247391 cazuri COVID-19 în Moldova
7544 – cazuri active
234204 – cazuri vindecate
5643 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 22 aprilie 2021 ora 03:20


PMAN SE VA TRANSFORMA ÎN PIAȚA ROȘIE?Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat în această săptămână în Bundestag că nu există semne care ar demonstra că Ucraina dorește să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Ieri, 20 noiembrie, la postul național de radio polonez, ministrul de externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski a declarat că șansele Ucrainei de a semna acordul de la Vilnius au scăzut sub 50 la sută. În condițiile în care Kievul a decis deja să se alăture Uniunii Vamale, oficialilor chișinăueni le va fi mult mai dificil să reziste provocărilor externe. Una dintre aceste provocări la care cabinetul Leancă va trebui să facă față este anunțata acțiune a comuniștilor moldoveni care, la 23 noiembrie, vor organiza o amplă acțiune de protest în municipiul Chișinău.
Surse din interiorul PCRM au declarat sub anonimatului că sunt în așteptarea a peste 15 mii de simpatizanți care vor veni din aproape toate raioanele țării. Întrebat dacă, odată cu acțiunea din Chișinău, vor fi organizate și acțiuni locale, sursa a lăsat să se înțeleagă că acest lucru ar putea fi posibil dar, puțin probabil.
Opoziția comunistă este pusă în fața unor dileme financiare. Puși în situația de a nu avea acces la resurse administrative importante, comuniștii moldoveni nu pot aduce la Chișinău un număr impunător de manifestanți. În același timp, în anumite orașe din provincie, acolo unde PCRM deține încă controlul administrativ, (în nordul și sudul Republicii Moldova) din motive strict pecuniare, tactica protestelor locale, ar putea fi preferată. 
Dreptul opoziției comuniste de a se manifesta este dat acum și de rezultatul ultimelor sondaje de opinie. Potrivit sondajului „Barometrul Socio-Politic”, realizat de IMAS în perioada 19 octombrie - 11 noiembrie 2013, în cazul unor alegeri parlamentare, cele mai multe voturi le-ar acumula PCRM, urmat de PLDM şi PD. Potrivit acestor rezultate, comuniştii moldoveni ar acumula 34,9 % din voturi, liberal-democraţii 13,9 %, democraţii 9,3 % iar liberalii doar 6,2 %. În condițiile în care marja de eroare a acestei cercetări sociologice este de +/-3,5%, liberalii domnului Ghimpu stau pe muchie de cuțit.
Întrebat de ce au ales această ultimativă formă de protest, oficialul PCRM mi-a declarat că, în condițiile în care coaliția de guvernământ de la Chișinău a monopolizat spațiul informațional, aceasta este una dintre puținele modalităti de exprimare rămase. El a adăugat că, nehotărâții, care sunt mai mult de jumătate dintre moldoveni,vor putea cu această ocazie să își formeze și ei o opinie. În condițiile în care, potrivit sondajului IMAS, 56% din respondenţi au susţinut că nu știu deocamdată pentru cine să voteze, cu siguranță, acțiunea PCRM-ului are o latură electorală.
Latura geopolitică a acestei acțiuni se pare că are de a face cu vizita făcută pe 19 noiembrie de ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Farid Muhametşin, la sediul principal al Partidului Comuniștilor. Chiar dacă această vizită a încercat să fie una discretă, jurnaliștii moldoveni au aflat despre acest lucru și au reușit să o imortalizeze fotografic. În condițiile în care spațiul pruto-nistrean este perceput de experți ca un important nod geopolitic, iar în provincie, potrivit cercetărilor sociologice, diferența dintre pro-europeni şi pro-ruşi este de doar patru puncte procentuale, marșul asupra Chișinăului va fi un contrapunct la adunarea populară pro-vest din 3 noiembrie. Este cât se poate de posibil ca ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova să-i fi dat domnului Voronin asigurările că, în ziua marșului, cele mai importante televiziuni ruse vor fi prezente la Chișinău.
Cu siguranță, având alături factorul rusesc, fie el diplomatic ori mediatic, pe 23 noiembrie, comuniștii moldoveni nu se vor mai juca de-a mâța cu șoarecele, își vor dezlega băierele la pungi și vor dori să transforme PMAN în Piața Roșie!
În condițiile în care Chișinăul va fi inundat de jurnaliști ruși, în preajma summit-ului de la Vilnius, un scandal ar fi fatal. Ministrul Recean ar trebui să organizeze de pe acum o celulă de criză care să poată elabora din timp scenariile posibile și administra în timp util orice tip de instigare. În fața acestei provocări geopolitice, autoritățile moldovene ar trebui să poarte la ele inteligența, diplomația și mănușile albe.

Sursa
2013-11-21 08:47:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

05:43:54Parabellum* —» Andrei LANGA. Blogul personal
19:56:49Tropic* —» Andrei LANGA. Blogul personal
13:51:20Lista scurtă a Premiilor UE pentru Literatură, 2021. Republica Moldova, pe contrasens —» Gheorghe Erizanu
12:00:00Introducing a new design for the WordPress apps —» Veaceslav Bunduche
09:43:52DIN POEZIA RUSĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
19:57:50Prelecturi* —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:50:36Cum a ajuns Filat să-l preseze pe Șor sau „Давай познакомимся, Илан!” —» un alt blog
06:07:44Rețetă delicioasă de Brownie Cake cu produsele Dr.Oetker —» Life is too short to wear boring clothes. - A blog about travel, lifestyle, healthy life and fashio
02:42:24Paraziții de like-uri —» Natan Garstea
23:22:14Ils sont partout! —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
19:05:08Primate* —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:00:23Maratonul de rugăciune pentru țară și biserici —» Moldova Creștină
05:41:19Lucruri pe care le recomand pentru primele luni cu bebe și care mi-au făcut viața mai ușoară —» Sunt MAMĂ!
21:11:21”Cei care așteaptă rușii...”(parodie)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
21:06:21Primarul din Căzănești te bate dacă filmezi. Polițiste în acțiune! —» Curaj.TV | Media alternativă
20:11:27Poliţist blajin fără mască, călare pe motor, defila prin zona Obor —» Curaj.TV | Media alternativă
14:38:22Schimbările —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
12:01:55Preşedintele Ucrainei cere ca țara sa să fie primită în NATO şi UE: „Nu putem sta la nesfârşit în sala de aşteptare” —» Elena Robu
07:00:25Curat nu doar în Post —» Moldova Creștină
21:15:08What’s New in the Block Editor: New Page Layout Picker, Better Block Transformation Options, and More —» costica
19:59:00Despre limitele/pericolele libertății de exprimare #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
15:43:50Maia Sandu și nepoții lui Voronin —» Gheorghe Erizanu
13:41:25Cu grijă pentru alții —» Moldova Creștină
13:20:29Retete de Pasti – brosura online la doar 2.90 EURO —» Bucataria Talinei - condimentat cu dragoste
12:41:22Curtea Constituțională: Sunt întrunite condițiile de dezolvare a Parlamentului —» Elena Robu