248009 cazuri COVID-19 în Moldova
7287 – cazuri active
235054 – cazuri vindecate
5668 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 23 aprilie 2021 ora 04:20


VLAD FILAT IMPUNE PACTUL PENTRU EUROPA


Agenția de presă „Infotag” transmite că oficialii americani sunt îngrijorați de presiunea exercitată de Federația Rusă asupra Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei. Știrea face referință la declarația preşedintelui  Subcomisiei pentru Afaceri Europene din cadrul Comisiei de Afaceri Internaționale a Senatului SUA, Chris Murphy, care, într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă, a declarat că, „Moldova, Ucraina, Georgia, Azerbaidjan şi Belarus trebuie să fie libere în alegerea propriului viitor”. Murphy a specificat că, „Rusia face presiuni asupra acestor ţări din cauza tendinţei lor de a consolida relaţiile cu Uniunea Europeană”. Senatorul american a adăugat că, „Rusia a sistat importul de vinuri moldoveneşti, de bomboane ucrainene, îngrăşăminte din Belarus”, și a numit această politică „inacceptabilă”.
Dincolo de vizibilele pârghii economice, presiunea exercitată de Federația Rusă asupra oficialilor moldoveni poartă o discretă încărcătură secesionistă. Astfel,la referendumul din regiunea autonomă Gagauz Eri, care va fi organizat în februarie 2014, va fi abordată și chestiunea cu privire la integritatea teritorială a Republicii Moldova.  Motivul ar ține de dorința locuitorilor din regiune de a se integra în Uniunea Vamală. Mai mult, rezultatele unui sondaj de opinie făcut public pe data de 18 noiembrie la Tiraspol, arată că 79,3% dintre respondenți susțin ideea unui ”divorț civilizat” al regiunii transnistrene de Republica Moldova, iar alți 82,6% dintre cei chestionați susțin aderarea regiunii de peste Nistru la Federația Rusă. 
Dincolo de toate acestea, iată că, la zece zile distanță de summit-ul de la Vilnius, agențiile internaționale de presă transmit o veste neașteptată. Președintele ucrainean, Victor Ianukovici,  ar fi decis să amâne semnarea acordului de asociere cu UE. Anunțul a fost făcut la Bruxelles, de un eurodeputat polonez. Potrivit lui, decizia vine pe fundalul delicatei situații create în jurul gazului rusesc care ar urma să ajungă în Uniunea Europeană. La ora când scriu aceste note, Kievul oficial nu a reacționat la aceste declarații.
Pe fundalul tuturor acestor amenințări la adresa Republicii Moldova, chemarea la unitate a președintelui liberal democraților moldoveni este de bun augur. În acest context, Vlad Filat a subliniat că, „indiferent de unde vin şi cum vor fi aceste presiuni, trebuie să fim uniţi şi să ne ghidăm de ideea că viitorul european al Republicii Moldova înseamnă binele ţării”.Prin lansarea Pactului Responsabilităţii Naţionale pentru o Moldovă Europeană, liberal democrații moldoveni fac un apel inedit pentru societatea moldoveană. Astfel, pentru prima dată în spațiul dintre Prut și Nistru, toate partidele politice din Moldova, indiferent de doctrină, sunt îndemnate să semneze acest document. Neobișnuita iniţiativă, nu numai că vine să consolideze toate forţele politice, indiferent de viziuni şi divergenţe doctrinare, dar încearcă să-i unească pe cetăţenii, care indiferent de apartenenţa etnică şi limba vorbită, își doresc integrarea în Uniunea Europeană.  Comentând marea adunare pro-europeană de la Chișinău, din 3 noiembrie, sociologul român Dan Dungaciu, nota cu vădită insatisfacție că, în acea zi, din discursurile din PMAN au lipsit mesajele pro-românești. Politologul român Octavian Milewski a fost cel care a punctat extrem de corect, afirmând că oficialii de la Chișinău își doresc un dialog strâns și direct cu Bruxellesul, nu cu Bucureștiul. Intuiția lui Milewski, referitoare la faptul că “vectorul principal și strategic pe care Chișinăul își construiește așteptările și își proiectează acțiunile, este cel european”, își dovedește azi corectitudinea.
Chemarea la unitate a liberal democraților este acel angajament politic concret prin care, formațiunile politice din Republica Moldova, se angajează, să păstreze în viitor, parcursul statului moldav pe calea integrării europene. Pactul Responsabilităţii Naţionale pentru o Moldovă Europeană se dorește a fi echivalentul documentului pe care formațiunile politice românești l-au semnat în anul 1995 la Snagov, actul, semnat de către liderii partidelor parlamentare din România, atesta acordul forțelor politice românești față de strategia națională pentru pregătirea aderării României la Uniunea Europeană.
Prin vocea lui Vlad Filat, liberal democrații moldoveni provoacă formațiunile politice moldovenești să facă o alegere. Prezența masivă a cetățenilor la mitingul din 3 noiembrie i-a investit cu dreptul moral de a solicita din partea liderilor formațiunilor politice să semneze un pact de neagresiune pe subiectul legat de orientarea Republicii Moldova către Uniunea Europeană. Liberal democrații au lansat de fapt proiectul național moldovenesc, integrarea europeană, iar refuzul oricărui partid de a subscrie acestui consens național dă tuturor dreptul moral de a-l arăta cu degetul. 

Sursa
2013-11-19 07:34:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

13:31:57Azi e Ziua Pămîntului, Google ne îndeamnă să plantăm —» Curaj.TV | Media alternativă
13:25:00Vlog: Dreapta contra stângii sau dreapta contra ei? —» Curaj.TV | Media alternativă
08:17:22Algoritm validare IDNP —» Castraveţ
21:34:00Pedalarea noaptea pe ploaie e periculoasă în capitală —» Curaj.TV | Media alternativă
19:44:00Arestat după ce a fost în audiențe la Stolojan, Filat, Ghimpu —» Curaj.TV | Media alternativă
18:56:19LIVE // Poliția reține violent protestatarii #Rusia —» Curaj.TV | Media alternativă
18:34:50Paul Goma: Ungaria, Gherla și neuitarea —» Curaj.TV | Media alternativă
17:44:00Spală drumul cu detergent, dar curtea e înglodată —» Curaj.TV | Media alternativă
17:14:31The CIA Used To Infiltrate The Media. Now The CIA Is The Media. —» ajna-blogging-press
10:46:07Bus-ul politiei staționa ilegal pe trotuar —» Curaj.TV | Media alternativă
07:06:44Moldoveanca-n politică —» Daniel Lachi
07:06:18PESTE CADAVRE, SPRE PUTERE —» Daniel Lachi
07:05:56Despre penibilitatea Maiei Sandu —» Daniel Lachi
06:48:31Învață limbi străine cât stai degeaba pe web. Fără efort —» Daniel Lachi
06:34:00Activiști agresați la abator și amendați de poliție —» Curaj.TV | Media alternativă
05:43:54Parabellum* —» Andrei LANGA. Blogul personal
22:59:00Generatorul face chioșcul poluator —» Curaj.TV | Media alternativă
19:56:49Tropic* —» Andrei LANGA. Blogul personal
12:43:20«Дунайский лебедь» — глашатай свободы Болгарии —» Biblioteca Hristo Botev
13:51:20Lista scurtă a Premiilor UE pentru Literatură, 2021. Republica Moldova, pe contrasens —» Gheorghe Erizanu
12:00:00Introducing a new design for the WordPress apps —» Veaceslav Bunduche
10:10:57Продолжается подготовка к XX юбилейной конференции СУРМ «Актуальные проблемы современности: научный поиск и пути решения» —» Заметки Начинающего Журналиста
09:43:52DIN POEZIA RUSĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
09:22:27OLEG SEREBRIAN. PE CONTRASENS —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
19:57:50Prelecturi* —» Andrei LANGA. Blogul personal