Anotimp gastronomic...

Fie ca este vorba despre gustari, aperitive, garnituri, supe, salate, deserturi sau feluri principale si chiar bauturi – ai de unde alege retete din bucataria traditionala si internationala, cu alimente de sezon.Toti acei  ce-ntreaga vara au lucrat din zori in seara au roadele bogate.
Noiembrie, o vreme ambigua, ezitind intre culorile tomnatice si schita in alb si negru a iernii, o luna ce o poti intelege sau simti mai bine.


Intodeauna Noiembrie mi sa parut a fi o luna Norvegiana a anului, frunzele copacilor, presarate pe iarba,, aduc sub soarele de noiembrie mai multa fericire decat narcisele.
Avocado, arahidele carambola, lămâie cedru, lamaia, castanele, gutuile, rodiile, curmal japonez, kumquat,laim, licheele, moșmon, prunele,merele dovleacul rotund, perele, nucile toate sun roadele sezomului noiembrie.
Mărul al cărui conținut scăzut de calorii îl recomandă cu succes și în dietă. Consumate frecvent, merele au un important rol de prevenție în cazul cancerului de colon și de ficat. Merele întăresc sistemul imunitar, asigură o bună detoxifiere a organismului , previn îmbătrânirea și stimulează producția de colagen. Merele se numără printre cele mai accesibile fructe de pe piața moldoveneasca  , Gustoase și sănătoase deopotrivă, merele sunt vedetele multor rețete de dulciuri delicioase, ușor de preparat și ușor de mâncat.

Merele pentru copt;
Alegerea soiului pentru reteta mea de astazi, dipinde de modul in care  vor fi folosite. Merele se impart in trei mari grupe. Merelepentru so se lasa repede, transformindu-se in sos  de mere dupa un clocot scurt.
Merele pentru copt asi mentin bine forma, rezistand  pina la o ora in cuptor.
Merele  bune la toate au o consistenta intermediara intre moale si tare, atunci cad sunt coapte, ceea ce in seamna ca pot fi folosite si pentru aceasta reteta.
                                                                     ~Tarte Tatin~
Se obtin 8 portii
 Aluat de baza pentru placinte
intins intr-o foaie rotunda cu diametru de 25 cm
  8 mere mari ,tari,acrisoare, curatate de coaja, taiate
in jumatate pe lungime si curatate de cotor
 250 gr de zahar
 2 linguride unt nesarat
  Frisca batuta cu vanilie bagata la frizer  pentru servit

Se rotujeste aluatul la un diametru de 25 cm. se lasa sa stea intr-un loc racoros, pina va fi gata pentru preparat. Se plaseaza plasa gratar in mijlocul cuptorului si preinclzim la 190 C

Se taie jumatatile de mere transversal, in felii subtiri, mentinind fiecare jumtate unita.
Se presara uniform zaharul intr-o forma pentru cuptor, neaderenta, cu diametru de 25 cm
Se ingesuie merele, cu partea in caremiezul in sus, pe fundul formei, turtind si rasfirand usor fiecare jumatate. Se presara merele cu bucatile de unt si apoi se acopera cu grija, cu aluatul pentru placinta, lasindu-l sa atirne peste marginele formei.

Se coace pina cand marginele aluatulu se rumenesc, iar se fragezesc, ceea ce se verifica intepindu-le cu virful uni cutit, dupa o ora, o ora  si jumatate. Se scoate placinta  dn cuptor  si se lasa  sa se odihneasca timp de 3-5 min. Se scutura  forma  si se aseaza  un platou larg, cu fundul in sus , deasupra ei. Se rastoarna  ambele, cu o miscare rapida.Atentie, findca atit forma, cat si zeama  vor fi inca foarte fierbinti,Se ridica forma. Se serveste calda, fiecare insotita cate o gramajoara de frisca  sau  cate o lingurita de ingheta.

Sursa
2013-11-07 17:01:00



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

05:13:00EMIL CONSTANTINESCU FAȚĂ ÎN FAȚĂ CU SCRIITORII —» Leo Butnaru
18:29:48Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
03:27:00ORAȘUL GHEORGHE GHEORGHIU-DEJ PE... DON / Jurnal 19.IX.2015 —» Leo Butnaru
22:24:54Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
12:21:50Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
10:46:00MARE-MIC FOTBAL: BRAZILIA – GERMANIA 1-7! Jurnal / 9.VII.2014 —» Leo Butnaru
17:22:37Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
16:03:41Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
10:56:00Cum ne salvăm în caz de incendiu – sfaturi esențiale pentru toate situațiile —» Eleonora Lisnic în versuri
09:39:00Energocom a semnat un contract pe 3 ani cu OMV Petrom pentru livrarea de gaze naturale din Marea Neagră —» Eleonora Lisnic în versuri
05:33:00DIN POEMELE RECENTE —» Leo Butnaru
18:41:09Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:59:33Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
13:45:40Din loc, de pe loc, în loc de – câte fețe are cuvântul „loc”? (2) —» Moldova Creștină
12:10:54Premieră: spumant Orange —» Fine Wine
09:29:00ȘEICUL ȘI SÂNGELE SEMIT. SAU INVERS, SĂ NU SE SUPERE NIMENI —» Leo Butnaru
22:27:30Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
20:26:57Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
19:52:41Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
19:50:36Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
05:36:59Start admitere in clasa a 5-a, anul de studii 2025 -2026 —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
05:33:36Start admitere in clasa V-a, anul de studii 2025-2026 —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
05:22:00LA PLECAREA LUI VLADIMIR BEȘLEAGĂ —» Leo Butnaru
23:58:50Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
18:27:23©️ Smerenia unui om mare —» Licurici de suflet