247391 cazuri COVID-19 în Moldova
7544 – cazuri active
234204 – cazuri vindecate
5643 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 22 aprilie 2021 ora 05:20


Anotimp gastronomic...

Fie ca este vorba despre gustari, aperitive, garnituri, supe, salate, deserturi sau feluri principale si chiar bauturi – ai de unde alege retete din bucataria traditionala si internationala, cu alimente de sezon.Toti acei  ce-ntreaga vara au lucrat din zori in seara au roadele bogate.
Noiembrie, o vreme ambigua, ezitind intre culorile tomnatice si schita in alb si negru a iernii, o luna ce o poti intelege sau simti mai bine.


Intodeauna Noiembrie mi sa parut a fi o luna Norvegiana a anului, frunzele copacilor, presarate pe iarba,, aduc sub soarele de noiembrie mai multa fericire decat narcisele.
Avocado, arahidele carambola, lămâie cedru, lamaia, castanele, gutuile, rodiile, curmal japonez, kumquat,laim, licheele, moșmon, prunele,merele dovleacul rotund, perele, nucile toate sun roadele sezomului noiembrie.
Mărul al cărui conținut scăzut de calorii îl recomandă cu succes și în dietă. Consumate frecvent, merele au un important rol de prevenție în cazul cancerului de colon și de ficat. Merele întăresc sistemul imunitar, asigură o bună detoxifiere a organismului , previn îmbătrânirea și stimulează producția de colagen. Merele se numără printre cele mai accesibile fructe de pe piața moldoveneasca  , Gustoase și sănătoase deopotrivă, merele sunt vedetele multor rețete de dulciuri delicioase, ușor de preparat și ușor de mâncat.

Merele pentru copt;
Alegerea soiului pentru reteta mea de astazi, dipinde de modul in care  vor fi folosite. Merele se impart in trei mari grupe. Merelepentru so se lasa repede, transformindu-se in sos  de mere dupa un clocot scurt.
Merele pentru copt asi mentin bine forma, rezistand  pina la o ora in cuptor.
Merele  bune la toate au o consistenta intermediara intre moale si tare, atunci cad sunt coapte, ceea ce in seamna ca pot fi folosite si pentru aceasta reteta.
                                                                     ~Tarte Tatin~
Se obtin 8 portii
 Aluat de baza pentru placinte
intins intr-o foaie rotunda cu diametru de 25 cm
  8 mere mari ,tari,acrisoare, curatate de coaja, taiate
in jumatate pe lungime si curatate de cotor
 250 gr de zahar
 2 linguride unt nesarat
  Frisca batuta cu vanilie bagata la frizer  pentru servit

Se rotujeste aluatul la un diametru de 25 cm. se lasa sa stea intr-un loc racoros, pina va fi gata pentru preparat. Se plaseaza plasa gratar in mijlocul cuptorului si preinclzim la 190 C

Se taie jumatatile de mere transversal, in felii subtiri, mentinind fiecare jumtate unita.
Se presara uniform zaharul intr-o forma pentru cuptor, neaderenta, cu diametru de 25 cm
Se ingesuie merele, cu partea in caremiezul in sus, pe fundul formei, turtind si rasfirand usor fiecare jumatate. Se presara merele cu bucatile de unt si apoi se acopera cu grija, cu aluatul pentru placinta, lasindu-l sa atirne peste marginele formei.

Se coace pina cand marginele aluatulu se rumenesc, iar se fragezesc, ceea ce se verifica intepindu-le cu virful uni cutit, dupa o ora, o ora  si jumatate. Se scoate placinta  dn cuptor  si se lasa  sa se odihneasca timp de 3-5 min. Se scutura  forma  si se aseaza  un platou larg, cu fundul in sus , deasupra ei. Se rastoarna  ambele, cu o miscare rapida.Atentie, findca atit forma, cat si zeama  vor fi inca foarte fierbinti,Se ridica forma. Se serveste calda, fiecare insotita cate o gramajoara de frisca  sau  cate o lingurita de ingheta.

Sursa
2013-11-07 17:01:00



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

05:43:54Parabellum* —» Andrei LANGA. Blogul personal
19:56:49Tropic* —» Andrei LANGA. Blogul personal
13:51:20Lista scurtă a Premiilor UE pentru Literatură, 2021. Republica Moldova, pe contrasens —» Gheorghe Erizanu
12:00:00Introducing a new design for the WordPress apps —» Veaceslav Bunduche
09:43:52DIN POEZIA RUSĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
19:57:50Prelecturi* —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:50:36Cum a ajuns Filat să-l preseze pe Șor sau „Давай познакомимся, Илан!” —» un alt blog
06:07:44Rețetă delicioasă de Brownie Cake cu produsele Dr.Oetker —» Life is too short to wear boring clothes. - A blog about travel, lifestyle, healthy life and fashio
02:42:24Paraziții de like-uri —» Natan Garstea
23:22:14Ils sont partout! —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
19:05:08Primate* —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:00:23Maratonul de rugăciune pentru țară și biserici —» Moldova Creștină
05:41:19Lucruri pe care le recomand pentru primele luni cu bebe și care mi-au făcut viața mai ușoară —» Sunt MAMĂ!
21:11:21”Cei care așteaptă rușii...”(parodie)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
21:06:21Primarul din Căzănești te bate dacă filmezi. Polițiste în acțiune! —» Curaj.TV | Media alternativă
20:11:27Poliţist blajin fără mască, călare pe motor, defila prin zona Obor —» Curaj.TV | Media alternativă
14:38:22Schimbările —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
12:01:55Preşedintele Ucrainei cere ca țara sa să fie primită în NATO şi UE: „Nu putem sta la nesfârşit în sala de aşteptare” —» Elena Robu
07:00:25Curat nu doar în Post —» Moldova Creștină
21:15:08What’s New in the Block Editor: New Page Layout Picker, Better Block Transformation Options, and More —» costica
19:59:00Despre limitele/pericolele libertății de exprimare #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
15:43:50Maia Sandu și nepoții lui Voronin —» Gheorghe Erizanu
13:41:25Cu grijă pentru alții —» Moldova Creștină
13:20:29Retete de Pasti – brosura online la doar 2.90 EURO —» Bucataria Talinei - condimentat cu dragoste
12:41:22Curtea Constituțională: Sunt întrunite condițiile de dezolvare a Parlamentului —» Elena Robu