Bucataria LumiiCele mai delicioase retete culinare si bauturi traditionale romanesti si internationale. Ghidul tau pentru o alimentatie sanatoasa. |
Comentează
Exista nenumarate legende locale legate de vin, Bachus sau Dionysos.
Una dintre ele povesteste cum Dionysos tanar, mergand spre insula Naxos, s-a oprit sa se odihneasca si atunci a vazut o planta langa picioarele lui. A smuls-o si a luat-o cu el pentru ca i-a placut cum arata.
De teama soarelui puternic care ar fi putut s-o paleasca, Dionysos a pus-o intr-un os de pasare, gasit pe drum. Planta a crescut vazand cu ochii, iar osul de pasare a devenit neincapator. Zeul a luat un os de leu in golul caruia a pus osul de pasare cu planta cu tot. Ea a crescut din nou si mai mare, pana cand si acest os a ramas prea mic pentru ea.
Pe drum, Dionysos a dat peste o capatana de magar in care a asezat planta cu osul de pasare si de leu la un loc. Cand a sosit la Naxos, a sadit-o in pamant. Aceasta - vita-de-vie s-a dovedit a fi - a crescut si a facut struguri pe care Dionysos i-a transformat in vin, dupa care i-a invitat si pe oameni sa lucreze via si sa bea vin.
Legenda spune ca vinul capatase insusirile celor trei oase in care se dezvoltase, iar cei care au baut putin din vinul oferit de zeu au fost veseli la inceput si au ciripit ca pasarelele. Cei care au consumat mai mult au devenit bravi si puternici ca leul, iar cei care au intrecut masura au inceput sa raga ca magarul.
Sursa: www.vacantelatara.ro
Judetean Arad si Asociatia Culturala Euro Est Alternativ - Romania,
Organizeaza :
Campionatul International de Gatit In Aer Liber,
Etapa Cupa Aradului In Gastronomie
Regulamentul competitiei si fisa de inscriere se gasesc pe site-ul Centrului Cultural Judetean Arad:
www.ccja.ro
Etapa de Stabilizare Definitiva
Referitor la faza de mentinere, nutritionistul francez Dukan este de parere ca trebuie respectata toata viata si se bazeaza pe urmatoarele principii:
In fiecare joi (o zi), consuma doar proteine exact ca si in perioada de atac.Trei linguri de tarate de ovaz pe zi si cel putin 1,5 l apa pe zi.Activitate fizica cel putin 30 de minute de mers pe jos pe zi.Sursa: www.dukandiet.co.ukEtapa de Consolidare dureaza 10 zile pentru fiecare kilogram pierdut si putem reintroduce toate alimentele :
Proteine si legume puteti consuma proteine si legume oricand, in orice cantitati, fara a alterna intre ele.O portie de fructe pe zi. Pentru unele fructe este destul de evident ce inseamna o portie: un mar pe zi, o para pe zi, o portocala, o nectarina. Pentru fructele mai mici : o ceasca de zmeura, o felie de pepene galben, doua kiwi. Doua felii de paine integrala de grau pe zi. Pastele: o portie inseamna (aproximativ 200 de grame). Lentilele: o portie. Orezul si cartofii o portie. Cuscusul, mamaliga, bulgurul: o portie. Puteti consuma si carne de miel, porc si sunca dar sa nu aiba multe grasimi si in cantitati mici.Doua linguri de tarate de ovaz pe zi si cel putin 1,5 l apa pe zi.
Activitate fizica
25 de minute de mers pe jos pe zi.
Sursa: www.dukandiet.co.uk
In "Croaziera" Se alterneaza doua tipuri de alimente: zile de proteine si legume (PL) si zile doar de proteine (PP). Durata acestei etape este direct proportionala cu cat ti-ai propus sa slabesti. Se pot consuma 5 zile proteine plus legume si 5 zile doar proteine, dar se pot chiar alterna: o zi/o zi.Legumele permise sunt urmatoarele: rosiile, castravetii, ridichiile, spanacul, sparanghelul, prazul, fasolea verde, varza, ciupercile, telina, fenicul, toate tipurile de salata inclusiv andiva, vinetele, dovleceii, ardeii. De asemenea sunt permisi si morcovii si sfecla dar cu conditia sa nu le consumati la fiecare masa.Sunt interzise alimentele precum: cartofii, orezul, porumbul, mazarea, fasolea si lintele. Bineinteles nu este permis avocado care nu este leguma ci fructa care este extrem de grasa. Anghinarea si tragopogonul sunt de asemenea interzise in aceasta perioada.Doua linguri de tarate de ovaz pe zi si cel putin 1,5 l apa pe zi.Activitate fizica Este oblogatoriu sa mergeti pe jos 30 de minute pe zi.Sursa: www.dukandiet.co.uk
Metoda de preparare:
Se amesteca faina, sarea, praful de copt si se adauga unt si lapte. Framantati pana obtineti un aluat moale.Intindeti aluatul intr-o forma dreptunghiulara.Intindeti mustarul peste aluat si taiati aluatul in 5 fasii egale.Rulati carnatii in fasii de aluat si puneti la cuptor timp de 7- 8 minute.Sa aveti pofta! Daca va place, dati vina pe mine !