O mica calatorie in bucataria greceasca

Mancarea greceasca este foarte sanatoasa si diversificata. Ingredientul principal din bucataria greceasca intalnit aproape in orice reteta traditionala este uleiul de masline acesta dand un gust distinct mancarurilor grecesti. Tavernele si restaurantele servesc o multime de preparate din peste si fructe de mare, musaka si souvlaki – frigarui.

In partile dinspre munte exista taverne care pe langa peste servesc si carnuri la gratar, preparate dupa retete proprii.

Aperitivele, numite de localnici mezedes, sunt fie delicioasa salata tzatziki (facuta din iaurt), fi e dolmadakia (adica sarmalute din vita de vie, umplute cu carne), fi e caracatita prajita (servita in ulei de masline si suc de lamaie, condimentata cu plante aromatice locale). De pe nici o masa nu lipsesc insa maslinele si branza feta cu oregano.

Felul principal, gatit din preparate la cuptor, poate fi musaka din felii de vinete si cartofi sau dovlecei, intercalate cu pasta de carne si sos béchamel sau kapamas, carne de capra, umpluta cu multe condimente aromate.

Condimentarea mancarurilor se face ca si in bucataria mediteraneana cu busuioc, oregano, menta, cimbru, salvie, coriandru. Foarte multe retete, in special cele provenite din partea de nord a tarii, au in componenta lor condimente dulci.

Din compozitia desertului nu lipsesc nucile si mierea. Fara indoiala cel mai cunoscut preparat de patiserie este baklavaua. Ca deserturi se pot alege: iaurt cu miere, tarte, placinte dulci traditionale (kaltzounia).

Vinurile grecesti sunt faimoase, ele sunt consumate mai ales dupa gustari si cu moderatie. Ouzo (cu aroma de anason), Metaxa (cognac) si berea sunt deasemenea bauturi alcoolice populare. Foarte renumita este cafeaua greceasca (la ibric) sau Nesscafe si frappe.


Sursa
2009-01-23 22:00:00



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

05:29:00DIN PASIENȚE —» Leo Butnaru
06:52:00JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
20:17:49Ce cărți bune am mai citit (23) —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
13:31:00Ieri —» Andrei LANGA. Blogul personal
12:12:33FESTIS : realitatea în oglinda caricaturii —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
03:40:21Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
22:08:18Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
20:07:45Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
16:46:23Tot ce n-am scris —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
15:57:33Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:34:30Mafia lemnului, pedepsită din nou! Camion confiscat  —» Curaj.TV | Media alternativă
22:03:15Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
19:01:12Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
16:45:14Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
15:25:57Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
12:59:00Moară de vânt —» Andrei LANGA. Blogul personal
05:53:00DIN POEZIA LUMII —» Leo Butnaru
02:11:13Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
00:00:12Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
20:59:36Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
08:22:25Kvint a făcut rebranding —» Fine Wine
07:54:00CE RĂMÂNE... —» Leo Butnaru
05:57:00Cui să-i fi trecut prin cap una ca asta?... —» Leo Butnaru
19:36:41Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
15:01:07Fără Titlu —» Путепроводные Заметки