Galeta cu prune este un desert cu origini franțuzești, care nu este altceva decât o tartă rustică foarte gustoasă și arătoasă. În varianta sa vegană nu este mai rea decât cea clasică, așa că să pregătim toate ingredientele și să începem a găti.
INGREDIENTE:
Pentru aluat:Făină – 200 grUlei – 80 mlZahăr – 2 linguriPraf de copt – 8 grApă clocotită – 100 mlGhimbir praf – 1 lg-țăScorșișoară – 1/2 lg-țăSare – 1 priză
Pentru umplutură:
Prune – 400-500 grZahăr – 2 linguriAmidon – 2 linguri
MOD DE GĂTIRE:
Începem cu pregătirea aluatului. Cernem făina și adăugăm la ea toate celelalte ingrediente uscate, apoi le amestecăm ușor împreună, după care turnăm uleiul și apa clocotită. Amestecăm foarte bine, la început cu o furculiță, apoi cu mâna și formăm o bilă, pe care o învelim în peliculă alimentară și o punem în frigider pentru 40-50 min.Între timp spălăm prunele, scoatem sâmburii și despicăm în două fiecare jumătate. Le punem într-un bol li le amestecăm cu zahăr și amidon.Scoatem aluatul din frigider și îl întindem direct pe hârtia de copt, dându-i forma rotundă. Punem prunele în centrul foii noastre de aluat, lăsând bordul liber.
Îndoim marginile peste prune așa cum se vede în poză și transferăm galeta pe tava de copt, introducând-o în cuptorul preîncălzit la 180 grade Celsius pentru 40 de minute sau până când suprafața se rumenește frumos. Poftă mare!