A FI PRO-EUROPEAN PRESUPUNE ȘI A FI ROMÂNLinia de confruntare geopolitică dintre Uniunea Europeană și Uniunea Vamală trece prin Republica Moldova. Încercarea oficialilor europeni de a muta această frontieră civilizațională mai la est a eșuat. Anunțul făcut de oficialitățile ucrainene de a refuza semnarea Acordului de Asociere la UE, reprezintă un eșec al diplomației externe a UE. Directorul Institutului de Relații Internaționale al Academiei Române, profesorul Dan Dungaciu, avea dreptate atunci când afirma că drumul european al Republicii Moldova va fi mult mai greu fără semnătura Ucrainei. Permanentizarea confruntării geopolitice în spațiul pruto-nistrean poate pune sub semnul întrebării viitorul european al Republicii Moldova.

Participarea, relativ masivă, a cetățenilor moldoveni la mitingul organizat de către opoziția comunistă este o confirmare a existenței acestei confruntări geopolitice. Mulțimea vocilor care au cerut demisia coaliției de guvernare și organizarea alegerilor parlamentare anticipate, le asigură comuniștilor moldoveni încrederea într-o victorie suficientă pentru a schimba macazul european. 
Tăcuta confruntare dintre civilizația occidentală și cea estică are loc așadar, între susținătorii comuniștilor moldoveni, vorbitori preponderent ai limbii ruse și adepți ai spațiului Uniunii Vamale, și cei ai coaliției de guvernământ, vorbitori de limbă română și adepți ai reformelor europene. Ea nu se va sfâși însă după evenimentul care va avea loc în Lituania. Negativele semnale pe care le dă oficialilor europeni nesemnarea Ucrainei, poate fi o oportunitate pentru Republica Moldova doar în cazul în care, pe malul Bâcului, modul de a face politică se va schimba. Asumarea transformărilor interne ale instituțiilor statului moldovean trebuie să devină o prioritate a partidelor aflate în coaliția de guvernare iar acest lucru trebuie să aibă loc imediat după summit-ul de la Vilnius. 
Prin modul elegant prin care au renunțat la dreptul lor legal de a organiza manifestaţii în aceași zi cu PCRM-ul, în fața observatorilor internaționali care monitorizau mitingul comunist, liberal democrații moldoveni și-au asumat cîteva puncte în plus. E primul semn prin care decidenții liberal democrați arată că s-au angajat să transforme calitativ modul lor de a face politică. Acest angajament este dat și de poziția satisfăcătoare pe care aceștia o dețin în topul preferințelor electorale realizate de curând de casele de sondaje. Atractivitatea lor este dată de permanența mesajului european pe care îl transmit populației, de modul moderat cu care abordează liniile de conflict existente în societate și de relația specială pe care au cultivat-o cu Bucureștiul. 
Fără a vocifera vehement pe această tematică, liberal democrații moldoveni au știut să accepte, din start, spiritul conștiinței românești ca o unică modalitate de a prinde din urmă trenul european. Calmul cu care, în martie 2012, cei doi premieri, Vlad Filat și Mihai Răzvan Ungureanu, la finele primei ședințe de Guvern moldo-române au semnat Planul de Acțiune pentru aplicarea Parteneriatului Strategic privind integrarea europeană a Republicii Moldova e dovada faptului că, liderul liberal democrat a știut din start că drumul pro-european al Moldovei trece și pe la București. De fapt, Vlad Filat a intuit că a fi european presupune și a fi român.

Sursa
2013-11-25 08:09:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

07:07:40Milostenia nu-i mai mult sau mai puţin merituoasă, după însemnătatea darurilor —» Portalul Tineretului Ortodox din Moldova
20:08:31Polițistă la volan, la fel ca bărbații cu epoleți, sfidătoare —» Curaj.TV | Media alternativă
19:47:06Am pierdut mii de dolari pe false ”investiții”! —» Curaj.TV | Media alternativă
10:00:08Anxietatea – de la cauze și consecințe, la soluții —» Moldova Creștină
05:42:32«Новости Приднестровья» продолжают тырить —» Бессарабские хроники
00:05:00Black Friday: All of Our Deals in One Spot —» Misterioz
18:44:12Cehia. Moldovenii de peste hotare sunt „diasporă” —» Curaj.TV | Media alternativă
17:24:22Zice că l-au păcălit cu locul de muncă în Germania —» Curaj.TV | Media alternativă
14:27:05Programul ,,Opera jubiliară a anului 2022” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
13:26:41Infografic ,,Septembrie - nici o zi fără lectură" —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
10:10:31A fi bun nu costă mult, dar aduce dobânzi mari! —» Moldova Creștină
18:55:30Valurile mortale din asfalt au supraviețuit două anotimpuri —» Curaj.TV | Media alternativă
18:48:59Tramvaiul răzbunător de pe ruta 11 —» Curaj.TV | Media alternativă
16:02:58Omofonele – unde punem cratima?  —» Moldova Creștină
16:00:13Ar trebui să ne doară… | Poezie de Mașa Rotaru —» Moldova Creștină
13:00:16Interviu cu Vasile Gherasimciuc, Director al Sărbătorii Speranței în Moldova (14-16 Iulie 2023) —» Moldova Creștină
10:00:14Nu ne mai pasă | Opinie Mașa Rotaru —» Moldova Creștină
07:58:56Pandemia mai este, chiar dacă n-o vedem —» blog cultural
21:58:36O activitate de interes maxim… —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
21:04:16Solidaritate cu revolta din Iran, protest la Oslo —» Curaj.TV | Media alternativă
20:30:36Au adus cu trenul sute de mașini noi în capitala sufocată de trafic —» Curaj.TV | Media alternativă
20:24:15Locomotivă de 55 de ani mai cară trenuri CFR —» Curaj.TV | Media alternativă
16:01:51Concurs de oferte pentru achiziționarea produselor igienice —» Asociaţia Obştească "Demos"
15:27:37Concurs de oferte pentru achiziția produselor alimentare —» Asociaţia Obştească "Demos"
12:56:46Cea mai delicioasă pizza pe tigaie —» Sunt MAMĂ!