DE CE DUMINICA VIITOARE AR TREBUI SĂ FIM ÎN PMAN?Președintele Consiliului European, Herman van Rompuy a declarat vineri, 25 octombrie, că Uniunea Europeană a decis ca, la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, să parafeze Acordurile de Asociere cu Moldova și Georgia. El a anunțat că, Uniunea Europeană va semna atunci  Acordului de Asociere cu Ucraina, Moldova și Georgia, urmând să semneze aceste document până în toamna anului viitor.
Așteptată de observatorii politici din Republica Moldova, nuanțata veste vine să întărească mesajele pe care miniștrii de Externe, ai Suediei și Poloniei, le-au transmis Chișinăului în ultima lor vizită fulger. Alături de obișnuitele încurajări, oficialii moldoveni au primit și semnalele care spun că, la Bruxelles s-a observat o turație redusă a reformelor promise de oficialii moldoveni. Cel care a pus degetul pe rana reformelor moldovenești, a fost șeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, domnia sa a spus că, sistemul judiciar slab, corupția și intransparența în sectorul financiar sunt principalele probleme cu care se confruntă Republica Moldova. 
De modul în care funcționează motorul reformelor depinde viteza cu care moldovenii vor fi primiți în Uniunea Europeană. De la parafarea Acordului de Asociere, până la integrarea deplină a Republicii Moldova  în marea familie europeană va mai curge multă apă pe Prut și pe Nistru. După Vilnius, va urma pregătirea pentru semnarea și ratificarea documentului pe care moldovenii abia îl parafează. Acordul de Asociere va trebui apoi să fie ratificat de către Parlamentul European şi apoi de Parlamentul Republicii Moldova. După aceasta, fiecare dintre cele 28 de Parlamente ale celor 28 statelor membre ale UE vor trebui să ratifice și ele documentul. O procedură juridică lungă  și complicată care ne spune  că, e lungă a lui Todirică!
Procedură juridică poate să dureze câțiva ani. Asta nu însemna că Acordul nu va funcționa. După ratificarea de către Parlamentul European şi legislativul moldav, o parte componentă din Acord, cea cu privire la comerțul liber și aprofundat, va intra deja în vigoare şi va fi implementată.
Mass-media moldavă ne anunță că, săptămâna trecută, autoritățile de la Chișinău au încheiat negocierile cu Uniunea Europeană pe marginea Acordului de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător. Potrivit negociatorului moldovean, Octavian Calmâc, s-a reușit obținerea unor condiții avantajoase, inclusiv o perioadă de tranziție adecvată pentru anumite sectoare sensibile. Euroscepticii moldoveni, trag un semnal de alarmă și afirmă că prevederile acordului nu sunt cunoscute de publicul larg. Ei afirmă că, nu se știe clar dacă Bruxelles-ul a acceptat sau nu, menținerea unui regim comercial dublu cu Moldova, lăsând valabile pentru regiunea transnistreană, regimul preferințelor comerciale autonome. 
O altă îngrijorare a celor care nu cred în avantajele oferite de Uniunea Europeană, ține de controlul migrațional intern, reprezentanții guvernamentali, încă nu au explicat pe deplin, care procedură va fi aplicată în cazul cetățenilor din regiunea transnistreană care vor să vină la Chișinău, dar nu au pașaport moldovenesc. 
Sunt doar câteva dintre neliniștile la care reprezentanții coaliției pro-europene, au de dat răspunsuri. Răspunsul lor trebuie să fie auzit și de către simpatizanții opoziției comuniste care consideră că asocierea Republicii Moldova la Uniunea Vamală ar fi mai benefică.  
Comentatorul politic moldovean, Corneliu Ciurea, nota că, sunt destule motive pentru ca în ajun de Vilnius, să fii eurosceptic. Tocmai pentru ca integrarea europeană a Republicii Moldova să nu fie învăluită în ceață, pe data de 3 noiembrie, reprezentanții arcului guvernamental ar trebui să răspundă tuturor acestor incertitudini. Iată de ce, duminica viitoare, ar trebui să fim în Piața Marii Adunări Naționale!

Sursa
2013-10-28 07:16:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

16:03:19Programul „Chișinăul citește”, categoria copii - „Întâmplări cu tâlc” de Cristina Bujor la Biblioteca „Traian” —» BiblioCity
07:09:19O seară de creație a scriitorului Vlad Halipli —» BiblioCity
06:52:43Grooming. Necunoscuții on-line —» BiblioCity
20:50:23Despre violența de gen pe un caz concret la Burlacu, Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
08:47:15Poliția te încurajează să încalci legea —» Curaj.TV | Media alternativă
00:05:00The Best Deals of the Year on Websites and Domains  —» Misterioz
23:01:34sticky —» turn up the silence
13:45:15Genuine Faith: Moving Beyond the Motions —» Erik and Elena Brewer's Weblog
10:42:31Șoc în lumea poneilor roz! Olanda provoacă prima spărtură în bula colorată de săpun a „salvatorilor Pământului” din viața paralelă —» Nicolae Federiuc
09:08:19Consilieră atacată cu spray la primăria Burlacu —» Curaj.TV | Media alternativă
09:04:39INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ ȘI CREAȚIA LITERARĂ —» Leo Butnaru
08:29:44OCHI —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:29:31ESEU DE TOAMNĂ —» Leo Butnaru
15:24:43Romanul „Patimile după Iov” – o saga istorică —» BiblioCity
08:30:25APOSTROF. Anchetă: LIBERTATEA DE A SCRIE —» Leo Butnaru
08:09:18Șah la rege… regină, pardon! Ce ne transmite printre rânduri diplomatul Ulianovschi? —» Nicolae Federiuc
08:00:39A biruit răul cu două cești de cafea —» Moldova Creștină
04:04:30POEM PENTRU RASA CANINĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
21:40:21Zi istorică pentru satul Corlăteni: Liturghie arhierească de hram —» Ştiri din raionul Râşcani
21:33:15Corupție ‘în numele Domnului’, investigație Recorder —» Curaj.TV | Media alternativă
19:54:31S-au încuiat în primărie pentru chef sau orgie?! —» Curaj.TV | Media alternativă
15:51:36Revamp Your Website Seamlessly With Staging Site Synchronization —» Ileana Pîrgaru
10:23:52Întâlnire cu scriitorul Val Butnaru —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
09:59:30Rezultatul alegerilor locale 2023 în raionul Rîșcani —» Ştiri din raionul Râşcani
17:55:41Mașini noi, scumpe, dar comportament vechi de poliție —» Curaj.TV | Media alternativă