(INTERVIU/video) “Moldova are nevoie de un Vlad Ţepeş”

damian-sabbat-americaCazul lui Damian Sabbat, prezentat două zile în urmă pe blog, în articolul “Visul american” al unui tânăr basarabean, a trezit interesul cititorilor. Interviul pe care mi l-a acordat acest tânăr, plecat din R. Moldova în America, în căutarea unei vieţi mai bune şi a unor posibilităţi reale de afirmare, a declanşat discuţii aprinse.

În prima parte, Damian nu s-a sfiit să ne prezinte întreg calvarul drumului său în America, iar astăzi vă propun să aflaţi cum este R. Moldova în ochii tinerilor noştri plecaţi peste hotare. Mai concret, de ce Damian crede că republica noastră are nevoie de un Vlad Țepeș și de ce crede că cineva este interesat să mențină actualul haos pe care îl avem.

“Doresc să devin o personalitate cu renume mondial şi S.U.A. este cel mai potrivit loc pentru asta”

Stela Popa: Damian, unii condamnă tinerii care au ales să părăsească R. Moldova. Ți se pare corect sau ai fost nevoit să alegei acest drum? Explică-ne.

Damian: Nu condamn tinerii care au ales o ţară sau alta pentru a-şi îndeplini visele. Noi suntem cetăţenii Planetei Pământ. Pământul este foarte mic, mai ales când îl vezi de la înălţime. Nu cred că actuala conducere a Republicii Moldova are dreptul să ţină închişi, ca pe nişte prizonieri, milioane de oameni. Moldova este o ţara prea mică, prea slabă şi săracă pentru a satisface măcar un prânz normal pe zi, nemaivorbind de celelalte necesităţi zilnice stricte sau despre posibilitatea de a călatori, care pentru noi este un lux. În R. Moldova nu există sistem politic, cred eu. La noi, peste tot, există doar maşinaţii.

Şi nu crezi că este şi acesta un fel de sistem?

Dimpotrivă, cred că este chiar unul bine gândit şi pus la cale, unul care reiese dintr-un plan stabilit de anumite minţi sus puse. Sistem politic occidental înseamnă ordine, iar ordinea înseamnă armonie. Din pacate, în haosul din R.M., aşa ceva nu există, sau dacă şi este apoi e la limita critică. Mă doare inima să aud că tinerii din satele Moldovei îşi vând organe pentru bani …

Cititorilor mei le-au plăcut lucrările realizate de tine. Mai jos prezint două dintre acestea. Acum spune-mi, nu te gândești să faci pe viitor un film?

Damian: Acesta a fost, este şi va fi scopul vieţii. Da, doresc să realizez un film care ar deveni un simbol renovator în arta cinematografică mondială, nu mi-am pus limite în timp. Eu am încredere în forţele proprii şi ştiu ca am să-l realizez :).

“Blestem” de Maria Tănase. Video realizat de Damian Sabbat

Deci, tu crezi că este un drum normal plecarea din ţară.

Damian: Da. Este un drum extrem de greu. Pentru mine această experienţă a fost ca un examen. Sper că partea mai urâtă a rămas în trecut. Eu îmi urmăresc steaua. Doresc să devin o personalitate cu renume mondial şi S.U.A. este cel mai potrivit loc pentru asta.

Caşcaval pe gratis poţi găsi doar în capcană”

Cum reușești să te descurci, să te întreții, acolo? Cum te-ai descurcat la început? Povestește-ne.

Damian: O, daaa, foarte greu. America are un sistem bancar foarte bine gândit, dar, atenţie, aici ca să te îndatorezi este mult mai uşor decât să întorci banii. În acest caz, mă conduc după spusele tatălui meu: caşcaval pe gratis poţi găsi doar în capcană.

Aici să ai istorie creditară este practic obligatoriu. Hai să vă explic, deşi sunt sigur că ştiţi. În această societate, ca să ai istorie creditară ai nevoie de cont creditar. Ai cont creditar, ai şi de unde cheltui. Banii cheltuiţi trebuie restituiţi, dar cu procente, desigur. Taxele sunt un alt pilon pe care se sprijină economia SUA. Aici se plătesc taxe oriunde şi pentru orice: pentru produsele alimentare, haine, telecomunicaţii, etc., pentru tot deopotrivă. Taxe se iau şi din fiecare salariu sau cec. Anume prin acest fond de taxe sunt asigurate beneficiile, asigurarea, întreţinerea în condiţii bune a strazilor şi a ecosistemului etc. etc. Desigur că aceste taxe se investesc în binele comunităţii şi nu ca la noi…

Urmărești ce se întâmplă în R. Moldova? Cum se vede din afară situația de la noi? Cel puțin, tu cum o vezi?

Damian: Urmăresc ştirile pe net şi… regret!

Ții legătura cu amicii din R. Moldova, probabil. Care sunt acum diferențele dintre tine și cei rămași acasă?

Damian: Comunic cu prietenii, practic, în fiecare zi. Încerc să-i încurajez şi să-i ajut cu ce pot.

Ar trebui să fie mai degrabă invers…

Damian: Da, dar la noi totul e invers, ştii tu cum e…

Aici se apropie alegerile. Dacă se va produce o schimbare în mai bine, ai reveni în R. Moldova? Ai mai putea oare să te întorci în Chișinău după New York? Nu ar fi prea mic acum pentru tine?

Damian: Cred că aş veni numai in vizită. Mi-am format o nouă viaţă şi să mă întoarc înapoi ar presupune să încep totul de la zero. Nu cred că aş mai fi capabil să fac acelaşi lucru în R.M..

Pentru americani suntem la fel ca cei din Ucraina, România, Cehia sau Bulgaria

damian-sabbat-2Cum crezi, ce acțiuni concrete ar trebui să preia societatea noastră de la cea americană spre a accede pe calea unei democrații funcţionale şi reale? Părerea ta.

Damian: Eu cred că în R.M. este nevoie de o schimbare radicală. Consider că ţara este într-o situaţie foarte complicată. Părerea mea subiectivă este că oamenii trebuie să aibă posibilitatea să plece să muncească peste hotare şi să aducă mai mulţi bani în ţară. Numai aşa situaţia economica poate fi îmbunătăţită considerabil. Pe moment, asta ar fi un început sigur şi concret.

Când te întreabă americanii de unde vii și le spui, au habar unde se află R. Moldova? Ce reacție au? Cum le explici?

Damian: Cât nu ar părea de straniu, dar cei din S.U.A. au ideie despre R. Moldova. Reacţiile sunt aceleaşi ca şi când le-ai spune că eşti din Ucraina, România, Cehia, Bulgaria. Pentru ei suntem la fel. Când nu au idee despre ţara de unde vin, le zic că Moldova este o ţară mică situată între România şi Ucraina. Astfel, îşi dau seama de poziţia geografică a acesteia.

Cum sunt oamenii acolo? Mai prietenoși decât cei de aici sau este mai ostilă societatea? Compară te rog, păstrând proporțiile, desigur, cele două societăți: cea americană și cea moldovenească.

Damian: În S.U.A. oamenii muncesc extrem de mult - evident pentru că li se plăteşte bine. În R. Moldova nu se munceşte nici 20% în comparaţie cu S.U.A., spun asta tot păstrând proporţiile. În societatea americană există etică şi oamenii se repectă, ceea ce, spre regret, nu pot spune că este şi în R. Moldova. În general într-o societate, precum cea americană, în care lucrurile merg bine, oameni sunt calmi şi binevoitori. Este plăcut când vezi oamenii zâmbind pe stradă. La noi, din păcate, lumea este prea stresată şi nu ne mai arde de toate cele menţionate mai sus.

“Moldova are nevoie, mai degrabă, de un Vlad Ţepeş”

La investirea lui Obama, în funcția de președinte al Americii, ai fost acolo. Descrie-mi atmosfera așa cum ai văzut-o tu.

Damian: A fost într-adevar spectaculos. În aer predomina o energie într-atât de pozitivă, încât frigul de afara nu împiedica lumea să se adune şi să întămpine noul preşedinte. Mii de oameni, în ochii cărora ardea mândria şi speranţa, s-au întrunit pentru a-l susţine pe B.H.Obama. În general, în S.U.A., B.H.Obama a avut o influenţă enormă nu doar în mediul politic, ci şi în altele. Acest nume a devenit un mare brand. Oriunde priveşti vezi tricouri, calendare, tatuaje, vitrine, suvenire pe care este ilustrat chipul sau cel puţin inscripţia Obama. Asta înseamnă forţă şi putere.

Am mai întrebat și alți intervievați anterior: Crezi că în R. Moldova este nevoie de o schimbare ca cea produsă odată cu alegerea lui Obama la cârma S.U.A? Are R. Moldova nevoie de un Obama?

Damian: Eu cred că este devreme să spunem că R. Moldova are nevoie de un Obama. He he he, Moldova are nevoie, mai degrabă, de un Vlad Ţepeş.

Familia ta, din câte cunosc eu, este plecată în Franța. Vor mai reveni?

Damian: Da părinţii sunt plecaţi de şase ani şi, la sigur, doresc să se întoarcă. Surioara mea este căsătorită la Paris şi se va întoarcea pentru foarte puţin timp, dar nici într-un caz definitiv. Ce să facă în R. Moldova?

Cineva, undeva, e interesat să menţină acest haos”

Damian, îmi pare grav ce se întâmplă. Familii întregi emigrează din R. Moldova și părăsesc republica. Vorba unui ziarist: astăzi moldovenii sunt peste tot în lume… Ce ar trebui să întreprindă conducerea R. Moldova ca să stopeze acest exod masiv peste hotare, după părerea ta?

Damian: În primul rând, eu cred că moldoveanul se teme să se întoarcă în ţară doar pe motiv că se teme să nu poată ieşi înapoi din R. Moldova. Aceasta este frica generală şi teama celor scăpaţi de acolo. Oameni buni, hai să fim sinceri: Cum se poate să cumperi o ieşire peste hotare cu suma de 5000 de Euro? Aşa ceva numai într-o ţară săracă şi plină de corupţie e posibil! Părerea mea este că plecatul peste hotare aduce un venit destul de gros Guvernului. Cineva, undeva, e interesat să menţină acest haos. Concluzia: deschideţi hotarele ca oamenii să poată circula liber!

Ai mai întâlnit și alți basarabeni în America? Ce spun ei, de ce au plecat? Care sunt poveștile lor?

Damian: Simplu, majoritatea moldovenilor părăsesc casele în speranţa unei vieţi mai bune şi a unui trai decent pe care în ţară nu îl pot avea sub nici o formă.

La final, care ar fi mesajul tău pentru tinerii din R. Moldova, pentru prietenii tăi de aici și pentru toți cititorii?

Damian: Nici odata să nu te temi să visezi. Omul care visează doreşte, omul care doreşte tinde, omul care tinde, munceşte, iar omul care munceşte - obţine. Eu cred că, iniţial, trebuie să ştii unde vrei să ajungi, chiar dacă eşti un fluture care înfruntă furtuna. Gândul este materie…

Damian, îți mulțumesc pentru interviu și îți urăm mult succes în continuare.

Damian: Pentru puţin. Îţi multumesc şi ţie pentru atenţia acordată şi îţi doresc să ajungi acolo unde ţi-ai propus. Merci mult pentru lucrările mele video preluate de pe Youtube.

Mulţumesc şi eu. Succes!

Mai jos, prezint cititorilor spre vizualizare un video realizat de Damian, în stil art noire, la New York, chiar pe Brighton Beach.

“Lumea visează”, de Alexandra Ungureanu. Video realizat de Damian Sabbat


Sursa
2009-02-12 12:00:45



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

20:26:44Divorțul civil este egal cu divorțul religios? – Vasile Filat —» Moldova Creștină
19:57:23Care este legătura dintre rugăciune și “cântări de laudă” din Iacov 5:13? – Vasile Filat —» Moldova Creștină
05:59:17Despre ateism și religie (Live) —» Curaj.TV | Media alternativă
04:49:10Recuperarea emoțională și vindecă-ți sufletul – Vasile Filat —» Moldova Creștină
12:15:52Marș împotriva violenței de gen #București —» Curaj.TV | Media alternativă
05:18:40Diaspora ține în viață visul european al Moldovei, dar ce folos? —» Curaj.TV | Media alternativă
10:56:43Fenomenul rm —» Argentina Gribincea's Blog
10:09:59CĂRĂRI/ SENDEROS —» Andrei LANGA. Blogul personal
10:02:15POEMELE UITĂRII —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:45:22Hardcore moldovenesc —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
19:18:45Despre referendumul și prezidențialele din Moldova (live) —» Curaj.TV | Media alternativă
10:20:41Matei, 1 an și 4 luni: de la primii pași la cățărat și alergat —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
19:59:18Lanț uman în IOR pentru salvarea parcului —» Curaj.TV | Media alternativă
15:18:00Pluto/Soare - punct de cotitură în destinul personal —» codul omega
05:07:09DIN COSMOGRAME —» Leo Butnaru
21:57:16Din lumea prădătorilor științifici (2) —» Gheorghe Cuciureanu
21:46:44Din lumea prădătorilor științifici (1) —» Gheorghe Cuciureanu
19:31:35Graficienii de aur ai orașului —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
16:34:55Ieșirea din „Egiptul”… „Lumii Ruse” —» SINCERITATEA ca SENTINŢĂ | B(îr)log de Traian Vasilcău sau, pur şi simplu, TRAIANUS
12:52:06Au chemat paza de stat pentru o femeie revoltată —» Curaj.TV | Media alternativă
09:17:05Moldoveanul Radu Budan a alergat 3100 de mile —» Curaj.TV | Media alternativă
07:35:59JURNALUL CA MEMORIE /1993 —» Leo Butnaru
23:43:29Dicționarul ipocriziei. Alte semne ipocrite —» Argentina Gribincea's Blog
18:08:26Dulcele foc al neapuselor amintiri —» Argentina Gribincea's Blog
16:41:51Органический кондиционирующий шампунь Palmer's Coconut Oil Formula с витамином Е —» Beauty Egret