valensfoodandcooking ♚

Favicon valensfoodandcooking ♚

dela cumparaturi la gatit

RSS posts

Comentează

In patiserie, cu pulpa dulce se poate face chiar o inghetata, in timp ce cochilia devine o poveste de transport a Cenusaresei sau față "iluminata" de o vrăjitoare în noapte de Halloween!!!
Sunt bostani mari si rotunzi, polposi, solari, fie ca au coaja galbena ,sau coaja verde, sunt vegetalii cei mai simpatici ce cresc intre alte legume in cimpuri.  Dar pot fi lungi si mai putin lungi,cu coaja neteda sau cocoloasa, si cu pulpa galbena sau alba. Pt ajunge de dimensiune de mari greutati, se mai vind si in felii pe cind la greutate trebuie sa tinem cont ca la deocorjire o pierdere de30% din total. Semintele din centru bostanului sunt comestibile care sunt tostate la cuptor.Cu pulpa se poate de facut o salsa agrodulce de origine Indiana, notata cu numele Chuntney,a cui gust participa si alti vegetali, ca condimentele si zaharul. Pe cand mincarurile faimoase dupa placere sunt gniochi,bruschettele, ca supa crema nobilitata cu quenelle de mascarpone. In fine bostanu intreg se poate conserva chiar si 4-5 luni nu in frigider, intrun loc uscat si ventilat.

DOZE SI COACERI

·         Doze : 150 grame pentru persoana

·         La aburi : 20-30 min cu pulpa taiata bucati

·         La cuptor : 15 min la 200* si mai apoi 5 min la 220*

·         Valoarea nutritiva: medest in raportul caloric  pari a 19 caloriila 100 gr de la  bostan cu pulpa galbena bogat in vitaminaA si potasiu, vitamine hidrosolubile (care se dizolva in apa) si de  saruri minerale.

Bruschetta cu bostan si prune uscate!

Pentru 3 perssoane.    

3 felii de baghet francez

150 gr de pulpa de dovlec

50 gr de prune uscate sau izium

40 gr de nuci de pin tostate

3 felii de pecorino filiat subtire

Pregatire 15 min. 🔪 coacere 20 min

Preincalzim cuptorul la 200°C intr-o tava cu hirtie de copt punem pulpa taiata cuburi nu mari, si le insiropam cu siropul de artar si punem la cuptor pe 15-20 min scoatem, si amestecam cu prunele taiate in precedent, cubulete mici si cu nucile de pin tostate amestecam bine si punem pe feliile tostate bine la cuptor sau pe gril cum doriti ornam cu feliiile de pecorino si servim.

Crema de bostan cu quenelle di mascarpone.

Pentru 4 perssoane.    

800 g de pulpa de bostan

2cartofi decojiti

2 cepe mari

2pahare de suc de mar

Ulei,sare, piper

Pentru quenelle

200 g de mascarpone

3 fire de ciapa verde

Petrunjel, sare

Pregatire:30 min 🔪coacere:45

Intr-o oala incalzim 2 linguri de ulei si prajim ciapa taiata finut pina devine transparenta adaugam pulpa si cartofii taiati cuburi, amestecam. Varsam suul de mere cu un litru de apa, acoperim si ducem la fierbere,fierbem 35 min , scoatem si o punem in frolator, varsam crema obtinuta intr-un ciaun si o punem din nou la foc , controlam densitatea, daca e necesar mai fluida adaugam apa fiarta o terminam cu sare si piper. In o salatiera amestecam mascarponele cu ciapa verde si preunjelul taiat marunt  sare moderat.Punem crema fierbinte in 4 supiere adaugam quenelle 1-2 care doriti si servim la masa.

Bostan la cuptor

Pentru 6 perssoane.    

6 felii de pulpa bostan,

200 g de parmezan ras,

100 g de prosciutto cotto,  

2 oua , frisca,unt, 

Sare, piper.  

Pregatire:15 min 🔪coacere:25              

Intr-o tigaie incalzim 2 linguri de ulei,doram leger feliutele de bostan pe ambele parti,uscati cu hirtia absorbanta de bucatarie.Ungeti tava de ceramica cu unt pe toti peretii tavei.Pe fundul tavei dispune-ti feliutele de bostan.Deasupra distribuim oule batute cu parmezan si frisca,cu prosciuto taiat cubulete,finisam cu pesmeti,sare si piper.Coacem in cuptor cald la 190°C timp de 10-15 min. Scoateti din cuptor dupa citeva minute,odihnim 5-10min. Punem in farfurie,si servim la masa!

Zeppole di san giuseppe
Cititori, bucatari,  gospodine, food blogeri – Da buna sa  fie ziua, astazi e o mica sarbatoare la Italieni. Sarbatoarea San giuzeppe sau mai corect sarbatoare tatalui, si cand e sarbatoare imi amintesc de  zepole di San giuzeppe.Ramane mereu un dubiu zeppola se frige sau o coacem la cuptor ? Se frige (prajeste) asta era tehnica antica, acuma in vremurile nostre tehnica sa mai modernizat, dar eu va voi aduce 2 tehnici in una. Pentru 10 zepole Ingrediente:  250 gr de apa 250 Faina 6 gr sare 100 gr de unt sau untura 6 oua medii Petru Umplutura folosesc 300 gr circa de crema de patiserie cu vanilie Procedura tehnica: Punem a fiert toata apa, cand da in clocot adaugam untul sau untura dupa preferintele voastre. Adaugam indata si faina toata si amestecam energic pina devine o bila  rutunda, mai tostam cateva secunde pe foc si o scoatem. Transferam aluatul in alt castron pentru a incetini coacerea. Cand sa racit pina la 30° punem in mixer si pornim la viteza 1 si adaugand ouale a cite unu la absoarbere dupa procedura, pina absoarbe toate ouale, aluatul devine cremos si neted. Luam un sac de patiserie punem  forma de 2 cm si pe o tava cu hirtie de cuptor dam formele unui cerc de marime mica sau medie in preferinta cum doriti. Incalzim cuptorul la 200 ° si bagam la copt tim de 10 min Trecute 10 min le scoatem si le bagam in castronul cu ulei incalzit pina la 180 °  si daca covrigeii nostri sa cad din marime sa nu va fie teama oul e inca crud si se vor ridica inapoi cand o sai puneti la fript in ulei. Odata copti covrigeii nostri  lasam sa se raceasca si procedem cu crema pusa in sacu de patiserie cu o forma la 1 cm decoram cu cateva cirese in socul lor scoase cu 2 ore din socul lor,

eu va urez Buna Sarboatoare si va scriu la umatoarea data, poate vin cu o serie de tehnici noi prin bucatarie.  
Postul mare !!
Postul mare vazut din mai multe puncte . Suntem in postul mare, desi continuam sa luam masa pe la restaurat, in vizita sau chear acasa si obisnuim si fie masa bine pusa la punct cum fiecare stie mai bine. Facusem mai multe cautari bazat pe postul mare vazut si din punct de vedere de crestini ortodoxi, cristiani, catolici , musulmani ,babtisti, reformati, crestini dupa evangelie, penticostali,  pina la urma exista eu Cred.. ! , nu e spus ca daca sunt german sunt toti cristiani sau catolici, bazindu-ma mai mult in ce crezi tu ? si aici se raspunde cu alte mii de raspunsuri. Nu voi raspunde nici la una, caci cautarile mele merg mult mai departe din cea ce scriu eu.  E o perioda de  40 zile a abtinerei la simplele mincaruri , (duminicile cu mai multe dupa posibilitati de grasimi) se socoate perioada de pocainta inainte Pasti .De dinainte Postul era mai strict, nu se putea de mincat carenea , ouale si grasimile. Mincarurile zilnice, in asa fel,era mai mult din legume,cele mai multe ori uscata.Mai tarziu sa redus , ca exeemplu jertveau in folosul duhurilor, atit cat trebuea in anumite cantitati sa fie consumate carnea si ouale.In restaurantul unde gatesc, Cafè Cafè https://www.facebook.com/pages/Caf%C3%A9-Caf%C3%A9/539642652742049?fref=ts  practic gatim orce,In timpul zilei gasesti in menu zilei Pizza de post(cu  Crema de Ceapa,servita cu crema de nahut la esire rucola ca decor) dupa miezul noptii poti gasi pe tejgheaua barului multe mini portiuni a diferitor mincaruri,  si cel mai frumos e ca se o fera totul gratis.
BARMAN / BÁRMAN
In barurile din hotélurile di Paris,Italia,Gerrmania bàrmanii-sunt adevarati virtuosi.Impecabilitatea si cunostinta bauturilor alcoolice, recautatele retete, cocktailurile si dozele subtile da fiecarei degustatie unicitate unei noi experiente. Barman sau bartender,- slujitor a unui bar sau a unei cafenele, Servind de dupa bara barului cafeà, bere, bauturi tari alcoolice,cocktailuri e.c.t Femelile ce practica meseria se numec din - engl/ bar-maid. Pe cand barmanul – specialist in lucrarea cocktail-urilor, el serveste bauturile, care propriu le gateste si chear uneori singur le descopera ca si  (chef-bucataru inventind si descoperind noi bucate ) Nemele celor mai cunoscuti bàrmani sunt cunoscuti numai in tara de bastina,  dar ,deasemenea , cu mult  dincolo de frontierele sale. Instruirea pentru bàrman se fac doar in unele scoli hotéliere, dar ca sa devii un adevart profesionist se poate doar acumulind multa experienta de munca.Nu v-a prapaditi :)  urmatoarea mea tema despre ospatar; garson; chelner
Frunzele de telina!
Suntem in miezu iernii cu o zi frumoasa insorita putin trist ca suntem fara zapada, desi cascada Niagara transforminduse in  iceberg ,un fenomen nemaintilnit de prin ani 30.. cu un zimbet zicand... sunt in chisinau unde si in toiul iernii pot gasi la meseriași  ceteva  produsele  pentru urmatoare mea reteta. Dacă mă gândesc din toate timpurile aruncand  frunzele de telina pentru a aroma diferite mincaruri... putem spune  ca nu arunc nimic orce ingredient , verdeata e.c.t are distinatia sa . Azi ma ocup de telina,o garnitura sau chear in modul direct ca mirodenie. Pentru a deschide sau a inchide o gustare prima sau dupa masa, si da..  veti observa  transforminduse intr-o teteta  foate usoara si nici nu ocupa mult timp pentru pregatirea ei. Si va mai spun ca o puteti pastra in frigider uitind chear de ea, e deajuns sa fie acoperit acu ulei si pusa in vas de sticla ermetica. Pesto din telina 120 gr circa de frunze cu tulpina  de telina 50 gr de nuci de pin 50-60 gr de parmezan ras 1 catel de usturoi 120 de ulei de masline sare piper dupa gust                                                                                     5 gr de usturoi                                                                                     40 gr pesmeti daca facem reteta de post Eu am folosit si cateva tulpini de telina pentru a inbogati aroma de Pesto. Intr-un robot de bucatarie punem nucile pornim robotul si adaugam toata telina taeata marunt si respectiv adaugam si uleiu cate putin, odata pus tot uleiul improspatam cu catelul de usturoi sarea si piperul cate putin pentruca la sfirsit adaugam permezanul ras, cateva secunde si oprim robotul.Regulam de sare punem intrun fas de sticla ermetic acoperim cu ulei de masline si-l  patram la frigider  pe mult timp. Pentru-ca la sfirsit de masa parca ai mai vrea sa rontai ceva gustos. Pregatind  o felie tost adaugam Pesto pe felie... va las pe voi sami spuneti cum e....

Ne intoarcem cate putin la zilele obisnuite !!! :)
Brasato di manzoFriptura de vita fiarta  in vin Ne intoacem cate putin la zilele normale cand mergem dimineata la serviciu cautind, incercind idei noi... se zice ca anul asta ne ateapta multa munca,eforturi si succese si mai ales reconpensele dupa toata munca. Oare ma intreba-ti cum am petrecut Revelionul ? mhhh ...foarte  simplu, original si frumos, marea pregateala se tinea la  mine acasa mama intorcindu-se de peste hotare,o bucatareasa priceputa, iubita tot era pusa pe treaba aujutind-o pe mama la pregatiri... pina si Kony ( aaa... nu v-am povestit mi-am  luat un pui de Labrador Retriver avem 3 luni deacuma ) era pus pe treaba de a incurca))) statea asezat pe aici pe colo cautind si el reconpensa sa,mare incapatinat ! . Eu gatesc aproape de mic,dar pasurile cele mai profesionale vin din experienta, caci de la Mama pina la urma vine nebunia asta dea  a gati.Cateva cumparaturi importante si mama cu iubita  se pusesera pe gatit, incepind cu baza sousului de lazanie, eu eveam zi lucratoare la restaurant, dar dimineata mama intrebase asa in secret sa nu auda nimeni diezmerdindu-ma  ( Nani? ) ami faci sosul  Bechamel ? eu stiind pentru ce ...m-am pus pe treaba stiind ca mai aveam citeva minute libere inainte de a merge la restaurant, terminasem soul deja intirziasem, in secret sa va spun mereu intirzii))) fac ce fac si intirzii, dar sunt un norocos ca la restaurant ne intelegem bine. La serviciu deja ma asteptau pregatirile care pina seara nu se mai terminau, si plus la asta aveam acasa invitati importanti promisesem iubitei ca la 20:00 voi fi acasa, dar in fine nici aici nam reusit sa fiu punctual ,bine ca cu ziua de dinainte mi-am facut timp si m-am organizat cu toate cadourile ca sa nu fug chiar in ajunul revelionului. Ajugind acasa deschid usa ca deobicei Kony sare in sus de bucurie ca nu-l mai linistesti)))dar frumusetea era acolo in casa la mine ,Iubita ...era ca o printesa, alegind cu grija o rochita alba J wow  facusem eu: Superba  raspunsesem  , ce sa zic... surprins!Oaspetii deja ma asteptau, mama  eaca eaca scotea lazania facuta din cuptor,eu repede la baie un dus din fuga) am tras pe mine ceva frumos, pregatit din timp, si eaca ca intru in sala unde ma astepta masa rotunda cu diferite bunataturi ,raminea dar sa punem vinul in pahare si sa ma apuc de taiat lazania. Asteptind ora 24:00 cu 10 min asteptindu-l pe presedintele nostru D-nul Timofti cu urarile de bine transformidu-se in promisiuni politice, ce sa zic ... plictisitor, se putea si mai bine D-nul  Timofti atitea urari de bine sunt pe internetu asta, dar fara suparare, n-am interese politice, doar ca  sa fii ascultat trebuie sa te implici mai mult.O introducere reusita a unui eseu trezeste interesul cetatenilor  si ai  determina pe acestea sa-si doreasca sa descopere mai mult. Dar sa lasam si pe D-nul Timofti si cu cina mea de revelion vreau sa ma intorc la tema mea de azi unde vin cu un Vin bun . Valpolicella: Un vin rosu D.O.C (Denumire de origine controlată) din Nord- Est ul regiunei  Italieei produs din sorturile de poama molinara, rondinela, rossignola, negrara,corvina si perla. Gustul plin, catifelat, corpolent, cu un bogat proaspat  buchet, taria fiind de 10-13 %. Culoarea Rubinuilui , aromat, unul din cele mai bune vinuri din regiunea Veneto. Baza vinului Valpolicella- cu o usoara, putin condimentat- servit in perioada unui singur an dupa  producere; si il servesc in carafa .Valpolicella superioara considerata mai bogata.Vinul se maturizeaza in butoaie 18 luni,  apoi il varsa in sticle;  recomandinduse de baut perioada de 5 ani dupa varsarea in sticle. Daca in el prezinta resturi de zahar, astfel incat, usor spumant( frizzante )Brasato di manzo  ( Friptura de vita ) Ingredientele: Carne bovina 1 kg                        Rozmarin 2 crengute                       Sare dupa gust Tulpina de telina 3-4 bucati         Frunze de dafin 2                             Sticla de vin rosu Ciapa 3 mari                                 Batoane de scortisoara  1 bucata     1 Ardei iute uscat Morcovi 2                                      Piper negru in boabe 6 gr               Unt 50 gr 10 cuiosoare                                 Cativa catei de usturoi Primul lucru de făcut în pregătirea de carne de vită fiert în vin rosu este sa punem carnea la marinat: Ia-o felie de carne  , o uscam bine  de sange, cu hartie de bucatarie ,  într- un castron mare punem feliea de carenea legume toate taiate cuburi   și le transferam la vasul cu carne, cu condimentele preocedam la fel se adauga vinul ) , se acoperă cu folie de plastic și lăsați la marinat timp de 12 ore într-un loc răcoros . După 12 ore , scoatem carnea de la marinat și așezați-l pe un tocator si usor se usuca cu hartie de bucatarie, într-o cratiță , se topeste untul cu ulei de măsline și pregatim carnea pentru aproximativ 5 minute pe fiecare parte , până cândse formeaza  crusta.A acest punct , alegem legume și condimente si le adaugam in oala  unde prajim carnea pentru sos  . Gatiti legumele cu carnea de aproximativ 15 de minute , astfel încât acestea începe să se înmoaie, la acest punct adaugam vinul marinat strecurat preventiv acoperim cu capacul sub presiune  și se fierbe timp de cel puțin 2 ore la foc mic . După ce carne fiarta, se scoate din  oala, și păstrați-l la cald pentru ceva  timp, pregtim sosul care însoțește carnea  : treci toate legumele , împreună cu vinul , prin mixer și pune sosul pe aragaz pentru al  îngroșa . Reglați-o sare . Aduce la punctul de fierbere timp de câteva minute , apoi se toarnă -l pe carnea  încă fierbinte taiata  felii ... si vei primi carne de vită fiarta  in vin  . Dacă vrei mai mult sos , amintiți-vă că trebuie doar să adăugați mai multe legume ( mai ales morcovi și ceapă ) în timpul gătirii . Mai mult decât atât , pentru a face același sos dens doar să adăugați o jumătate de cartof fiert , astfel încât amidonul poate îngroșa întreul sos .Si nu in ultimul rind D-nul Dorin Chirtoaca rog sa fie trase liniile intrerupte esind de pe Liviu Deleanu facind cotitura spre stinga Alba Iulia, 5 ani a existat esirea de pe Deleanu pe Alba Iulia acuma sunt doua linii, de ce  lea-ti scos intrebarea se pune ???
Traditii care nu se mai obosesc sa le aduca in fiecare sfirsit de an !!!
Tocmai a trecut, inca nu terminasem digestia prinzului si a cinei generoase de Craciun,poate fi defapt vazut la orizont o alta data importanta Revelionul: Inca o alta dietaJ  pregatirile pentru marea cina de sfirsit de an , mai bogata si mai somptoasa oricand ...si ne pregatim de -a spune la revedere  anului vechi si de bun venit noului  celui mai bun. De Anul Nou nu este numai sa mincam gustos si sa fim impreuna  cu cei dragi si cu cei apropiati, in asteptare miezul noptii: e deajuns pentru a ne uita in jurul nostru si sa descoperim, fiecare  regiune, fiecare oras mare sau mic,  cu propriile sale  traditii pentru sarbatorea Anului Nou intr-un absolut neobisnuit si uimitor. La  inceputul acestui an, unele traditii urmaresc in primul rand sa asigure abundenta si prosperitate si fericire pe intregul an.Aici am o colectie a celor mai frumoase si faimoase traditii specifice referitoare la Anul Nou Italian. Una din cele mai vechi traditii este special pentru a sparge la sol piese (farfurii, pahare, tavi) la miezul noptii. Ca un ritual de eliminarea raului, fizic si moral, acumulat pe tot parcursul anului trecut. Obiceiul este cunoscut in toata Italia si este inca in viata  oraselor  mari cum ar fi Napoli, de multe ori cu leziuni la masinile parcate si uneori chiar si pentru trecatori devine de speriat.Pentru cioburile sparte este insotit cu focuri de arma sau focuri de artificii cu dublu sens de- a speria spiritile rele si sa-si exprime toata bucuria de venirea noului an. Un alt element este dat de strene de impacare: In timpul anului nou, grupuri de tineri merg pe strada pentru a cinta "darul "  cu cele mai bune urari pentru un an nou fericit, si cererea de cadouri. Se mai  primesc multe daruri... pentru a acumula pe tot parcursul anului. Utilizarea printre Romani a fost numit " streniarum Commercium . In orselul Abruzzo  au o credinta ca la momentul precis, atunci cand bate miezul noptii in  ziua Anului Nou se opreste apa raului si devine aur pentru cateva secunde, si apoi se intoarce imediat sa curga ca inainte.O femeie necunoscind miracolul gasi riul pentru a aduce apa acasa, in loc de apa ajungind acasa gasi-se in galeata ei aurul din valea cu pricina, de aceea i se mai spune si valea plina cu aur. Printre precizarile , este important ca prima persoana care te intilnesti pe strada face-ti cunostinta cu un om invirsta sau cocosat de batrinete este sinonimul cu noroc si viata lunga,  in timp ce intilnesti un copil sau un preot aduce nenorocire pentru anul care tocmai a inceput.

În oraselul  Piemont , noroc pentru a sastisface un vagon de  fân sau un cal alb la casa  de  Revelion.

O altă buna credinta populară foarte mult în vogă în Italia,este cea care vorbeste despre  Calendele In conformitate cu aceasta buna credinta, timpul ce v-a fi  in primele douasprezece zile ar intelege cam cum o sa fie cele de-a  intregul  An.Calendele sunt marturiile din secolul al X –lea d.Hr. O alta predictie este ca meseriasii de la sat prezic cum v-a fi pretul graului. Ei i-au un spic de grau  scot din el 12 boabe de grau punandu-se pe o tava deasupra unui focar aprins, fiecare boaba de grau este impartita in lunile date.Daca boaba subnumita luna, sare inainte ,deci pretul graului v-a creste, in acea luna.Daca sare in urma, pretul v-a scadea. Apoi sunt traditii la fel in toata Italia nascute cu intentia  de a asigura  in timpul anului abia inceput, o buna doza de noroc si mai presus de toate o multime de bani:  Lintele cu cotechino faimosul si traditionalul  picior de porc  umplut. Acesta este cazul si obiceiul de a minca multa linte insotita de cotechino.

In antichitate obisnuiau sa se rasfete  ca cadou o punga plina cu linte cu speranta ca aceasta ar transforma apoi in monete de aur.Ar fi fost similitudinea de linte cu monede, pentru a dicta obiceiul care a continuat timp de multi ani , in timp pina in prezent. In zilele noastre, nu va dau nimeni multe posete pline cu linte sau aur. J Dar a ramas cu siguranta traditia de a minca linte, impreuna cu mezeluri, ca un semn bun pentru noul an.O traditie frumoasa in Italia din Spania ofera in schimb sa faca numaratoarea inversa de asteptare pentru noul an ,  a inghiti din strugure pe secunda pentru un total de 12 boabe simbolizeaza cele 12 luni ale anului. Si totusi traditia se asteapta sa intinge-ti degetul intru-un pahar de vin spumant, strict italian, si trece-l inapoi la urechea voastra sau cea a persoanei pe care doresti sa-i urezi noroc pe tot parcusul anului nou. Chiloteii rosii: Ce despre obiceiul de- a purta lenjerie rosie in mod riguros de anul nou. Rosu,?  in  plus fata de  indicarea dragostei si a norocului. Aceasta este o amuleta mare de fertilitate atit la barbati cat si la femei.Dar ai grija : conform traditiei,ziua anului nou lenjeria intima  folosi-ti doar  pentru a fi aruncata a doua zi dupa anul nou.

Despre Chisinau pot sa adaug cu drag ca anul acesta e super de frumos, fata de anii trecuti e cu mult mai luminat,colorat, oameni mai buni, mai multi, mai fericiti pe strazile centrului. Îi vezi mereu cu familia, cu prietenii, si chiar in doi. Se citesc pe fetile lor inghetate de frig ca suntem toti fericiti cand se simte aerul si frumoasa atmosfera de sabatoare :Revelionu.Chiar cateva seri la rind dupa serviciu plecam acasa, o luam de mina pe buburuza mea, in cealanta funia cu canele si fugeam pe cateva ore in centrul chisinaului..Multe multumiri Primarului nostru Dorin  Chirtoaca ca s-a staruit foarte mult pentru a vedea zimbetele oamenilor facindu-si o plimbara-e spre seara. N-ea uimit foarte bine cu pista de patinaj.Eu cred ca si D-lui mergand spre casa, sau la o plimbare prin centru, singur zimbeste  ca a artat chisinauenilor cat de frumos poate fi orasul meu...Si in sfirsitul gindurilor mele va doresc un An Nou plin de realizari frumoase, mult noroc si fi-ti fericiti...La Multi Ani un An Nou fericit. 2014 Salut!!! J

Despre ea.. . Part ll
Toamna e un anotimp cand gandurile sunt niste vise, pe care as da totul ca sa le realizez. Cu toamna mea a aparut si Ea . Despre ea as putea spune ca visurile si gandurile incercau simtul sufletului meu exprimandumi o parte prin acest filmulet.Ea cat de mult face la moment pentru mine acest simplu Ea.

Cred ca mesajele din acest filmulet vor fi intelese ...  Catre V.O

Vizionare placuta: 

Anotimp gastronomic...
Nu pot să cred că doar două luni au mai rămas din 2013! Cum nici nu a fost, cum timpul zboara. Am atât de multe lucruri,aștept cu nerăbdare chiar acum,- Primul in plan! Ea~ minunata. Despre ea s-ar putea spune multe cum ar fi poate ca de ochii ei, iti este imposibil sa nu te indragostesti,de rasul ei  zgomotos, zimbetul ei e plin de viata,Buburuza... Si inca altele, sunt doar câteva dintre ele: Fie ca este vorba despre gustari, aperitive, garnituri, supe, salate, deserturi sau feluri principale si chiar bauturi – ai de unde alege retete din bucataria traditionala si internationala, cu alimente de sezon. Toti acei  ce-ntreaga vara au lucrat din zori in seara au roadele bogate. Noiembrie, o vreme ambigua, ezitind intre culorile tomnatice si schita in alb si negru a iernii, o luna ce o poti intelege sau simti mai bine.Intodeauna Noiembrie mi sa parut a fi o luna Norvegiana a anului, frunzele copacilor, presarate pe iarba,, aduc sub soarele de noiembrie mai multa fericire decat narcisele. Avocado, arahidele carambola, lămâie cedru, lamaia, castanele, gutuile, rodiile, curmal japonez, kumquat,laim, licheele, moșmon, prunele,merele dovleacul rotund, perele, nucile toate sun roadele sezomului noiembrie. Mărul al cărui conținut scăzut de calorii îl recomandă cu succes și în dietă. Consumate frecvent, merele au un important rol de prevenție în cazul cancerului de colon și de ficat. Merele întăresc sistemul imunitar, asigură o bună detoxifiere a organismului , previn îmbătrânirea și stimulează producția de colagen. Merele se numără printre cele mai accesibile fructe de pe piața moldoveneasca  , Gustoase și sănătoase deopotrivă, merele sunt vedetele multor rețete de dulciuri delicioase, ușor de preparat și ușor de mâncat. Merele pentru copt; Alegerea soiului pentru reteta mea de astazi, dipinde de modul in care  vor fi folosite. Merele se impart in trei mari grupe. Merelepentru so se lasa repede, transformindu-se in sos  de mere dupa un clocot scurt. Merele pentru copt asi mentin bine forma, rezistand  pina la o ora in cuptor. Merele  bune la toate au o consistenta intermediara intre moale si tare, atunci cad sunt coapte, ceea ce in seamna ca pot fi folosite si pentru aceasta reteta.                                             ~Tarte Tatin~ Se obtin 8 portii  Aluat de baza pentru placinte intins intr-o foaie rotunda cu diametru de 25 cm   8 mere mari ,tari,acrisoare, curatate de coaja, taiate in jumatate pe lungime si curatate de cotor  250 gr de zahar  2 linguride unt nesarat   Frisca batuta cu vanilie bagata la frizer  pentru servit Se rotujeste aluatul la un diametru de 25 cm. se lasa sa stea intr-un loc racoros, pina va fi gata pentru preparat. Se plaseaza plasa gratar in mijlocul cuptorului si preinclzim la 190 C Se taie jumatatile de mere transversal, in felii subtiri, mentinind fiecare jumtate unita. Se presara uniform zaharul intr-o forma pentru cuptor, neaderenta, cu diametru de 25 cm Se ingesuie merele, cu partea in caremiezul in sus, pe fundul formei, turtind si rasfirand usor fiecare jumatate. Se presara merele cu bucatile de unt si apoi se acopera cu grija, cu aluatul pentru placinta, lasindu-l sa atirne peste marginele formei. Se coace pina cand marginele aluatulu se rumenesc, iar se fragezesc, ceea ce se verifica intepindu-le cu virful uni cutit, dupa o ora, o ora  si jumatate. Se scoate placinta  dn cuptor  si se lasa  sa se odihneasca timp de 3-5 min. Se scutura  forma  si se aseaza  un platou larg, cu fundul in sus , deasupra ei. Se rastoarna  ambele, cu o miscare rapida.Atentie, findca atit forma, cat si zeama  vor fi inca foarte fierbinti,Se ridica forma. Se serveste calda, fiecare insotita cate o gramajoara de frisca  sau  cate o lingurita de ingheta.

Feleu de rata in sos de soia dulce acrisor
Gatirea pieptului de rata, pieptul de rata are pielea destul de groasa si de grasa. atunci cand este fript, o parte din grasime se topeste,aromand in acelasi timp carnea, iar pielea capata o incantatoare nuanta rumen-aurie. Pentru obtinerea asemenea rezultat, la inceput se frige carnea cu pielea in jos, deoarece astfel se grabeste procesul de topire a grasimii, fara ca pieptul sa se friga prea tare.(Carnea trebuie sa fie cel putin trandafirie,daca nu de roz inchis,atunci cand este facuta.) De indata pielea s-a rumenit, bagam la cuptor continuind pregatirea pieptului. Ingrediente; 1 feleu de rata 2 laime 50 gr de miere 1dovlecel/ zuchine 50 gr de ulei de masline 1 ramura de cimbrisor Sare, piper macinat proaspat dupa gust Pentru sosul de soia 40 gr de miere 1 laim 50 gr de sos soia Pregatirea facem cateva taiuturi nu prea adinci pe partea fileului, unde nu e pielea, facem o taitura aprocsimativ 0,5 cm ca sa punem acolo bucatile de laim taiate in forma de semiluna. Turnam pierea deasupra si presuram cu piper negru proaspat. Incalzim bine o tigaie. Spalam si taiem dovlecelul pentru decoru in forma de cercuri siii prajim in ulei de masline si le aromam cu sare si piper. Punem feleul cu piele in jos pe tigaiea deja incalzita la foc moderat spre slab, si coacema in cuptor, Preincalzit la o tepperatura de 190 de grade timp de 7-10 min . Pregatim sosul Fierbem mierea si socul de lamaie in cosistenta de sos amestecam cu sos de soia si piperam Servim pieptul aranjat pe dovlecei şi stropim cu sos
Rizoto cu dovleac aromatizat la cuptor
Arborio  este orezul cel mai folosit pentru rizoto.Este cultivat in Campia Padului, la sud-est de Milano, dar si in multe alte zone  de pe glob. Alte tipuri de orez foarte bune pentru rizoto sunt Vialone Nano si  Carnaroli. Toate soiurile sunt bogate in amidon, care le face cremoase, si au bobul tare, astfel ca la fiert devin fragede. Cred ca nati incercat combinatia de rizoto cu dovleac copt, e o reteta foate gustoasa pentru amatorii de dovleac si rizoto. Cum am mai mentionat mai sus orezul tre sa fie cremos si !al dente” fraged, (semicopt), am regasit o reteta pierduta undeva prin agendele mele chea si la timp potrivit cu sezonul chear. Retata foarte simpla; sotam ciapa tocata, tostam orezul impreuna cu ciapa. Adaugam vinul alb, sotam pina la evaporare vinului. Si continuam fierberea cu supa de pui deja calda, odata fiert orezul adaugam dovleacul copt, tocat bucati, puitn parmezan unt si mestecam foarte bine.  Pina la deveniere unei creme. Saram si pieram dupa gust  servind cu cateva bucati de dovleac ca decor.Acest fel de rizoto se prezinta foarte bine de a face la baza de fripturi, ca piepturile de pui,sau rata, chear si cu fecaturi grase de rata!!! ”Foi gras”

Supa crema de dovleac
Hei hei , J  asa cum vam promis va mai aduc cateva idei, gusturi,gatit, decor, desi mai toate aceste bucate parca le cunoastem foarte bine, pe  cind raviolele cu dovleac  la italieni, gedza la japonezi,varenichi la rusi, coltunasi la modoveni si parca au acelasi concept  dar sunt  total diferite retetele intre ele. Pe cind supa creme e ceva deosebit cum zic francezii „menefique,  si in final un rizzotto cea ce va descrie toata bucataria italienilor,orgoliosul savurosul, si principala gustare a bucatariei italienilene. Atunci cand gatiti cu dovleac proaspat, cautati soiuri ca dovleacul patison,sau placintar, cu pulpa tare,aromata.Bostani de iarna constitue excelenti inlocuitori, atunci cand nu se gasesc astfel de dovleci. Nu folositi dovleci de camp. Pentru supa de dovleac ingrediente: 1 morcov,curatat si tocat 1 tulpina de telina, tocata 1 ciapa tocata ½  jumatate de dovleac curatit de seminte si decorsit 2 catei e usturoi, tocati cateva cani de supa de pasare Sare si piper proaspat macinat Smintina grosa, pentru ornat se cutata dovleacul de seminte si  de coaja, apoi sa taie pulpa in bucati a cate 2-3 cm,se pun bucatile intr-un castron si se dau deoparte. Intr-o oala incapatoare, se topeste untul,pe foc moderat.Se adauga ceapa, morcovul si telina, amestecand din cand in cand, pina se inmoaie legumele,adica vrio 5 min. Se adauga  usturoiul,amestecand pinacand incep sa-si raspindeasca aroma,aproximativ  1 min. Se adauga dovleacul si supa si se da focul puternic. Atunci cand incepe sa clocoteasca, se da focul la potrivit spre slab, si se acopera  pe o parte si se lasa pina cand se fragezeste dovleacul. Intr-un blender, tinind capacul intre deschis, se prelucreaza supa in transe, amestecand pina la obtinerea unei paste fine. Se toarna inapoi in oalasi se sareaza  si se pipareaza  se aromatizeaza cu  scortisoara dupa gust.Se reincalzeste usor,  pe foc moderat spre mic. Se serveste  imediat, in castroane incazite, stropind fiecare portie cu smintina.

Aproape orce !!!
Desi cam demultisor sa inceput sezonul doveceiilor de iarna. Aproape orce soi de dovleac de iarna, cu pulpa ferma , poate fi folosit in cadrul acestiei retete. Dovleacul  alb, cu pulpa galbena sau multicolorul dovleac – turban ( Cucurubita maxima turbaniformis) sunt, ambele, alegeri potrivite. Cu ajutorul unui cutit mare si ascutit, se taie dovleacul in jumatati ,pe lungime.  Se scobeste semintele  cu ajutorul  unei linguri  zimtate . Folositi un cutit ascutit pentru curatat legume, de tip sfredel, sau un cutitas , atunci cand curatati de coaja tare. Azi gatim numai retete din dovleac recomand mai des aceste retete sunt sanatoase.   1)  reteta  petru un platou de pui  la cuptor  ” Cartofi copti  la cuptor cu dovleac si ciapa ”   2) reteta poate pentru un singur fel de mincare ” Dovleac dulce  copt la aburi ”   3) teteta pentru un desert recautat  ” Dovleac copt cu sirop de artar si otet balzamic” pentru aceste trei retete avem nevoie de un singur dovleac de marime mijlocie, il impartim in 3 bucati mari apoi taiem feliute de o grosime de 2-3 cm. 1) reteta Cartofi copti la cuptor cu dovleac si ciapa ingrediente: 1/3 parte din dovleac taiat cubulete 300 gr de cartofi decojiti si taiati cubulete 3 cepe mari taiate julien sare si piper dupa gust ulei de masline eu prefer putin din tip sa dau in fiert cartofiii just atit cat fac spuma, scurg bine de  apa , in tava de copt inging putin ulei pun un strat de cartofi, urmez cu un strat subtire de ciapa si apoi la sfirsit acoper cu dovleac, si asa ma repetam cu un strat , facem dou a straturi. Caocem  totul la 190°C timp de 20 min. 2 ) reteta Dovleac dulce copt la aburi ingrediente: apa 500 ml zahar 100 gr 1/3 parte din dovleac pregatirea: Se pun bucatile intr-o oala.

Se amesteca putina apa cu zahar si se toarna peste bucatile de dovleac.

Se acopera oala cu capacul si se da la foc mic.

Cand s-a redus apa ,se mai face un sirop cu zahar si se toarna deasupra.

Si tot asa pana cand dovleacul e facut.

Cateodata il las sa se arda putin pe fund si are un gust caramelizat

 Dovleac copt cu sirop de artar si otet balzamic 3)  reteta Dovleac copt cu sirop de artar si otet balzamic ingrediente:  sirop de artar 20 gr otet balzamic 20 gr 2 linguri suc de lamaie scortisoara praf , pentru presarat  Se preincalzeste cuptorul la 190°C .  se asaza feliutele de dovleac, cu partea taiata in sus,intr-o tava pentru copt. Intr-un castronel, se amesteca impreuna siropul de artar, otetul si sucul de lamaie. Cu ajutorul unei pensule pentru patiserie,se intindeo parte din compozitie peste suprafetele taiate ale dovleceilor. Se coc aproximativ 20 min, apoi  se ung din nou devlecii cu amestecul de sirop de artar. Se presoara cu scortisoara. se introduc din nou in cptor si se coc pina devin fragezi,inca vrio 10 min. Se servesc calzi.  Dovleac copt cu sirop de artar si otet balzamic

Salata calda de orz
Invațarea gatitului si placerea de a gati merg din mîna în mîna.Ambele incep prin familiarizare cu tehnice de baza, pina la stadiu de expert,si continua cu utilizarea acestor tehnici,pina cand ele devin o a doua natura. Daca sunteti novice in ale gatitului, va sfatuesc sa rasfoiti cateva carti si sa va alegeti cateva retete pe care v-ar placea sa le incercati, apoi sa va concentrati pe invațare acestor retete, inainte de a trece la altele incearca  reteta” Salata calda de orz cu chery si feta” se obtin 1 portii Timp de pregatire00:10 min Timp de gatire: 00:15 min Timp Total: 00:20 min Numar portii: 1 portii Grad de dificultate: usor Ingrediente: Salata calda de orz cu chery si feta  - 1 cana (80 gr) arpacas (orz slefuit) pus la muiat in apa de cu seara spe a doua zi - 70 gr de chery rosii - 20 gr de ulei de masline   - 100 gr de feta taiata cubulete - cateva frunzulite de bazilic pentru decor de cu seara ne amintim sa punem arpacasul la muiat, a doua zi scurgem arpcasul de apa. Intr-o oala pusa pe foc puternic, punem cana  de arpacas cu 3 de apa  si fierbem 15 min pina la consistenta de” al Dente”. Punem tigaia pe foc cu ulei de masline incingem bine sotam cateva min rosiile chery taiate in 4 bucati . Sotam atita timp cat si rosiile sa fie al dente,adaugam arpacasul al dente mestecam cate ori miscari in valuri cu tigaia.La sfirsit adaugam feta taiata cubulete. Servim. Decorind cu feta proaspata si cateva frunzulite de bazilic.

Toamna petrecem,Gatind , Astazi !?
E toama si sarbatorile din acest sezon tin tonul !! De fapt toamna este anotimpul, nuntilor, a petrecilor care se tin lant una dupa alta. Bucatarii de astazi stiu ca o cina alcatuita la repezeala pentru seara din timpul saptamanii poate fi la fel de delicioasa ca un menu compus din mai multe feluri,care necesita ore intregi pentru preparare. Aceasta stiinta s-a tradus intr-o revitalizare a interesului fata de gatitul acasa. Secretul succesului sta in  imbratisarea catorva principii fundamentale:  folosirea,ori de cate ori este posibil, a unor ingrediente de cea mai buna calitate pentru aromatizare,pregatirea,iar si iar, a acelorasi feluri,pina cand ajungi sati perfectionezi tehnica de preparare, precum si  condimentarea lor asa cum trebuie.  la fel ca si localurile unde se pot organiza astfel de evenimente si diferite petreceri private! Pai bine, ca si la noi miine in restaurant la fel va avea loc un banchent de care ne pregatit de cuzor. Oaspetii au ales un meniu foarte delicat si rafinat! Rolul meu mine,  este de a gati tartar din somon si carne cu sos de zmeura. Sunt doua feluri de mincare ce fac parte din bucataria europeana, ce intr-o perioada foarte scurta au inceput sa fie foarte solicitate de catre clientii nostri. Odata ce cresc solicitarile, te face sa gindesti ca de fapt esti cel care incerci sa le aduci moldovenilor de aici gusturi rafinate in ceea ce tine de bucate si bucatarie. Nu-mi ramine decit miine sa le mai demostrez odata, celor prezenti la petrecere, viata ne este mai aglomerata si se bazeaza din ce in ce mai mult pe alimente semipreparate; totusi,avem mult  mai usor acces la ingredientele  proaspete, specifice anumitor locuri,la specialitati regionale deosebite, precum si la materii prime gustoase din camarile intregii lumi.din aceasta categorie facind parte” tartarul din somon ”! Daca v-am facut pofta, atunci retele le gasiti  aici!! -----http://valensfoodandcooking.blogspot.com/search?q=tartar

In curind vine Bostaniada
Una din cele mai actuale sarbatori gastronomice din acest sezon este “Bostaniada”. Este sarbatoarea unde muzica buna si distractia e la ea acasasa, la fel ca si mincarurile pregatite din bostan care dau tot tonul festivalului. Nu in zadar se numeste “Bostaniada”

Primul festival etno-gastronomic Bostaniada 2012, a adus la Lozova peste o mie de vizitatori. Ei fiind atrași de muzică bună, expozie de dovleci, bucate din dovleac și nu numai. Meșteșugari au organizat un târg unde puteai găsi ulcioare, ii, linguri de lemn etc. La Lozova va avea loc nici mai mult nici mai puțin, cel mai tare festival al bostanului si din acest an Lozova este o localitate aflată la 45 de km de Chișinău. Doritorii pot veni cu mașina sau cu maxi-taxi, care poate fi luat de la Bariera Sculeni și care pentru 17 lei vă va aduce până la destinație. Repere tematice:

1. Mincarea: Bostaniada înseamna mult mai mult, aici veţi gusta peste 200 feluri de bucate cu bostan, veţi savura cârnăciori , prepeliţe la grătar, sarmale şi bineînţeles produse locale de sătenii de la Lozova. Aici bostanul va fi îndrăgit chiar şi de cei mai mofturoşi pentru că Traian Stoianov îi va ademeni cu gogoşi pufoşi umplute cu dovleac. Iar petru Chicu şi Tamara Schipu va oferi un adevărat show gastronomic, de unde gospodinele se pot inspira cu cele mai deodebite reţete . Deci pe 29 septembrie prânzul şi cina se iau la Bostaniada.

2. Concursuri a. Cel mai frumos desen cu bostani. Toti copii sunt rugati sa aduca desene cu bostani iar cel mai bun dintre ele va deveni logoul Bostaniadei 2014. Copilul va primi si un tort ca premiu pentru desen. b. Cel mai greu bostan c. Cel mai frumos costum de Bostaniada. Toti sunt rugati sa vina imbracati in gama de culori “bostaniu, verde, aramiu” d. Cel mai rapid mancacios de pepene verde e. Intrecere la rostogolitul bostanilor f. Concursul dovlecilor pictati

3. Targ Asociatia fermierilor va asigura o gama larga de produse agricole. Pe langa varietatea marea de dovleci de toate tipurile la Lozova veti gasi fructe, legume, miere, branzeturi, oua de prepelita si pasari domestice. Cei mai buni mesteri populari vor scoate la vanzare oale de lut, papusi din fibre vegetala, prosoape, ii, unelte din lemn si multe altele.

 4. Concert: Surorile Lupu, Vatra Neamului, Olga Ciolacu, Adrian Ursu, Adriana Ochisanu, formatia Noroc.
Cel mai bun steak obtinut vrio data!!!
Vara a trecut si n-am reusit deloc sa ma odihnesc citu-si de putin. Nu mi-am luat vacanta dar cu siguranta o voi avea, dar ceva timp mai triziu. In schimb am reusit atitea sa fac si sa-mi imbogatesc cunostintele in bucatarie, incit nu regret de loc. Am descoperita mai multe proprietati de pregatire a carnii de vite, care este considerate una dintre cele mai dietece, fiind recomandata atit de dietologi cit si de medici. Astfel,  astazi as vrea sa va vorbesc despre steak-ul de vita.  In cautarea celui mai bun steak am fost timp de citeva saptamini. Am vizitat mai multe macelarii, pentru a gasi bucata perfecta pentru a fi gatita ca “ ca in florenta”.  Cu greu am ajuns sa o obtin, deoarcece nu toti macelarii stiu cum perfect sa o scoata.

Anume " bisteca alla florentina” , poate vi scos de la o bovina tinara din zona lombara, mai exact din partea corespondentă vertebrelor lombare dintre jumătatea spatelui şi coadă. În mijloc are un os în formă de T, pe o parte a osului aflându-se fileul iar pe cealaltă parte, contrafileul. Englezii numesc această bucată de carne, T-bone steak. Ar fi de dorit ca bovina tinara sa apartine rasei  Chianina, una dintre cele mai vechi si mai mari rase de bovine. Din pacate la noi nu gasim asa ceva, dar trebuie sa ne conducem dupa faptul, ca bovina sa fie tanara daca ne dorim ca bisteca alla florentina” pregatit la gratar sa iasa asa cum se cuvine.

Bisteca alla florentina nu necesita o mare pregatire inainte de preparare. Cel mai important este ca carnea sa fie proaspata si nu congelata. Inainte de pregatire ar fi de dorit sa se scoata din frigider timp  de jumatate de ora. Aceasta bucata de carne cintareste undeva un kilogram si are grosimea de doua degete. Scoasa de la frigider ea nu trebuie condimentata inainte de pregatire. Se pune pe gratarul incis bine si se coace timp de 10 minute. Carnea nu se inteapa in acest timp. Se lasa sa se coaca bine 5 minute pe o parte si pe alta parte la fel 5 minute. Daca veti respecta intr-u totul regulile, atunci carnea va forma o crusta rumena si crocanta iar in mijloc va ramine semicoampta. Dupa 10 minute se scoate, se condimenteaza cu putina sare si putin ulei de masline. Se serveste cu pine proaspata, ca la mama acasa In acest mod pregatita, veti savura cu adevarat un bisteca alla florentina. Dac va vine greu sa urmati in tocmai pasii de mai sus sau nu aveti timp sa o pregatiti acasa, atunci va astept ! Doar aici veti putea savura adevaratul  bisteca  alla florentina.

Apropo dragii mei mei astept sugestii de la voi! Psihologia gastronomica spune, ca oamenii sunt cei care te motiveaza sa-ti alegi cele mai potrivite ingredient pentru retete, iar retele se fac dupa oameni.Ai pute fi si tu un motiv pentru ispiratei, asa ca va astept cu gindurii si sugestii!

Si spre final, as vrea sa va recomand sa alegi-ti cu grija locatiile pentru un prinz, cina, banchet sau alte ceremonii! In urma ultimului caz de intoxicatie in restaurantul de la Posta Veche, au avut de suferit prea multi oameni.Imi pare foarte rau, pentru ca sunt si eu bucatar… Sanatatea e fara prêt. Alegeti sanatatea si calitatea produselor! 

Pierdut in cautarea a noi retete..
Salut dragi prieteni! Ooooooooooo, cred ca mi-ati simtit lipsa?! Nespus de mult am asteptam sa vina acel moment cind voi gasi ceva timp liber in program ca sa revin cu ceva nou pentru voi. De la ultima postare a trecut ceva timp...  Timp pretios in care am avut foarte mult de lucru  si am invatat foarte multe lucruri noi!!! Am atitea sa va povestesc ca nici nustiu de unde sa incep!!!

 In primul rind as vrea sa  va zic ca la inceputul toamnei mi-am facut singur un cadou atit de mult dorit si asteptat! In sfirsit am ajuns sa intru in posesia cartii „La rousse gastronomique”, una din cele mai mari si mai cunoscute enceclopedii culinare din toata Europa. O investitie finaciara ce sa meritat pe buna dreptate. Este o carte ce in ordine alfabetica se descrie si se explica termeni culinari, produse si ingrediente ce fac parte din familia gastronomica. De asemenea sunt publicate retete din toata lumea, a celor mai cunoscuti bucatari, ne aduce la cunostinta despre cele mai raspindite culturi culinare din intreaga lume. Cartea este scoasa in mai multe volume. La moment am putut sa fac  rost doar de volumul trei, dar va promit sa nu ma opresc acii. Si vara la fel mi-am luat o carte gastronomica  „Secretul succesului – retete esentiale din gastronomia  moderna”. Deci, am fost pierdut in cautare de  retete noi, tot pentru voi, dar si desigur pentru ami suplini bagajul meu culinar de cunostinte. Probabil sunte-ti curiosi ce va urma? Dar asta deja va zic miine!! O toamna cit se poate de bogata si inspirata sa aveti!  vitu.valeriumihail@gmail.com
Un maestru al cateringului italian!!!
                                                                  Nu prea am sa  spun multe,doar ca la prima vedere nici nu trebuea sa easa asa cum .....
Eu. Si Somelierul
Aseara  de cand aflasem pe la amiaza ca va veni un somelier am zis wauu...Pentru-ca indata ce aflasem  vestea nu prea stiam ce o sa gatesc, de si ma cam dat cu gandurile toata noaptea ajungind azi dimineata pe la restarant mia venit cateva idei.Stiam aproximativ cam ce vinuri vor degusta. Pe oamenii astia ii asociez cu senzatia de exotic si rar al mirodeniilor cu nume faine si complicate pe care nu le-ai gustat niciodata dar ai incercat sa-ti inchipui, in zadar, cam ce gust ar avea. Asa e si cu somelierul. Pana nu vezi si auzi unul vorbind (mereu relaxat) despre profesia lui, nu poti pricepe ce-i cu oamenii astia. E ca si cum ai fi fara palatin in gura, la o degustare de vin…Pe tip il cheama xxxxx ear ca el cred sunt cam putini prin tara, iam dat in jur de 30-35 ani intr-o tinuta sii cun aer relax, luminos. Nu era “afectat “, atoatecunoscator, pretzios sau patruns de propria valoarea. Era un om minunat, care vorbea natural despre lucruri frumoase peste care orice om in viata trebuie sa dea la un moment dat. Un somelier…

… a carui profesie nobila a aparut acum vreun mileniu. La inceputuri era un fel de sef de caravana care tranporta provizii unei cetati. Ulterior, dupa niste sute de ani, a inceput sa faca treaba asta pentru manastiri, pentru ca apoi sa se ocupe de pivnitele regale, domnesti, aristocrate sau boieresti. In secolul 18 s-a mutat in restaurant, cam pe atunci cand gastronomia a devenit accesibila “oamenilor de rand” dar inca se mai ocupa de caravanele care transportau vin din centrul Frantei la curtea Papei.

In general stie sa traiasca. Bine. Ii place sa le arate celor din jur cum se face si ii place sa produca oamenilor placeri oenologice si (deci) intelectuale.

Stie foarte bine ca a degusta nu inseamna a bea si “vitzavercea”. Educatia somelierului se face NUMAI prin degustare.

Somelierul in actiune nu vrea sa invete pe nimeni in ACEL moment cum sa manance si bea, ci mai degraba va incerca sa afle care e vinul care te va face sa te simti cel mai bine, in ziua aia, la ora aia, in anotimpul ala, in orasul ala, in tara respectiva, pentru tine, unicul. Stie ca romanii mananca si beau nesanatos nu pentru ca sunt barbari ci pentru ca globalizarea a ajuns si la noi iar ritmurile zilnice nu-ti mai lasa timp pentru reverie, ci doar pentru griji. Stie ca felul de abea si a manca iti arata si nivelul de civilizatie. Stilul de viata te duce si la un stil de a manca. De o vreme incoace a vazut ca in Romania oamenii nu se mai bucura atunci cand mananca. Pentru el scopul NU e sa vinzi/servesti un vin scump ci sa il gasesti pe cel care se potriveste cel mai bine meseanului (ce cuvant minunat!). De obicei se alege mai intai vinul si apoi mancarea cu care “mananci” vinul. Nu esti neaparat un tzugulan daca alegi vinul la urma. Nu se naste nimeni invatat… A vazut de-a lungul timpului ca snobul consecvent de acum cativa ani e connaisseurul de azi. Trebuie sa-ti poti permite din punct de vedere financiar sa fii pretentios. In plus, ca sa ajungi connaisseur (consumator deosebit), se presupune ca trebuie sa ai o cantitate de participare intelectuala in toata povestea asta.

Chateau-Petrus, iata un soi pomenit in discutie. Se serveste de obicei dupa o invechire de minim 40 de ani (cam cat doua predictii brucaniene de civilizare a romanilor). Se produc in jur de 3000 de sticle pe an. Nu e nici un castel in zona, asa ca lumea in spune simplu, Petrus. Hannibal Lecter il servea impreuna cu niste “sweetbread” facute dintr-un flautist de la Filarmonica din Baltimore (Oh, Doamne, ce rafinament canibalic!)

Somelierul e un educator de zi cu zi si cunoaste faptul ca vinul de soi se bea dintr-un pahar de soi. Nu in ultimul rand, somelierul stie ca “Noroc!” se spune la bere si whisky. La vin se spune “Sanatate!” Va incheia mereu dialogul cu propozitia “Vinul este cultura”. Mi se pare normal, doar n-o fi bautura! Bautura e pentru betivi. El este un intelectual.PS: Merg sa mai lucrez, sunt treaz  cam mereu

Pur si simplu. somelier
Buna seara. Inainte de a inchide si seara de astazi.Maine pe la amiaza sa vine un Somelier in vizita pe aici,asa  ca sper sa nu va pierdeti tema.Pur si simplu,Smelier.Voi gati ceva aperitive din peste si ceva din Vitel.            Cine stie ????