Anotimp gastronomic...

Fie ca este vorba despre gustari, aperitive, garnituri, supe, salate, deserturi sau feluri principale si chiar bauturi – ai de unde alege retete din bucataria traditionala si internationala, cu alimente de sezon.Toti acei  ce-ntreaga vara au lucrat din zori in seara au roadele bogate.
Noiembrie, o vreme ambigua, ezitind intre culorile tomnatice si schita in alb si negru a iernii, o luna ce o poti intelege sau simti mai bine.


Intodeauna Noiembrie mi sa parut a fi o luna Norvegiana a anului, frunzele copacilor, presarate pe iarba,, aduc sub soarele de noiembrie mai multa fericire decat narcisele.
Avocado, arahidele carambola, lămâie cedru, lamaia, castanele, gutuile, rodiile, curmal japonez, kumquat,laim, licheele, moșmon, prunele,merele dovleacul rotund, perele, nucile toate sun roadele sezomului noiembrie.
Mărul al cărui conținut scăzut de calorii îl recomandă cu succes și în dietă. Consumate frecvent, merele au un important rol de prevenție în cazul cancerului de colon și de ficat. Merele întăresc sistemul imunitar, asigură o bună detoxifiere a organismului , previn îmbătrânirea și stimulează producția de colagen. Merele se numără printre cele mai accesibile fructe de pe piața moldoveneasca  , Gustoase și sănătoase deopotrivă, merele sunt vedetele multor rețete de dulciuri delicioase, ușor de preparat și ușor de mâncat.

Merele pentru copt;
Alegerea soiului pentru reteta mea de astazi, dipinde de modul in care  vor fi folosite. Merele se impart in trei mari grupe. Merelepentru so se lasa repede, transformindu-se in sos  de mere dupa un clocot scurt.
Merele pentru copt asi mentin bine forma, rezistand  pina la o ora in cuptor.
Merele  bune la toate au o consistenta intermediara intre moale si tare, atunci cad sunt coapte, ceea ce in seamna ca pot fi folosite si pentru aceasta reteta.
                                                                     ~Tarte Tatin~
Se obtin 8 portii
 Aluat de baza pentru placinte
intins intr-o foaie rotunda cu diametru de 25 cm
  8 mere mari ,tari,acrisoare, curatate de coaja, taiate
in jumatate pe lungime si curatate de cotor
 250 gr de zahar
 2 linguride unt nesarat
  Frisca batuta cu vanilie bagata la frizer  pentru servit

Se rotujeste aluatul la un diametru de 25 cm. se lasa sa stea intr-un loc racoros, pina va fi gata pentru preparat. Se plaseaza plasa gratar in mijlocul cuptorului si preinclzim la 190 C

Se taie jumatatile de mere transversal, in felii subtiri, mentinind fiecare jumtate unita.
Se presara uniform zaharul intr-o forma pentru cuptor, neaderenta, cu diametru de 25 cm
Se ingesuie merele, cu partea in caremiezul in sus, pe fundul formei, turtind si rasfirand usor fiecare jumatate. Se presara merele cu bucatile de unt si apoi se acopera cu grija, cu aluatul pentru placinta, lasindu-l sa atirne peste marginele formei.

Se coace pina cand marginele aluatulu se rumenesc, iar se fragezesc, ceea ce se verifica intepindu-le cu virful uni cutit, dupa o ora, o ora  si jumatate. Se scoate placinta  dn cuptor  si se lasa  sa se odihneasca timp de 3-5 min. Se scutura  forma  si se aseaza  un platou larg, cu fundul in sus , deasupra ei. Se rastoarna  ambele, cu o miscare rapida.Atentie, findca atit forma, cat si zeama  vor fi inca foarte fierbinti,Se ridica forma. Se serveste calda, fiecare insotita cate o gramajoara de frisca  sau  cate o lingurita de ingheta.

Sursa
2013-11-07 17:01:00



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

19:54:00Ciuca miștourilor —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
19:33:16KYC, AML şi AntiFraudă —» Drept MD
16:24:15Уход за кожей в осеннее время —» Beauty Egret
11:54:29Ozempicu’ săracului —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
19:11:11Despre toxicitatea vizibilă și cea mascată —» Curaj.TV | Media alternativă
08:22:55Rude vitrege ale izvoarelor de drept internațional —» Drept MD
10:37:01CĂRĂRI/ SENDEROS —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:55:5921 septembrie - Ziua Oraşului Rîşcani —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
08:43:27Toamna – o artă vie, simfonie plină de culori —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
07:21:57Ziua Internaţională a Prieteniei - 30 iulie —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
19:25:41PNL = groparul IOR, protest civic, ecologist —» Curaj.TV | Media alternativă
17:19:02Правильный уход за подростковой кожей —» Beauty Egret
13:05:00Punct de cotitură pentru întreaga lume - previziuni octombrie 2024 —» codul omega
11:06:44Toți domni și-o doamnă —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
08:15:47Protest la București pentru eliberrarea prizonierilor ucraineni (Ua) —» Curaj.TV | Media alternativă
06:38:49DIN SINISTRUL COMUNISM —» Leo Butnaru
21:20:34O campanie sulfuroasă —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
07:32:49Nocturna bibliotecii la Ungheni: „Noaptea detectivilor de carte” —» BPR Ungheni's Blog
06:14:49JURNALUL CA MEMORIE / 1993 —» Leo Butnaru
09:04:09Zece fapte la aniversarea de 20 ani ai Chateau Vartely —» Fine Wine
06:55:16Uniunea Europeană mai aproape de noi: călătorii virtuale prin țările UE —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
04:31:26Scurt și clar despre Ziua Vinului —» Fine Wine
17:21:43Cluj Symphony Experience se mută la Polivalentă (programul pe zile) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
06:14:02„ProCOOLtura” a amenajat un spațiu cultural inovator la Biblioteca „Spiridon Vangheli” din orașul Rîșcani —» Ştiri din raionul Râşcani
22:30:22Drumurile întotdeauna se întorc de unde au plecat —» Moldova Creștină