TORT NAPOLEON

IMG_3813[1]

Nu se cunoaste cu exactete originea acestui tort, doar ca pentru prima data a fost nominat  in cartea  Cuisinier françois de François Pierre de La Varenne in 1651. Francezii in cheama millefeuille, italienii millefoglie, iar noi il stim cu numele de napoleon.
Am avut doua optiuni pentru acest tort – sa pregatesc acasa blaturile sau sa le cumpar la magazin. Pana la urma am decis sa castig timp si sa cumpar doua confectii de blaturi foietaj deja copt. Deci, a trebuit sa pregatesc doar crema si sa asamblez blaturile.

INGREDIENTE (10 portii):

blaturi din foietaj deja coapte – 6 buc.
stafide – 50 gr
nuci – 0,5 pahare
pentru crema:
lapte – 500 ml
oua – 2 buc.
faina – 60 gr
zahar – 150 gr
smantana sau frisca – 500 ml
zahar pudra – 50 gr

MOD DE GATIRE:

Deci, daca avem blaturile gata nu ne ramane decat sa pregatim crema. Trebuie sa va spun ca pentru tortul napoleon mereu am facut crema patisera, doar ca de data aceasta am decis sa incerc o noua modalitate – am pregatit doua tipuri de crema (patisera si chantilly), care, combinate dau nastere la o noua crema – crema diplomatica. Este o crema fantastica, va recomand!
Deci, pentru crema patisera punem laptele la foc mic si il lasam sa se infierbante, iar intre timp batem ouale cu zaharul pana se dizolva acesta din urma. Adaugam si faina, amestecam pana la disparitia cocoloaselor si turnam peste laptele foarte fierbinte. Amestecam incontinuu si stingem focul dupa ce crema da in clocot. Acoperim cu pelicula pentru a evita formarea pelitei la suprafata cremei.

IMG_3735    IMG_3743

Lasam sa se raceasca si pregatim si crema chantilly – batem smantana cu pudra de zahar.

IMG_3749

Cand s-a racit crema patisera o amestecam foarte bine cu crema chantilly.
Si acum putem asambla tortul. Eu am facut unul mai mare, deaceea am folosit doua confectii a cate trei blaturi de foietaj. Tortul napoleon se face in trei straturi, deci, am alipit cate doua foi in fiecare strat ca sa il fac mai “lung”.
Asadar, ungem fiecare blat cu crema diplomatica, presuram cu stafidele (inmuiate in prealabil si scurse bine) si miezul de nuca (faramitat). Lasam doua ore la temperatura ambientala dupa care punem tortul nostru in frigider pentru min 8 ore.

IMG_3753    IMG_3758

IMG_3786

Daca va place aceasta reteta sau altele de pe blog dati like la pagina mea de Facebook www.facebook.com/BlogCuSareSiPiper



Sursa
2014-01-12 21:13:53



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

02:22:44Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
16:43:00Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
15:09:42Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
13:55:00Solitarii —» Andrei LANGA. Blogul personal
05:19:00LIPSĂ DE DEMNITATE, LENE A GÂNDIRII... —» Leo Butnaru
02:07:46Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
19:40:10Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
17:34:29Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
13:50:00Gardă nocturnă —» Andrei LANGA. Blogul personal
13:50:00Gardă nocturnă —» Andrei LANGA. Blogul personal
04:10:25Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
03:34:00POEME PRIN ANI —» Leo Butnaru
03:34:00POEME PRIN ANI —» Leo Butnaru
20:35:49Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
18:21:16Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
16:48:26Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
15:06:56Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
09:40:48Cinci zile de știință și inovație, la Congresul Mondial al Vinului —» Fine Wine
04:47:00DIN REVISTA TINERILOR —» Leo Butnaru
17:26:00ADIO, MAESTRE EUGEN DOGA (1.III.1937 – 3.VI.2025)! —» Leo Butnaru
14:09:18Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
09:04:36Nou: Chateau Cristi Chardonnay 2024 și Sauvignon Blanc 2024 —» Fine Wine
05:26:00POEME PRIN ANI —» Leo Butnaru
16:39:17Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
12:42:27Fără Titlu —» Путепроводные Заметки