Bucataria traditionala turceasca


Turcia este o locatie excelenta pentru gurmanzi. Datorita pozitiei climatice si geografice avantajoase, Turcia dispune de o piscicultura si fructe proprii. Bucataria turceasca exceleaza prin combinatii simple si este considerata a fi una dintre cele mai bune si sanatoase, deoarece este influentata de mai multe culturi si natiuni.

Salatele de legume sunt cele mai gustoase, daca se condimenteaza cu ulei de masline, lamaie si iaurt cu usturoi.

Din gama carnurilor, cea mai caracteristica pentru bucataria turceasca este carnea de oaie, care nu este la fel de grasa ca si ea de la noi, intrucat in Turcia oile sunt crescute pentru carne nu pentru lana. Carnea de porc este interzisa musulmanilor, astfel ca veti gasi mai ales miel, vitel si foarte mult pui. In bucataria turceasca intalnim frecvent carnea tocata.

Felurile de mancare de baza sunt relativ neschimbate din perioada otomana: orezul, produsele din grau, feluri culinare comune cu Grecia cum ar fi meze (aperitive) si baklavaua, pilafurile, si si doner kebab, salatele cu iaurt, peste in ulei de masline, legume umplute si frunze de vita umplute (dolma).

Dimineata se serveste de obicei rosii proaspete cu branza si masline negre, paine cu miere.  

La pranz pilaf, pui cu vinete si ardei, peste la gratar, renumita prizolla (miel facut la grill si condimentat) sau sucuk (un carnat foarte bine condimentat).

Seara se poate consuma piure de vinete, supa de linte rosie, macrou umplut cu orez, chiftelute de miel, sardine rulate in foi de vita de vie.

La desert fructele proaspete si dulciurile cu aluat dospit, caisele uscate in sirop si budincile au prioritate. Cel mai bine cunoscut desert turcesc este baklavaua. Alte deserturi sunt budincile de orez si amidon, halvaua, cataiful, si revani. Se bea kaymak (smantana inchegata) pentru a contracara dulceata deserturilor turcesti.

Chiar daca atunci cand spunem Turcia ne gandim la cafea, aici se bea mai frecvent ceaiul.

Portia zilnica este de 10 cesti. Daca sunteti foarte obosit puteti consuna ,,ayran”, o bautura usor sarata, revigoranta, ce se prepara prin combinarea iaurtului alb cu apa. In materie de bauturi, nu uitati de cafeaua turceasca, de raki (bautura traditionala preparata din struguri asezonati cu anason care se consuma rece, combinat cu apa) si de iaurt. 


Sursa
2009-01-28 20:29:00



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

05:56:05JURNAL 1977 —» Leo Butnaru
06:32:32O CREIONARE DESPRE... CREIOANE —» Leo Butnaru
07:36:25ÎN PALMA LUI DUMNEZEU —» Leo Butnaru
14:22:53DIN LEOLOGISME —» Leo Butnaru
13:45:08UMBRĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
10:23:51Drujbaşi în boscheți. Defrișări în serie, Parcul IOR! —» Curaj.TV | Media alternativă
10:00:00Sancţiuni în contextul războiului din Ucraina. Georgia are „preşedinte” —» Curaj.TV | Media alternativă
06:54:55ÎN MEMORIA MAȘINII DE SCRIS —» Leo Butnaru
05:47:41CÂNTEC —» Andrei LANGA. Blogul personal
21:54:34Pastila contraceptivă și conștiința împovărată – Vasile Filat —» Moldova Creștină
12:43:18EROS —» Andrei LANGA. Blogul personal
12:41:20POEM ÎNCIFRAT —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:11:56APOCALIPSĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:08:12ÎNCEPUT/ EL PRINCIPIO —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:42:08CALENDAR —» Leo Butnaru
08:21:58Cartea cărților —» Leo Butnaru
21:32:52Dezbateri la Parlamentul Republicii Moldova —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
20:26:44Până la ce vârstă trebuie să asculți de părinți dacă te simți ca un rob? – Vasile Filat —» Moldova Creștină
07:58:45Feteasca Neagră Vintage, preferata Vernisajului —» Fine Wine
06:52:54INTERMEZZO ÎNTRE ANI 2024 / 2025 —» Leo Butnaru
07:25:40După ore de ședință lirică —» Leo Butnaru
12:57:10POEM CIFRAT —» Andrei LANGA. Blogul personal
12:32:36CÂNTEC —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:13:32A fost lansat ghidul vinurilor bune din Moldova – Fine Wine Guide 24/25 —» Fine Wine
05:30:24STRICTUL NECESAR —» Leo Butnaru