246238 cazuri COVID-19 în Moldova
8319 – cazuri active
232328 – cazuri vindecate
5591 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 20 aprilie 2021 ora 11:20


POCĂINȚA LUI MARK TKACIUCPreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, a propus deputaților moldoveni ca instituția pe care o conduce, să adopte o declarație cu privire la importanța Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Domnia sa, deja a înregistrat o inițiativă legislativă în acest sens. Corman a spus presei că își dorește ca întreg corpul de deputați, atât din coaliția de guvernare, cât și din opoziție, să adopte această declarație. Nu ar fi pentru prima oară când opoziția și puterea ar vota împreună. În istoria contemporană a statului moldovean au mai fost astfel de cazuri – legea cu privire la prevederile de bază ale statutului juridic special al localităților din stânga Nistrului și declaraţia privind parteneriatul politic pentru realizarea obiectivelor integrării europene au fost adoptate în acest mod.Prezent la Chișinău, secretarul român de stat, Bogdan Aurescu, a lansat ideea ca toate partidele parlamentare moldovenești să semneze o declarație comună de susținere a orientării Republicii Moldova către Uniunea Europeană. Iată că ideea a prins și președintele Parlamentului moldovean încearcă să o pună în practică. Greu de crezut că, formațiunea politică care a susținut în anul 2004 semnarea Planul de Acțiuni RM-UE, ar fi împotriva inițiativei politice a domnului Corman. Realitățile sociologice mă conving însă, de altceva. În condițiile în care, potrivit sondajelor de opinie, societatea moldovenească este polarizată, jumătate dintre cetățeni optând pentru integrarea statului moldovean în UE, iar jumătate pentru schimbarea vectorului de dezvoltare către Uniunea Vamală, este aproape sigur că PCRM-ul, din rațiuni electorale, nu ar vota solidar cu puterea. 
Inițierea celor două moțiunii de cenzură, ne-a demonstrat că opoziția comunistă refuză găsirea unui atare compormis. Opoziția, chiar dacă a fost conștientă că nu va găsi voturile necesare pentru demiterea Cabinetului de Miniștri, și-a continuat jocul său politic.
Știm că mobilizarea simpatizanților opoziției comuniste continuă.
Portalul de știri Omega, afiliat opoziției, nota anterior că, „marșul asupra Chișinăului se pregătește în fiecare localitate din Moldova și va avea scopul deturnării de la guvernare a Coaliției pro-europene.” Secretarul general al PCRM, Iurie Muntean, a spus că protestul comuniștilor moldoveni va avea loc în luna noiembrie şi la el vor participa oameni din toate raioanele ţării. Nu știm data la care PCRM-ul va  organiza acest marș.
Presa de la Chișinău, nota că, PCRM-ul și-ar dori organizarea acestei acțiuni pe data de 3 noiembrie, în aceeaşi zi cu mitingul de susținere a opţiunii europene de dezvoltare a ţării. De ieri a devenit clar că acest lucru nu se va întâmpla. Prin declarația pe care joi, 31 octombrie, deputatul PCRM, Mark Tkaciuk, a citit-o în plenul Parlamentului moldovean, a dat de înțeles că opoziția nu va organiza o contra manifestație. Dimpotrivă, domnul Tkaciuk, care anterior își chema simpatizanții să iasă duminica viitoare în PMAN, a fost cel care a cerut cetățenilor să boicoteze manifestarea politică programată de arcul guvernamental.
Se pare că, bătăioasa și mai tânăra echipă a domnului Tkciuc, a pierdut confruntarea ideologică din sânul conducerii superioare a PCRM,  iar domnia sa, prin această simbolică chemare la boicot, pare, să-și fi pus cenușă în cap.
O prezență masivă la mitingul de duminică ar investi societatea moldovenească cu puterea de a-i impune pe liderii tutuor partidelor parlamentare să semneze o declarație comună de susținere a orientării Republicii Moldova către Uniunea Europeană.  În acest fel pocăința domnului Tkaciuc, ar fi definitivă. 


Sursa
2013-11-01 06:58:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

13:51:20Lista scurtă a Premiilor UE pentru Literatură, 2021. Republica Moldova, pe contrasens —» Gheorghe Erizanu
12:00:00Introducing a new design for the WordPress apps —» Veaceslav Bunduche
09:43:52DIN POEZIA RUSĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
06:50:36Cum a ajuns Filat să-l preseze pe Șor sau „Давай познакомимся, Илан!” —» un alt blog
06:07:44Rețetă delicioasă de Brownie Cake cu produsele Dr.Oetker —» Life is too short to wear boring clothes. - A blog about travel, lifestyle, healthy life and fashio
02:42:24Paraziții de like-uri —» Natan Garstea
23:22:14Ils sont partout! —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
07:00:23Maratonul de rugăciune pentru țară și biserici —» Moldova Creștină
05:41:19Lucruri pe care le recomand pentru primele luni cu bebe și care mi-au făcut viața mai ușoară —» Sunt MAMĂ!
21:06:21Primarul din Căzănești te bate dacă filmezi. Polițiste în acțiune! —» Curaj.TV | Media alternativă
20:11:27Poliţist blajin fără mască, călare pe motor, defila prin zona Obor —» Curaj.TV | Media alternativă
14:38:22Schimbările —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
12:01:55Preşedintele Ucrainei cere ca țara sa să fie primită în NATO şi UE: „Nu putem sta la nesfârşit în sala de aşteptare” —» Elena Robu
07:00:25Curat nu doar în Post —» Moldova Creștină
21:15:08What’s New in the Block Editor: New Page Layout Picker, Better Block Transformation Options, and More —» costica
19:59:00Despre limitele/pericolele libertății de exprimare #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
15:43:50Maia Sandu și nepoții lui Voronin —» Gheorghe Erizanu
13:41:25Cu grijă pentru alții —» Moldova Creștină
13:20:29Retete de Pasti – brosura online la doar 2.90 EURO —» Bucataria Talinei - condimentat cu dragoste
12:41:22Curtea Constituțională: Sunt întrunite condițiile de dezolvare a Parlamentului —» Elena Robu
08:40:35Va fi sau nu dizolvat Parlamentul de la Chișinău? Discursul Maiei Sandu la Curtea Constituțională —» Elena Robu
08:22:14Ce semnifică Termenul Creativitate ? —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
06:39:52DACĂ ÎNCEPE RĂZBOIUL ÎN UCRAINA… —» Nicolae Federiuc
05:55:39Ap și, alde macovei și angajații din media le-au mulțumit la cei din Partidul Șor și „Pentru Moldova”? —» un alt blog
20:22:00Inspecție civică la Ciulnița (2 p) —» Curaj.TV | Media alternativă