Sinteza ședinței Guvernului din 27 noiembrie 2013

În cadrul ședinței Guvernului din 27 noiembrie 2013 au fost dezbătute și aprobate patru documente financiare de maximă importanță pentru stat în anul ce urmează:

1. Proiectul Bugetului de stat pentru anul 2014

2. Proiectul politicii bugetar-fiscale

3. Proiectul Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat pentru anul 2014

4. Proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru anul 2014.

 

Miniștrii au mai abordat și următoarele subiecte:

Violatorii nu vor mai fi castrați chimic

În luna martie 2013, Parlamentul RM a aprobat un proiect de lege potrivit căruia, persoanele condamnate pentru viol, în special asupra minorilor, urmau a fi supuse castrării chimice în ultimele 3 luni de detenție.

La 4 iulie 2013, Curtea Constituțională s-a expus asupra acestui proiect legislativ, constatînd că procedura de „castrare  chimică este un fenomen inuman și degradant”. Ca urmare a acestei decizii a CC, a fost elaborat un nou proiect legislativ, prin care se abrogă articolele din Codul Penal și Codul de Executare  cu privire la castrarea  persoanelor condamnate pentru viol.

 

Cînd judecătoriile pot suspenda o decizie a Băncii Naționale

Printr-o  decizie  din 1 octombrie 2013, Curtea Constituțională le-a  oferit instanțelor de judecată posibilitatea de a suspenda  Hotărîrile  emise de către BN.  „Pornind de la acea Hotărîre a CC, venim cu prevederi concrete, chemate să excludă eventualele riscuri de suspendări a hotărîrilor BN.  În proiectul de lege, prezentat astăzi,  au fost stabilite criteriile foarte clare, în baza cărora instanțele judecătorești ar putea suspenda hotărîrile emise de Banca Națională.

Astfel, „actele BN în domeniul politicii monetare și valutare, inclusiv măsurile de salvgardare, actele BN cu privire la administrarea specială asupra băncii, actele BN adoptate în procesul de evaluare și supraveghere a calității acționarilor entităților supravegheate de BN, precum și măsurile implementate de BN sau de administratorul special în cursul administrării speciale a băncii pot fi contestate doar sub aspectul procedurii de adoptare, în termen de 30 de zile, la Consiliul de administrație, prin depunerea unei cerei prealabile”.

 

Pregătiți în cazul unor situații excepționale

Măsurile de pregătire a protecției civile a Republicii Moldova pentru anul 2014 au fost prevăzute într-un proiect de lege, adoptat de către Executiv.

„Este vorba despre pregătirea capacității de intervenție și a instruirii persoanelor responsabile pentru luarea deciziilor în situațiile de forță majoră”, a menționat ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean.

Planul include un șir de acțiuni de instruire a conducerii și forțelor protecției civile, ce urmează a fi întreprinse în cadrul  lichidărilor consecințelor inundațiilor catastrofale, ale avariilor de producție. Evenimentele vor avea loc în raioanele: Anenii Noi, Cantemir,  Călărași, Drochia, Fălești, Leova, Telenești .

Totodată, pe parcursul anului 2014 vor avea loc controale ale stării protecției civile și apărării împotriva incendiilor, a stării edificiilor de protecție, a stării bazinelor acvatice periculoase, a sistemului automatizat de înștiințare centralizată a protecției civile ș.a.

 

Societatea civilă – lăsată pe tusă, deocamdată

Proiectul de lege, care prevede că 2% din impozitele pe venit, plătite de către persoanele fizice și juridice, să fie redirecționate către organizațiile necomerciale, deținătoare de statut de unitate publică a primit avizul negativ din partea Guvernului.

„Am decis să avizăm negativ acest proiect de lege, pentru moment. Este nevoie de a pregăti mecanismele concrete de implementare a acestei inițiative. Din experiența multor țări, ce și-au putut permite financiar să accepte așa ceva, pot să declar că s-au făcut foarte multe fraude în acest domeniu. Trebuie să mai lucrăm puțin la mecanismul de implementare”, a declarat ministrul Finanțelor, Anatol Arapu.

Acesta a fost susținut de către Prim-ministrul, Iurie Leancă. „Noi înțelegem că acest proiect se regăsește în Strategia de dezvoltare a societății civile. Ne dorim să facem acest lucru, dar etapizat. Trebuie să găsim un mecanism optim”, a subliniat Lenacă.

În replică, vicepreședintele Consiliului Național pentru Participare, Antonița Fonari i-a solicitat ministrului de Finanțe să respecte angajamentele predecesorului său, Veaceslav Negruță de a aviza pozitiv  proiectul de lege.

„Eu cred că dacă ne dorim să găsim un mecanism optim, întâi ne pregătim și apoi venim cu un astfel proiect. Potrivit Strategiei de Dezvoltare a Societăți Civile din RM pentru 2012-2015, Guvernul deja și-a asumat angajamentul ca în acest an să elaboreze acest document și să-l adopte. Este ca o responsabilitate care trebuia deja făcută. În avizul dumneavoastră negativ spuneți că nu ați vorbit suficient cu societatea civilă și nu sunt suficiente studii. Ministerul se bate cap în cap cu acest document. Vreau să vă amintesc că aceste studii sunt făcute de cel puțin 10 ani și primul text de document a fost făcut de actualul ministru al Justiției, iar dl Negruță a venit la Forumul ONG, unde a fost definitivat documentul și a spus că e ok documentul. Nu știu cum au fost făcute transferurile de responsabilități de la ministru la ministru”, a  menționat Fonari.

Cabinetul de miniștri a decis să revină la acest subiect peste două-trei săptămîni.

 

Trebuie sau nu testate în RM semințele deja înregistrate în UE

Termenul de testare și înregistrare a soiurilor de plante agricole în catalogul soiurilor de plante ale Republicii Moldova va fi redus de la trei ani la un an. Prevederea se conține într-un proiect legislativ, ce a stîrnit discuții în rîndul miniștrilor. Executivul nu a ajuns la un numitor comun în ceea ce privește necesitatea de a mai fi testate pe parcursul unui an a semințelor deja înregistrate în UE, înainte de a fi introduse în catalog. Subiectul va fi discutat în cadrul unei alte ședințe a Guvernului.

 

Aceeași Academie – o altă subordine

Academia de Administrare Publică, care actualmente se află în subordinea Președintelui Republicii Moldova, va trece în subordinea Guvernului. „Propunerea a venit chiar din partea Președintelui RM, deoarece anume Guvernului îi revine sarcina de a conduce și organiza activitatea de prognozare a rezervei de cadre pentru organul aparatului Administrației publice centrale și locale”, a subliniat secretarului general adjunct al Guvernului, Anatolie Onceanu.

O decizie în acest sens a fost luată de Executiv și urmează a intra în vigoare odată cu publicarea documentului în „Monitorul Oficial”.

 

The post Sinteza ședinței Guvernului din 27 noiembrie 2013 appeared first on Bloguvern.


Sursa
2013-11-28 15:16:14Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

13:17:39Păpușa Motanka. Psihoterapie la Biblioteca din Ungheni —» BPR Ungheni's Blog
09:41:02Număr record de crame la Vernisajul Vinului —» Fine Wine
15:23:37Daniel: A young man of integrity —» Erik and Elena Brewer's Weblog
14:43:57UE va oferi peste 530 de milioane de euro pentru cooperare teritorială incluzând Ucraina și Moldova în perioada 2021-2027 —» Elena Robu
13:11:39Lansarea platformei online compensatii.gov.md —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:29:345 decembrie - Ziua Internaţională a Voluntarilor în Slujba Dezvoltării Economice şi Sociale. —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:27:02Anunţ ,,Ajutor la contor" —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
08:14:13CSE a dispus revizuirea tarifelor pentru energie electrică —» Elena Robu
21:47:46Omonimele – cum le deosebim sensul? (2) —» Moldova Creștină
19:56:23Decembrie, luna totalurilor și a concluziilor #live #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
19:49:53Dezbatere: Capitalismul pe muchie de cuțit —» Curaj.TV | Media alternativă
18:56:22Un nou atelier: Europass, Canva —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
18:23:50Mărul otrăvit al lui Cristoiu —» Nicolae Federiuc
15:11:41Spune că a lucrat o lună în Polonia fără să fie plătit —» Curaj.TV | Media alternativă
15:01:03În R. Moldova, poliția a descoperit o rachetă căzută în apropierea orașului Briceni —» Elena Robu
14:58:07Dumitru – primul moldovean în echipa politici Google/Youtube —» Curaj.TV | Media alternativă
14:52:11Cum evităm E-urii din alimentație și alte substanțe periculoase pentru sănătatea noastră —» Elena Robu
14:19:05Lena Chilari la atelierul Vlad Ioviță, Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
14:11:00Acțiune unionistă la Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
14:07:02Fărădelegi pe strada Armenească, cu complicitatea poliției —» Curaj.TV | Media alternativă
13:45:42Despre impact —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
09:45:36Ce să faci când continuu visezi pe cei morți? —» Moldova Creștină
06:48:03Idealul unității naționale - 1 decembrie 1918: Expoziție virtuală tematică —» BiblioCity
06:44:00Laboratorul internațional „Noi perspective asupra designului instituțional al finanțării publice pe bază de proiect pentru cultură în țările Parteneriatului Estic" —» BiblioCity
14:14:53DE CE MOR CA PROȘTII UCRAINENII?! —» Sergiu Mocanu