RACITURI (PIFTIE)

IMG_3667

Se spune ca raciturile (piftia) ar fi originare din Serbia. O fi adevarat sau nu, dar in bucataria noastra au prins radacini puternice, fiind gatite mai ales la sarbatorile de iarna. Se pot face cu carne de cucos, curcan sau porc. Va propun varianta de racituri cu diferite tipuri de carne – am folosit 2 picioare de porc, o aripa de curcan si 3 pulpe de gaina (picioarele de porc, continand cea mai multa gelatina, contribuie la solidificarea mancarii, doar ca nu prea ai ce manca din ele :) , deci am folosit si alte tipuri de carne.

INGREDIENTE:

picioare de porc – 2 buc.
aripa de curcan – 1 buc.
pulpe de gaina – 3 buc.
ceapa – 1 mare
morcov – 1 mare
radacina de patrunjel
foi de dafin – 2 buc.
cuisoare – 3-4 buc. (optional)
sare, piper negru boabe

MOD DE GATIRE:

Spalam foarte bine carnea in mai multe ape, picioarele de porc le radem bine cu un cutit. Punem la fiert intr-o cratita cu apa rece (apa trebuie sa acopere carnea de 3-4 degete). Cand apare spuma o strangem foarte minutios (eu strang si grasimea, imi par oribile raciturile gata cu un strat alb de grasime). Dupa ce da in clocot micsoram focul, adaugam restul ingredientelor inafara de sare (aceasta din urma se adauga peste 1 ora) si lasam sa fiarba in decurs de 3 ore. Urmarim ca focul sa fie mic si racitura sa clocoteasca abia-abia.

IMG_3649

Dupa 3 ore scoatem carnea pe farfuriile in care vom servi raciturile, iar zeama o lasam sa se raceasca. Strivim 3-4 catei de usturoi si ii adaugam in zeama care s-a racit definitiv. Lasam cateva minute sa se patrunda gustul de usturoi si turnam, strecurand, peste carnea din farfurii. Infrumusetam cu morcovul fiert. Lasam la rece sa se prinda.
Pofta mare si sarbatori fericite!

Daca va place aceasta reteta sau altele de pe blog dati like la pagina mea de Facebook www.facebook.com/BlogCuSareSiPiper



Sursa
2014-01-03 20:35:56



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

09:32:47Vinuri de autor, la Soirée Blanche 2.0 —» Fine Wine
14:36:23Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
11:45:00Evaluarea – factor esențial pentru sporirea calității și performanței bibliotecilor —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
10:32:00Chuky —» Andrei LANGA. Blogul personal
16:42:34Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
06:55:53Oleg Adrian Vlad revine cu un cîntec propriu —» Curaj.TV | Media alternativă
23:20:15Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
17:30:14Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
17:21:00Everest (trad. al español) —» Andrei LANGA. Blogul personal
15:19:53Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
05:41:00STRICTUL NECESAR —» Leo Butnaru
22:13:45Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
20:42:11Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
19:28:09Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:49:32Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
08:08:45Clinica privată, îmi folosește identitatea fără permisiune! —» Curaj.TV | Media alternativă
00:01:50Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
21:20:19Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
19:29:06Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
16:13:07Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
15:27:40Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
06:28:00JURNAL PRIN ANI —» Leo Butnaru
05:10:00DIN STRICTUL NECESAR —» Leo Butnaru
14:51:36Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
11:14:00Furtunile solare: adevăr științific vs. mituri populare —» Eleonora Lisnic în versuri