Galeta cu prune este un desert cu origini franțuzești, care nu este altceva decât o tartă rustică foarte gustoasă și arătoasă. În varianta sa vegană nu este mai rea decât cea clasică, așa că să pregătim toate ingredientele și să începem a găti.
INGREDIENTE:
Pentru aluat:Făină – 200 grUlei – 80 mlZahăr – 2 linguriPraf de copt – 8 grApă clocotită – 100 mlGhimbir praf – 1 lg-țăScorșișoară – 1/2 lg-țăSare – 1 priză
Pentru umplutură:
Prune – 400-500 grZahăr – 2 linguriAmidon – 2 linguri
MOD DE GĂTIRE:
Începem cu pregătirea aluatului. Cernem făina și adăugăm la ea toate celelalte ingrediente uscate, apoi le amestecăm ușor împreună, după care turnăm uleiul și apa clocotită. Amestecăm foarte bine, la început cu o furculiță, apoi cu mâna și formăm o bilă, pe care o învelim în peliculă alimentară și o punem în frigider pentru 40-50 min.Între timp spălăm prunele, scoatem sâmburii și despicăm în două fiecare jumătate. Le punem într-un bol li le amestecăm cu zahăr și amidon.Scoatem aluatul din frigider și îl întindem direct pe hârtia de copt, dându-i forma rotundă. Punem prunele în centrul foii noastre de aluat, lăsând bordul liber.
Îndoim marginile peste prune așa cum se vede în poză și transferăm galeta pe tava de copt, introducând-o în cuptorul preîncălzit la 180 grade Celsius pentru 40 de minute sau până când suprafața se rumenește frumos. Poftă mare!

![IMG_1455[1]](https://blogcusaresipiper.wordpress.com/wp-content/uploads/2018/12/IMG_14551.jpg)
Intre timp pregatim somonul, adica il curatam de piele si inlaturam oasele, apoi il transam in felii de aceeasi marime, pentru a asigura o coacere uniforma.
Dupa o ora scoatem usturoiul din rosii si dispunem acestea din urma intr-o tava de cuptor, acoperind tot fundul.![IMG_1442[1]](https://blogcusaresipiper.wordpress.com/wp-content/uploads/2018/12/IMG_14421.jpg)
Aceasta tarta este un aperitiv excelent, dar poate inlocui foarte bine si o cina, daca dorim sa mancam usurel. Nu va mai zic ca putem intampina niste oaspeti cu acest platou prezentabil, iar la un paharel de vin alb chiar merge de minune o felioara delicioasa.
Sa vedem lista de ingrediente si cum se gateste tarta cu branza si dovlecel.
Scoatem aluatul din frigider si il intindem cu sucitorul in asa fel, ca sa obtinem o foaie mai mare decat diametrul tavii (tarta noastra va trebui sa contina umplutura si sa aiba borduri indoite). Tapetam o tava rotunda cu hartie de copt, apoi aranjam foia de aluat si o gaurim cu dintii unei furculite. Turnam umplutura de branza si aranjam rondelele de dovlecel pe toata suprajata tartei, presurand si putina sare, apoi indoim bordurile de aluat (vezi maginea) si le ungem cu lapte sau galbenus de ou.
Dam tarta la cuptorul preincalzit (190 grade C) pentru 25-30 min. Cand este gata scoatem tava din cuptor si lasam tarta sa se raceasca, apoi o scoatem pe un platou.![IMG_1694[1]](https://blogcusaresipiper.wordpress.com/wp-content/uploads/2017/05/img_16941.jpg)




Dam tava la cuptorul preincalzit (180 grade C) pentru 40-45 min, facem si testul cu scobitoaea ca sa nu dam gres.
Dupa ce s-a racit presuram tarta cu pudra de zahar sau decoram cu ciocolata topita (eu am folosit ciocolata alba).![IMG_4170[1]](https://blogcusaresipiper.wordpress.com/wp-content/uploads/2016/06/img_41701.jpg)
![IMG_4212[1]](https://blogcusaresipiper.wordpress.com/wp-content/uploads/2016/06/img_42121.jpg)
Se spune ca a fost preferatul reginei engleze Victoria, care il servea cu multa placere in timpul traditionalei ceremonii „ceaiul de la ora 5”.
Mi-a placut tare de tot, are o textura moale si cremoasa, blaturile se combina de minune cu crema de branza si dulceata de zmeura.![IMG_4153[1]](https://blogcusaresipiper.wordpress.com/wp-content/uploads/2016/06/img_41531.jpg)
![IMG_4157[1]](https://blogcusaresipiper.wordpress.com/wp-content/uploads/2016/06/img_41571.jpg)
![IMG_4164[1]](https://blogcusaresipiper.wordpress.com/wp-content/uploads/2016/06/img_41641.jpg)
![IMG_4166[1]](https://blogcusaresipiper.wordpress.com/wp-content/uploads/2016/06/img_41661.jpg)










![IMG_2349[1]](https://blogcusaresipiper.wordpress.com/wp-content/uploads/2016/03/img_23491.jpg)
![IMG_2326[1]](https://blogcusaresipiper.wordpress.com/wp-content/uploads/2016/03/img_23261.jpg)
![IMG_2335[1]](https://blogcusaresipiper.wordpress.com/wp-content/uploads/2016/03/img_23351.jpg)
![IMG_2337[1]](https://blogcusaresipiper.wordpress.com/wp-content/uploads/2016/03/img_23371.jpg)

Cu acelasi tel, spalat bine, batem albusurile cu putina sare pana devin spumoase, dar nu dure si consistente (2-3 minute). Putem folosi si un mixer electric, eu am batut manual cu telul si a fost oK.
Adaugam albusurile la masa obtinuta in precedenta si amestecam usurel ca sa incorporam bine. Vom obtine o compozitie usor aerata.
Infierbantam o tigaie antiaderenta si turnam cate o lingura mare de aluat (cand zic lingura mare am in vedere lingurile mari de plastic, nu acele de supa), dandu-i forma rotunda de pancake.
Lasam sa se coaca pe o parte, dupa care intoarcem clatita cu o lopatica. Coacem si pe a doua parte.
Mie mi-au iesit 6 pancakes-uri, deci am hranit trei persoane la micul dejun. Pofta buna!
Lasam morcovul sa se racesca si intre timp separam albusurile de galbenusuri. Batem albusurile cu un pic de sare cu ajutorul unui mixer la viteza mare (aproximativ 5-8 minute), dupa care adaugam galbenusurile si mai batem cateva secunde, doar cat sa le incorporam bine. Adaugam si morcovul racit, amestecand foarte atent.
Tapetam tava de cuptor cu hartie de copt, turnam compozitia obtinuta in prealabil, o nivelam si ii dam forma unui dreptunghi. Punem tava in cuptorul preincalzit (180 grade C) pentru aprox. 15 minute (urmarim procesul, pentru a nu arde suprafata blatului).
Cand scoatem tava din cuptor, transferam blatul cu tot cu hartie de copt pe masa de lucru si il acoperim cu pelicula alimentara. Lasam sa se raceasca.
Intre timp pregatim umplutura: amestecam branza (sau ricotta) cu toate mirodeniile din lista, sau cu ce va place mai tare.
Cand s-a racit blatul distribuim umplutura pe toata suprafata lui si nivelam bine. Rulam cu ajutorul hartiei de copt (pe care nu am scos-o la acest moment de sub blat), invelim in aceasta hartie si punem ruloul in frigider pentru cateva ore (min. 2).
Mai departe stiti ce trebuie sa faceti – feliati si serviti frumos.