Anotimp gastronomic...

Fie ca este vorba despre gustari, aperitive, garnituri, supe, salate, deserturi sau feluri principale si chiar bauturi – ai de unde alege retete din bucataria traditionala si internationala, cu alimente de sezon.Toti acei  ce-ntreaga vara au lucrat din zori in seara au roadele bogate.
Noiembrie, o vreme ambigua, ezitind intre culorile tomnatice si schita in alb si negru a iernii, o luna ce o poti intelege sau simti mai bine.


Intodeauna Noiembrie mi sa parut a fi o luna Norvegiana a anului, frunzele copacilor, presarate pe iarba,, aduc sub soarele de noiembrie mai multa fericire decat narcisele.
Avocado, arahidele carambola, lămâie cedru, lamaia, castanele, gutuile, rodiile, curmal japonez, kumquat,laim, licheele, moșmon, prunele,merele dovleacul rotund, perele, nucile toate sun roadele sezomului noiembrie.
Mărul al cărui conținut scăzut de calorii îl recomandă cu succes și în dietă. Consumate frecvent, merele au un important rol de prevenție în cazul cancerului de colon și de ficat. Merele întăresc sistemul imunitar, asigură o bună detoxifiere a organismului , previn îmbătrânirea și stimulează producția de colagen. Merele se numără printre cele mai accesibile fructe de pe piața moldoveneasca  , Gustoase și sănătoase deopotrivă, merele sunt vedetele multor rețete de dulciuri delicioase, ușor de preparat și ușor de mâncat.

Merele pentru copt;
Alegerea soiului pentru reteta mea de astazi, dipinde de modul in care  vor fi folosite. Merele se impart in trei mari grupe. Merelepentru so se lasa repede, transformindu-se in sos  de mere dupa un clocot scurt.
Merele pentru copt asi mentin bine forma, rezistand  pina la o ora in cuptor.
Merele  bune la toate au o consistenta intermediara intre moale si tare, atunci cad sunt coapte, ceea ce in seamna ca pot fi folosite si pentru aceasta reteta.
                                                                     ~Tarte Tatin~
Se obtin 8 portii
 Aluat de baza pentru placinte
intins intr-o foaie rotunda cu diametru de 25 cm
  8 mere mari ,tari,acrisoare, curatate de coaja, taiate
in jumatate pe lungime si curatate de cotor
 250 gr de zahar
 2 linguride unt nesarat
  Frisca batuta cu vanilie bagata la frizer  pentru servit

Se rotujeste aluatul la un diametru de 25 cm. se lasa sa stea intr-un loc racoros, pina va fi gata pentru preparat. Se plaseaza plasa gratar in mijlocul cuptorului si preinclzim la 190 C

Se taie jumatatile de mere transversal, in felii subtiri, mentinind fiecare jumtate unita.
Se presara uniform zaharul intr-o forma pentru cuptor, neaderenta, cu diametru de 25 cm
Se ingesuie merele, cu partea in caremiezul in sus, pe fundul formei, turtind si rasfirand usor fiecare jumatate. Se presara merele cu bucatile de unt si apoi se acopera cu grija, cu aluatul pentru placinta, lasindu-l sa atirne peste marginele formei.

Se coace pina cand marginele aluatulu se rumenesc, iar se fragezesc, ceea ce se verifica intepindu-le cu virful uni cutit, dupa o ora, o ora  si jumatate. Se scoate placinta  dn cuptor  si se lasa  sa se odihneasca timp de 3-5 min. Se scutura  forma  si se aseaza  un platou larg, cu fundul in sus , deasupra ei. Se rastoarna  ambele, cu o miscare rapida.Atentie, findca atit forma, cat si zeama  vor fi inca foarte fierbinti,Se ridica forma. Se serveste calda, fiecare insotita cate o gramajoara de frisca  sau  cate o lingurita de ingheta.

Sursa
2013-11-07 17:01:00



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

17:05:09🌳De vorbă despre păduri. Moinești Mai Verde —» Curaj.TV | Media alternativă
14:21:28Реставрация памятника Христо Ботеву в Кишиневе в 2023 году —» Biblioteca Hristo Botev
13:01:50Reflecții despre lectura literaturii scrise de autoarea Lilia Bicec-Zanardelli —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
12:56:15REFLECȚII DESPRE LECTURA LITERATURII SCRISE DE AUTOAREA LILIA BICEC-ZANARDELLI —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
19:22:30State of the Word 2023: Watch Live on December 11 —» Ileana Pîrgaru
14:46:55Vernisaj la Liceul Teoretic „Miguel de Cervantes Saavedra” din Chișinău —» BiblioCity
14:17:26Образ Кишинева в поэзии и искусстве —» BiblioCity
09:44:03Lansarea volumului „Competența de comunicare” de Maria Hadîrcă —» BiblioCity
09:25:09Galileo ediția a XI-a, 16-17.12.2023 —» Fizica pentru Moldova
17:57:49DOUĂ NUVELETE —» Leo Butnaru
16:13:20Despre persoane cu dizabilități – Microfonul liber —» Curaj.TV | Media alternativă
15:55:39Enhanced WordPressing With the Updated Jetpack Mobile App —» Ileana Pîrgaru
13:30:13 —» blog cultural
13:18:07”Не читал, но осуждаю!” —» blog cultural
13:16:35 —» blog cultural
21:08:43Flashmob astăzi în centrul Ploieștiului cu ocazia Zilei Mondiale a Persoanelor cu Dizabilități —» Curaj.TV | Media alternativă
16:09:19Ilinca, 5 ani și 1 lună: sora mai mare ce merge în grupa mare —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
14:31:35POEME PRIN ANI. ANTOLOGIE DE ETAPĂ NR. 21. 30 DE TEXTE. —» Leo Butnaru
14:48:14A TREIA CALE! Rușii rămân, europenii se împart în două, în unii care pleacă și alții care vin —» Nicolae Federiuc
13:00:51La mulți ani, România, țară de glorii și dor! —» Nicolae Federiuc
12:55:28Poliția de la Cahul tolerează violența de gen filmată repetat —» Curaj.TV | Media alternativă
10:37:23„Ultimul hipopotam din Moldova” sau „Cea mai bună școală de limba română e ograda buneilor” —» Oameni... de care am nevoie.
09:13:15Scandal la consiliul raional Sîngerei —» Curaj.TV | Media alternativă
08:48:25Napoleon (2023). —» blog cultural
07:09:0017 noiembrie - Ziua Internaţională a Studenţilor —» Biblioteca Publică or.Rîşcani