O mica calatorie in bucataria greceasca

Mancarea greceasca este foarte sanatoasa si diversificata. Ingredientul principal din bucataria greceasca intalnit aproape in orice reteta traditionala este uleiul de masline acesta dand un gust distinct mancarurilor grecesti. Tavernele si restaurantele servesc o multime de preparate din peste si fructe de mare, musaka si souvlaki – frigarui.

In partile dinspre munte exista taverne care pe langa peste servesc si carnuri la gratar, preparate dupa retete proprii.

Aperitivele, numite de localnici mezedes, sunt fie delicioasa salata tzatziki (facuta din iaurt), fi e dolmadakia (adica sarmalute din vita de vie, umplute cu carne), fi e caracatita prajita (servita in ulei de masline si suc de lamaie, condimentata cu plante aromatice locale). De pe nici o masa nu lipsesc insa maslinele si branza feta cu oregano.

Felul principal, gatit din preparate la cuptor, poate fi musaka din felii de vinete si cartofi sau dovlecei, intercalate cu pasta de carne si sos béchamel sau kapamas, carne de capra, umpluta cu multe condimente aromate.

Condimentarea mancarurilor se face ca si in bucataria mediteraneana cu busuioc, oregano, menta, cimbru, salvie, coriandru. Foarte multe retete, in special cele provenite din partea de nord a tarii, au in componenta lor condimente dulci.

Din compozitia desertului nu lipsesc nucile si mierea. Fara indoiala cel mai cunoscut preparat de patiserie este baklavaua. Ca deserturi se pot alege: iaurt cu miere, tarte, placinte dulci traditionale (kaltzounia).

Vinurile grecesti sunt faimoase, ele sunt consumate mai ales dupa gustari si cu moderatie. Ouzo (cu aroma de anason), Metaxa (cognac) si berea sunt deasemenea bauturi alcoolice populare. Foarte renumita este cafeaua greceasca (la ibric) sau Nesscafe si frappe.


Sursa
2009-01-23 22:00:00



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

06:56:00DIN STRICTUL NECESAR —» Leo Butnaru
16:36:27Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
13:24:06Valuri de prostie —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
04:46:00DIN POEZIA FRANCEZĂ —» Leo Butnaru
19:20:08Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
15:52:48Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
07:12:00INTEROGAȚII... —» Leo Butnaru
02:06:34Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:26:10Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
06:47:00DIN REVISTA TINERILOR —» Leo Butnaru
00:11:37Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
19:33:59Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
17:01:48Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
12:14:58Mariana Golimaz și sărbătoarea poeziei la bibliotecă —» BPR Ungheni's Blog
07:55:00DIN STRICTUL NECESAR —» Leo Butnaru
23:08:06Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
19:17:31Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
15:56:30Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
09:05:59Nou: Castel Mimi Roșu de Bulboaca —» Fine Wine
23:04:07Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
18:48:35Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
15:57:01Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
07:41:43Cum să nu strălucești — și totuși să domini scena. —» Efrosnatalita’s Blog
21:38:18Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
17:14:51Fără Titlu —» Путепроводные Заметки