247391 cazuri COVID-19 în Moldova
7544 – cazuri active
234204 – cazuri vindecate
5643 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 21 aprilie 2021 ora 22:20


DE CE DUMINICA VIITOARE AR TREBUI SĂ FIM ÎN PMAN?Președintele Consiliului European, Herman van Rompuy a declarat vineri, 25 octombrie, că Uniunea Europeană a decis ca, la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, să parafeze Acordurile de Asociere cu Moldova și Georgia. El a anunțat că, Uniunea Europeană va semna atunci  Acordului de Asociere cu Ucraina, Moldova și Georgia, urmând să semneze aceste document până în toamna anului viitor.
Așteptată de observatorii politici din Republica Moldova, nuanțata veste vine să întărească mesajele pe care miniștrii de Externe, ai Suediei și Poloniei, le-au transmis Chișinăului în ultima lor vizită fulger. Alături de obișnuitele încurajări, oficialii moldoveni au primit și semnalele care spun că, la Bruxelles s-a observat o turație redusă a reformelor promise de oficialii moldoveni. Cel care a pus degetul pe rana reformelor moldovenești, a fost șeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, domnia sa a spus că, sistemul judiciar slab, corupția și intransparența în sectorul financiar sunt principalele probleme cu care se confruntă Republica Moldova. 
De modul în care funcționează motorul reformelor depinde viteza cu care moldovenii vor fi primiți în Uniunea Europeană. De la parafarea Acordului de Asociere, până la integrarea deplină a Republicii Moldova  în marea familie europeană va mai curge multă apă pe Prut și pe Nistru. După Vilnius, va urma pregătirea pentru semnarea și ratificarea documentului pe care moldovenii abia îl parafează. Acordul de Asociere va trebui apoi să fie ratificat de către Parlamentul European şi apoi de Parlamentul Republicii Moldova. După aceasta, fiecare dintre cele 28 de Parlamente ale celor 28 statelor membre ale UE vor trebui să ratifice și ele documentul. O procedură juridică lungă  și complicată care ne spune  că, e lungă a lui Todirică!
Procedură juridică poate să dureze câțiva ani. Asta nu însemna că Acordul nu va funcționa. După ratificarea de către Parlamentul European şi legislativul moldav, o parte componentă din Acord, cea cu privire la comerțul liber și aprofundat, va intra deja în vigoare şi va fi implementată.
Mass-media moldavă ne anunță că, săptămâna trecută, autoritățile de la Chișinău au încheiat negocierile cu Uniunea Europeană pe marginea Acordului de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător. Potrivit negociatorului moldovean, Octavian Calmâc, s-a reușit obținerea unor condiții avantajoase, inclusiv o perioadă de tranziție adecvată pentru anumite sectoare sensibile. Euroscepticii moldoveni, trag un semnal de alarmă și afirmă că prevederile acordului nu sunt cunoscute de publicul larg. Ei afirmă că, nu se știe clar dacă Bruxelles-ul a acceptat sau nu, menținerea unui regim comercial dublu cu Moldova, lăsând valabile pentru regiunea transnistreană, regimul preferințelor comerciale autonome. 
O altă îngrijorare a celor care nu cred în avantajele oferite de Uniunea Europeană, ține de controlul migrațional intern, reprezentanții guvernamentali, încă nu au explicat pe deplin, care procedură va fi aplicată în cazul cetățenilor din regiunea transnistreană care vor să vină la Chișinău, dar nu au pașaport moldovenesc. 
Sunt doar câteva dintre neliniștile la care reprezentanții coaliției pro-europene, au de dat răspunsuri. Răspunsul lor trebuie să fie auzit și de către simpatizanții opoziției comuniste care consideră că asocierea Republicii Moldova la Uniunea Vamală ar fi mai benefică.  
Comentatorul politic moldovean, Corneliu Ciurea, nota că, sunt destule motive pentru ca în ajun de Vilnius, să fii eurosceptic. Tocmai pentru ca integrarea europeană a Republicii Moldova să nu fie învăluită în ceață, pe data de 3 noiembrie, reprezentanții arcului guvernamental ar trebui să răspundă tuturor acestor incertitudini. Iată de ce, duminica viitoare, ar trebui să fim în Piața Marii Adunări Naționale!

Sursa
2013-10-28 07:16:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

05:43:54Parabellum* —» Andrei LANGA. Blogul personal
19:56:49Tropic* —» Andrei LANGA. Blogul personal
13:51:20Lista scurtă a Premiilor UE pentru Literatură, 2021. Republica Moldova, pe contrasens —» Gheorghe Erizanu
12:00:00Introducing a new design for the WordPress apps —» Veaceslav Bunduche
09:43:52DIN POEZIA RUSĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
19:57:50Prelecturi* —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:50:36Cum a ajuns Filat să-l preseze pe Șor sau „Давай познакомимся, Илан!” —» un alt blog
06:07:44Rețetă delicioasă de Brownie Cake cu produsele Dr.Oetker —» Life is too short to wear boring clothes. - A blog about travel, lifestyle, healthy life and fashio
02:42:24Paraziții de like-uri —» Natan Garstea
23:22:14Ils sont partout! —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
19:05:08Primate* —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:00:23Maratonul de rugăciune pentru țară și biserici —» Moldova Creștină
05:41:19Lucruri pe care le recomand pentru primele luni cu bebe și care mi-au făcut viața mai ușoară —» Sunt MAMĂ!
21:11:21”Cei care așteaptă rușii...”(parodie)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
21:06:21Primarul din Căzănești te bate dacă filmezi. Polițiste în acțiune! —» Curaj.TV | Media alternativă
20:11:27Poliţist blajin fără mască, călare pe motor, defila prin zona Obor —» Curaj.TV | Media alternativă
14:38:22Schimbările —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
12:01:55Preşedintele Ucrainei cere ca țara sa să fie primită în NATO şi UE: „Nu putem sta la nesfârşit în sala de aşteptare” —» Elena Robu
07:00:25Curat nu doar în Post —» Moldova Creștină
21:15:08What’s New in the Block Editor: New Page Layout Picker, Better Block Transformation Options, and More —» costica
19:59:00Despre limitele/pericolele libertății de exprimare #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
15:43:50Maia Sandu și nepoții lui Voronin —» Gheorghe Erizanu
13:41:25Cu grijă pentru alții —» Moldova Creștină
13:20:29Retete de Pasti – brosura online la doar 2.90 EURO —» Bucataria Talinei - condimentat cu dragoste
12:41:22Curtea Constituțională: Sunt întrunite condițiile de dezolvare a Parlamentului —» Elena Robu