O mica calatorie in bucataria greceasca

Mancarea greceasca este foarte sanatoasa si diversificata. Ingredientul principal din bucataria greceasca intalnit aproape in orice reteta traditionala este uleiul de masline acesta dand un gust distinct mancarurilor grecesti. Tavernele si restaurantele servesc o multime de preparate din peste si fructe de mare, musaka si souvlaki – frigarui.

In partile dinspre munte exista taverne care pe langa peste servesc si carnuri la gratar, preparate dupa retete proprii.

Aperitivele, numite de localnici mezedes, sunt fie delicioasa salata tzatziki (facuta din iaurt), fi e dolmadakia (adica sarmalute din vita de vie, umplute cu carne), fi e caracatita prajita (servita in ulei de masline si suc de lamaie, condimentata cu plante aromatice locale). De pe nici o masa nu lipsesc insa maslinele si branza feta cu oregano.

Felul principal, gatit din preparate la cuptor, poate fi musaka din felii de vinete si cartofi sau dovlecei, intercalate cu pasta de carne si sos béchamel sau kapamas, carne de capra, umpluta cu multe condimente aromate.

Condimentarea mancarurilor se face ca si in bucataria mediteraneana cu busuioc, oregano, menta, cimbru, salvie, coriandru. Foarte multe retete, in special cele provenite din partea de nord a tarii, au in componenta lor condimente dulci.

Din compozitia desertului nu lipsesc nucile si mierea. Fara indoiala cel mai cunoscut preparat de patiserie este baklavaua. Ca deserturi se pot alege: iaurt cu miere, tarte, placinte dulci traditionale (kaltzounia).

Vinurile grecesti sunt faimoase, ele sunt consumate mai ales dupa gustari si cu moderatie. Ouzo (cu aroma de anason), Metaxa (cognac) si berea sunt deasemenea bauturi alcoolice populare. Foarte renumita este cafeaua greceasca (la ibric) sau Nesscafe si frappe.


Sursa
2009-01-23 22:00:00



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

11:36:34Cricova își extinde plantațiile cu soiuri locale —» Fine Wine
12:59:22Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
00:26:55Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
20:14:25Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
16:43:47Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
15:26:11Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:28:07RomStoria: Singura femeie Romă nominalizată la Nobelul pentru pace —» Curaj.TV | Media alternativă
09:19:46Nou: Maestro Cuvée Blanc brut nature —» Fine Wine
04:20:42Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
20:31:54Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
18:29:45Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
15:13:06Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
12:41:04Țambalul —» CHIŞINĂU MUZICAL | Blogul Bibliotecii de Arte "Tudor Arghezi"
09:06:43Vinul de casă – băutura preferată în R.Moldova. Apoi berea și spumantul —» Fine Wine
04:34:00PROLOG PASCAL —» Leo Butnaru
04:02:39Semnificatia fiecarei zile din Saptamana Patimilor —» Portalul Tineretului Ortodox din Moldova
15:57:53Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
23:08:58Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
20:51:33Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
16:15:34Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
13:30:23Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
04:58:00VĂ INTERESEAZĂ TRADUCEREA? —» Leo Butnaru
00:57:09Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
20:33:49Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
18:19:08Fără Titlu —» Путепроводные Заметки