240056 cazuri COVID-19 în Moldova
13836 – cazuri active
220881 – cazuri vindecate
5339 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 10 aprilie 2021 ora 10:20


TVR BASARABIALa sfârșitul săptămânii trecute, agenția de presă Mediafax transmitea știrea potrivit căreia începând de la1decembrie 2013, Televiziunea Română revine în Republica Moldova, cu programe speciale, dedicate realităţilor din Republica Moldova.  Preşedintele-Director General al TVR, Claudiu Săftoiu declara cu această ocazie că „telespectatorii de peste Prut,vor beneficia de o grilă specială care va conţine emisiuni culturale şi de divertisment, informaţii despre România, dar şi programe care să acopere realităţile din Republica Moldova. În acest sens, ne propunem ca, într-o perioadă cât mai scurtă de timp, 30% din grilă să fie dedicată emisiunilor autohtone şi să colaborăm cu televiziunea publică Moldova 1”.
Imediat după anunțul făcut de directorul TVR, membrii Consiliul Coordonator al Audiovizualului din Republica Moldova, au votat în unanimitate retransmisia programelor postului de televiziune TVR pe teritoriul Republicii Moldova. În acest mod, autoritatea moldoveană  a alocat un slot în multiplexorul digital din zona municipiului Chişinău, iar operatorii de cablu din Moldova au fost obligaţi să includă, postul TVR 1 în grila lor de programe.
Par a fi suficiente motive pentru ca românii din Republica Moldova să se bucure. Câteva nuanțe vin să umbrească această simplă satisfacție. 
1.TVR-ul revine peste Prut deocamdată numai prin rețelele de televiziune prin cablu, însă există suficient de multe localități basarabene în care nu  cabliștii moldoveni nu au pătruns, anume acest lucru ne face să afirmăm că, formula găsită este departe de a acoperi numărul doritorilor de a avea televiziunea română în casele lor. A afirma că 80% din populaţia Rep. Moldova este conectată la televiziunea prin cablu este un fals grosolan.2. Programul de televiziune al TVR care va fi transmis pentru telespectatorii din Republica Moldova nu va fi identic cu cel vizionat la Bacău, Timișoara, Craiova ori București. Directorul TVR Internaţional, Beatrice Comănescu, a specificat că grila TVR pentru Republica Moldova va fi una specială "axată pe promovarea culturii şi limbii române, informaţie, divertisment". " Sunt introduse în grilă producţii care provin de la Euronews, magazine care discută probleme de importanţă socială, economică, ş.a.m.d. În timp, vom avea şi o producţie targetată pentru Republica Moldova, talk show-uri live, interactive, care să suscite interesul telespectatorilor din acest spaţiu geografic", a spus Beatrice Comănescu. 
Am putea spune că ușor-ușor bucuria se transformă în scârbă dar ne amintim că nemulțumiților li poate lua sinecura. Proverbul ultim, ar purta în el o doză de adevăr. Doar că, cineva la București, ar trebui să găsească suficiente argumente pentru a mă convinge că acordul de soluţionare amiabilă a cererii depuse de TVR împotriva R. Moldova la CEDO, nu trebuia condiţionat cu reacordarea frecvenţei de emisie de care TVR a fost deposedată în 2007, frecvență care este recepționată și în prezent de toate televizoarele existente între Prut și Nistru.
Rămâne doar să ne bucurăm de faptul că TVR-ul va avea un studio teritorial la Chișinău. E un lucru în premieră, căci nici în timpurile bune, postul public de televiziune românesc nu a avut un studiou teritorial în capitalea moldoveană. Potrivit legii audiovizualului din Republica Moldova, redacția locală ar trebui să acopere, cu un conținut autohton de programe, 30% din grila de emisie a TVR în Republica Moldova. Directorul general al TVR, Claudiu Săftoiu, a subliniat că sediul studioului TVR în Republica Moldova va fi în incinta televiziunii publice Moldova 1: “Vom echipa cele câteva  încăperi care ne vor fi puse la dispoziţie cu echipament de televiziune adus din România, vom colabora cu Moldova 1 pentru ca un număr de corespondenţi din Republica Moldova să vină la training în România pentru câteva săptămâni, pentru ca, alături de un director editorial trimis de la Bucureşti la Chişinău, să putem avea o redacţie proprie care să realizeze acest 30% de conţinut autohton.”  Așadar, TVR în Republica Moldova, va fi un amalgam de emisiuni și vechi filme istorice românești care, preluate de la TVR Internațional, vor trebui să facă casă bună cu emisiunile celor de la Euronews și cu principalele buletine de știri ale studioului mamă de la București. Totul, presărat cu producția locală a jurnaliștilor moldoveni care, după ce vor trece cursurile de recalificare, vor fi conduși de un editor bucureștean. De bine, de rău, cu destul de puține investiții, postul public revine în spațiul public basarabean. Rămâne doar să ținem pumnii strânși și să ne rugăm ca de această dată, Băsescu și Ponta să facă pace și să își dea unul altuia mâna, pentru ca nu cumva TVR-ul local să se transforme rapid în TVR Basarabia.    

Sursa
2013-11-18 07:44:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

15:19:32Piața de carte europeană în pandemie. Anul 2020 —» Gheorghe Erizanu
13:52:01Moldova, în top 5 țări cu cel mai înalt grad de mortalitate din cauza alimentației proaste —» Elena Robu
12:29:40Proprietarii Liceului Da Vinci au deposedat Chișinăul de pământ și clădiri? —» un alt blog
08:02:49Ne caută un cântec… EVOCĂRI : Tatiana Sofronovici, interpretă de folclor —» CHIŞINĂU MUZICAL | Blogul Bibliotecii de Arte "Tudor Arghezi"
17:59:42©️ Încetează! —» Licurici de suflet
14:37:59eBook Cartier. Top vânzări martie 2021 —» Gheorghe Erizanu
12:33:09Как праздновать свой день рождения во славу Бога? | Пастор Василе Филат —» Moldova Creștină
09:11:32Apel comun în contextul comemorării victimelor din 7 Aprilie 2009: Dosarul „7 aprilie 2009” unul EȘUAT —» Elena Robu
09:08:16Predică la Buna Vestire – Părintele Cleopa Ilie —» Portalul Tineretului Ortodox din Moldova
08:09:37Gheorghe Furdui: ”Dacă aș ajunge să trăiesc clipa Unirii cu patria-mamă, aș putea fi împlinit” —» Elena Robu
07:32:00Paul Goma: „Cartile adevarului in lumea libera” —» Curaj.TV | Media alternativă
07:00:44Învăță-l pe copil să se roage —» Moldova Creștină
06:57:24Copilul tău are strabism! Mergi la medic! —» Sunt MAMĂ!
05:45:14ÎN POFIDA PORUNCII A 8-A... —» Leo Butnaru
21:28:32Numele de familie.  —» blog cultural
19:31:44Curtea Constituțională va examina săptămâna viitoare sesizarea privind constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului —» Elena Robu
17:55:00Acuză ilegalități la închisoarea de la Taraclia —» Curaj.TV | Media alternativă
15:03:54Cui îi merge bine? —» Moldova Creștină
14:16:41Despre fotbal și orașul sexist… —» blog cultural
09:47:37NIKA TURBINA - O POETĂ LA 8 ANI —» Leo Butnaru
09:36:52Manual Install ZigBee2MQTT in TrueNAS/FreeNAS jail —» XStrafer's WebPlace : unconformable point of view.
08:54:06Scandal de proporții în Franța, după ce unii miniștri ar fi participat la cine clandestine în restaurante cu circuit închis —» Elena Robu
07:51:27Tot mai multe teste Covid-19 falsificate sunt identificate la trecerea frontierei —» Elena Robu
07:16:079/50 (2021): „Cei care merită să moară” de Peter Swanson —» Sunt MAMĂ!
06:24:47Ping-pong militar —» Dragostina Vicol – jurnalism militar