Cine suntem NOI? Cum a fost lansarea


dan20dungaciu1La cererea cititorilor, voi relata din cate imi amintesc eu cu memoria mea de student fugarit, ceea ce a fost la intalnire. Va fi asa, ca o poveste, ca sa imi fie mie mai usor. De data asta nu voi respecta nici un criteriu reportericesc, actoricesc sau artistic…

 

Bun. Lansarea volumului a avut loc la libraria Mihai Eminescu, din inima capitalei romanilor, in Universitate. Locatia respectiva este cu doua nivele – unul la parter, iar celalalt la subsol. Este o atmosfera foarte placuta de felul ei (obisnuiesc de multe ori sa ma opresc si sa mai casc gura pe acolo fara vreun scop anume, ca oricum mi-am luat deja mai multe carti decat pot duce in perioada asta).

Era ora 18:03 si era multa lume. Pe la 18:05 a inceput. Ajunsesem la timp. Gafaind si cu ochii lacrimand de la vantul rece de afara, mi-am ocupat locul in picioare printre oamenii adunati acolo. Totul arata foarte bine. In jur de 40 de oameni, dintre care majoritatea venisera pentru lansare (libraria lucra in continuare), au venit sa ii vada pe prof. Dungaciu, ex-ministrul Adrian Cioroianu, ex-presedintele Constantinescu (supriza), senatorul pentru colegiul Europa de vest Viorel Badea, redactorul de la Dilema Veche Madalina Schiopu si pe istoricul Ion Varta (surpriza si el). Acestia au fost cei care au vorbit la microfon.

Ii voi lua pe rand si pe scurt, mentionand pe scurt ceea ce mi s-a intiparit in minte.

Cioroianu a vorbit despre politicienii si altii (rau-facatori vechi si noi). Constantinescu a facut la fel, dar si despre podurile de flori care au fost initiate de intelectualii romani basarabeni, vadit peste cei din Regat, ca pregatire. Madalina Schiopu a devoltat un pic ideea despre ciudatenia faptului ca cele doua state romanesti sunt in continuare separate si despre aberatiile puterii de la Chisinau. A mentionat cu regret faptul ca din cate a observat dansa, numarul celor care vin dinspre RM spre Romania este cu mult mai mare decat cei care merg invers. Viorel Badea ne-a atras atentia, ca de obicei in discursul sau de cam peste tot pana acum (tv, radio, ziare), ca problema sta in noi. A mentionat cazul parintelui Boian din Malainita (Timoc, Serbia), care este alergat de buldozer pentru ca tine slujbele sale in limba romana (Boian a fost desemnat si cel mai important promotor al romanismului in 2008 conform TVR International). Ion Varta a multumit organizatorilor si a laudat lucrarea profesorului care a muncit la ea 2 ani buni.
       Desigur, cei invitati au avut de zis numai vorbe de bine despre volumul aparut ca initiativa unica si speciala, dar in primul rand despre cei 2 actori principali ai evenimentului – editura Cartier si profesorul Dan Dungaciu, vorbe caror ma alatur si eu cu drag.

A incheiat seara insusi cel care se/ne intreaba Cine suntem Noi? Profesorul a multumit celor prezenti exprimandu-si incantarea in legatura cu reusita evenimentului, dar si cu interesul manifestat de societatea din Tara.

Pareri. Cartea este o aparitie importanta din punctul meu de vedere, si nu doar pentru ca e unica, ci si pentru ca ofera o perspectiva structurata fara a lasa loc de prea multe intelesuri gresite sau dezbateri inutile ale subicetului. Probabil ca daca ar citi-o cu atentie cel putin 30 % dintre politicienii nostri, ar carmui niste cetateni cu mult mai fericiti.

Evenimentul in sine mi-a parut bine organizat, „cald” si potrivit de lung/scurt. In general, tot ceea ce dureaza mai mult de o ora in cazurile de acest fel, plictiseste. Invitatii au fost niste oameni destepti din diferite sfere de activitate, cei prezenti au fost si ei civilizati, reprezentand si publicul tinta. De fapt, s-a vazut care este publicul-tinta al acestui volum – profesori, elevi, studenti, analisti politici, scriitori, politicieni, publicisti, directori de firma. Toti si nici unul. Asadar, putem numi acest volum unul de cultura generala.

Inainte la citit, romani!


Sursa
2009-02-13 21:52:08



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

03:27:00ORAȘUL GHEORGHE GHEORGHIU-DEJ PE... DON / Jurnal 19.IX.2015 —» Leo Butnaru
10:46:00MARE-MIC FOTBAL: BRAZILIA – GERMANIA 1-7! Jurnal / 9.VII.2014 —» Leo Butnaru
17:22:37Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
16:03:41Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
10:56:00Cum ne salvăm în caz de incendiu – sfaturi esențiale pentru toate situațiile —» Eleonora Lisnic în versuri
09:39:00Energocom a semnat un contract pe 3 ani cu OMV Petrom pentru livrarea de gaze naturale din Marea Neagră —» Eleonora Lisnic în versuri
05:33:00DIN POEMELE RECENTE —» Leo Butnaru
18:41:09Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:59:33Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
13:45:40Din loc, de pe loc, în loc de – câte fețe are cuvântul „loc”? (2) —» Moldova Creștină
12:10:54Premieră: spumant Orange —» Fine Wine
09:29:00ȘEICUL ȘI SÂNGELE SEMIT. SAU INVERS, SĂ NU SE SUPERE NIMENI —» Leo Butnaru
22:27:30Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
20:26:57Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
19:52:41Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
19:50:36Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
05:36:59Start admitere in clasa a 5-a, anul de studii 2025 -2026 —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
05:33:36Start admitere in clasa V-a, anul de studii 2025-2026 —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
05:22:00LA PLECAREA LUI VLADIMIR BEȘLEAGĂ —» Leo Butnaru
23:58:50Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
18:27:23©️ Smerenia unui om mare —» Licurici de suflet
15:41:37Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
05:38:00MARI SAVANȚI „ÎNSTRĂINAȚI” APĂRÂND LIMBA ROMÂNĂ LA... MOSCOVA / Jurnal, 7.I.2014 —» Leo Butnaru
02:08:53Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
19:06:26Fără Titlu —» Путепроводные Заметки