România, invitat de onoare la un festival de film francofon
ÃŽn perioada 9 octombrie-19 octombrie, la Centrul Wallonie-Bruxelles din Paris, a avut loc Festivalul de cinema francofon ÅŸi metis, iar invitatul de onoare al celei de-a 22-a ediÅ£ii a fost România, Å£ara care, susÅ£in organizatorii, în ultimii ani, a câştigat tot mai multe recompense: Camera d’Or, Palme d’Or, Ursul de Aur. PrezenÅ£a României la festival a fost reprezentată prin spectacole de muzică, literatură ÅŸi cinema.
Matei Vişniec, câţiva membri ai trupei Umbral şi moderatorul serii
ÃŽn prima zi a festivalului, am participat la întâlnirea literară cu scriitorul ÅŸi jurnalistul francez de origine română Matei ViÅŸniec despre care, spre ruÅŸinea mea, nu ÅŸtiam mare lucru. Titlul acestei seri “Genres littéraires, mes amours!” (Genurile literare, amorurile mele) trebuia să fie, pentru mine, momentul în care era să descopăr toată opera lui ViÅŸniec: dramaturgie, poezie, roman.
Trupa Umbral a deschis această seară literară cu un recital după piesa “Le cabaret de mots”, numai bună să pătrunzi în creaÅ£ia lui ViÅŸniec. Apoi, a urmat o discuÅ£ie amicală între moderator ÅŸi invitat, timp în care, Matei ViÅŸniec ne-a făcut cunoÅŸtinţă cu romanele sale: Domnul K Eliberat, Sindromul de panică în OraÅŸul Luminilor. Pe cel din urmă, mi l-am achiziÅ£ionat zilele trecute, prea mă intrigase în timpul întâlnirii literare. Desigur, povestind despre romanele sale, ajungem să aflăm ÅŸi o serie de detalii din viaÅ£a scriitorului: perioada de exil la Paris, anecdote care i-au inspirat scrisul. ÃŽntâlnirea s-a sfârÅŸit cu câteva inserturi muzicale, după textul lui ViÅŸniec, pe muzică de contrabas ÅŸi chitară.
A fost o seară excepţională, în care muzica, teatrul, dialogul şi decorul s-au reunit pentru a crea un cadru în deplină concordanţă cu opera lui Matei Vişniec.
Într-o altă seară, am mers să vedem filmul Despre oameni şi melci de Tudor Giurgiu, despre care n-o să vă povestesc prea multe, pentru că aş divulga tot misterul filmului, dar vi-l recomand cu drag. Este o coproducţie româno-franceză care tratează un subiect serios, dar la care se râde cu lacrimi în sală .
Sursa
2013-10-23 09:42:35