Exista speranta

Moldova s-a trezit? Ramane de vazut. Dincolo de aceasta intrebare, care lasa loc de multe pareri, ieri, la Chisinau, a avut loc un amplu miting de sustinere a integrarii europene.

sursa foto Protv ChisinauStiu, am promis ca nu voi vorbi de politica pe blog. Ma voi tine de cuvant, insa simt ca aici trebuie sa punctez parerea mea. Am dreptul la o opinie.

Eu sustin integrarea din doua motive. Cunoasteti expresia englezeasca open minded? Primul meu motiv se refera la aceasta expresie, care multora nu le spune decat ca o femeie cu mintea deschisa poate fi curva, iar un barbat in aceeasi situatie poate fi un prieten de nadejde. Open minded ar insemna, in traducere, minte deschisa. O persoana care are mintea deschisa este o persoana, care, in primul rand, se cunoaste pe sine. E o persoana care nu judeca, nu e indoctrinata si nu ia conceptiile societatii despre viata or despre absolut orice, drept adevarate, ci le filtreaza prin propriul creer, prin propria constiinta. E o persoana care vede dincolo de ziduri, ceata, de impuneri sociale. Este toleranta si receptiva, dar are propria parere despre lucruri.

Ei bine, moldovenii sunt indoctrinati, iar aceasta se cam transmite din generatie in generatie. Daca un moldovean are posibilitatea sa rupa acest cerc al mostenirilor comuniste si pleaca in strainatate, atunci cand se intoarce, daca o face, incepe sa fie mai liber in gandire, cu multe idei de a schimba lucruri. Da, stiu, generalizez poate, insa am observat ca in cele mai multe cazuri asa se intampla. Stiu, sunt multi tineri moldoveni care s-au nascut cu o minte deschisa sau altii au dobandit-o datorita comunicarii, a site-urilor de socializare (au si ele rolul lor), dar daca e sa ma refer la mase, cred ca nu generalizez.

Motivul integrarii europene este un punct de pornire spre o gandire mai libera, mai inovatoare pentru moldoveanul indoctrinat intr-o credinta negativista, limitata si supusa mostenirii comuniste. Sper eu, ca intr-un anumit moment, expresia "batranii si saracii ii mai voteaza pe comunisti" sa devina "nimeni nu mai traieste in trecut".
Europa are nevoie de prospaturi, de noi zone de influienta. Oamenii stiu asta si sunt constienti ca nu vor deveni o mare putere, dar din doua lucruri rele, ei prefera pe acela de la care pot obtine si avantaje, nu doar picioare in fund.

Tot legat de inovare si modernitate este si al doilea motiv. Prin integrarea europeana, moldoveanului i se ofera speranta. Speranta unui trai mai bun, in primul rand, fie prin oportunitatea de a putea calatori si munci liber in Europa, fie prin sustinerea financiara a diferitor proiecte de modernizare a Moldovei, proiecte de bussines, caci de ce sa nu recunoastem, foarte multi spera sa-si faca propria afacere si alte avantaje pe care moldovenii le considera suficiente.
Moldovenii sunt obisnuiti sa fie condusi, ei nu stiu sa conduca, iar acest lucru nu se va schimba, cel putin nu prea curand. Sa dai speranta de viata unui muribund e ca si cum i-ai oferi viata insasi. Asa si in cazul moldoveanului, oferindu-i speranta a unei vieti mai bune, e ca si cum i-ai oferi bunastarea pe tava.

Cand vorbesc de speranta, nu ma refer doar la moldoveni ci la toate popoarele care au aderat sau sunt pe cale sa adere la integrarea in Europa.
Cele doua motive ale mele se cam bat cap in cap, ati zice, caci oferindu-le speranta e ca si cum le-ai asterne un val peste ochi, dar speranta, de cele mai multe ori te poate impinge la lucruri marete, te poate trezi.

Anul asta am simtit schimbarea, in primul rand se simte in infrastructura cailor de acces, la care se lucreaza destul de bine. Se reinoiesc drumurile principale si se repara cele secundare. Oricine poate vedea acest lucru. Nu mai zic de audiovizual, care in ultimii ani a devenit mult mai liber in exprimarea opiniilor.
Oamenii, cand aud de integrare incep sa le sclipeasca ochii si sa devina mai deschisi in comunicare.

De aceea sustin procesul de integrare, desi sunt constienta ca intrarea in Uniunea Europeana, nu se va face maine or poimaine, caci sunt prea multe probleme la mijloc, dar revin la speranta. Ea exista.

Sursa
2013-11-04 12:32:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

15:43:33God is opposed to the PROUD —» Erik and Elena Brewer's Weblog
10:25:10„Europa: investigații de vacanță la bibliotecă” – un program menit să susțină valorile europene —» BPR Ungheni's Blog
07:06:58Dorul de ducă ca destin —» Biblioteca Hristo Botev
04:17:05DIN „VATRA” MIEZULUI DE VARĂ / Partea a III-a —» Leo Butnaru
10:50:54파란통효과 How do I deal with stress while dieting? —» Curat Murdar, Coane Fanica
10:23:52Activist agresat la primăria Truşeni —» Curaj.TV | Media alternativă
08:31:57Două vinuri noi de la Crama Mircești —» Fine Wine
07:30:54Caravana amintirilor din GULAG pornește azi din București —» Curaj.TV | Media alternativă
04:28:58DIN „VATRA” MIEZULUI DE VARĂ / Partea a II-a —» Leo Butnaru
17:01:22Biserica pe post de Armată străină de ocupație în Chișinău și-n „Întreaga Moldovă” —» SINCERITATEA ca SENTINŢĂ | B(îr)log de Traian Vasilcău sau, pur şi simplu, TRAIANUS
14:59:30În pas cu viitorul. Aici începe o nouă diplomație, a unei noi generații – diplomația păcii și a înțelepciunii —» BiblioCity
08:37:53DIALOG ÎN MIEZ DE VARĂ —» Leo Butnaru
16:09:28Test/text pentru supraviețuire —» Andrei LANGA. Blogul personal
15:02:24How to say “I’m sorry!” —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
11:30:55Poți ajuta omul doar dacă ea/el vrea —» Curaj.TV | Media alternativă
20:24:24Urmaşii meşterului Manole la Bienne* —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
18:35:44Micile și marile bucurii ale lunii iunie 2024 —» Sunt MAMĂ!
14:34:07Orice întâlnire a copiilor cu scriitorii devine un eveniment memorabil —» BiblioCity
08:45:01Greu se mai obține dreptatea în instanțe —» Curaj.TV | Media alternativă
04:29:54V-AȚI GÂNDIT VREODATĂ SĂ RENUNȚAȚI LA SCRIS? —» Leo Butnaru
18:11:14Patru poeme în traducere* (română-spaniolă) —» Andrei LANGA. Blogul personal
04:12:55PRIN ANI, PRIN VÂRSTE... —» Leo Butnaru
18:57:14#NoSugarPolitics: Demararea negocierilor cu UE, Armenia vrea referendum UE, alegeri Franţa —» Curaj.TV | Media alternativă
12:30:00Agitație în lume, agitație în suflet – horoscop iulie 2024 —» codul omega
11:57:55Miting şi marş de protest în jurul zonei pîrjolite din parc —» Curaj.TV | Media alternativă