Sinteza ședinței Guvernului din 27 noiembrie 2013

În cadrul ședinței Guvernului din 27 noiembrie 2013 au fost dezbătute și aprobate patru documente financiare de maximă importanță pentru stat în anul ce urmează:

1. Proiectul Bugetului de stat pentru anul 2014

2. Proiectul politicii bugetar-fiscale

3. Proiectul Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat pentru anul 2014

4. Proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru anul 2014.

 

Miniștrii au mai abordat și următoarele subiecte:

Violatorii nu vor mai fi castrați chimic

În luna martie 2013, Parlamentul RM a aprobat un proiect de lege potrivit căruia, persoanele condamnate pentru viol, în special asupra minorilor, urmau a fi supuse castrării chimice în ultimele 3 luni de detenție.

La 4 iulie 2013, Curtea Constituțională s-a expus asupra acestui proiect legislativ, constatînd că procedura de „castrare  chimică este un fenomen inuman și degradant”. Ca urmare a acestei decizii a CC, a fost elaborat un nou proiect legislativ, prin care se abrogă articolele din Codul Penal și Codul de Executare  cu privire la castrarea  persoanelor condamnate pentru viol.

 

Cînd judecătoriile pot suspenda o decizie a Băncii Naționale

Printr-o  decizie  din 1 octombrie 2013, Curtea Constituțională le-a  oferit instanțelor de judecată posibilitatea de a suspenda  Hotărîrile  emise de către BN.  „Pornind de la acea Hotărîre a CC, venim cu prevederi concrete, chemate să excludă eventualele riscuri de suspendări a hotărîrilor BN.  În proiectul de lege, prezentat astăzi,  au fost stabilite criteriile foarte clare, în baza cărora instanțele judecătorești ar putea suspenda hotărîrile emise de Banca Națională.

Astfel, „actele BN în domeniul politicii monetare și valutare, inclusiv măsurile de salvgardare, actele BN cu privire la administrarea specială asupra băncii, actele BN adoptate în procesul de evaluare și supraveghere a calității acționarilor entităților supravegheate de BN, precum și măsurile implementate de BN sau de administratorul special în cursul administrării speciale a băncii pot fi contestate doar sub aspectul procedurii de adoptare, în termen de 30 de zile, la Consiliul de administrație, prin depunerea unei cerei prealabile”.

 

Pregătiți în cazul unor situații excepționale

Măsurile de pregătire a protecției civile a Republicii Moldova pentru anul 2014 au fost prevăzute într-un proiect de lege, adoptat de către Executiv.

„Este vorba despre pregătirea capacității de intervenție și a instruirii persoanelor responsabile pentru luarea deciziilor în situațiile de forță majoră”, a menționat ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean.

Planul include un șir de acțiuni de instruire a conducerii și forțelor protecției civile, ce urmează a fi întreprinse în cadrul  lichidărilor consecințelor inundațiilor catastrofale, ale avariilor de producție. Evenimentele vor avea loc în raioanele: Anenii Noi, Cantemir,  Călărași, Drochia, Fălești, Leova, Telenești .

Totodată, pe parcursul anului 2014 vor avea loc controale ale stării protecției civile și apărării împotriva incendiilor, a stării edificiilor de protecție, a stării bazinelor acvatice periculoase, a sistemului automatizat de înștiințare centralizată a protecției civile ș.a.

 

Societatea civilă – lăsată pe tusă, deocamdată

Proiectul de lege, care prevede că 2% din impozitele pe venit, plătite de către persoanele fizice și juridice, să fie redirecționate către organizațiile necomerciale, deținătoare de statut de unitate publică a primit avizul negativ din partea Guvernului.

„Am decis să avizăm negativ acest proiect de lege, pentru moment. Este nevoie de a pregăti mecanismele concrete de implementare a acestei inițiative. Din experiența multor țări, ce și-au putut permite financiar să accepte așa ceva, pot să declar că s-au făcut foarte multe fraude în acest domeniu. Trebuie să mai lucrăm puțin la mecanismul de implementare”, a declarat ministrul Finanțelor, Anatol Arapu.

Acesta a fost susținut de către Prim-ministrul, Iurie Leancă. „Noi înțelegem că acest proiect se regăsește în Strategia de dezvoltare a societății civile. Ne dorim să facem acest lucru, dar etapizat. Trebuie să găsim un mecanism optim”, a subliniat Lenacă.

În replică, vicepreședintele Consiliului Național pentru Participare, Antonița Fonari i-a solicitat ministrului de Finanțe să respecte angajamentele predecesorului său, Veaceslav Negruță de a aviza pozitiv  proiectul de lege.

„Eu cred că dacă ne dorim să găsim un mecanism optim, întâi ne pregătim și apoi venim cu un astfel proiect. Potrivit Strategiei de Dezvoltare a Societăți Civile din RM pentru 2012-2015, Guvernul deja și-a asumat angajamentul ca în acest an să elaboreze acest document și să-l adopte. Este ca o responsabilitate care trebuia deja făcută. În avizul dumneavoastră negativ spuneți că nu ați vorbit suficient cu societatea civilă și nu sunt suficiente studii. Ministerul se bate cap în cap cu acest document. Vreau să vă amintesc că aceste studii sunt făcute de cel puțin 10 ani și primul text de document a fost făcut de actualul ministru al Justiției, iar dl Negruță a venit la Forumul ONG, unde a fost definitivat documentul și a spus că e ok documentul. Nu știu cum au fost făcute transferurile de responsabilități de la ministru la ministru”, a  menționat Fonari.

Cabinetul de miniștri a decis să revină la acest subiect peste două-trei săptămîni.

 

Trebuie sau nu testate în RM semințele deja înregistrate în UE

Termenul de testare și înregistrare a soiurilor de plante agricole în catalogul soiurilor de plante ale Republicii Moldova va fi redus de la trei ani la un an. Prevederea se conține într-un proiect legislativ, ce a stîrnit discuții în rîndul miniștrilor. Executivul nu a ajuns la un numitor comun în ceea ce privește necesitatea de a mai fi testate pe parcursul unui an a semințelor deja înregistrate în UE, înainte de a fi introduse în catalog. Subiectul va fi discutat în cadrul unei alte ședințe a Guvernului.

 

Aceeași Academie – o altă subordine

Academia de Administrare Publică, care actualmente se află în subordinea Președintelui Republicii Moldova, va trece în subordinea Guvernului. „Propunerea a venit chiar din partea Președintelui RM, deoarece anume Guvernului îi revine sarcina de a conduce și organiza activitatea de prognozare a rezervei de cadre pentru organul aparatului Administrației publice centrale și locale”, a subliniat secretarului general adjunct al Guvernului, Anatolie Onceanu.

O decizie în acest sens a fost luată de Executiv și urmează a intra în vigoare odată cu publicarea documentului în „Monitorul Oficial”.

 

The post Sinteza ședinței Guvernului din 27 noiembrie 2013 appeared first on Bloguvern.


Sursa
2013-11-28 15:16:14



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

05:13:00DIN POEZIA LUMII —» Leo Butnaru
05:51:00CAI ROZI, CAI VERZI —» Leo Butnaru
21:31:52Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
19:26:21Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
18:19:23Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
17:50:00ZORI DE CARTE NOUĂ —» Leo Butnaru
16:55:40Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
15:11:16Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
12:42:00Fantome —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:39:05Spumantul-surpriză cu marea medalie de aur —» Fine Wine
23:20:43Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
20:35:28Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
18:48:48Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
17:01:10Jurnal de 40 —» Efrosnatalita’s Blog
16:37:04Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:10:40Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
11:47:22Spectacol în aer liber la Amfiteatrul din Ciocana in final de stagiune —» Curaj.TV | Media alternativă
08:29:55Cultura Iei: Moștenirea și Simbolistica Costumului Popular —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
04:32:00POEME PRIN ANI —» Leo Butnaru
20:50:01Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
19:21:42Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
17:57:00Iulie 2025 – evenimente karmice, violențe, schimbări majore —» codul omega
17:52:41Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
15:32:52Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
05:01:00DIN YES-EURI —» Leo Butnaru