O mica calatorie in bucataria greceasca

Mancarea greceasca este foarte sanatoasa si diversificata. Ingredientul principal din bucataria greceasca intalnit aproape in orice reteta traditionala este uleiul de masline acesta dand un gust distinct mancarurilor grecesti. Tavernele si restaurantele servesc o multime de preparate din peste si fructe de mare, musaka si souvlaki – frigarui.

In partile dinspre munte exista taverne care pe langa peste servesc si carnuri la gratar, preparate dupa retete proprii.

Aperitivele, numite de localnici mezedes, sunt fie delicioasa salata tzatziki (facuta din iaurt), fi e dolmadakia (adica sarmalute din vita de vie, umplute cu carne), fi e caracatita prajita (servita in ulei de masline si suc de lamaie, condimentata cu plante aromatice locale). De pe nici o masa nu lipsesc insa maslinele si branza feta cu oregano.

Felul principal, gatit din preparate la cuptor, poate fi musaka din felii de vinete si cartofi sau dovlecei, intercalate cu pasta de carne si sos béchamel sau kapamas, carne de capra, umpluta cu multe condimente aromate.

Condimentarea mancarurilor se face ca si in bucataria mediteraneana cu busuioc, oregano, menta, cimbru, salvie, coriandru. Foarte multe retete, in special cele provenite din partea de nord a tarii, au in componenta lor condimente dulci.

Din compozitia desertului nu lipsesc nucile si mierea. Fara indoiala cel mai cunoscut preparat de patiserie este baklavaua. Ca deserturi se pot alege: iaurt cu miere, tarte, placinte dulci traditionale (kaltzounia).

Vinurile grecesti sunt faimoase, ele sunt consumate mai ales dupa gustari si cu moderatie. Ouzo (cu aroma de anason), Metaxa (cognac) si berea sunt deasemenea bauturi alcoolice populare. Foarte renumita este cafeaua greceasca (la ibric) sau Nesscafe si frappe.


Sursa
2009-01-23 22:00:00



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

08:54:11Ștefan Iamandi: mii de surse media au publicat informații de la Congresul OIV din Moldova —» Fine Wine
06:01:00ÎN AȘTEPTARE 4/11 —» Leo Butnaru
16:03:07Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
07:40:3510 motive pentru a te înscrie la Summer English Academy (5-12 iulie) —» Moldova Creștină
05:09:00ACOLO UNDE ZIUA SE NUMEȘTE ODOR —» Leo Butnaru
03:14:51Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
15:24:41Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
17:44:11Mafia lemnului atacă și pe litoral —» Curaj.TV | Media alternativă
14:11:38Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
04:18:003 DIN 11 —» Leo Butnaru
17:04:29Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
17:04:29Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
08:29:40Guest post: top 5 spumante recomandate de stagiara Fine Wine  —» Fine Wine
05:13:00EU, PERSONAJUL —» Leo Butnaru
00:49:08Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
20:27:49Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
18:22:13Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
18:02:00Luna Noua în Rac - 25 iunie 2025 —» codul omega
14:53:54Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:00:00Îți amintești? Ai fost acolo când vocea creației era sunet pur, iar gândul tău aprindea lumina în cristale —» codul omega
13:39:17Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
11:48:00VOLUMUL 2 DIN 11 —» Leo Butnaru
11:16:39Relevanța – noua formă de supraviețuire? —» Efrosnatalita’s Blog
08:04:26Nou: Castel Mimi Sânzienele 2024 —» Fine Wine
05:06:00FURT INTERNAȚIONAL ÎN ARENA OLIMPICĂ! —» Leo Butnaru