Exista speranta

Moldova s-a trezit? Ramane de vazut. Dincolo de aceasta intrebare, care lasa loc de multe pareri, ieri, la Chisinau, a avut loc un amplu miting de sustinere a integrarii europene.

sursa foto Protv ChisinauStiu, am promis ca nu voi vorbi de politica pe blog. Ma voi tine de cuvant, insa simt ca aici trebuie sa punctez parerea mea. Am dreptul la o opinie.

Eu sustin integrarea din doua motive. Cunoasteti expresia englezeasca open minded? Primul meu motiv se refera la aceasta expresie, care multora nu le spune decat ca o femeie cu mintea deschisa poate fi curva, iar un barbat in aceeasi situatie poate fi un prieten de nadejde. Open minded ar insemna, in traducere, minte deschisa. O persoana care are mintea deschisa este o persoana, care, in primul rand, se cunoaste pe sine. E o persoana care nu judeca, nu e indoctrinata si nu ia conceptiile societatii despre viata or despre absolut orice, drept adevarate, ci le filtreaza prin propriul creer, prin propria constiinta. E o persoana care vede dincolo de ziduri, ceata, de impuneri sociale. Este toleranta si receptiva, dar are propria parere despre lucruri.

Ei bine, moldovenii sunt indoctrinati, iar aceasta se cam transmite din generatie in generatie. Daca un moldovean are posibilitatea sa rupa acest cerc al mostenirilor comuniste si pleaca in strainatate, atunci cand se intoarce, daca o face, incepe sa fie mai liber in gandire, cu multe idei de a schimba lucruri. Da, stiu, generalizez poate, insa am observat ca in cele mai multe cazuri asa se intampla. Stiu, sunt multi tineri moldoveni care s-au nascut cu o minte deschisa sau altii au dobandit-o datorita comunicarii, a site-urilor de socializare (au si ele rolul lor), dar daca e sa ma refer la mase, cred ca nu generalizez.

Motivul integrarii europene este un punct de pornire spre o gandire mai libera, mai inovatoare pentru moldoveanul indoctrinat intr-o credinta negativista, limitata si supusa mostenirii comuniste. Sper eu, ca intr-un anumit moment, expresia "batranii si saracii ii mai voteaza pe comunisti" sa devina "nimeni nu mai traieste in trecut".
Europa are nevoie de prospaturi, de noi zone de influienta. Oamenii stiu asta si sunt constienti ca nu vor deveni o mare putere, dar din doua lucruri rele, ei prefera pe acela de la care pot obtine si avantaje, nu doar picioare in fund.

Tot legat de inovare si modernitate este si al doilea motiv. Prin integrarea europeana, moldoveanului i se ofera speranta. Speranta unui trai mai bun, in primul rand, fie prin oportunitatea de a putea calatori si munci liber in Europa, fie prin sustinerea financiara a diferitor proiecte de modernizare a Moldovei, proiecte de bussines, caci de ce sa nu recunoastem, foarte multi spera sa-si faca propria afacere si alte avantaje pe care moldovenii le considera suficiente.
Moldovenii sunt obisnuiti sa fie condusi, ei nu stiu sa conduca, iar acest lucru nu se va schimba, cel putin nu prea curand. Sa dai speranta de viata unui muribund e ca si cum i-ai oferi viata insasi. Asa si in cazul moldoveanului, oferindu-i speranta a unei vieti mai bune, e ca si cum i-ai oferi bunastarea pe tava.

Cand vorbesc de speranta, nu ma refer doar la moldoveni ci la toate popoarele care au aderat sau sunt pe cale sa adere la integrarea in Europa.
Cele doua motive ale mele se cam bat cap in cap, ati zice, caci oferindu-le speranta e ca si cum le-ai asterne un val peste ochi, dar speranta, de cele mai multe ori te poate impinge la lucruri marete, te poate trezi.

Anul asta am simtit schimbarea, in primul rand se simte in infrastructura cailor de acces, la care se lucreaza destul de bine. Se reinoiesc drumurile principale si se repara cele secundare. Oricine poate vedea acest lucru. Nu mai zic de audiovizual, care in ultimii ani a devenit mult mai liber in exprimarea opiniilor.
Oamenii, cand aud de integrare incep sa le sclipeasca ochii si sa devina mai deschisi in comunicare.

De aceea sustin procesul de integrare, desi sunt constienta ca intrarea in Uniunea Europeana, nu se va face maine or poimaine, caci sunt prea multe probleme la mijloc, dar revin la speranta. Ea exista.

Sursa
2013-11-04 12:32:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

16:03:19Programul „Chișinăul citește”, categoria copii - „Întâmplări cu tâlc” de Cristina Bujor la Biblioteca „Traian” —» BiblioCity
07:09:19O seară de creație a scriitorului Vlad Halipli —» BiblioCity
06:52:43Grooming. Necunoscuții on-line —» BiblioCity
20:50:23Despre violența de gen pe un caz concret la Burlacu, Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
08:47:15Poliția te încurajează să încalci legea —» Curaj.TV | Media alternativă
00:05:00The Best Deals of the Year on Websites and Domains  —» Misterioz
23:01:34sticky —» turn up the silence
13:45:15Genuine Faith: Moving Beyond the Motions —» Erik and Elena Brewer's Weblog
10:42:31Șoc în lumea poneilor roz! Olanda provoacă prima spărtură în bula colorată de săpun a „salvatorilor Pământului” din viața paralelă —» Nicolae Federiuc
09:08:19Consilieră atacată cu spray la primăria Burlacu —» Curaj.TV | Media alternativă
09:04:39INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ ȘI CREAȚIA LITERARĂ —» Leo Butnaru
08:29:44OCHI —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:29:31ESEU DE TOAMNĂ —» Leo Butnaru
15:24:43Romanul „Patimile după Iov” – o saga istorică —» BiblioCity
08:30:25APOSTROF. Anchetă: LIBERTATEA DE A SCRIE —» Leo Butnaru
08:09:18Șah la rege… regină, pardon! Ce ne transmite printre rânduri diplomatul Ulianovschi? —» Nicolae Federiuc
08:00:39A biruit răul cu două cești de cafea —» Moldova Creștină
04:04:30POEM PENTRU RASA CANINĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
21:40:21Zi istorică pentru satul Corlăteni: Liturghie arhierească de hram —» Ştiri din raionul Râşcani
21:33:15Corupție ‘în numele Domnului’, investigație Recorder —» Curaj.TV | Media alternativă
19:54:31S-au încuiat în primărie pentru chef sau orgie?! —» Curaj.TV | Media alternativă
15:51:36Revamp Your Website Seamlessly With Staging Site Synchronization —» Ileana Pîrgaru
10:23:52Întâlnire cu scriitorul Val Butnaru —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
09:59:30Rezultatul alegerilor locale 2023 în raionul Rîșcani —» Ştiri din raionul Râşcani
17:55:41Mașini noi, scumpe, dar comportament vechi de poliție —» Curaj.TV | Media alternativă