ULTIMATUMUL DĂ TONUL PROGNOZELOR POLITICE - COMUNIȘTII RĂMÂN FĂRĂ IMUNITATE ?Comuniștii moldoveni au înaintat un ultimatum guvernului pro-european de la Chișinău. PCRM a solicitat arcului de guvernământ ca până la data de 21 noiembrie, Cabinetul de Miniştri să fie demis și în termenii stabiliți de lege să fie anunţată organizarea alegerilor parlamentare anticipate. De asemenea, comuniștii cer organizarea unui referendum republican privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală. Doleanțele opoziției au fost făcute pe data de 7 noiembrie, data la care, în spațiul ex-sovietic se sărbătorește revoluția bolșevică din anul 1917.
În declarația opoziției parlamentare, se menționează că  „În cazul în care aceste cerinţe nu vor fi satisfăcute, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, cu susţinerea societăţii civile şi a tuturor forţelor civice sănătoase, va chema neîntârziat susţinătorii să se adune în Chişinău pentru a obţine în orice condiţii realizarea cerinţelor menţionate prin metode paşnice, în cadrul realizării drepturilor şi libertăţilor democratice”.
Anunțul vine la o zi distanță după publicarea rezultatelor studiului sociologic realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova, potrivit cărora comuniștii moldoveni se află pe primul loc în preferințele electorale ale locuitorilor din spațiul pruto-nistrean. În cazul în care în Republica Moldova, alegerile parlamentare s-ar desfășura duminică viitoare, 39,3% dintre cei care s-ar prezenta la vot, ar vota pentru PCRM, iar 16,9% pentru PLDM. PDM ar acumula 10,2%, Partidul Liberal – 7,1%, Partidul Socialiştilor ar obţine 4,9% din sufragii.
În fața acestor cerințe, atât democrații, cât și liberal-democrații moldoveni au reiterat că-și vor duce până la capăt mandatul, nu vor demite Guvernul și nu vor organiza alegeri parlamentare anticipate. Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Corman, consideră că, după eșecul celor două moțiuni de cenzură inițiate de comuniști, cerințele comuniștilor moldoveni trezesc nedumerirea.
La rândul său, liderul fracțiunii parlamentare liberal-democrate, Valeriu Streleț, i-a sugerat opoziției să nu aștepte data de 21 noiembrie pentru a organiza manifestația pe care o preconizează ci să facă bine și să o desfășoare mai devreme, oricum ar fi solicitările nu vor fi îndeplinite. Potrivit lui Streleț, aceste declarații sunt făcute doar pentru ca opoziția să se mențină în atenția opiniei publice. Mesajul subliminal al afirmației făcute de fruntașul liberal democrat, ne transmite că puterea de la Chișinău nu are de ce să se teamă. 
Are ori nu opoziția comunistă, capacitatea necesară pentru a aduna mai mult de 100 de mii de simpatizanți în municipiul Chișinău?
Supoziția referitoare la faptul că opoziția dorește să se mențină în atenția presei, este desigur adevărată. Și desigur, ferma hotărâre a comuniștilor i-a lasat reci pe reprezentanții coaliției de guvernare, care nu vor ceda puterea. Există însă o nuanță - liderii comuniști sunt conștienți că, dacă nu vor organiza o amplă manifestație în centrul municipiului Chișinău, actuala încredere s-ar duce de-a dura. Orice tragere de timp îi va deziluziona pe simatizanții de stânga cărora și așa le crapă răbdarea.
Aflați pe un val de creșterea simpatiei față de ei, ultimele date sociologice ne spun că autoritatea Partidului Comuniștilor în rândul populației din Republica Moldova a crescut cu circa 10% față de luna aprilie a anului curent, (când aveau 29,5%), comuniștii vor trebui să dezlege băierile pungii și, de unde au ori nu, să organizeze ceva. În condițiile în care spațiul pruto-nistrean este perceput de experți ca un important nod geopolitic, iar în provincie, diferența dintre pro-europeni şi pro-ruşi, este de doar patru puncte procentuale, se pare că PCRM-ul va organiza un marș asupra Chișinăului care se va fi un contrapunct la adunarea populară pro-vest din 3 noiembrie.
Odată ce mitingul din 3 noiembrie nu a reușit să coaguleze toată dreapta politică pro-europeană, Mihai Ghimpu & Co, criticând intens eforturile făcute de foștii săi colegi de guvernare, și beneficiind de un amplu suport mediatic rusesc, care va juca un rol cheie, opoziției comuniste nu-i va fi chiar imposibil să adune un număr, cel puțin, egal cu cel anunțat de reprezentanții guvernamentali. Singurul impediment, ține de subțirile resurse financiare la care are acces opoziția, regula aplicându-se în toți cei 20 de ani ai istoriei contemporane moldovenești. 
Nedumeririle domnului Corman ar putea fi mai mari în momentul în care televiziunile ruse, prin intermediul corespondenților de la fața locului, ar putea transmite că, în PMAN, pe 21 noiembrie, se află mai mult de 100 de mii de oameni. E clar că având alături factorul rusesc, bine reprezentat în Republica Moldova, chiar dacă vor rămâne fără imunitate parlamentară, comuniștii moldoveni nu se vor mai juca de-a mâța cu șoarecele.
Dacă am avut un început de noiembrie călduros, se pare că, sfârșitul lui va fi fierbinte. Cei de la MAI și de la alte instituții inteligente, oare văd asta, ori se roagă a ploaie? Ori poate, tot greul va fi lăsat pe spinarea meteorologilor care, chiar dacă afară vor fi temperaturi ridicate vor transmite, lapoviță, vânt puternic și temperaturi joase?
Ori poate, tot greul va fi lăsat pe spinarea meteorologilor care, chiar dacă afară vor fi temperaturi ridicate, vor transmite lapovită, vânt puternic și temperaturi joase? - See more at: http://vox.publika.md/politica/prognoza-meteo-fierbinte-pentru-sfarsitul-de-noiembrie-507737.html#sthash.ulBPrmfj.dpufOri poate, tot greul va fi lăsat pe spinarea meteorologilor care, chiar dacă afară vor fi temperaturi ridicate, vor transmite lapovită, vânt puternic și temperaturi joase? - See more at: http://vox.publika.md/politica/prognoza-meteo-fierbinte-pentru-sfarsitul-de-noiembrie-507737.html#sthash.ulBPrmfj.dpufOri poate, tot greul va fi lăsat pe spinarea meteorologilor care, chiar dacă afară vor fi temperaturi ridicate, vor transmite lapovită, vânt puternic și temperaturi joase? - See more at: http://vox.publika.md/politica/prognoza-meteo-fierbinte-pentru-sfarsitul-de-noiembrie-507737.html#sthash.ulBPrmfj.dpufSursa
2013-11-08 07:50:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

16:03:19Programul „Chișinăul citește”, categoria copii - „Întâmplări cu tâlc” de Cristina Bujor la Biblioteca „Traian” —» BiblioCity
07:09:19O seară de creație a scriitorului Vlad Halipli —» BiblioCity
06:52:43Grooming. Necunoscuții on-line —» BiblioCity
20:50:23Despre violența de gen pe un caz concret la Burlacu, Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
08:47:15Poliția te încurajează să încalci legea —» Curaj.TV | Media alternativă
00:05:00The Best Deals of the Year on Websites and Domains  —» Misterioz
23:01:34sticky —» turn up the silence
13:45:15Genuine Faith: Moving Beyond the Motions —» Erik and Elena Brewer's Weblog
10:42:31Șoc în lumea poneilor roz! Olanda provoacă prima spărtură în bula colorată de săpun a „salvatorilor Pământului” din viața paralelă —» Nicolae Federiuc
09:08:19Consilieră atacată cu spray la primăria Burlacu —» Curaj.TV | Media alternativă
09:04:39INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ ȘI CREAȚIA LITERARĂ —» Leo Butnaru
08:29:44OCHI —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:29:31ESEU DE TOAMNĂ —» Leo Butnaru
15:24:43Romanul „Patimile după Iov” – o saga istorică —» BiblioCity
08:30:25APOSTROF. Anchetă: LIBERTATEA DE A SCRIE —» Leo Butnaru
08:09:18Șah la rege… regină, pardon! Ce ne transmite printre rânduri diplomatul Ulianovschi? —» Nicolae Federiuc
08:00:39A biruit răul cu două cești de cafea —» Moldova Creștină
04:04:30POEM PENTRU RASA CANINĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
21:40:21Zi istorică pentru satul Corlăteni: Liturghie arhierească de hram —» Ştiri din raionul Râşcani
21:33:15Corupție ‘în numele Domnului’, investigație Recorder —» Curaj.TV | Media alternativă
19:54:31S-au încuiat în primărie pentru chef sau orgie?! —» Curaj.TV | Media alternativă
15:51:36Revamp Your Website Seamlessly With Staging Site Synchronization —» Ileana Pîrgaru
10:23:52Întâlnire cu scriitorul Val Butnaru —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
09:59:30Rezultatul alegerilor locale 2023 în raionul Rîșcani —» Ştiri din raionul Râşcani
17:55:41Mașini noi, scumpe, dar comportament vechi de poliție —» Curaj.TV | Media alternativă