-lui poetic nerealizat. Tot mama devine primul redactor şi editor al Sandei, dînd viaţă plachetei de versuri “Rimă căuztă din vers” (noiembrie 2008).

După absolvirea liceului, Sanda devine studentă a facultăţii Limbi şi Literaturi Străine, Universitatea Pedagogica de Stat „Ion Creangă” din Moldova. Studiind un an, tînăra decide de a schimba profilul viitoarei specialităţi. În vara anului 2008 face un pas foarte riscant, dar responsabil, transferîndu-se la Academia de Studii Economice din Moldova, specialitatea “Business şi Administrarea Afacerilor”. Decizia este luată ca urmare a maturizării percepţiilor personale despre viaţa independentă. În paralel cu studiile, Sanda lucrează în calitate de angajată a departamentului “Help line” a companiei Orange, punîndu-şi scopuri bine definite privind cariera profesională.

Avînd o viziune destul de clară privind viitorul său, la cei 20 ani trăieşte momente contradictorii  în condiţiile oraşului mare, care e gata să închită pe cel ce nu e sigur pe forţele sale.

“Nimeni nu-mi-e dator cu nimic” este motto-ul Sandei, ce-i conferă fermitate, ne-diminuînd din feminitatea şi frumuseţea interioară, reflectată în creaţiile sale şi în relaţiile cu oamenii pe care poate conta orcînd şi oriunde.

Domnul să te ajute!

Cu drag,

mămica Liliana.


Sursa
2009-02-18 19:28:35Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

20:00:30Microbuze supraîncărcate la Chișinău și opinii conexe —» Curaj.TV | Media alternativă
16:18:45DESPRE CRÂCNITORI —» Leo Butnaru
14:43:00(INTERVIU) Veaceslav Untilă: Impactul activității ANRE trebuie să fie unul benefic pentru consumatorul final —» Veaceslav Untilă
13:48:23În atenția șoferilor care conduc în Franța: Cum puteți obține Certificatul Crit’Air, un certificat de calitate a aerului, obligatoriu în mai multe orașe franceze —» Elena Robu
13:32:48Mamă, tată, NU VĂ MAI CERTAȚI! —» Sunt MAMĂ!
13:17:38Dna Katharina Auer în vizită la AE Neoumanist —» Ajută-ţi bătrînii!
12:54:57Întâi va veni Ilie —» adevaruri biblice
10:00:00Povestea fierarului sau Jaful secolului —» Un PUNCT din .FR
09:42:12Vasile Romanciuc. În curând —» Vitalie Coroban
09:31:20Tânără din R. Moldova care a deschis un restaurant în Spania împreună cu soțul ei —» Elena Robu
09:09:5511 Organizații ale Societății Civile vor promova Învățământul Dual în Regiunea de Dezvoltare Nord —» Asociaţia Obştească "Demos"
03:49:0025 de ani. Cele mai bune 25 de cărți (XII) —» Gheorghe Erizanu
03:37:56Bătaia, această splendidă educație —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
23:50:57Cazut din Rai —» Alexander's Poems… | Nu exista minciuni doar adevar fara dovezi…
23:19:35Lumini de oras —» Alexander's Poems… | Nu exista minciuni doar adevar fara dovezi…
22:58:37A fi vulnerabil înseamnă a trăi și a simți —» Sanda Diviricean – "Fii-Nu încerca să devii." – Osho
21:14:25The facade of phony faith —» Erik and Elena Brewer's Weblog
21:13:00Sunt câteva lucruri, pe care nu ni le poate lua nimeni. —» Victor Timotin | creează, inovează, dezvoltă și fii exemplu
19:24:07©️ Când a fost ultima oară când ai făcut ceva pentru prima dată?! —» Licurici de suflet
19:00:00Consilierul (IV) —» Un PUNCT din .FR
18:45:29Ratacit —» Alexander's Poems… | Nu exista minciuni doar adevar fara dovezi…
18:38:03Fum printre ginduri —» Alexander's Poems… | Nu exista minciuni doar adevar fara dovezi…
17:43:11Şi la Iaşi sunt firme funerare fără drept de funcţionare —» Curaj.TV | Media alternativă
13:46:59,,Grigore Vieru - poetul valorilor esențiale " —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
13:35:47Artistul plastic bulgar, Krassimir Savov a organizat o expoziție de picturi la bibliotecă —» BPR Ungheni's Blog