Apus de soare – Barbu Ștefanescu Delavrancea | Recenzie
Astăzi îți voi vorbi despre o operă istorică română, scrisă în trei părți – ’’Trilogia Moldovei’’ de Barbu Ștefanescu Delavrancea și anume despre partea I.
Partea I – ‘’Apus de soare’’, dramă în patru acte, ne prezintă viața de la curtea lui Ștefan cel Mare în ultimul lui an de viață.
Ștefan cel Mare cu toate că e rănit grav la un picior, încă se mai ține pe cal și aduce glorie, și victorie Moldovei, împreună cu fiul lui Bogdan.
În timp ce bărbații sunt plecați pe cîmpul de luptă, doamnele îi așteaptă în țară, iar la castelul lui Ștefan, soția lui – Doamna Maria îl așteaptă înconjurat de slugance, cu care își pierde vremea discutînd despre treburile de la curte, dar și întrebîndu-se cum o duce Ștefan. Una dintre aceste slugance se numește Oana – o tînără frumoasă și deșteaptă, orfană, care-și iubește domnitorul ca pe un tată. Petru Rareș, nepotul lui Ștefan e îndrăgostit în ea și își dorește s-o ceară de nevastă însă…
Citind această lucrare, descoperiți cine sunt părinții Oanei și de ce dragoste dintre ea şi Petru Rareș e imposibila.
Vă propun să citiți această lucrare scurtă, din care veți afla cîte ceva din istoria neamului nostru. Îl veți cunoaște mai bine pe Ștefan cel Mare și veți afla cine a fost el pentru poporul moldovenesc, dar și pentru boierime.
Va continua…
Sursa
2013-10-24 17:13:15