De ce nu este bine să copiezi?


 examen2   Destul  de ridicol , nu ? ” Fenomenul” copiatului  este unul răspîndit printre elevii de la noi din ţară. Deşi nimeni nu-i învaţă, elevii noştri  “se descurcă destul de bine”  la acest capitol.  Pentru clasele primare acesta este un domeniu necunosut , iar pentru cel gimnazial , liceal şi universitar , este un domeniu explorat, elevii ,studenţii , etc, caută să aplice diverse metode tradiţionale şi netradiţionale de copiere. Unii o pot face mai bine, destul de obraznic ,  alţii mai ”necalitativ”  şi mai rar , iar alţii nici nici  nu  încearcă, alţii o numesc artă chiar sau sport.  Apoi ne întrebăm de ce avem puţini specialişti la noi în ţară. Vreau să prezint în continuare  de ce  condamn copiatul:

1. Copiind, nu cîştigi nimic. Mulţi susţin că cîştigă o notă pozitivă, uneori chiar una mare. Dar dacă şcoala este o instituţie care vrea să te pregătească pentru viaţa ulterioară şi vrea să-ţi dezvolte o profesie, atunci copiatul  nu-ţi oferă această şansă, dimpotrivă, el te face să regresezi sau să stopezi în ceea ce înveţi , pentru că cunoştinţe şi deprinderi nu capeţi copiind. Notă posibil că vei avea, dar cunoştinţe? Nota este trecătoare, ceea ce ai asimilat va rămîne.

2. Copiatul este o înşelăciune, o minciună. Prin faptul că copiezi, minţi profesorul sau persoana care te evaluează. De obicei  apelezi la o astfel de metodă cînd nu ştii nimic şi vrei să  demonstrezi că cunoşti materia. Nu este aceasta o minciună? Vrei să fii un om onest sau vrei să obţii note şi cunoştinţe în mod murdar?

3. Copiatul  denotă că  eşti leneş şi nedisciplinat.  Un elev disciplinat şi harnic nu va recurge niciodată la copiat, ci va munci , va depune tot efortul ca să aibă o notă mare. Din experienţa mea am văzut că  elevii harnici şi ordonaţi  nu recurg  la copiat. Iată ce spune Biblia în acest sens: “ Du-te la furnică, leneşule; uită-te cu băgare de seamă  la căile ei, şi înţelepţeşte-te! Ea n-are nici căpetenie, nici privighetor, nici stăpîn; totuşi îşi pregăteşte hrana vara , şi strînge de ale mîncării în timpul  secerişului. Pînă cînd vei sta  culcat , leneşule? Cînd te vei scula  din somnul tău? “(Proverbe 6:6-9 ). Furnica este un model de hărnicie, de la ea trebuie să înveţi să munceşti şi să nu fii leneş. Învăţarea regulată te va disciplina şi nici nu-ţi va trece prin minte ideea să copiezi.

4. Copiatul îl face pe elev un viitor  specialist necalitativ. Alegînd să copieze şi să nu muncească, acest elev se va obişnui cu un astfel de mod de viaţă,  se va complăcea în aceasta , va finisa studiile şi va vrea să se angajeze în cîmpul muncii, dar nu va avea cunoştinţele necesare şi nici competenţa respectivă  , va face o muncă necalitativă şi nu va lucra spre binele altora.

5. Copiind, nu cîştigi respectul profesorului şi al colegilor. Cît de bine şi “reuşit” n-ar copia elevul , profesorul îl va detecta oricum. Un elev care a învăţat temele, nu va copia niciodată , se va prezenta bine la ore, va cîştiga respectul profesorului, iar cel care va copia şi-l va pierde, fiindcă va crea impresia că nu ştie, nu a învăţat, nu vrea să depună nici un efort. Pentru profesor, acesta  nu va putea să se manifeste ca şi elev exemplar. Şi nici pentru colegi nu va putea fi un bun exemplu, pentru că exemplu este cel care munceşte şi obţine note în mod cinstit.

6. Copiatul este o pierdere de timp. În loc să foloseşti timpul de care dispui pentru a aplica cunoştinţele şi abilităţile tale, tu te gîndeşti  cum şi de unde ai putea copia, iar timpul trece repede şi te mai şi stresezi. Mai degrabă învaţă  bine şi scrie potrivit cu ceea ce ai învăţat, decît să cauţi alte soluţii de a cîştiga nota .

7. Refuzînd să copiezi, îţi păstrezi integritatea. O persoană care ţine la integritatea sa, nu va copia niciodată. Dumnezeu ne îndeamnă “  fim sfinţi , căci şi Eu sînt sfînt” (Levitic 11.44).

 Deci, dacă vrei să obţii o pregătire bună în domeniu, trebuie să munceşti şi să depui efort maxim şi nicidecum să nu copiezi, dacă tinzi cu adevărat să fii un specialist bun, o persoană care să fie utilă societăţii şi să-ţi păstrezi nealterată integritatea ta !!!

      

Sursa
2009-01-26 17:20:32



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

20:26:44Divorțul civil este egal cu divorțul religios? – Vasile Filat —» Moldova Creștină
19:57:23Care este legătura dintre rugăciune și “cântări de laudă” din Iacov 5:13? – Vasile Filat —» Moldova Creștină
05:59:17Despre ateism și religie (Live) —» Curaj.TV | Media alternativă
04:49:10Recuperarea emoțională și vindecă-ți sufletul – Vasile Filat —» Moldova Creștină
12:15:52Marș împotriva violenței de gen #București —» Curaj.TV | Media alternativă
05:18:40Diaspora ține în viață visul european al Moldovei, dar ce folos? —» Curaj.TV | Media alternativă
10:56:43Fenomenul rm —» Argentina Gribincea's Blog
10:09:59CĂRĂRI/ SENDEROS —» Andrei LANGA. Blogul personal
10:02:15POEMELE UITĂRII —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:45:22Hardcore moldovenesc —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
19:18:45Despre referendumul și prezidențialele din Moldova (live) —» Curaj.TV | Media alternativă
10:20:41Matei, 1 an și 4 luni: de la primii pași la cățărat și alergat —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
19:59:18Lanț uman în IOR pentru salvarea parcului —» Curaj.TV | Media alternativă
15:18:00Pluto/Soare - punct de cotitură în destinul personal —» codul omega
05:07:09DIN COSMOGRAME —» Leo Butnaru
21:57:16Din lumea prădătorilor științifici (2) —» Gheorghe Cuciureanu
21:46:44Din lumea prădătorilor științifici (1) —» Gheorghe Cuciureanu
19:31:35Graficienii de aur ai orașului —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
16:34:55Ieșirea din „Egiptul”… „Lumii Ruse” —» SINCERITATEA ca SENTINŢĂ | B(îr)log de Traian Vasilcău sau, pur şi simplu, TRAIANUS
12:52:06Au chemat paza de stat pentru o femeie revoltată —» Curaj.TV | Media alternativă
09:17:05Moldoveanul Radu Budan a alergat 3100 de mile —» Curaj.TV | Media alternativă
07:35:59JURNALUL CA MEMORIE /1993 —» Leo Butnaru
23:43:29Dicționarul ipocriziei. Alte semne ipocrite —» Argentina Gribincea's Blog
18:08:26Dulcele foc al neapuselor amintiri —» Argentina Gribincea's Blog
16:41:51Органический кондиционирующий шампунь Palmer's Coconut Oil Formula с витамином Е —» Beauty Egret