247391 cazuri COVID-19 în Moldova
7544 – cazuri active
234204 – cazuri vindecate
5643 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 21 aprilie 2021 ora 23:20


CRUCIAȚII ROȘII SUNT GATA SĂ IA CU ASALT CHIȘINĂUL. SUNT PREGĂTITE FORȚELE DE ORDINE?Cea de a doua moțiune de cenzură depusă de opoziția parlamentară din Republica Moldova a eșuat. Doar 36 de deputaţi au susţinut moţiunea îndreptată împotriva Cabinetului de Miniștri condus de Iurie Leancă. Partidele aflate în arcul guvernamental și-au demonstrat și de această dată coeziunea. Desigur că ideologii PCRM știau din timp că rezultatul acțiunii lor politice va fi nul. 
Notam anterior că motivația acestor două moțiuni de cenzură este strâns legată de mobilizarea simpatizanților domniilor lor pentru participarea la marșul asupra Chișinăului. Opoziția comunistă are nevoie de suficient timp pentru acumularea resurselor financiare destinate organizării acestei cruciade, dar și pentru obișnuirea locuitorilor municipiului Chișinău cu zgomotul făcut de marșurile comuniste și adormirea vigilenței apărătorilor ordinii publice. Resursele financiare sunt necesare pentru transportul roșiilor cruciați moldoveni către capitală, dar și pentru întreținerea lor. Liderul PCRM, Vladimir Voronin, și-a anunțat speranța ca la viitorul protest să participe circa 200-300 mii de oameni, ceea ce înseamnă resurse financiare uriașe.

Portalul de știri Omega, afiliat opoziției comuniste, nota că, „marșul spre Chișinău se pregătește în fiecare localitate din Moldova și va avea scopul deturnării de la guvernare a Coaliției pro-europene.” PCRM a anunţat deja, că va face publică ziua în care va organiza acest marș. Potrivit lor, protestul va avea loc în luna noiembrie şi la el vor participa oameni din toate raioanele ţării. Anunțul a fost făcut de secretarul general al PCRM, Iurie Muntean, în cadrul unui mitingorganizat de comunişti la Palatul Republicii.
Înștiințarea făcută de Iurie Muntean nu a rămas fără replică. 

În cadrul unei emisiuni televizate la care au participat liderul PLDM, Vlad Filat și al PD, Marian Lupu, s-a făcut auzită declarația că, pe 3 noiembrie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale va avea loc o acţiune de susținere a mișcării pro-europene a guvernului moldovean. Marian Lupu, a spus că acțiunea, „nu va fi îndreptată împotriva cuiva sau a ceva, ea va fi una în susţinerea viitorului acestei ţări, a progresului, a modernizării Republicii Moldova”
Liderul liberal democrat, Vlad Filat, a confirmat faptul că demonstrația  va fi organizată de toate cele trei componente ale coaliţiei. "Vom organiza pe 3 noiembrie o acţiune pentru o Moldovă europeană, unde vor veni oamenii să îşi expună punctul de vedere privind viitorul ţării. Nu vor veni cu tobe, cu injurii sau cu agresivitate, ci cu zâmbete. Această acţiune va fi organizată în comun. Mă refer la partide şi la oameni de bună credinţă", a subliniat Vlad Filat.

Cele două înștiințări, ale opoziției și puterii, vin să dea bătăi de cap atât municipalității, cât și organelor de apărare a ordinii publice. La ultimul miting al comuniștilor moldoveni, printre participanți, presa a observat persoane care erau sub influența alcoolului ori a substanțelor halucinogene. Multe din aceste persoane aveau un comportament agresiv. Jurnaliștii afirmă că același tip de persoane au fost cei care, pe data de 7 aprilie 2009,  au inițiat atacul asupra clădirii Președinției și Parlamentului moldovean. Să fie oare un semn că opoziția și-ar dori reeditarea acelor nefericite evenimente?

Reprezentanții municipali ai forțelor de menținere a ordinii publice, la începutul lunii octombrie, nu au putut face față atacurilor verbale îndreptate asupra altețelor regale care au depus o coroană de flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare din centrul capitalei moldovenești. Vor putea ei să țină în frâu armata cruciaților roșii? 
Ce se va întâmpla dacă, participând la marșul asupra Chișinăului, simpatizanții comuniștilor moldoveni vor da nas în nas cu simpatizanții coaliției de guvernare? Vor intra oare simpatizanții Uniunii Vamale, în altercații violente cu simpatizanții mișcării pro-europene? 

Surse din cadrul conducerii comuniștilor moldoveni mi-au declarat sub acoperirea anonimatului că opoziția este conștientă de toate riscurile pe care le implică o revoluție. Catifeaua anunțată ar putea fi una mai cotondentă. 

Sunt oare pregătite forțele de ordine să facă față acestor provocări? Prezența doamnelor polițiste în cordonul de menținere a ordinii publice pare a spune că deocamdată protestele comuniștilor moldoveni nu sunt luate în serios și că domnul Voronin ar proceda, vorba cântecului : Voronin bate toba, Voronin bate tare, Voronin bate toba, el vrea la guvernare!

Ce se va întâmpla dacă persoanele agresive observate printre protestatari nu se vor mulțumii doar să bată toba?

Sursa
2013-10-23 15:03:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

05:43:54Parabellum* —» Andrei LANGA. Blogul personal
19:56:49Tropic* —» Andrei LANGA. Blogul personal
13:51:20Lista scurtă a Premiilor UE pentru Literatură, 2021. Republica Moldova, pe contrasens —» Gheorghe Erizanu
12:00:00Introducing a new design for the WordPress apps —» Veaceslav Bunduche
09:43:52DIN POEZIA RUSĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
19:57:50Prelecturi* —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:50:36Cum a ajuns Filat să-l preseze pe Șor sau „Давай познакомимся, Илан!” —» un alt blog
06:07:44Rețetă delicioasă de Brownie Cake cu produsele Dr.Oetker —» Life is too short to wear boring clothes. - A blog about travel, lifestyle, healthy life and fashio
02:42:24Paraziții de like-uri —» Natan Garstea
23:22:14Ils sont partout! —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
19:05:08Primate* —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:00:23Maratonul de rugăciune pentru țară și biserici —» Moldova Creștină
05:41:19Lucruri pe care le recomand pentru primele luni cu bebe și care mi-au făcut viața mai ușoară —» Sunt MAMĂ!
21:11:21”Cei care așteaptă rușii...”(parodie)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
21:06:21Primarul din Căzănești te bate dacă filmezi. Polițiste în acțiune! —» Curaj.TV | Media alternativă
20:11:27Poliţist blajin fără mască, călare pe motor, defila prin zona Obor —» Curaj.TV | Media alternativă
14:38:22Schimbările —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
12:01:55Preşedintele Ucrainei cere ca țara sa să fie primită în NATO şi UE: „Nu putem sta la nesfârşit în sala de aşteptare” —» Elena Robu
07:00:25Curat nu doar în Post —» Moldova Creștină
21:15:08What’s New in the Block Editor: New Page Layout Picker, Better Block Transformation Options, and More —» costica
19:59:00Despre limitele/pericolele libertății de exprimare #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
15:43:50Maia Sandu și nepoții lui Voronin —» Gheorghe Erizanu
13:41:25Cu grijă pentru alții —» Moldova Creștină
13:20:29Retete de Pasti – brosura online la doar 2.90 EURO —» Bucataria Talinei - condimentat cu dragoste
12:41:22Curtea Constituțională: Sunt întrunite condițiile de dezolvare a Parlamentului —» Elena Robu