240056 cazuri COVID-19 în Moldova
13836 – cazuri active
220881 – cazuri vindecate
5339 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 10 aprilie 2021 ora 10:20


O șansă de ciocolată

Chișinăul e plin de fete îmbrăcate ca la prima și ultima întâlnire: să arate totul în puține cuvinte, cine știe pe-ale cui gusturi, că de ale lui nu se apropie. Ele de dânsul da, ca zburătoarele mici de un borcan cu miere, destupat. De la bordul acestui automobil numai în Amsterdam ar fi avut mai mult succes, drept că și la preț mai mare. Până una alta Chișinăul e tot un fel de Amsterdam - primăvara, Veneție - când plăuă, Norilsk necurățat, când ninge. Dar în orașul acesta, ca nicăieri în lume, mai poți întâlni femei cu sufletul neatins de viermele consumist, care n-au învățat a trăi cu ziua de azi, speră, sunt rănite, iartă, se vindecă, iubesc, visează, așteaptă.
Mitru oprește la Bucuria, scoate lista lui maică-sa și o bancnotă galbenă. Înaintea lui, o duduie cu capul plin de cârlionți roșcați cere trei zefiri, oleacă de ciocolată neagră și napoletane cu halva. Îi întinde vânzătoarei un pumn de lei șifonați, zâmbetul cald (nu lui) vânzătoarei (pe el nici nu-l observă ori o face intenționat), îi descoperă șiragul de dinți albi ca laptele, aranjează cumpărăturile cu grijă în torba cu buburuze, se întoarce și pleacă.
Ce mai aștepți de la o femeie, dacă îți lasă o primă impresie bună? De la o femeie frumoasă. Înainte de a deschide gura. Înainte de a-i căuta profilul în Facebook să vezi ce scrie și ce distribuie, ce filozofie împărtășește și cine i-s prietenii, ca să-ți dai seama cu ce scară de valori ai de a face. Aștepți să te convingi că impresia o să dureze până la adoua și mai apoi.
Mitru își caută prin buzunare telecomanda de la BMW-ul murdar, prost parcat. Demult trebuia să fi ajuns în alt capăt al orașului. Pune pungile în portbagaj, și jacheta pe bancheta din spate, caută spre stația de vizavi. Cârlionții roșcați dispar după troleibuzul oprit în stație. Înseamnă că așa a fost să fie. De obicei nu se lasă manipulat de destin, nici de sfinți cu toți mucenicii. Mătincă nu-i cazul. Îl încearcă o cumpănă de ezitări, străină lui. Gata să deschidă ușa, aude vuet de transport pornit, răsucește mecanic capul. Cârlionții n-au plecat. Mitru se întoarce tot, după propria privire, agățată de fetișcana cu eșarfă bej. Traversează cele două benzi aglomerate, urcă după dânsa în troleibuzul nu știe nici el ce număr. Se așează în spatele ei. Trăiește un moment de absolută desprindere de rațiune. Ca la finiș, deși ar trebui să se concentreze de un start. La prima zvâcnire a troleibuzului realizează în ce situație ridicolă s-a pomenit,  nu c-a urcat într-un transport public fără bani, ci pentru că idee n-are cum să-și motiveze pornirea, ce să-i zică, dacă prinde la curaj s-o abordeze.
Taxatoarea trece preocupată, obosită, poate nu-l observă și Mitru răsuflă ușurat, ca în primul an de facultate, dar la întoarcere își dă seama de scăpare. Îl fixează dojenitor, să scoată banii, cât îi bună.
-Scuzati, am uitat portmoneul ... în altă haină, zâmbește vinovat, femeii nu-i arde a glume, În sfarșit unul potrivit de revărsat toată indignarea despre iepuri neobrăzați, salariul său mic, orarul necruțător, orașul aglomerat, situația economică din țară și mama ei de integrare europeană cu ditamai hojmalăi nerușinați.
-Pregătiți-vă să coborâți, domule! Altă dată să nu vă uitați si capul în altă haină.
Ei! fraza asta cu uitatul capului, nu-i pare deloc spirituală, în condițiile create se simte mai degrabă  acel călăreț, care deloc nu-l are. Cârlionții roșcați rămân neclintiți. Măcar bine. Dar, de fapt, nu-i bine deloc. El nu cunoaste pe nimeni în troleibuzul acesta mergând spre cine știe ce destinație. Și ca să facă măcar oleacă față propriei demnități, se încarcă de tupeu și îi atinge umărul drept:
-Scuzați, puteți să-mi împrumutați doi lei, înainte de a face cunoștință?
Dina reacționează pregătită parcă de această cotitură.
-Iată, îi întinde un pumn de monede calde. Mitru le înmânează ca pe o estafetă de ispășire taxatoarei nedumerite. 
-Și numărul dumneavoastră de telefon, vă rog, să vă întorc datoria.
-O să mi-o întoarceți în ciocolată, evident.
-Atunci trebuie să achitați si drumul înapoi, pentru ambii, evident. Deși prefer să facem o plimbare pe jos.
Dina coboară. Și Mitru, îi pare neașteptat de ușoară cucerirea. Îi pare numai, căci o coafura dezordonată, nu înseamnă și gânduri în paragină. 
-Nu vă deranjati, am glumit de ciocolată, e stația mea. 
Iarăși se întoarce să plece. Mitru pornește după dânsa, cu jumătate de pas întârziere. Pentru că nu-i vine nici un motiv convingător, s-o oprească, nici să se oprească însuși din acest joc ridicol. S-a luat după prima coafură colorată, șirag de dinți ca neaua, basma bej, picioare în dres fin. Slăbiciune de băiat nepupat. El doar are oleacă de ani trăiți și un curriculum amoros de răsfoit cu răbdare. O apucă de brațul liber:
-Stai, dacă ți-ai dat seama, poate merit totuși o șansă. Poate o merităm amândoi.


Sursa
2013-10-27 08:32:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

15:19:32Piața de carte europeană în pandemie. Anul 2020 —» Gheorghe Erizanu
13:52:01Moldova, în top 5 țări cu cel mai înalt grad de mortalitate din cauza alimentației proaste —» Elena Robu
12:29:40Proprietarii Liceului Da Vinci au deposedat Chișinăul de pământ și clădiri? —» un alt blog
08:02:49Ne caută un cântec… EVOCĂRI : Tatiana Sofronovici, interpretă de folclor —» CHIŞINĂU MUZICAL | Blogul Bibliotecii de Arte "Tudor Arghezi"
17:59:42©️ Încetează! —» Licurici de suflet
14:37:59eBook Cartier. Top vânzări martie 2021 —» Gheorghe Erizanu
12:33:09Как праздновать свой день рождения во славу Бога? | Пастор Василе Филат —» Moldova Creștină
09:11:32Apel comun în contextul comemorării victimelor din 7 Aprilie 2009: Dosarul „7 aprilie 2009” unul EȘUAT —» Elena Robu
09:08:16Predică la Buna Vestire – Părintele Cleopa Ilie —» Portalul Tineretului Ortodox din Moldova
08:09:37Gheorghe Furdui: ”Dacă aș ajunge să trăiesc clipa Unirii cu patria-mamă, aș putea fi împlinit” —» Elena Robu
07:32:00Paul Goma: „Cartile adevarului in lumea libera” —» Curaj.TV | Media alternativă
07:00:44Învăță-l pe copil să se roage —» Moldova Creștină
06:57:24Copilul tău are strabism! Mergi la medic! —» Sunt MAMĂ!
05:45:14ÎN POFIDA PORUNCII A 8-A... —» Leo Butnaru
21:28:32Numele de familie.  —» blog cultural
19:31:44Curtea Constituțională va examina săptămâna viitoare sesizarea privind constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului —» Elena Robu
17:55:00Acuză ilegalități la închisoarea de la Taraclia —» Curaj.TV | Media alternativă
15:03:54Cui îi merge bine? —» Moldova Creștină
14:16:41Despre fotbal și orașul sexist… —» blog cultural
09:47:37NIKA TURBINA - O POETĂ LA 8 ANI —» Leo Butnaru
09:36:52Manual Install ZigBee2MQTT in TrueNAS/FreeNAS jail —» XStrafer's WebPlace : unconformable point of view.
08:54:06Scandal de proporții în Franța, după ce unii miniștri ar fi participat la cine clandestine în restaurante cu circuit închis —» Elena Robu
07:51:27Tot mai multe teste Covid-19 falsificate sunt identificate la trecerea frontierei —» Elena Robu
07:16:079/50 (2021): „Cei care merită să moară” de Peter Swanson —» Sunt MAMĂ!
06:24:47Ping-pong militar —» Dragostina Vicol – jurnalism militar