Despre sărut, altfel…

,,Sărutul uneşte şi împacă sufletele între ele. El înseamnă, aşadar, că sufletele se contopesc şi alungă orice resentiment”, afirma Arhiepiscopul de Ierusalim, Chiril.

PELERINAJ

Sărutul este prima manifestare a afecţiunii, o manifestare pură, inocentă sau pasională. Despre sărut sunt sute şi mii de informaţii, mituri, legende, etc. Cel mai popular fiind sărutul franţuzesc . Dar cum rămâne cu taina sau aşa numitul mister al sărutului? V-aţi gândit vreodată la sărut, ca la ceva ma mult decât o simpla atingere a buzelor?

De-a lungul istoriei, sărutul sub toate formele sale a fost folosit în mod diferit, spre exemplu:

Despre sărut a relatat  încă Herodot, catalogând sărutul, drept o formă de salut şi de determinare a rangului ( când cineva era de categorie inferioară se sărutau pe obraz ).

În Evul Mediu, sărutul era folosit pentru  a pecetlui jurămîntul de fidelitate reciprocă între senior şi vasalul său, cei doi schimbau un sărut pe gură. Din cauza aceasta omul seniorului era desemnat drept  ,,om de gură şi de mînă”.

În timpul prezentărilor în faţa papei de la Roma, era obiceiul să i se sărute piciorul.

În Rusia, celor care se bucurau de o consideraţie deosebită, era sărutat şi umărul.

În ritualul ungerii regelui, după urcarea pe tron, pairii Franţei îi dădeau sărutul de legitimare pe gură.

Ajunsă acasă dintr-o călătorie spre lăcaşurile sfinte, am sesizat că mă gândesc la acel sărut vital, dintre mine şi Dumnezeu. NU, să nu vă gândiţi deodată la sărut, în sensul său propriu. Încercaţi să pătrundeţi dincolo de orizonturile gândirii omeneşti. V-aţi gândit vreodată care este semnificaţia şi rolul sărutului, atunci când ne ducem la biserică şi sărutăm icoanele?

Autorul Muguraş Constantinescu, în lucrarea sa ,,Sărutul”, ne dezvăluie o viziune aparte, pentru că el, cataloghează sărutul ca o: ,,Beţie sublimă, promisiune, dar, cadou otrăvit, semn de supunere, de putere, sau de trădare” . El vine cu episoade biblice, care ne dezvăluie misterul sărutului:

,,Este cunoscut episodul biblic în care profetul Elisei reînvie un copil mort prin practicarea respiraţiei gură la gură: ,Elisei  s-a suit şi s-a urcat pe copil. Şi-a pus gura pe gura lui, ochii pe ochii lui, mîinile pe mîinile lui şi s-a întins peste el. Şi trupul copilului s-a încălzit.” (II, Regi, 4, 32-35.)

Fără să mai vorbim de orbul din Betsaida vindecat de un sărut (Marcu, 8, 22-26), ne vom aminti de sărutul dat leprosului, care este mai întîi un act de purificare. Cum leprosul este impur, sărutul de caritate îl purifică. Dar poate şi să-l vindece, aşa cum a făcut sfîntul Martin sărutîndu-l pe lepros pe gură. În acest sărut taumaturgic, rolul salivei este important: “Îndată ce saliva binecuvîntată, ieşită din gura sfîntului, l-a atins pe lepros, această ungere parfumată l-a vindecat de boală ce-l dobora” (Venance Fortunat).

Este cunoscută semnificaţia sărutului şi ca simbol al trădării. Acest fapt fiind asociat cu sărutul dat de Iuda lui Isus Hristos, in timpul cinei cea de taina, atunci când trădarea avuse loc.

Ceea ce ţine de celebrul sărut de pace (osculum pacis), atunci origine sa provine din recomandările sfinţilor  Petru şi Pavel: ,Spuneţi-vă sănătate unii altora cu o sărutare sfîntă“(I Corinteni., 16, 20), ,Spuneţi-vă sănătate unii altora cu o sărutare de dragoste“(I, Tesaloniceni, 5, 26)10.”

122831_copii-biserica

Astfel, am ajuns şi eu să înţeleg că sărutul este o taină sfîntă, o legătură vitală dintre sufletul meu şi harul Dumnezeiesc de care mă umplu în timpul rugăciunii. Sărutul este o formă a rugăciunii exprimată prin dragoste, astfel şi Sfânta Scriptură ne îndeamnă:,, Iubiţi-vă ca fraţii!“, pentru că epistola Sf. Apostol Pavel ne spune: ,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se trufeşte. Dragostea nu se poartă cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul. Dragostea nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr.Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduieşte, toate le rabdă.Dragostea nu cade niciodată.

sursa: http://www.romlit.ro/alain_montandon_-_srutul_sacru

foto: ziuanews.ro, caleacatrerai.blogspot.com

 


Filed under: InSpIrAt

Sursa
2014-08-14 14:53:28



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

00:19:19Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
18:32:13Toamnele Chișinăului românesc de altă dată —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
16:25:51Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
04:22:00DIN POEZIA FRANCEZĂ —» Leo Butnaru
02:21:18Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
21:46:00I got mail —» turn up the silence
20:47:56Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
19:39:35Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
18:00:51Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
15:33:08Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
11:51:22Cafeneaua Literară: Spiritul Creator al Modernismului —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
08:40:56The Governor Fume Blanc 2023: Grand Gold —» Fine Wine
07:10:16Tabără de vară „Îndrăznește să-ți pese” la Biblioteca „Dimitrie Cantemir”, cu adolescenți mai încrezători și mai deschiși către lume —» BPR Ungheni's Blog
04:46:00DIN STRICTUL NECESAR —» Leo Butnaru
12:33:00Fantome —» Andrei LANGA. Blogul personal
01:17:34Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
17:12:08Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
16:02:57Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:57:42Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
13:29:01Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
12:12:00Pământ —» Andrei LANGA. Blogul personal
12:12:00Pământ —» Andrei LANGA. Blogul personal
04:32:00POEME PRIN ANI —» Leo Butnaru
03:46:13Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
01:54:22Fără Titlu —» Путепроводные Заметки