GRIJĂ CU TENTĂ ELECTORALĂ

În aceste zile, am rămas surprins de iniţiativa vicepremierului Valentin Mejinschi, care a solicitat Guvernului câteva sute de mii de lei pentru cei care au luptat în conflictul transnistrean. El a anunţat disponibilitatea autorităţilor de a organiza anumite acţiuni la începutul lunii martie cu ocazia împlinirii a 17 ani de la declanşarea ostilităţilor de pe Nistru. Surprinderea mea a fost dublă: în primul rând, m-am bucurat pentru bieţii combatanţi, dar şi pentru „bietul” Guvern care, în sfârşit, a observat această categorie defavorizată de cetăţeni; în al doilea rând, gestul autorităţilor mi-a lăsat un gust amar, căci, am înţeles că nu grija faţă de combatanţi i-a determinat să procedeze astfel.         

Pe parcursul acestor ani am ridicat constant problema condiţiilor în care s-au pomenit cei care în 1991-1992 au apărat cu arma în mână integritatea şi suveranitatea Republicii Moldova. Şi am făcut acest lucru nu numai din motivul că şi eu am participat la acele acţiuni de luptă, ci pentru că nu puteam şi nu pot să accept indiferenţa cu care este tratată respectiva categorie de cetăţeni. M-a interesat şi mă interesează deopotrivă condiţia lor materială, dar şi latura morală a problemei. Tocmai de aceea, am propus ca Parlamentul să declare ziua de 2 martie, când s-a declanşat conflictul armat de la Nistru, zi de comemorare a celor care au căzut în acele lupte. Am depus, împreună cu colegul meu de fracţiune, Alexandru Lipcan (şi el participant la conflictul transnistrean) un proiect de lege în acest sens încă acum doi ani, dar autorităţile l-au ignorat. Am cerut să fie îmbunătăţită condiţia materială a combatanţilor şi familiilor lor, dar guvernarea iarăşi a ignorat demersul meu. Mai mult decât atât, comuniştii şi aliaţii lor i-au lipsit în 2008 de pensii (total sau parţial) pe cei care au luptat la Nistru şi care mai continuă să-şi facă serviciul în organele afacerilor interne. Am încercat din nou să mă opun, dar rezultatul a fost acelaşi. Am contestat această lege abuzivă în Curtea Constituţională şi sunt acum în aşteptarea verdictului, care sper să fie unul în favoarea cetăţenilor nedreptăţiţi de puterea comunistă.                                    

În aceste condiţii, mi-a fost clar că Guvernul şi-a amintit de combatanţi doar pentru că suntem în campania electorală. Spre regret, toate conducerile de până acum ale Republicii Moldova, dar, în special comuniştii, au perceput problema combatanţilor exclusiv prin prisma interesului politic de moment. Şi de această dată puterea comunistă a mers pe principiul – cu o mână îţi dau, iar cu zece îţi iau. După ce şi-a bătut joc de combatanţi în vară, luându-le pensiile binemeritate, după ce i-a lipsit de puţinele surse de existenţă, după ce a refuzat să le ofere măcar o satisfacţie morală prin declararea zilei de 2 martie drept zi de comemorare a celor care au căzut la Nistru, guvernarea comunistă vine acum cu ceea ce s-a scurs printre degete şi încearcă să mimeze grija faţă de acei care şi-au pus viaţa la bătaie pentru această ţară.


Sursa
2009-02-18 09:40:21Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

20:08:31Polițistă la volan, la fel ca bărbații cu epoleți, sfidătoare —» Curaj.TV | Media alternativă
19:47:06Am pierdut mii de dolari pe false ”investiții”! —» Curaj.TV | Media alternativă
10:00:08Anxietatea – de la cauze și consecințe, la soluții —» Moldova Creștină
05:42:32«Новости Приднестровья» продолжают тырить —» Бессарабские хроники
00:05:00Black Friday: All of Our Deals in One Spot —» Misterioz
18:44:12Cehia. Moldovenii de peste hotare sunt „diasporă” —» Curaj.TV | Media alternativă
17:24:22Zice că l-au păcălit cu locul de muncă în Germania —» Curaj.TV | Media alternativă
14:27:05Programul ,,Opera jubiliară a anului 2022” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
13:26:41Infografic ,,Septembrie - nici o zi fără lectură" —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
10:10:31A fi bun nu costă mult, dar aduce dobânzi mari! —» Moldova Creștină
18:55:30Valurile mortale din asfalt au supraviețuit două anotimpuri —» Curaj.TV | Media alternativă
18:48:59Tramvaiul răzbunător de pe ruta 11 —» Curaj.TV | Media alternativă
16:02:58Omofonele – unde punem cratima?  —» Moldova Creștină
16:00:13Ar trebui să ne doară… | Poezie de Mașa Rotaru —» Moldova Creștină
13:00:16Interviu cu Vasile Gherasimciuc, Director al Sărbătorii Speranței în Moldova (14-16 Iulie 2023) —» Moldova Creștină
10:00:14Nu ne mai pasă | Opinie Mașa Rotaru —» Moldova Creștină
21:58:36O activitate de interes maxim… —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
21:04:16Solidaritate cu revolta din Iran, protest la Oslo —» Curaj.TV | Media alternativă
20:30:36Au adus cu trenul sute de mașini noi în capitala sufocată de trafic —» Curaj.TV | Media alternativă
20:24:15Locomotivă de 55 de ani mai cară trenuri CFR —» Curaj.TV | Media alternativă
16:01:51Concurs de oferte pentru achiziționarea produselor igienice —» Asociaţia Obştească "Demos"
15:27:37Concurs de oferte pentru achiziția produselor alimentare —» Asociaţia Obştească "Demos"
12:56:46Cea mai delicioasă pizza pe tigaie —» Sunt MAMĂ!
12:40:48Aur pentru echipa de elevi și profesori de la Colegiul „Nichita Stănescu” din Ploiești —» Curaj.TV | Media alternativă
10:00:41Cumpără adevărul | Editorial Radu Blendarencu —» Moldova Creștină