
Nu
pot să cred că doar două luni au mai rămas din 2013! Cum nici nu a fost, cum
timpul zboara. Am atât de multe lucruri,aștept cu nerăbdare chiar acum,- Primul in plan! Ea~ minunata.
Despre
ea s-ar putea spune multe cum ar fi poate ca de
ochii ei, iti este imposibil sa nu te indragostesti,de rasul ei
zgomotos, zimbetul ei e plin de viata,Buburuza... Si inca
altele, sunt doar câteva dintre ele:
Fie ca este vorba despre gustari, aperitive, garnituri, supe, salate, deserturi sau feluri principale si chiar bauturi – ai de unde alege retete din bucataria traditionala si internationala, cu alimente de sezon.
.jpg)
Toti acei
ce-ntreaga vara au lucrat din zori in seara au roadele bogate.
Noiembrie, o vreme ambigua, ezitind intre culorile tomnatice si schita in alb
si negru a iernii, o luna ce o poti intelege sau simti mai bine.Intodeauna Noiembrie mi sa parut a fi o luna Norvegiana a anului, frunzele
copacilor, presarate pe iarba,, aduc sub soarele de noiembrie mai multa
fericire decat narcisele.
Avocado, arahidele carambola, lămâie cedru, lamaia, castanele, gutuile,
rodiile, curmal
japonez, kumquat,laim, licheele, moșmon, prunele,merele dovleacul rotund, perele,
nucile toate sun roadele sezomului noiembrie.

Mărul al cărui conținut scăzut de calorii îl recomandă cu succes și în dietă. Consumate frecvent, merele au un important rol de prevenție în cazul cancerului de colon și de ficat. Merele întăresc sistemul imunitar, asigură o bună detoxifiere a organismului , previn îmbătrânirea și stimulează producția de colagen. Merele se numără printre cele mai accesibile fructe de pe piața moldoveneasca , Gustoase și sănătoase deopotrivă, merele sunt vedetele multor rețete de dulciuri delicioase, ușor de preparat și ușor de mâncat.
Merele pentru copt;
Alegerea soiului pentru reteta mea de astazi, dipinde de modul in care vor fi folosite. Merele se impart in trei
mari grupe. Merelepentru so se lasa repede, transformindu-se in sos de mere dupa un clocot scurt.
Merele pentru copt asi mentin bine forma, rezistand pina la o ora in cuptor.

Merele bune la toate au o consistenta
intermediara intre moale si tare, atunci cad sunt coapte, ceea ce in seamna ca
pot fi folosite si pentru aceasta reteta.
~Tarte Tatin~
Se obtin 8 portii
Aluat de baza pentru placinte
intins intr-o foaie rotunda cu diametru de 25 cm
8 mere mari ,tari,acrisoare, curatate
de coaja, taiate
in jumatate pe lungime si curatate de cotor
250 gr de zahar
2 linguride unt nesarat
Frisca batuta cu vanilie bagata la
frizer pentru servit
Se rotujeste aluatul la un diametru de 25 cm. se lasa sa stea intr-un loc
racoros, pina va fi gata pentru preparat. Se plaseaza plasa gratar in mijlocul
cuptorului si preinclzim la 190 C
Se taie jumatatile de mere transversal, in felii subtiri, mentinind fiecare
jumtate unita.
Se presara uniform zaharul intr-o forma pentru cuptor, neaderenta, cu diametru
de 25 cm
Se ingesuie merele, cu partea in caremiezul in sus, pe fundul formei, turtind
si rasfirand usor fiecare jumatate. Se presara merele cu bucatile de unt si
apoi se acopera cu grija, cu aluatul pentru placinta, lasindu-l sa atirne peste
marginele formei.
Se coace pina cand marginele aluatulu se rumenesc, iar se fragezesc, ceea ce se
verifica intepindu-le cu virful uni cutit, dupa o ora, o ora si jumatate. Se scoate placinta dn cuptor
si se lasa sa se odihneasca timp
de 3-5 min. Se scutura forma si se aseaza
un platou larg, cu fundul in sus , deasupra ei. Se rastoarna ambele, cu o miscare rapida.Atentie, findca
atit forma, cat si zeama vor fi inca
foarte fierbinti,Se ridica forma. Se serveste calda, fiecare insotita cate o
gramajoara de frisca sau cate o lingurita de ingheta.